TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404377 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 14, 2025, 07:32:59 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 | 

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Zdrava ishrana / Odg: Sulfati u ishrani
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 09:10:57 posle podne »
    Zdravstveni rizici:
    • Prekomerna masnoća i kalorije
    Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

    gojaznosti

    povišenog krvnog pritiska

    srčanih bolesti
    • Termička obrada (roštilj)
    Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
    • Preterivanje u količini
    Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

    probleme sa varenjem

    nagli skok šećera kod dijabetičara

    skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
    • Higijenski rizici
    Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

    Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
    I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
    A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
    Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
    Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
    U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
    Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
    Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
    Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
    Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
    To je tačno. Bolje su se razumeli ljudi ranije, čini mi se.
    2
    Zdrava ishrana / Odg: Sulfati u ishrani
    « Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:39:55 posle podne »
    Kada smo se već dotakli te teme...
    Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
    Cesto se prekomerno unosi hrana.
    Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
    U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
    Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
    Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
    Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
    To je već individualno do osobe.
    Naravno da je individualno samo je bilo postavljeno pitanje kako i ja sam odgovorio ono sto STALNO vidam kad je svedski sto u pitanju i ima balkanaca u okolini....
    3
    Zdrava ishrana / Odg: Sulfati u ishrani
    « Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:38:37 posle podne »
      Zdravstveni rizici:
      • Prekomerna masnoća i kalorije
      Jela kao sarma, roštilj, čvarci, kobasice su često bogata zasićenim mastima i solju, što povećava rizik od:

      gojaznosti

      povišenog krvnog pritiska

      srčanih bolesti
      • Termička obrada (roštilj)
      Meso pečeno na visokim temperaturama može sadržavati kancerogene supstance (npr. heterociklični amini i polisaharidni aromatični ugljovodonici), naročito ako je crno ili prepečeno.
      • Preterivanje u količini
      Na ovakvim događajima ljudi često jedu više nego što bi inače, što može izazvati:

      probleme sa varenjem

      nagli skok šećera kod dijabetičara

      skok krvnog pritiska kod hipertoničara.
      • Higijenski rizici
      Na otvorenom i masovnim skupovima veća je šansa za kontaminaciju hrane (salmonela, ešerihija, listerija).

      Uslovi čuvanja i pripreme hrane nisu uvek idealni.[/list][/list][/list][/list]
      I sa najzdravijom hranom ako je jedes vise nego sto bi trebalo mozes da se otrujes. ;)
      A sto se cuvanja hrane tice uvek postoji mogucnost da vidis gde se cuva hrana i ako je sumnjiva onda je neces jesti.... ;)
      Stvar je kao i sa svime u svetu u primerenosti!Ne treba preterivati!
      Da vodimo racuna samo kako skladiste namirnice. Posebno je to vazno tokom leta.
      U pravu si,to sam opet mislio da se to podrazumeva.Moja greska.
      Nema tu greške. 😊 Tu smo da neke stvari napominjemo po 1000 puta. 😊
      Nije mi problem nesto uraditi 1000 puta nego mi je problem objasnjavati ono sto se podrazumeva!!!!To je velika razlika.
      Apsolutno se ništa ne podrazumeva.
      Sada vec nazalost ne,ali u srecnija vremena su se mnoge stvari sami od sebe podrazumevali.Sad i objasnjenje moras objasniti.....
      4
      Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
      « Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:37:06 posle podne »
      Hvala momci na još jednoj ideji za Tekst. 😅
      Nema na cemu,tu smo jedni drugima da pomognemo.
      Ja ti mogu posluziti i kao dobar primer jer skoro sve sto si navela je kod mene istina.
      Eto, spojili smo teoriju i praktičan primer.
      Vec nebrojeno puta smo to uradili,ali bilo je i nekoliko puta da se teorija i praksa nisu slozili,ali recimo u nekih 75% su se slozili.
      5
      Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
      « Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:35:59 posle podne »
      U stvari, naučna istina je suprotna: sa starenjem ljudi često osećaju MANJU žeđ, iako im je potrebna ista količina vode (ili čak više). To može dovesti do dehidracije, jer telo i dalje gubi vodu, ali mozak ne šalje dovoljno jasan signal da treba piti.
      Zato je dobra ta aplikacija.
      Ili sam na onu flasu od 2 litre nacrtao linije koliko treba da popijem do 10 sati do 12 itd....
      E I to je dobra taktika.
      Hvala ti.Uvek se trudim da nadem neko resenje.
      6
      Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
      « Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Jul 13, 2025, 07:35:13 posle podne »
      Što se tiče rehidratacije, bitno je naglasiti i sledeće:

      Pij vodu redovno, ne čekaj žeđ

      Žeđ je već znak blage dehidratacije.

      Pij male količine vode na svakih 20–30 minuta ako si izložen suncu ili fizički aktivan.
      E ovo je lepo receno, sto se cesto zanemari. Treba piti vodu, pre nego sto nastupi zedj. Posebno u letnjim mesecima je to znacajno.
      Kad smo žedni to je već stanje dehidriranosti.
      Da. I nema potrebe da do toga dodje. Mozda se nekada desi. Ali ne treba da je to svakodnevna pojava.
      Naravno. Ima aplikacija za napomenu kada treba piti vodu tokom dana. Ako baš neko nema naviku- eto rešenja.
      Jako dobra stvar,ja sam ga zbog posla primenio i extra je.
      Super. Znam mnoge koji je koriste.
      I ja spadam medu njih. ;)
      7
      Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
      « Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:51:40 posle podne »
      Hvala momci na još jednoj ideji za Tekst. 😅
      Nema na cemu,tu smo jedni drugima da pomognemo.
      Ja ti mogu posluziti i kao dobar primer jer skoro sve sto si navela je kod mene istina.
      Eto, spojili smo teoriju i praktičan primer.
      8
      Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
      « Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:51:02 posle podne »
      U stvari, naučna istina je suprotna: sa starenjem ljudi često osećaju MANJU žeđ, iako im je potrebna ista količina vode (ili čak više). To može dovesti do dehidracije, jer telo i dalje gubi vodu, ali mozak ne šalje dovoljno jasan signal da treba piti.
      Zato je dobra ta aplikacija.
      Ili sam na onu flasu od 2 litre nacrtao linije koliko treba da popijem do 10 sati do 12 itd....
      E I to je dobra taktika.
      9
      Zdrava ishrana / Odg: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana
      « Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:50:22 posle podne »
      Što se tiče rehidratacije, bitno je naglasiti i sledeće:

      Pij vodu redovno, ne čekaj žeđ

      Žeđ je već znak blage dehidratacije.

      Pij male količine vode na svakih 20–30 minuta ako si izložen suncu ili fizički aktivan.
      E ovo je lepo receno, sto se cesto zanemari. Treba piti vodu, pre nego sto nastupi zedj. Posebno u letnjim mesecima je to znacajno.
      Kad smo žedni to je već stanje dehidriranosti.
      Da. I nema potrebe da do toga dodje. Mozda se nekada desi. Ali ne treba da je to svakodnevna pojava.
      Naravno. Ima aplikacija za napomenu kada treba piti vodu tokom dana. Ako baš neko nema naviku- eto rešenja.
      Jako dobra stvar,ja sam ga zbog posla primenio i extra je.
      Super. Znam mnoge koji je koriste.
      10
      Zdrava ishrana / Odg: Sulfati u ishrani
      « Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Jul 13, 2025, 12:49:25 posle podne »
      Kada smo se već dotakli te teme...
      Jedenje na tradicionalnim manifestacijama kao što su Sarmijada, Kupusijada, Roštiljijada i slične, može biti ukusno i kulturno bogato iskustvo, ali iz medicinskog ugla nosi i određene zdravstvene rizike, naročito ako se ne pristupi s oprezom.
      Cesto se prekomerno unosi hrana.
      Ali to nema veze sa ovim manifestacijama nego i bez toga se unosi vise hrane nego sto bi trebalo.
      U redu ti. Nego inace osobe vise hrane unesu kada su neke manigestacije u pitanju.
      Ja sam primetio da se najvise unosi ili puno vise od toga sto treba ako je za dorucak svedski sto ili ako je nesto all inclusive....
      Tome i služe takve ugostiteljske ponude.
      Da se eventualno vise pojede ali ne zato da se trpa u torbu.....
      To je već individualno do osobe.
      Stranice: [1] 2 3 ... 10
      SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
      Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 10 upita.