TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395602 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 18, 2024, 11:26:37 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА  (Pročitano 777 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3286


« Odgovor #59 poslato: Maj 09, 2024, 03:32:46 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #58 poslato: Maj 09, 2024, 01:25:26 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3286


« Odgovor #57 poslato: Maj 08, 2024, 05:18:17 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #56 poslato: Maj 08, 2024, 03:28:27 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3286


« Odgovor #55 poslato: Maj 08, 2024, 03:27:21 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #54 poslato: Maj 08, 2024, 03:24:51 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3286


« Odgovor #53 poslato: Maj 07, 2024, 05:53:50 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #52 poslato: Maj 07, 2024, 10:38:41 pre podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #51 poslato: Maj 07, 2024, 10:35:47 pre podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #50 poslato: Maj 07, 2024, 09:41:45 pre podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
I zato treba da vodimo računa o očuvanju svoje životne sredine.
Naravno, čuvajmo vodene površine.
A kada računamo količinu unete tečnosti neka to bude tečnost kroz vodu.
Tako je. Mogu i ceđeni sokovi i čajevi. Ali uz to mora da se pije i voda. Jer su sve to osmotski aktivne supstance.
Moze da se popije caj ili cedeni sokovi plus na onih 1-3 litre vode dnevno ali nikako umesto vode. ;)
To ni slucajno.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #49 poslato: Maj 07, 2024, 09:41:03 pre podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3286


« Odgovor #48 poslato: Maj 05, 2024, 06:59:35 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #47 poslato: Maj 05, 2024, 03:26:07 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Jer je najlakse uci u pekaru i kupiti,a ne kuci napraviti sebi zdrav obrok.
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #46 poslato: Maj 05, 2024, 03:25:25 posle podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
I zato treba da vodimo računa o očuvanju svoje životne sredine.
Naravno, čuvajmo vodene površine.
A kada računamo količinu unete tečnosti neka to bude tečnost kroz vodu.
Tako je. Mogu i ceđeni sokovi i čajevi. Ali uz to mora da se pije i voda. Jer su sve to osmotski aktivne supstance.
Moze da se popije caj ili cedeni sokovi plus na onih 1-3 litre vode dnevno ali nikako umesto vode. ;)
Sačuvana
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Na mreži Na mreži

Poruke: 27522


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #45 poslato: Maj 05, 2024, 03:23:35 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.092 sekundi sa 18 upita.