TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395530 Teme od strane 25008 Članovi Poslednji član: TimothyPlopy

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 15, 2024, 09:29:52 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА  (Pročitano 474 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #26 poslato: Maj 01, 2024, 12:00:06 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Slažem se. Pošto ljudi generalno preteruju sa vestima treba ih smanjiti na minimum.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 27493


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #25 poslato: April 30, 2024, 10:13:17 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #24 poslato: April 30, 2024, 05:52:46 posle podne »

Волео бих да свако од вас каже нешто и о својим корекцијама у односу на ове званичне препоруке.
Ovo što sam ja navela nisu moje lične preferencije već nešto što sam iz iskustva u radu sa ljudima uvidela te na osnovu iskustva sam iznela slaganja, odnosno neslaganja sa preporukama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #23 poslato: April 30, 2024, 05:51:21 posle podne »

Ово су званичне препоруке о правилној исхрани. Свако од нас треба да направи и одговарајуће корекције.
Svako od nas bira kako želi da se hrani i šta mu zdravstveno stanje dozvoljava da jede. Treba uskladiti preporuke sa stanjem organizma kao i sa sopstvenim preferencijama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #22 poslato: April 30, 2024, 05:49:05 posle podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #21 poslato: April 30, 2024, 05:48:14 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #20 poslato: April 30, 2024, 05:47:18 posle podne »

Начин спремања:
 - барено (кувано)
 - печено: на тефлону, у рерни, на фолији, фритеза на ваздух, на роштиљу на струју, у посуђу без уља или са мало уља, и сл.
Риба, живина и јаја су:
 важни извор протеина;
 унос рибе смањује ризик од срчаних обољења;
 пилетина и ћуретина су месо сиромашно у засићеним мастима.
Za meso i ribu su mi u redu ove preporuke. Najviše da se vodi računa od koga se kupuje, da bi bilo što prirodnije i zdravije i da se pazi kako se priprema.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #19 poslato: April 30, 2024, 05:45:57 posle podne »

МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ
Предност увек дати обраном или полуобраном млеку и производима од таквог млека тј. треба узимати производе са мање млечних масти.
Млеко, јогурт, кефир, кисело млеко или сличне напитке треба пити макар пола литра дневно, млечних масти до 2,8 %.
Сир - млади, мекани сир или са мање млечних масти, највише до 20 %.
Ovo isto samo ako je neko intolerantan na laktozu ili ima drugi zdravstveni problem zbog koga mi ne prija mleko.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #18 poslato: April 30, 2024, 05:44:45 posle podne »

Za voće i povrće se smatra da su zdravi i imaju brojne benefite te bih se u globalu složila sa ovim preporukama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 3274


« Odgovor #17 poslato: April 30, 2024, 05:43:30 posle podne »

ЖИТАРИЦЕ И СЛИЧНИ ПРОИЗВОДИ
ПРЕДНОСТ увек треба дати:
интегралном зрну и производима
од интегралног зрна житарица,
црном брашну, раженом брашну,
кукурузном брашну, од хељде и сл.
пахуљицама - јечменим, раженим,
овсеним, пшеничним,
тестенинама без јаја, од интегралног брашна или поврћа,
пиринчу - интегралном.
ИЗБЕГАВАТИ: производе од белог брашна, ољуштени пиринач, и сличне производе.
Ja nisam za toliko forsiranje žitarica. Neki ljudi su obroke sa žitaricama stavili kao zamenu za meso i mlečne proizvode. Osim ukoliko nije u pitanju veganska ishrana ne preporučujem forsiranje žitarica. Takođe, belo brašno nije baš toliko štetno, te ukoliko nemate zdravstvenog razloga nemojte ga u potpunosti izbegavati.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6004


« Odgovor #16 poslato: April 30, 2024, 11:10:27 pre podne »

Што се мене лично тиче, имам и нека неслагања са званичним препорукама, али то је опет ствар избора одређених намирница.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6004


« Odgovor #15 poslato: April 30, 2024, 11:09:38 pre podne »

Волео бих да свако од вас каже нешто и о својим корекцијама у односу на ове званичне препоруке.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6004


« Odgovor #14 poslato: April 30, 2024, 11:08:50 pre podne »

Ово су званичне препоруке о правилној исхрани. Свако од нас треба да направи и одговарајуће корекције.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6004


« Odgovor #13 poslato: April 30, 2024, 11:07:45 pre podne »

ГРИЦКАЛИЦЕ и СЕМЕЊЕ
Чипс и друге грицкалице које се праве од кромпира или житарица не треба јести у великим количинама.  Могу се јести сваког дана по пола средње шоље.
Треба избегавати слане и масне производе, а предност увек дати производима без соли.
Треба јести што разноврсније семење воћа и поврћа. Предност увек дати несољеном и непрженом семењу.
Ове намирнице могу се јести сваки дан, али не више од 30 gr.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6004


« Odgovor #12 poslato: April 30, 2024, 11:07:07 pre podne »

ДИЈЕТНА ВЛАКНА
То су остаци хране које које не разграде ензими у гастроинтестиналном тракту.
Извор: поврће, воће, житарице од целог зрна.
Дејство:
Смањују скакање шећера у крви после оброка
Смањују холестерол (масноћу) у крви
Побољшавају пражњење (регулишу столицу- спречавају затвор)
Спречавају настајање тумора црева и уопште органа за варење
Дневни унос: око 30 gr. (20 – 35 gr.)
Не треба узимати веће количине, јер имају и лошу особину – везују гвожђе, цинк, бакар ..., тј.елементе у трагу и избацују их напоље, што може да има тешке последице ако се и храном не уносе довољно.
Индикације: гојазност, повишен холестерол у крви, повишен крвни притисак, атеросклероза, камен у жучној кеси и бубрезима, шећерна болест.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.158 sekundi sa 15 upita.