TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395685 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 21, 2024, 12:36:11 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 174 175 [176] 177 178 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 714728 puta)
Funtunjerović Ivan
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1246


Say no to racism!

« Odgovor #1604 poslato: Februar 22, 2015, 09:52:32 posle podne »

Cilj mi je da smršam pa se zanima da li moram da imam 6 obroka dnevno? Ili samo bitno da unesem manje kalorija-više potrošim. Negde sam pročitao da je nepotrebno imati 6 obroka? Zbog ubrzanja metabolizma mi ima smisla više obroka...

Da li so moram da izbacim?
4-6 obroka se preporucuje, zavisi koliko ti traje dan, trebao bi da jedes na 3-4 sata. Vazno je da budes u deficitu, kardio i treninzi hipertrofije. So ne moras da izbacis, do 6g soli dnevno se preporucuje.
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
MIAMIHEAT
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 107


« Odgovor #1603 poslato: Februar 22, 2015, 09:45:37 posle podne »

Cilj mi je da smršam pa se zanima da li moram da imam 6 obroka dnevno? Ili samo bitno da unesem manje kalorija-više potrošim. Negde sam pročitao da je nepotrebno imati 6 obroka? Zbog ubrzanja metabolizma mi ima smisla više obroka...

Da li so moram da izbacim?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1602 poslato: Februar 22, 2015, 02:04:05 posle podne »

Zanima me kako spremate krompir ? kuvanje, przenje ? kako je najzdravije i najbolje da ne se bih mastio ..

Kuvan krompir će uvek biti moj izbor...mada tako se uništava najviše hranljivih sastojaka( oljušten)...

Za mladi krompir je potrebno oko pola sata da bi se skuvao, dok stariji zahteva 15-ak minuta više za kuvanje.

Ako ćemo malo detaljnije i krompiru...

"KROMPIR

KROMPIR (Solanum tuberosum L.) – osnovna je namirnica u ishrani ljudi i veoma je čest na jelovniku. Poznato je oko 1500 vrsta krompira. Ukusan je i bogat hranljivim i lekovitim materijama. Poseduje neutralan pH.

Mladi krompir u 100 g ima 85 kalorija. Sadrži: 2% proteina, 19,1% ugljenih hidrata u obliku šećera i dekstrina, 0,1% masti, zatim jabučnu, limunsku i vinsku kiselinu.
Od mineralnih materija sadrži: naročito kalijum (alkalni mineral čini 2/3 od ukupne količine minerala, koji smanjuje kiselost i pospešuje izlučivanje vode iz organizma), kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožĂ°e, bakar, mangan, cink i molibden.
Od vitamina sadrži: vitamin A (deluje na regeneraciju), vitamine B1 i B2, naročito vitamin C, zatim F (kožni vitamin) i nikotinsku kiselinu.
Suvi krompir u prahu u 100 g ima 297 kalorija. Sadrži: 9,3 g proteina, 61,6% ugljenih hidrata i 1,5% masti.
Vitamina C najviše ima odmah posle ubiranja letine, oko 30 mg/100 g namirnice (tada se približava vitaminskoj vrednosti limuna i narandže).

Prosečna vrednost vitamina C za vreme skladištenja iznosi oko 15 mg/100 g krompira. Vitamin C se najviše uništava u promrzlom, nabijenom i proklijalom krompiru, a kuvanjem i pečenjem se polovično zadržava, zavisno o načinu pripreme.

Potpuno se gubi samo ako se kuva oljušten i nasečen.
Kuvan neoljušten sačuvaće trećinu količine vitamina C, a pečen sa ljuskom, „u čakširama”, ne gubi vitamin C. I nepravilna priprema krompira takoĂ°e, utiče na sadržaj vitamina C.

Čim se krompir oljušti treba ga odmah pripremiti, jer tamni i oksidiše. Oljušten krompir, ako se odmah ne koristi, treba ga samo na kratko potopiti u hladnu vodu, a potom odmah upotrebiti. Što je brže skuvan, više se sačuva vitamina C.

Proteini, skrob i vitamin C se nalaze blizu ljuske, zbog čega ga je najbolje kuvati sa ljuskom ili vrlo tanko ljuštiti u sirovom stanju. Ljuska sadrži fluor, pa se preporučuje jesti pečenog iz pećnice zajedno sa ljuskom („u kaputiću”).

Bela boja krompira se može sačuvati ako se u vodu u kojoj se kuva doda kašičica sirćeta. Jelo od krompira preporučljivo je utrošiti odjednom, jer stajanjem samo 4 sata jelo gubi četvrtinu vitamina C. Najveća količina vitamina ostaje u pečenom krompiru, nešto manje u kuvanom, a najmanje u kuvanom na pari.

Krompir je jedino povrće koje se koristi kao samostalno jelo i kao samostalni prilog i u kombinaciji sa drugim povrćem čini oko 50% priloga.

Hranljivi delovi krompira su oko ljuske, dok je središnji deo siromašniji skrobom i sadrži više vode. Koristi se za pripremu predjela, salate, supe i čorbe, variva, prženje i pečenje, pa čak i za kolače i hleb. Potpuno je neutralna namirnica, pa se mogu pripremati slana i slatka jela. Kuvani krompir se jede uz svako povrće, pečenje i sva jela od mesa. Služi se vruć, tada je najukusniji i lako se vari (za 2 do 3 sata).

Krompir je ukusniji, ako to uslovi dozvoljavaju, kada se kuva sa ljuskom. Sačekati da voda provri, pa malo osoliti (tada neće popucati).

Kontraindikacije: ne preporučuje se dijabetičarima.

Posebna napomena: sirovi krompir sadrži i otrovni alkaloid solanin. Naročito se javlja u opasnim količinama u zelenom i klijavom krompiru. Ovakav krompir pre upotrebe treba obavezno očistiti od ljuske. Kuvanjem se ovaj alkaloid razara.

Pri pripremi pomfrita masnoća se ne sme zagrevati preko 175oC. Na višoj temperaturi se povećava koncentracija akrilamida u krompiru. Akrilamid je jedan od izazivača raka i nastaje visokim zagrevanjem skrobnih namirnica.

Lekovita svojstva: krompir kao namirnica po lekovitosti sastojaka ubraja se u red najvažnijih prehrambenih proizvoda.
Prema svojstvima sastojaka pomaže održavanju organizma, dobroj kondiciji i zdravlju cele godine. Naučno je dokazano da sadrži kukoamine, prirodne sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Ovi sastojci se više nalaze u kuvanom nego u pečenom krompiru.
Krompir pire je veoma važan sastavni deo dijete, kod želudačnih bolesnika. Neposoljen ili veoma malo posoljen, u kombinaciji sa mlekom, maslacem, pavlakom ili jogurtom, serviran bez luka, upija i razblažava želudačnu kiselinu.
"


« Poslednja izmena: Februar 22, 2015, 02:05:37 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1601 poslato: Februar 22, 2015, 01:28:44 posle podne »

Izbockas ga, malo premazes masl.uljem stavis na pek papir i u rernu, jedes dok je vruc i mazes ella sirom
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #1600 poslato: Februar 22, 2015, 01:09:24 posle podne »

Skuvas ili stavis na pek papir pa u rerni zapeces ili ceo ubacis u rernu pa ga oljustis kad se ispece... ima mnogo nacina...
Sačuvana
Andrija97
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 61

« Odgovor #1599 poslato: Februar 22, 2015, 12:31:31 posle podne »

Zanima me kako spremate krompir ? kuvanje, przenje ? kako je najzdravije i najbolje da ne se bih mastio ..
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1598 poslato: Februar 22, 2015, 09:33:09 pre podne »

Hvala druže  :D Ma nije da ne jedem meso ali jako jako retko ga ima u kući generalno. Ja sam se izgradio najviše na jajima, mleku i siru. Kad je baš kriza sa parama jaja je išlo i 20 na dan jer mi je to bilo najpristupačnije i najjeftinije, mleko jedno vreme domaće sad opet konstantno uzimam u radnji 3.2% m.m, sir je dugo bio Ella ali pošto više ne donose u radnji koja mi je bilizu onda jedem neki sir sa 10% m.m. Uglavnom trenutno crpim proteine iz: Mleka 1l, jogurta 1l, 12 jaja, kiselog mleka 180ml, sira 250g i nekad uleti tunjevina ili neko meso ako se zadesi  ;D Ne mogu reći da je loše ali ako ove godine budem imao dosta posla i ranije krene graĂ°evinska sezona onda ću se bazirati više na mesu  :D

Au brate, svaka cast za ovo, to se zove upornost!

Nego gde ima da se kupi belo sa kostima i koliko kosta?(meni moji uvek kupuju bk, a i ja uzimam pa za 250g-300g dam 170-200din)
Sačuvana
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 807


« Odgovor #1597 poslato: Februar 22, 2015, 08:24:43 pre podne »

Hvala druže  :D Ma nije da ne jedem meso ali jako jako retko ga ima u kući generalno. Ja sam se izgradio najviše na jajima, mleku i siru. Kad je baš kriza sa parama jaja je išlo i 20 na dan jer mi je to bilo najpristupačnije i najjeftinije, mleko jedno vreme domaće sad opet konstantno uzimam u radnji 3.2% m.m, sir je dugo bio Ella ali pošto više ne donose u radnji koja mi je bilizu onda jedem neki sir sa 10% m.m. Uglavnom trenutno crpim proteine iz: Mleka 1l, jogurta 1l, 12 jaja, kiselog mleka 180ml, sira 250g i nekad uleti tunjevina ili neko meso ako se zadesi  ;D Ne mogu reći da je loše ali ako ove godine budem imao dosta posla i ranije krene graĂ°evinska sezona onda ću se bazirati više na mesu  :D
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1596 poslato: Februar 22, 2015, 12:27:15 pre podne »

Dobar si ti, nikad ne bi reko da ne jedes meso. Odakle izvlacis proteine?
Sačuvana
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 807


« Odgovor #1595 poslato: Februar 21, 2015, 11:56:46 posle podne »

Eee moji ljudi.... vama je problem odvojiti par kostiju od mesa, ja bih bio srećan da mogu da kupim bar jednom nedeljno pileće meso pa makar morao 1000 kostiju vaditi  ::) Ako nekad imam para za piletinu onda odmah kupim celo pile u radnji, kad se skuva pile ide meni a supa mojima, svi srećni-svi zadovoljni  ;D
« Poslednja izmena: Februar 21, 2015, 11:58:35 posle podne od strane boky95 » Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
Nenad Zaga
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 742


« Odgovor #1594 poslato: Februar 21, 2015, 11:53:57 posle podne »

Ja sam se jednom zaje*o kad sam uzeo smrznute filete oslica, od 1 kg kad se razledilo ostalo 400g :/  I koliko ti ostane mesa od jednog kg?
Na kost otpadne možda 150-200grama.
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1593 poslato: Februar 21, 2015, 11:46:10 posle podne »

kost ostane za supu.
+1
Taman nedeljom ne moram da razmišljam šta u supu...
:)

bude sve gotovo za 5 minuta.
Toliko sam se izveštio, da mi sigurno treba i manje od 5 minuta.
Uvek kupim po 5-6 tih grudi, pa ih i raspodelim po kesama 180g..
:D

Ja sam se jednom zaje*o kad sam uzeo smrznute filete oslica, od 1 kg kad se razledilo ostalo 400g :/  I koliko ti ostane mesa od jednog kg?
Pa, nismo pričali o smrznutom mesu, pogotovo ne o ribi gde neki proizvodjači uvale po 40% vode...
:/
:)
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1592 poslato: Februar 21, 2015, 11:42:18 posle podne »

Ja sam se jednom zaje*o kad sam uzeo smrznute filete oslica, od 1 kg kad se razledilo ostalo 400g :/  I koliko ti ostane mesa od jednog kg?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1591 poslato: Februar 21, 2015, 11:41:49 posle podne »

Ja svaki dan uzmem veće parče belog sa koskom i odvojim meso (posle par puta trebaće ti manje od minuta da odvojis) kost ostane za supu, meni meso. bude sve gotovo za 5 minuta.

Baš tako...i ja to radim!

Ne treba biti lenj...samo malo volje, želje...i sve bude ok  ;)
Sačuvana
Nenad Zaga
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 742


« Odgovor #1590 poslato: Februar 21, 2015, 11:38:29 posle podne »

Ja svaki dan uzmem veće parče belog sa koskom i odvojim meso (posle par puta trebaće ti manje od minuta da odvojis) kost ostane za supu, meni meso. bude sve gotovo za 5 minuta.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 174 175 [176] 177 178 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 14 upita.