|
1
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 09:10:57 posle podne »
Zdravstveni rizici:
- Prekomerna masnoća i kalorije
Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:
gojaznosti
povišenog krvnog pritiska
srčanih bolesti
- Termička obrada (roštilj)
Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno. Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:
probleme sa varenjem
nagli skok šećera kod dijabetičara
skok krvnog pritiska kod hipertoničara. Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).
Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes.  A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti....  Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
2
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:39:55 posle podne »
Kada smo se već dotakli te teme... Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
To je već individualno do osobe.
Naravno da je individualno samo je bilo postavljeno pitanje kako i ja sam odgovorio ono sto STALNO vidam kad je svedski sto u pitanju i ima balkanaca u okolini....
3
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:38:37 posle podne »
Zdravstveni rizici:
- Prekomerna masnoća i kalorije
Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:
gojaznosti
povišenog krvnog pritiska
srčanih bolesti
- Termička obrada (roštilj)
Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno. Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:
probleme sa varenjem
nagli skok šećera kod dijabetičara
skok krvnog pritiska kod hipertoničara. Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).
Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes.  A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti....  Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
4
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:37:06 posle podne »
Hvala momci na još jednoj ideji za Tekst. 😅
Nema na cemu,tu smo jedni drugima da pomognemo. Ja ti mogu posluziti i kao dobar primer jer skoro sve sto si navela je kod mene istina.
Eto, spojili smo teoriju i praktičan primer.
Vec nebrojeno puta smo to uradili,ali bilo je i nekoliko puta da se teorija i praksa nisu slozili,ali recimo u nekih 75% su se slozili.
5
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:35:59 posle podne »
U stvari, naučna istina je suprotna: sa starenjem ljudi često osećaju MANJU žeđ, iako im je potrebna ista količina vode (ili čak više). To može dovesti do dehidracije, jer telo i dalje gubi vodu, ali mozak ne šalje dovoljno jasan signal da treba piti.
Zato je dobra ta aplikacija. Ili sam na onu flasu od 2 litre nacrtao linije koliko treba da popijem do 10 sati do 12 itd....
E I to je dobra taktika.
Hvala ti.Uvek se trudim da nadem neko resenje.
6
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:35:13 posle podne »
Što se tiče rehidratacije, bitno je naglasiti i sledeće:
Pij vodu redovno, ne čekaj žeđ
Žeđ je već znak blage dehidratacije.
Pij male količine vode na svakih 20–30 minuta ako si izložen suncu ili fizički aktivan.
E ovo je lepo receno, sto se cesto zanemari. Treba piti vodu, pre nego sto nastupi zedj. Posebno u letnjim mesecima je to znacajno.
Kad smo žedni to je već stanje dehidriranosti.
Da. I nema potrebe da do toga dodje. Mozda se nekada desi. Ali ne treba da je to svakodnevna pojava.
Naravno. Ima aplikacija za napomenu kada treba piti vodu tokom dana. Ako baš neko nema naviku- eto rešenja.
Jako dobra stvar,ja sam ga zbog posla primenio i extra je.
Super. Znam mnoge koji je koriste.
I ja spadam medu njih. 
7
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:51:40 posle podne »
Hvala momci na još jednoj ideji za Tekst. 😅
Nema na cemu,tu smo jedni drugima da pomognemo. Ja ti mogu posluziti i kao dobar primer jer skoro sve sto si navela je kod mene istina.
Eto, spojili smo teoriju i praktičan primer.
8
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:51:02 posle podne »
U stvari, naučna istina je suprotna: sa starenjem ljudi često osećaju MANJU žeđ, iako im je potrebna ista količina vode (ili čak više). To može dovesti do dehidracije, jer telo i dalje gubi vodu, ali mozak ne šalje dovoljno jasan signal da treba piti.
Zato je dobra ta aplikacija. Ili sam na onu flasu od 2 litre nacrtao linije koliko treba da popijem do 10 sati do 12 itd....
E I to je dobra taktika.
9
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:50:22 posle podne »
Što se tiče rehidratacije, bitno je naglasiti i sledeće:
Pij vodu redovno, ne čekaj žeđ
Žeđ je već znak blage dehidratacije.
Pij male količine vode na svakih 20–30 minuta ako si izložen suncu ili fizički aktivan.
E ovo je lepo receno, sto se cesto zanemari. Treba piti vodu, pre nego sto nastupi zedj. Posebno u letnjim mesecima je to znacajno.
Kad smo žedni to je već stanje dehidriranosti.
Da. I nema potrebe da do toga dodje. Mozda se nekada desi. Ali ne treba da je to svakodnevna pojava.
Naravno. Ima aplikacija za napomenu kada treba piti vodu tokom dana. Ako baš neko nema naviku- eto rešenja.
Jako dobra stvar,ja sam ga zbog posla primenio i extra je.
Super. Znam mnoge koji je koriste.
10
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:49:25 posle podne »
Kada smo se već dotakli te teme... Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
Cesto se prekomerno unosi hrana.
Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
To je već individualno do osobe.
|