TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395504 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 12, 2024, 11:09:51 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 | 

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Kako promena vremena na satu utiče na zdravlje?
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:09:29 posle podne »
Sada si me podsetio na jedan vic. Videli čoveka kako tera prase u more i to radi uporno. I pitaju ga šta to radiš? On im kaže- doktor mi je rekao da jedem više morskih plodova.  ;D ;D ;D
Sreca moja sto volim svaku vrstu mesa,cak i morsko samo da je meso.To da ja jedem samo salate bez mesa ili neke veganske stvari necete videti.UZ meso moze,ali NIKAKO UMESTO mesa. ;)
Volim i ja meso, ali definitivno ne toliko kao ti ;)

Nista bez mesa!
Sve je to relativno :) Vegetarijanci i vegani se ne bi slozili sa tim ;)
Znas sta znaci rec vegan na indijanskom jeziku?Los lovac.... ;D ;D ;D
Mislim da sam sa timer sve rekao.
Covek je "napravljen" da jede sve,a ne samo meso ili samo biljke....
Hahah Znači ko ne ulovi, samo jede travu ;D ;D ;D

Moze i pecurke!
Može i da sadi voće i povrće, ako nema veštine za lov ;)
Moze da sadi sta god hoce ali meso je meso! ;)
Ja se slazem. Ali nece svako tako reci😀
Jasno mi je.....pre neki dan sam video sliku na drustvenim mrezama,sada je ne mogu naci,ljudi idu da kose pa pise text ispod kad vegani podu u lov.... ;D ;D ;D
Nadam se da necu nikog naljutiti ili povrediti sa ovom salom.
Što bi se neko naljutio. Baš zanimljivo. Ranije se moglo više šaliti. Danas se odmah shvata lično.
Zbog toga sam i naveo da ko je neko vegan i procita ovo da ne shvati to licno. ;)
Mislim da ne treba shvatiti lično i da bi trebalo da se prihvati šala i na svoj račun. Generalno pričam. Ranije je bila veća tolerancija. Iako se danas dosta priča o toleranciji na svim poljima i navodno radi na tome. Imam utisak da se ipak ljudi više distanciraju. Kao da se veštački podstiče tolerancija.
U praksi možemo videti da tolerancija ne raste.
2
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Kako promena vremena na satu utiče na zdravlje?
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:07:35 posle podne »
Smatram da tu nema adekvatne produktivnosti, zbog zamora.
Da, 9očasovno radno vreme definitivno ne može biti produktivno.
Pa ni da je 8 ne moze biti produktivno.Ako ti je radno vreme 8 sati od toga covek ako 4-5 radi efektivno.....da se ne lazemo....bar je to moje misljenje.
Sve zavisi od vrste posla. Ali recimo da jeste.
To si lepo primetio, ima poslova koji nisu toliko naporni pa se održava neka energija tih 8 sati.
Jeste. Sve je to zavisno direktno od posla, a i od same osobe. Negde je izraženiji fizički napor, a negde mentalni. Možda nekome odgovara više fizički napor, a nekome mentalni, a da se ne umori toliko.
A nekome jednostavno odgovara posao sam po sebi ili je zaista lak.
Najlepše je da nam odgovara posao :)
Naravno, spoj lepog i korisnog.
3
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Kako promena vremena na satu utiče na zdravlje?
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:05:50 posle podne »
Da bi se bolje prilagodili letnjem računanju vremena, stručnjaci preporučuju:

Najmanje sedam sati sna pre i posle promene vremena
Pomeranje vremena spavanja i buđenja za 15 do 20 minuta ranije nekoliko noći pre promene vremena
Promena vremena obroka ili drugih „vremenskih znakova“ za svoje telo, shodno tome
Postavite satove jedan sat ranije uveče veče pre promene vremena i odite na spavanje u uobičajeno vreme za spavanje
Izlazak napolje na rano jutarnje sunčevo svetlo sledećeg dana nakon promene vremena kako biste pomogli vašem unutrašnjem satu da pređe na novo vreme.
Meni od gore navedenih nista ne pomaze....sve je to lepo sto oni predlazu,ali dzaba...
Interesantno. Obično ovo bar ublaži tegobe. Ali eto dokaza da svaka individua drugačije reaguje.
Recimo do pre par godina uopste nisam imao problema sa pomeranjem kazaljke bilo napred ili nazad,ali od pre par godina sta god radio dzaba....Prvih nedelju dana dosta tesko podnosim,posle mi treba oko mesec dana da se telo adaptira potpuno.

Sta tacno osecas?
Umor,pospanost,lenjost,ne radi mi se nista,ranije ogladnim,nemam volju ni za cim,ne radi mi se,budim se nocu itd....

Ovo mislim da trenutno svi prozivljavaju i bez pomeranja sata....
Uglavnom zbog naglih promena vremena. A sad kada promenimo i kazaljke za vikend,onda ce tek biti veselo.
Ja npr. danas uopste nemam osecaj da je ovoliko sati koliko je zaista....
Ja sam premoren, jer sam morao rano da ustanem, zbog putovanja. A videćemo kako će biti ovih dana.
Sad kad si spomenuo putovanje sutra moram rano u NS....
Da vidis kako je kada se navije sat,a navikli smo na drugo vreme. A ja bas u noci promene sam morao da navijem.
Pomeranje kazaljki,toplotni front,pa sad hladniji uz pubo vetra i nije ni cudo sto smo svi malo ...lose raspolozeni.... ;D ;D ;D
Dobitna kombinacija da se uzasno osecamo ;D
I onda si jos lepo rekao....
I da ne spavamo....ja sve radim kako mi je dr.Anita savetovala,lezim i ustajem u isto vreme ali zbog neceg se probudim izmedu 2-3 i ne mogu bar sat vremena da zaspim i posle se toliko iznerviram sto sam se probudio da na kraju zbog toga ne mogu da zaspim...nadam se da ce dati rezultate.Jedino pozitivno ove godine sto sa gladom nemam toliko problema i nisam toliko umoran.Umoran jesam,ali ne toliko koliko prethodnih godina u ovo vreme.I vikendom sam isto ustajao kako je dr.Anita rekla.U subotu je bilo malo "cupavo",ali u nedelju vec puno lakse.Mi zbog katolickog Uskrsa nismo radili ponedeljkom,ali sam i onda ustao..
Meni ne smeta nesto posebno. Ali gledaj da se ne nerviras, sto ne mozes da se uspavas. Znam ja tako kada nekad ne mogu da spavam,pa se iznerviram,pa tek onda nista nisam uradio.

I sta radis, cekas da se uspavas ili popijes neki lek?
Ne pijem lekove za to nikada. Nego kada se uspavam,uspavam.
Mozda bih i ja tako trebao.Bas cu probati,mada sve mi se cini da onda necu se uspavati... ;D
Inace ja popijem melatonin ne znam koliko to spada medu lekove,po meni to je vise suplement.
Nekada je razlika između lekova i suplemenata više odluka na nivou nekih agencija za lekove. Ima preparata vitamina B kompleksa, koji su mislim slovenaćki, i vode se kao lek, dok se naši vode kao suplement.
Baš tako. Samo što se melatonin kod nas sada više vodi kao suplement.
Obično kada je suplement, onda je taj preparat skuplji. Onda problem bude finansijske prirode. Ali dobro. Sve zavisi kako regulišu.
Umesto da bude obrnuto....nema logike.
Recimo antibiotici su jedni od najjeftinijih lekova. A recimo slani rastvori za ispiranje nosa su skupi.

Zbog cega je tako?
Zato sto hoce da navuku ljude na lekove a ne na prirodne preparate....meni je deda koji je bio orl rekao da ispiram sa slanom vodom grlo svako vece i necu imati upalu grla.On je to i radio.I to ti je prirodnije nego uzimati lek....
Najbolji su narodni lekovi. Mada mislim da mladji pacijenti to retko primenjuju. Kada napisem ispiranje zdrela cajem od zalfije ili kamilice ili rastvorom sode bikarbone, mislim da svi odu i kupe neke pastile i sisaju.

To  jednostavno moras da probas da bi shvatio koliko je efikasnije.
Treba tako uraditi. Samo je problem što neko ne želi ni da proba. Recimo mrzi ga da skuva čaj. Kaže nema vremena, pa uzme i posisa neku pastilu za grlo.
Postali smo mnogo komotni/lenji....
Jesmo. Jer je i tehnologija doprinela tome. Pored pozitivnih strana,ima i negativnih.
Ok sto je tehnologija doprinela tome,ali recimo da odes i da odradis trening to moras ti ne moze tehnologija....bar ne za sad.
Ili da se hranis zdravo pa da skuvas prethodni dan....a ne da kupis pecivo ili fast food.....
Slažem se. Tehnologija ne može svuda da pomogne i neke stvari ne može da uradi za nas, bar ne još uvek. Mada to si me podsetio sada. Postoje sprave koje rade određene pokrete u rehabilitaciji pacijenata. Vežba umesto pacijenata, i to je korisno u tim situacijama. Ali je tu važno mnogo više u rehabilitaciji, da ne ulazimo u detalje.
Koristan je napredak tehnologije u medicini ali ne i u svakodnevnim aktivnostima tipa toliko savremenih telefona, aparata koji rade sve po kući umesto nas ...
Naravno. Sve zavisi o kojoj oblasti pričamo. Sada si me podsetila nešto. Na primer, koliko nas sada zna napamet nečiji broj telefona? Smatram da je bolje imati takvu stalnu stimulaciju mozga, nego da nam to tehnologija završava.
Slažem se. Još češći je primer što ljudi više ne mogu da pomnožen dva broja.
4
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:04:18 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
Uh,da,i kacamak.....jaoj sto mi se to jede sada....
Ogladnesmo od silnih prisećanja. 😅
Moramo da spremimo nešto od ovih jela ;D
Zato su i dobre ove konverzacije, podsetimo se nekog jela ili saznamo za novo.
5
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:02:20 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
6
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:00:37 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
Daleko od toga da kažem da je moderna kuhinja manje dobra, nego je stvar ličnog ukusa. A verovatno i vraćaju neki obroci u detinjstvo.
7
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:08:35 posle podne »
Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Razumem te. Uvek je bilo i biće onih koji ne žele da shvate.
Ali mi nije jasno onda zasto se zali....ti mu kazes resenje i on/ona i dalje nastavljaju po svome.....
Verovatno zato što je lakše nastaviti sa starim navikama nego ih korigovati, a usput, olakšanja radi, se i žale.
Da,ali ako zna da je to sto radi lose onda zasto to nastavlja da radi....
Pa baš zato što je lakše. 😅 A posledice se ne vide.
Tako je. Najlakše je ne menjati svoje navike, ma koliko bile loše.
8
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:07:28 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
Uh,da,i kacamak.....jaoj sto mi se to jede sada....
Ogladnesmo od silnih prisećanja. 😅
Moramo da spremimo nešto od ovih jela ;D
9
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:05:39 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
Uh,da,i kacamak.....jaoj sto mi se to jede sada....
Ja volim najviše od belog projinog brašna. Mislim da vi u Vojvodini imate uglavnom od žutog kukuruznog brašna.
10
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:04:12 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Kao przenice, odnosno pohovan hleb? Kako se u kom kraju kaže.
Da,przenice ili kako je dr.Anita napisala popara.Za izraz pohovan hleb jos nisam cuo.
Popara i prženice su različita jela.
Stranice: [1] 2 3 ... 10
SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.565 sekundi sa 12 upita.