Pansport Forum                                                            
User Info
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrujte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
Oktobar 30, 2014, 06:28:30 pm

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i trajanjem prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
News Box
DOBRODOŇ LI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU

Key Stats
257497 Postova 9118 Tema 17109 Članova
Najnoviji Član: sanjolal
Forum Pomoć Prijava Registracija
Pansport Forum  |  Saveti lekara  |  Kako se pravilno hraniti (Moderator: Dr Gorana Grkovic)  |  riba u ishrani « natrag napred »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 17 Dolje Ispis
Autor Tema: riba u ishrani  (Poseta: 22291 )
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Global Moderator
Top poster
******
Offline Offline

Postova: 10780


Success comes before work only in the dictionary.


« Odgovor #228 : Januar 28, 2010, 11:54:23 am »

letos sam konzumirala salatu sa dimljenim lososom Smiley  naravno Ňĺivim lososom....

prvi zalogaj je bio malo èudan, ali posle je zadivljujuæe Smiley
Evidentirano

Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #227 : Januar 28, 2010, 12:20:56 am »

 Cool Cool Cool

verujem da je extra  Smiley

Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..

ali mi je ovo definitivno nepremostiva prepreka,jer nista ne solim vec preko godinu dana  Smiley
kvalitet lososa kao ribe je prvoklasan,ali kad je u pitanju ukus,ipak su mi lepse masnije varijante  Smiley
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
nickey
Gost
« Odgovor #226 : Januar 27, 2010, 11:59:00 pm »

Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..
Evidentirano
Ognjen Stojanoviæ
TRIOGY.COM
Ultra napredni èlan
******
Offline Offline

Postova: 2692


Success comes before work only in the dictionary.


WWW
« Odgovor #225 : Januar 27, 2010, 05:10:41 pm »

Mislim da je to najlepsa i najvalitetnija riba, kada sve zivo uzme u obzir Smiley
Da ne pricam o dimljenom lososu  Shocked
Evidentirano

PANSPORT TEAM
Takahiro
√ąlan
**
Offline Offline

Postova: 163



« Odgovor #224 : Januar 27, 2010, 01:57:12 pm »

DIMLJENI LOSOS

Losos je riba koja se radja u rečnoj vodi, zivi u moru i ponovo se vraća u reku da se mresti. Iz ooga mozemo zakljuciti da se radi o prilicno kvalitetnoj ribi.

Nutritivna vrednost na 100g lososa:
116kcal
76g vode
20g proteina
3,5g masti
U lososu ima dosta fosfora, selena, kalijuma, vit B6 i B12...
Veoma je bogat omega 3 masnim kiselinama.

Dimljeni losos u prodavnicama mozemo naci u razlicitim oblicima ali on je najcesce isecen na filete i tako se prodaje.
Mozete ga koristiti za spremanje raznih jela... odlicno pase uz testeninu i pirinac.
Veoma su popularni sendvici sa lososom.. to svako veoma jednostavno moze spremiti i poneti za uzinu..

Losos


Moja danasnja uzina (jasmin pirinac i iseckan filet d. lososa - nisam stavljao puno zacina kako bi uzivao u ukusu lososa).



E sad jedina prepreka je sto je dimljeni losos prilicno skup, ali vredi. U Merkatoru imate filete d. lososa na snizenju tako da pocastite sebe! Wink
« Zadnja izmjena: Januar 27, 2010, 01:59:45 pm Takahiro » Evidentirano

Qui audet adipiscitur
PANSPORT BEOGRAD
Pe√įa
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3439


Prodavnica u YBC-u


WWW
« Odgovor #223 : Decembar 21, 2009, 04:39:51 pm »


                                                     Masti iz ribe √®uvaju srce od infarkta


  JoŇ° je premalo jedemo: koliko bi √®esto trebalo da se na√įe na jelovniku, kako je odabrati? Evo odgovora na sva pitanja u vezi sa ribom.

Riba je viŇ°estruko korisna za organizam, jer ne samo Ň°to sadrŇĺi viŇ°estruko nezasi√¶ene masno√¶e, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljŇ°anje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrŇĺi neŇ°to manje natrijuma i joda.

Sve vrste ribe sadrŇĺe vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u krljuŇ°ti. Zato je korisno s vremena na vreme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.

Masna i nemasna riba
Postotak masno√¶a varira od vrste do vrste, a na osnovu toga se razlikuju nemasna riba, s manje od dva odsto lipida (poput bakalara, osli√¶a, gluŇ°ca, lista i raŇĺe), malo masna, sa dva do pet odsto (in√¶un, zubatac, srdele, pastrmka, kirnja), polumasna koja ima od 5 do 10 odsto lipida (cipal, trilja, tuna, sabljarka) i masna s viŇ°e od 10 odsto (losos, skuŇ°a, jegulja).

Treba li izbegavati masne ribe
Ne, jer su bogatije masnim kiselinama omega 3, koje imaju veliki uticaj na telesne funkcije. Nedavno ameri√®ko istraŇĺivanje pokazalo je da redovno konzumiranje ribe moŇĺe da √®ak za polovinu smanji rizik od infarkta. Osim toga, √®ini se da postoji veza izme√įu konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama i depresije: neka istraŇĺivanja, objavljena u priznatom zdravstvenom √®asopisu ‚ÄěLancet‚Äú, pokazala su da masne materije prisutne u ribi pomaŇĺu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno uti√®e na raspoloŇĺenje.

Plava riba
Plava riba je veoma dobar izbor, i to iz viŇ°e razloga. Pre svega, in√¶uni, skuŇ°e, srdele i sardine predstavljaju odli√®an izvor belan√®evina i masnih kiselina omega 3, pa su u manjoj meri izloŇĺene riziku od zaga√įenja metalima prisutnim u morskoj vodi.


Najbolji recepti
Ako vam ponestane ideja kako da spremate ribu, pomo√¶ moŇĺete da prona√įete u kuvaru Urbana DemŇ°ara ‚ÄěRibe‚Äú koji moŇĺete na na√įete na kioscima.
Evo ga jedan od recepata iz tog kuvara recept iz tog kuvara.

Gratinirana orada

Potrebno je: √®etiri fileta orade, 250 g mini paradajza, dva √®ena belog luka, 16 crnih maslina, 100 g permezana, maslinovo ulje, za√®in C, perŇ°un, origano, bosiljak.
Priprema: Paradajz nareŇĺite na √®etvrtine. Prebacite ih u posudu i pomeŇ°ajte sa naseckanim maslinama, belim lukom, perŇ°unom, permezanom i pospite bosiljkom i origanom. Dodajte za√®in prema ukusu. U pleh sloŇĺite riblje filete i prelijte meŇ°avinom paradajza i za√®ina. Pospite maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta na temperaturu od 170 stepeni.


Autor: B. Tasiæ
Evidentirano

   
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Offline Offline

Postova: 6128



« Odgovor #222 : Decembar 15, 2009, 06:09:04 pm »

pre neki dan sam uŇ°la u Univer i tooooliko je smrdelo na ribu da je to neverovatno... ne mogu da verujem da tako neŇ°to joŇ° pradju... a joŇ° mi je √®udnije Ň°to to neko kupuje..
ako riba ima mutne oèi - ne kupujte je! znaèi da je stara
Evidentirano
PANSPORT BEOGRAD
Pe√įa
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3439


Prodavnica u YBC-u


WWW
« Odgovor #221 : Decembar 15, 2009, 03:59:30 pm »



                                                  U Zemunu riba najsveŇĺija, u centru najskuplja



 Centralne gradske pijace su dobro snabdevene svim vrstama ribe i drugom posnom hranom, a razlike u cenama su minimalne.

Na Kaleni√¶ pijaci, prema tvrdnjama prodavaca, cene su niŇĺe od proŇ°logodiŇ°njih za 20 odsto, dok su na Zemunskoj iste kao i proŇ°le godine. Najskuplja je Paliluska pijaca, a najpristupa√®nija po cenama"Zeleni venac".
Na Kaleni√¶ pijaci bela re√®na riba koŇ°ta od 100 dinara za kilogram, skuŇ°a duplo viŇ°e. Pastrmka, Ň°aran i fileti soma mogu se na√¶i po ceni od 300 dinara, dok je smu√į najskuplja re√®na riba - 550 dinara.
Kada je re√® o plodovima mora lignje koŇ°taju 300 dinara, Ň°karpina i osli√¶ po 400 dinara, dok se ra√®i√¶i mogu na√¶i i za 350 dinara. Brancin, u zavisnosti od veli√®ine, staje od 650 do 900 dinara, list 800, a sardela 850 dinara za kilogram.
Losos koŇ°ta 950 dinara, dok su fileti 1.200 dinara. Orada je 900, hobotnica 1.100, dok je za Ň°kampe potrebno izdvojiti 1.490 dinara. Najskuplja riba u ponudi je suŇ°eni bakalar, koji staje 3.200 dinara za kilogram.

Na Kaleni√¶ pijaci moŇĺete kupiti ve√¶ pripremljenu ribu. PrŇĺeni osli√¶ od 100 grama na primer, koŇ°ta 60 dinara, skuŇ°a 55, pastrmka 75, Ň°karpina 90, a list 150 dinara. Dimnjena pastrmka od 100 grama moŇĺe se na√¶i po ceni od 150 dinara.
Na toj beogradskoj pijaci velika je ponuda i konzervirane ribe, pa se sardina prodaje za 50 dinara, tuna od 65 do 80 dinara, koliko koŇ°ta i skuŇ°a.
Evidentirano

   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #220 : Decembar 06, 2009, 11:36:20 pm »

 Cool Cool Cool

ovo izgleda extra 
sada je ionako vreme posta,pa eto prilike da se proba  Smiley
ja inace svu ribu spremam kao sto je u ovom prvom receptu  Smiley
a probacu varijantu kao sto je u trecem  Smiley
drugi bi modifikovao,prvo bi ga ispekao na rostilju ili u rerni,pa bi onda
nastavio dalje kako je opisano  Smiley
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
PANSPORT BEOGRAD
Pe√įa
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3439


Prodavnica u YBC-u


WWW
« Odgovor #219 : Decembar 06, 2009, 03:59:31 pm »



                                 Ň†aran kakvog joŇ° niste probali: 3 ukusna riblja specijaliteta



  Oplemenite ukus vaŇ°e omiljene re√®ne ribe sa malo za√®ina ili rena, sokom od limuna ili belim vinom, i uŇĺiva√¶ete u aromati√®nom jelu bez premca. PredlaŇĺemo vam tri savrŇ°ena posna recepta za spremanje Ň°arana.


Pe√®eni Ň°aran na belom luku

POTREBNO JE (za èetiri osobe)
Ň°aran od dva kila, 150 ml belog vina, 8 √®enova belog luka, sok od pola limuna, ulje

PRIPREMA
҆arana operite u hladnoj vodi i o√®istite. Pola √®ena belog luka utrljajte u so i time ga premaŇĺite. Prelijte ribu sokom od limuna i ostavite da odstoji. Sa strane napravite rezove u koje √¶ete staviti ostatak belog luka. ҆arana pecite u plehu premazanom uljem. Zalijte ga vinom i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.




҆aran u sosu

POTREBNO JE (za èetiri osobe)
Ň°aran od dva kila, 4 kaŇ°ike ulja, 40 g iseckanih badema, 60 g suvih Ň°ljiva, 20 g izrendanih oraha, Ň°e√¶er, sok od limuna, so, biber

PRIPREMA
Ribu dobro operite, posolite i ispecite na malo ulja. Zalijte kiselom vodom, za√®inima po ukusu i kuvajte oko 12 minuta. Dodajte joŇ° malo ulja, sok od limuna, Ň°e√¶er i joŇ° malo kuvajte. ҆arana procedite, a u sos dodajte iseckane orahe, bademe i suve Ň°ljive. Sos stavite u vatrostalnu √®iniju, a u sos ribu.




҆aran na renu

POTREBNO JE (za èetiri osobe)
Ň°aran od dva kila, 100 g rendanog rena, 2 kaŇ°ike soka od limuna, 2 kaŇ°ike ulja, so
PRIPREMA
҆arana posolite, nakapajte sokom od limuna i uljem i ostavite da odstoji. Pecite ga u rerni ili na roŇ°tilju oko 35 minuta i dobro ga ispecite s obe strane. Pospite Ň°arana renom i servirajte s povr√¶em ili barenim krompirima


izvor blic
foto novi cas pre zeny
Evidentirano

   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #218 : Novembar 30, 2009, 10:50:19 pm »

 Cool Cool Cool

pa spada u porodicu sarana,tako da jeste masnija bas kao i on  Smiley
zato i kazem da je dobra za corbu  Smiley
zato su moj izbor uvek ili stuka ili smudj  Smiley
masti maltene da nemaju,a i njih uvek i pecam  Smiley
a naravno i upecam  Grin
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Global Moderator
Top poster
******
Offline Offline

Postova: 10780


Success comes before work only in the dictionary.


« Odgovor #217 : Novembar 30, 2009, 01:01:04 pm »

Cool Cool Cool

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama moŇĺete na√¶i "sezonsku" krupnu re√®nu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i èak i meni uspeva da je ispeèem kako treba Cheesy



verovatno babuska  Smiley
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje  Smiley
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg  Smiley
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju    Smiley
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor  Smiley


verovatno je to to!  ukusna je, super je kad se spremi (ja sam je pekla sa malo kukuruznog braŇ°na) i sa maslinovim uljem i malo limuna... 

jedino Ň°to je baŇ° masna
Evidentirano

Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #216 : Novembar 30, 2009, 12:22:56 am »

 Cool Cool Cool

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama moŇĺete na√¶i "sezonsku" krupnu re√®nu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i èak i meni uspeva da je ispeèem kako treba Cheesy



verovatno babuska  Smiley
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje  Smiley
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg  Smiley
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju    Smiley
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor  Smiley
« Zadnja izmjena: Novembar 30, 2009, 12:24:51 am Johnny Bravo » Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Global Moderator
Top poster
******
Offline Offline

Postova: 10780


Success comes before work only in the dictionary.


« Odgovor #215 : Novembar 28, 2009, 10:29:19 am »

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama moŇĺete na√¶i "sezonsku" krupnu re√®nu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i èak i meni uspeva da je ispeèem kako treba Cheesy

Evidentirano

Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #214 : Novembar 27, 2009, 10:54:40 pm »

 Cool Cool Cool

samo da vam javim da je sutra u ideai popust na svu svezu i smrznutu ribu  od 20%  Smiley
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
 Str: 1 [2] 3 4 ... 17 Gore Ispis 
« natrag napred »
Skoči na:  

Pansport Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Theme by Nesianstyles | Buttons by Andrea
Stranica je generirana za 0.203 sekundi uz 19 upita.