TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395602 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 19, 2024, 08:26:01 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 149 150 [151] 152 153 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 713456 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1979 poslato: Jun 27, 2015, 01:57:20 posle podne »

Ne bi trebalo zaboraviti da je insulin dobar sluga, ali zao gospdar...

Da ponovo skrenem paznju na kompenzatonu hipoglikemiju i njene efekte...previse prostih hidrata( dekstroze), eto burnog insulinskog skoka...insulin sav "secer iz krvi" povuce u ciljana tkiva( npr. misice)...u krvi nema vise "secera"...mozak to stanje percipira i eto hipoglikemije - mucnina, malaksalost, glad i sl.

Dovoljno slozenih hidrata resava probleme( kao i unos dijetnih vlakana)...tj. dobro tempirani obroci( vise manjih obroka, 4-6 )...kao i treninzi koji ne smeju biti preobimni, intenzivni...predugi...

Da samo razgranicimo da se ne radi uvek o dijabetesu...tj. Oni koji ne boluju od šećerne bolesti mogu da imaju jutarnju ili postprandijalnu (reaktivnu,posle obroka) hipoglikemiju.
Kod postprandijalne (reaktivne) hipoglikemije, nakon obilnog, najčešće ugljenohidratnog obroka dolazi do prekomernog lučenja insulina...i slike gore navedenog stanja...
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16754


« Odgovor #1978 poslato: Jun 27, 2015, 01:45:15 posle podne »

Meni se ovo često dešava, ranije samo posle napornih treninga, i ako popijem dekstrozu i protein dok ne pojedem neku čvrstu hranu ne prolazi. Drhtavica,nesvestica i mučnina. A u poslednje vreme se dešava i u toku dana izmeĂ°u obroka
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1977 poslato: Jun 27, 2015, 01:41:47 posle podne »

I pad pritiska moze da izazove slicne simptome...tzv. orostatska hipotenzija...pri naglom ustajanju iz sedećeg, ili ležećeg položaja...

Moja preporuka bi bila da preventivno odradis jedan lab. pregled krvi i urina...ekg...bez bilo kakve tenzije ili sumnje u neko ozbiljnije "stanje"...cisto kontrole radi...

Budimo odgovorni prema svom zdravlju...zdravlje, osnovni predsulov napretka u ovom "sportu"...  ;)
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1976 poslato: Jun 27, 2015, 01:37:04 posle podne »

Prvi put mi se ovo desava, moguce jer sam krenuo da trcim do prodavnice na prazan stomak, hvala, na to sam i ja pomislio....

Ma nikada ne preskacem dorucak nego sam imao malo ovsenih pa sam hteo da dokupim i eto..
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1975 poslato: Jun 27, 2015, 01:26:36 posle podne »

Ne znam gde da postavim ovo, jutros sam se probudio oko pola 9 i umio se sve lepo, izasao sam da kupim jaja i ovsene, potrcao sam do prodavnice i kada sam usao unutra odjednom mi se smracilo ispred ociju kao da cu da padnem u nesvest (mislim ocekivao sam i to) nisam mogao da izdrzim pa sam izasao iz prodavnice i krenuo kuci, malo je falilo da padnem tj. krenuo sam, ali naslonio sam se na kola, proslo me je malo i opet sam usao u prodavnicu i opet isto i izasao sam jedva stigao do kuce gde mi se situacija poboljsala i pojeo sam malo ovsenih sto mi je ostalo i normalno otisao do prodavnice, koji bi uzrok bio ovoga?

Hm...zagusljiva prostorija...hipoglikemija( pad secera u krvi)...

PAD ŠEĆERA u krvi nije samo alarm za dijabetičare. Ko gladuje, preskače obroke, naročito doručak, rizikuje da mu barem jednom tokom dana padne nivo šećera u krvi...najcesce ujutru...

Manifestuje se nadražajem simpatičkog nervnog sistema (nervoza, preznojavanje, bledilo, lupanje srca, drhtavica), kao i simptomima nedostatka glukoze u ćelijama mozga (konfuzija, oslabljena koncentracija, glavobolja, duple slike, otežan govor, slabost delova tela, nesvestica...).

Dakle, bratac prvo bar simbolican dorucak, pa odlazak u nabavku...zato ti je i bilo bolje kada si doruckovao...

Da li ti se to i ranije javljalo? Cesto?

Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1974 poslato: Jun 27, 2015, 01:17:05 posle podne »

Ne znam gde da postavim ovo, jutros sam se probudio oko pola 9 i umio se sve lepo, izasao sam da kupim jaja i ovsene, potrcao sam do prodavnice i kada sam usao unutra odjednom mi se smracilo ispred ociju kao da cu da padnem u nesvest (mislim ocekivao sam i to) nisam mogao da izdrzim pa sam izasao iz prodavnice i krenuo kuci, malo je falilo da padnem tj. krenuo sam, ali naslonio sam se na kola, proslo me je malo i opet sam usao u prodavnicu i opet isto i izasao sam jedva stigao do kuce gde mi se situacija poboljsala i pojeo sam malo ovsenih sto mi je ostalo i normalno otisao do prodavnice, koji bi uzrok bio ovoga?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1973 poslato: Jun 27, 2015, 12:54:28 posle podne »

Evo, ako ikoga interesuje:
Suncokret 103g; ispečen 93g; ljuske 38g...
;D

Eh...visak slobodnog vremena cuda cini...

"Dokon pop i jarice krsti"...  ;D
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1972 poslato: Jun 27, 2015, 10:23:27 pre podne »

Evo, ako ikoga interesuje:
Suncokret 103g; ispečen 93g; ljuske 38g...
;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1971 poslato: Jun 26, 2015, 12:19:58 pre podne »

Koliko se sećam, ulje avokada počinje da se dimi na preko 500°C.
Verovatno nije jeftino kao ni kokosovo...
Kada vidim koliko koštaju fensi ulja, pre ću jesti bareno...
;D

Tako je...  :D mada je ukus ulja avokada( tačka dimljenja 520 stepeni )...hm...bljaks  ;D

Najsigurnije u pogledu trans masti...a i u materijalnom pogledu..."barenje" !
« Poslednja izmena: Jun 26, 2015, 12:27:44 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1970 poslato: Jun 26, 2015, 12:16:06 pre podne »

Koliko se sećam, ulje avokada počinje da se dimi na preko 500°C.
Verovatno nije jeftino kao ni kokosovo...
Kada vidim koliko koštaju fensi ulja, pre ću jesti bareno...
;D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1969 poslato: Jun 26, 2015, 12:07:52 pre podne »

Kada mora nesto da se przi, koje ulje je najbolje za to, tj koje ima onaj najvisi temperaturni prag gde pocne da stvara trans masti?

Što je ulje( mast) zasićenije(a), to je bolja za prženje( nema trans masti)...SrĂ°an je apsolutno u pravu, puter je 66% zasićena mast...( kao i svinjska mast)

Nerafinisano, extra virgin kokosovo ulje( 80-90% zasićena mast)...extra virgin maslinovo ulje...ulje konoplje...( čak se pominje u grape seed oil - ulje semenki grožĂ°a, nerafinisano suncokretovo ulje, susamovo ulje)...

A idealno za prženje je ulje makadamije- ima visoku tačku dimljenja – čak 410 stepeni Celuzijusa( ali ko ga još može naći), odličan izbor je i ulje crvene palme...



« Poslednja izmena: Jun 26, 2015, 12:11:52 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1968 poslato: Jun 25, 2015, 11:04:35 posle podne »

Koliko sam skontao do sada, najmanje loše ti je na puter ili mast...
Mada, nisam pržio više od godinu dana i sve može u rerni da se spremi, pa čak i čips...
:)
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1967 poslato: Jun 25, 2015, 10:57:19 posle podne »

Kada mora nesto da se przi, koje ulje je najbolje za to, tj koje ima onaj najvisi temperaturni prag gde pocne da stvara trans masti?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1966 poslato: Jun 24, 2015, 08:12:49 posle podne »

Pozdrav svima, novajlija sam ovde. :D
Imam 16 god. i da li je korektno unositi 1.5g proteina po kilogramu? Cilj je masa.
Trenutno unosim 2g po kilogramu, ali me interesuje da li ce biti losije ako smanjim za 0.5g. Ipak 20-30g proteina manje. :)
Hvala unapred na odgovoru.

Slažem se sa Dušanom...otvori novu temu gde ćeš svakako dobiti detaljnije savete i oko treninga i oko ishrane...

Nisu samo proteini ključni faktor napretka na polju mišićne mase, već i njihov izbalansiran odnos sa složenim ugljenim hidratima i zdravim mastima( većina početnika "previdi" značaj masti u ishrani)...

Obavezno DETALJNO pročitaj...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html

P.S. zašto bi "spuštao" proteine?
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #1965 poslato: Jun 24, 2015, 03:47:31 posle podne »

Vazi, otvoricu danas ili sutra. Hvala na odgovoru. :)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 149 150 [151] 152 153 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.077 sekundi sa 14 upita.