TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395582 Teme od strane 25008 Članovi Poslednji član: DannyMet

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 17, 2024, 04:04:03 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dobri izvori proteina za adekvatnu telesnu masu  (Pročitano 2648 puta)
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5697


« Odgovor #18 poslato: Februar 14, 2022, 12:26:26 pre podne »

Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.

Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #17 poslato: Februar 13, 2022, 05:31:00 posle podne »

Verovatno zato što većina ljudi ima problem sa varenjem mleka i mlečnih proizvoda. Ipak nije mleko toliko bogato proteinima, mineralima i vitaminima da se to ne može nadoknaditi kroz druge izvore. A i postoje mleka poput kozjeg, ovčijeg i biljnih pa postoji zamena i za to
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16751


« Odgovor #16 poslato: Februar 13, 2022, 05:08:43 posle podne »

Ne samo da su mlečne namirnice poput mleka, sira i jogurta odlični izvori proteina, već sadrže i vredan kalcijum, a mnoge su obogaćene vitaminom D. Bitne su za održavanje jačine kostiju i zuba i sprečavanje osteoporoze.

Zasto vecina sportista onda urpavo ove namirnice izbegava?
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #15 poslato: Februar 13, 2022, 02:12:42 posle podne »

Pasulj ima dosta proteina ali kad ga pripremaju obično tu bude više začina i drugih sastojaka pa se proteinska vrednost jela smanjuje.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #14 poslato: Februar 13, 2022, 02:11:52 posle podne »

Ljuspice soje mislim da od svih biljnih proizvoda imaju najviše proteina. Kikiriki, badem, leblebija, sočivo, kim, lan. Prema tome i vegani mogu unositi dovoljno proteina.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #13 poslato: Februar 13, 2022, 02:10:30 posle podne »

Riba isto ima dosta proteina, jedna tunjevina oko 25 grama. Haringa i pastrmka su isto super.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #12 poslato: Februar 13, 2022, 02:09:25 posle podne »

Ako neko nema vremena za obradu mesa, pileće grudi ili pršuta su odličan izvor proteina i nemaju mnogo masti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #11 poslato: Februar 13, 2022, 02:08:42 posle podne »

Meso je nezamenjivi izvor proteina, jedino se u njemu mogu naći sve aminokiseline koje organizam ne može proizvesti. Ali postoje i drugi životinjski proizvodi koji imaju dosta proteina, kao što si naveo jaja, neki jogurtom (posebno skyr).
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #10 poslato: Februar 13, 2022, 10:04:31 pre podne »

Istraživanja pokazuju da uključivanje izvora proteina poput jaja ili grčkog jogurta za doručak zajedno sa žitaricama bogatim vlaknima kao što je tost od celog zrna pšenice može pomoći da se duže osećate siti  i da jedete manje tokom dana.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #9 poslato: Februar 13, 2022, 10:03:58 pre podne »

Ako nemate vremena da sednete i uživate u obroku, uzmite piće kao zamenu za obrok, pločicu sa žitaricama ili energetsku pločicu. Proverite etiketu da biste bili sigurni da proizvod sadrži najmanje šest grama proteina i da ima malo šećera.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #8 poslato: Februar 13, 2022, 10:03:12 pre podne »

Nemasna govedina ima oko dva grama više zasićenih masti od pilećih prsa bez kože. Nemasna govedina je takođe odličan izvor cinka, gvožđa i vitamina B12.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #7 poslato: Februar 13, 2022, 10:02:46 pre podne »

50g sojinih proteina dnevno može pomoći u smanjenju holesterola za oko 3%. Unos sojinih proteina umesto izvora proteina sa većim sadržajem masti - i održavanje zdrave ishrane - može biti dobro za vaše srce.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #6 poslato: Februar 13, 2022, 10:02:05 pre podne »

Pola šolje pasulja sadrži toliko proteina biljnog porekla koliko i 30g pečenog odreska. Osim toga, pasulj je jeftin i pun vlakana kako biste se satima osećali siti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #5 poslato: Februar 13, 2022, 10:00:17 pre podne »

Jaja su jedan od najjeftinijih oblika proteina.  Jedno jaje obezbeđuje 6 do 8 grama proteina sa samo 70 kalorija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #4 poslato: Februar 13, 2022, 09:58:50 pre podne »

Ne samo da su mlečne namirnice poput mleka, sira i jogurta odlični izvori proteina, već sadrže i vredan kalcijum, a mnoge su obogaćene vitaminom D. Bitne su za održavanje jačine kostiju i zuba i sprečavanje osteoporoze.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.06 sekundi sa 18 upita.