TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395592 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 17, 2024, 11:28:06 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 136 137 [138] 139 140 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 713141 puta)
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2174 poslato: Jul 16, 2015, 01:28:38 posle podne »

Čemu ta gluten-fobija...od kada je ĂDoković pomenuo ono izbacivanje glutena, krenula je "pomodnost"...Novak je imao realan uzrok za eliminaciju glutena iz ishrane, a zdrave osobe bez znakova "intolerancije", ne bi trebalo da se opterećuju time!

Glutena ima i u ovsu, samo manje nego li u pšenici, raži i ječmu...
Nije gluten fobija, samo pitam :) Btw danas cu valjda uspeti na 2500kcal, jedva :D
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #2173 poslato: Jul 16, 2015, 01:15:18 posle podne »

Da li ella sir sadrzi dosta kalijuma ili suprotno?

Ajmo ovako da bi uneo optimalnu kolicinu kalijuma u telo potrebno bi ti bilo oko 2,5 kg sira( ako bi to procenili samo kroz unos jedne namirnice)...

Detaljnije o tome...

http://www.livestrong.com/article/386901-is-cheese-high-in-potassium/

http://www.drugs.com/cg/potassium-content-of-foods-list.html

Hvala :D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2172 poslato: Jul 16, 2015, 12:22:49 posle podne »

Da li ella sir sadrzi dosta kalijuma ili suprotno?

Ajmo ovako da bi uneo optimalnu kolicinu kalijuma u telo potrebno bi ti bilo oko 2,5 kg sira( ako bi to procenili samo kroz unos jedne namirnice)...

Detaljnije o tome...

http://www.livestrong.com/article/386901-is-cheese-high-in-potassium/

http://www.drugs.com/cg/potassium-content-of-foods-list.html
« Poslednja izmena: Jul 16, 2015, 12:30:43 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #2171 poslato: Jul 16, 2015, 09:52:37 pre podne »

Da li ella sir sadrzi dosta kalijuma ili suprotno?
« Poslednja izmena: Jul 16, 2015, 09:56:21 pre podne od strane cvetkoper » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2170 poslato: Jul 15, 2015, 11:51:57 posle podne »

Uzela mama, ja sam inace samo ovsene jeo do sada. Potrosicu ovo pa nastavim s obicnim, ili cu mesati ako dosade :)

Eh...naše drage mame...

Nego, navede smernice oko glutena sam namerno "objavio"...a poenta priče je -  primena bezglutenske dijete kod zdravih osoba nema nikakvog uticaja na njihovo zdravlje, tj. ako nemaš pomenutu celijakiju, ili neki oblik osetljivosti na gluten...

Čemu ta gluten-fobija...od kada je ĂDoković pomenuo ono izbacivanje glutena, krenula je "pomodnost"...Novak je imao realan uzrok za eliminaciju glutena iz ishrane, a zdrave osobe bez znakova "intolerancije", ne bi trebalo da se opterećuju time!

Glutena ima i u ovsu, samo manje nego li u pšenici, raži i ječmu...

Uvek pogledaj pakovanje ovsenih...mnogo je "proizvoĂ°ača" pahuljica...ali većina ne dodaje šećer u ovsene pahuljice, osim ukoliko se ne radi o musli varijantama...
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #2169 poslato: Jul 15, 2015, 05:12:57 posle podne »

Kupi bre obicne ovsene i jedi, ne zamaraj se koliko pirinac ima kcal kuvan ili nekuvan. Sve meris pre termicke obrade i tako i racunas koliko ima p, uh i masti.
Bolja opcija od tog muslija su ti ovsene pahuljice.
tako je
to je ono što sam 'iljadu puta ovde na forumu napisao

Vole ljudi da komplikuju pa to ti je... :D
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2168 poslato: Jul 15, 2015, 04:48:12 posle podne »

Uzela mama, ja sam inace samo ovsene jeo do sada. Potrosicu ovo pa nastavim s obicnim, ili cu mesati ako dosade :)
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #2167 poslato: Jul 15, 2015, 04:15:59 posle podne »

Kupi bre obicne ovsene i jedi, ne zamaraj se koliko pirinac ima kcal kuvan ili nekuvan. Sve meris pre termicke obrade i tako i racunas koliko ima p, uh i masti.
Bolja opcija od tog muslija su ti ovsene pahuljice.
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2166 poslato: Jul 15, 2015, 02:34:58 posle podne »

Ne pise nista za gluten, za secer kaze 13g na 100g (to mi nesto puno, a?). Ne znam one klasicne integralne ovsene u zelenoj kesi kako je tu za secer/gluten.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2165 poslato: Jul 15, 2015, 02:04:36 posle podne »

Kupila mama ovaj musli i neki na kom pise da ima glutena. Ako na ovom prvom ne pise da ga ima, jel to znaci da ga nema ili da kriju? ;D



Sve to zavisi od sastava muslija...pri kupovini muslija posebno obrati paznju u na "nutrition facts",jer nekada "kupovni musli" ima "malo vise" secera...

Kad smo kod glutena...

"Šta je uopšte gluten?

Gluten je protein prisutan najčešće u pšenici, raži i ječmu koji se sastoji od dve frakcije: glutenina i glijadina. Uopšte uzev, biološka vrednost zrna žita zavisi od količine i osobine proteina. Proteini žitarica su podeljeni u četiri grupe na osnovu rastvorljivosti:

1. prolamini (glijadin – pšenica, hordein – ječam, zein – kukuruz, sekalin- raž)
2. glutelini (glutenin – pšenica, avenin – ovas, orizenin – pirinač)
3. albumini (leukozin – pšenica i raž) i
4. globulini (avenadin – ovas).

Ajmo sada prst na celo... :D

Zašto je gluten nekim ljudima neprijatelj?

1.Može biti poguban za osobe obolele od celijakije.

2.Loše utiče na osobe osetljive na gluten koje nemaju celijakiju.

Te dve stvari treba razgraničiti.

Celijakija je nasledna bolest imunog sistema u kojoj gluten biva prepoznat kao štetan faktor te se njegovim unošenjem u organizam podstiče niz reakcija koje uzrokuju upalne procese u tankom crevu. Rezultat tih procesa je uništenje ćelija crevne sluzokože i atrofija crevnih resica neophodnih za apsorpciju i iskorišćenje hranljivih sastojaka.

Postoji šarena slika simptoma (nadimanja i bol u stomaku, hronična dijareja, gubitak telesne mase, gasovi, umor…). Postavljanje dijagnoze je ponekad teško. Analiza pojedinih parametara krvi i primena testova može da da potvrdu postojanja bolesti. MeĂ°utim, biopsija sluznice tankog creva (ili kod dece, snimanje sluzokože creva) predstavlja jedini način postavljanja tačne i precizne dijagnoze.

Rešenje: stroga, doživotna bezglutenska dijeta.

Promene na crevima ne moraju postojati, a osetljivost na gluten da. Tada govorimo o alergijskoj reakciji. Nakon konzumiranja žitarica koje sadrže gluten dolazi do senzibilizacije organizma pri čemu svakim sledećim unosom žitarica ili proizvoda od njih iz senzibiliziranih ćelija imunološkog sastava nastaju medijatori upale koji izazivaju alergijsku reakciju.

Rešenje: izbegavanje pšenice i žitarica za koje je primećeno da izazivaju alergijsku reakciju, kao i proizvoda koji ih sadrže.

Nekada su price oko glutena i najobicnije preterivanje i marketning sa uzimanje novca lakovernima...

Svetski trend, modni hir u ishrani, šta li…
Usled sve većeg broja dijagnostikovanih slučajeva celijakije i necelijakijske osetljivosti na gluten, kao i veće ponude bezglutenskih prehrambenih proizvoda, stvari su otišle u krivom smeru. Ljudi su izbegavanje glutena počeli da primenjuju kao lek za najrazličitije bolesti.

Važno: primena bezglutenske dijete kod zdravih osoba nema nikakvog uticaja na njihovo zdravlje

Zabluda: Ishrana bez glutena – najbrži put do vitke linije

Ako je nešto bez glutena, ne znači da je bez kalorija. Nedostatak glutena koji inače daje potrebnu konzistenciju kao vezivni sastojak velikom broju proizvoda, proizvoĂ°ači moraju da nadomeste dodatkom masnoća i šećera.
Stručnjaci još upozoravaju i da osobe koje iz hira pribegnu ovakvom načinu ishrane imaju povišen rizik od manjka niza važnih nutrijenata, poput vitamina B kompleksa, vlakana itd.

Ishrana jeste veoma važna i utiče ne samo na naše zdravlje, već i na celokupan psihofizički korpus. Hrana koja prirodno ne sadrži gluten (pirinač, riba, voće, povrće itd) bi trebalo da bude zastupljena u ishrani više od procesuirane hrane – to stoji. Ali da paušalni zagovornici bezglutenske ishrane kroje trpezu potpuno zdravim osobama – to ne. U nekoj verziji umerenosti i pažnje prilikom odabira i pripreme namirnica, zdrav čovek može da postigne sve što želi.

Oboleli od celijakije ili od necelijakijske osetljivosti na gluten moraju se odreći glutena. Ovo bi trebalo da bude njihov izbor:

Dozvoljeno – pirinač (integralan, glaziran), kukuruz, proso, heljda, sirak, kinoa, kukuruzno žito i belo brašno, palenta, belo pirinčano brašno, smeĂ°e pirinčano brašno i pirinčani griz, sojino brašno, krompirovo brašno, krompirov skrob, brašno od leblebija.

Rizično – sva brašna koja su kontaminirana mlevenjem na mlinu na kojem se melju nedozvoljene žitarice, pakovane kroz isti ureĂ°aj ili skladištena u istim silosima u kojima se skladišti i pšenica. U bezglutenskoj ishrani dozvoljene su sve vrste mesa (svinjetina, jagnjetina, teletina, junetina, piletina, ćuretina).

Zabranjeno – imitacija morskih proizvoda, panirano meso ili riba, uvaljano u brašno ili kuvano u sosu koji sadrži brašno sa glutenom.

Dozvoljeno – mleko, jogurt, pavlaka, mileram, kravlji, koziji ili ovčiji, stari ili mladi sirevi.

Rizično – mleko sa dodatkom vitamina i drugih elemenata i napici na bazi mleka (čokoladni, vanila, instant napici, instant kafe), aromatizovane pavlake za kuvanje (sa pečurkama i dr.), instant krem, puding i šlag, sirni namazi.

Dozvoljeno – sve vrste povrća. Dopušteno je i korišćenje konzervisanog povrća u ličnoj proizvodnji sa dodatkom proverenog konzervansa koji ne sadrži gluten.

Rizično – korišćenje industrijski konzervisanog povrća.

U bezglutenskoj ishrani dozvoljene su sve vrste voća.

Slatkiši – nisu dozvoljeni nikakvi industrijski slatkiši, keks, kolači, kremovi, čokolade, bombone, karamele, ratluk, osim ako su 100 % bez glutena (svi ovi proizvodi uglavnom sadrže gluten). Sastav bombona nalazi se na deklaraciji, ali proizvoĂ°ači ne moraju da navedu šta koriste za poprašivanje kalupa u kojima oblikuju bombone (da se ne bi lepile). Uglavnom je to talk koji može da bude pšeničnog porekla.

Sladoled – ne koristiti industrijski, poslastičarski, iz automata bez proverenog sastava (može da sadrži gluten).
.
Nisu dozvoljeni proizvodi kao što su: pivo, kvas, viski, liker…

Kafa - dozvoljena je sveže mlevena kafa. Njoj se često dodaje pečeno zrno neželjenih žitarica. O tome treba voditi računa kada se koristi mlevena kafa. Instant kafa i kafa sa dodacima za ukus mogu da sadrže gluten.

Čaj se nalazi na listi dozvoljenih proizvoda. U neke vrste čajeva se dodaju aditivi za poboljšanje ukusa koji u sebi sadrže gluten. Treba biti obazriv sa upotebom čajeva i aromatizovanih čajeva u kesici. Mnogi oboleli su se žalili na simptome reakcije na gluten.

Kakao – dozvoljen je čist kakao.

Supe – dozvoljeni su svi oblici u domaćoj proizvodnji. Nisu dozvoljene industrijske, restoranske, konzervisane supe, supe u obliku kocke ili praha (mogu da sadrže gluten).

Dozvoljeno je jabukovo, voćno, vinsko i sirće od kukuruza bez aditiva.

Gde se još može naći gluten?

Pojedini lekovi, tablete i kapsule sadrže nosače od pšenice. Sirupi takoĂ°e mogu da sadrže supstance koje sadrže gluten. Kozmetički proizvodi mogu da sadrže gluten. Koverte i markice – mnoge vrste lepka u sebi sadrše gluten. Obratiti pažnju i koristiti natopljen sunĂ°er pri zatvaranju koverata i lepljenju markica.

Zaključak: Obolelima je bezglutenska dijeta potreba i spas, ostalima nepotreban hir i dodatni materijalni izdatak (neki proizvodi bez glutena su dvostruko skuplji u odnosu na one koji sadrže gluten).

Da opet naglasimo neke stvari...

Glavni krivac intolerancije na gluten je, zapravo, glutenska frakcija – glijadin, prisutna najčešće u brašnu od pšenice, ječma i raži.
Pitanje podnošenja belančevina ovsa, za sada, nije do kraja raščišćeno.

Učestalost intolerancije na gluten je četiri puta veća danas nego sredinom prošlog veka. Razloge treba tražiti u promenjenim prehrambenim navikama, načinu uzgoja, proizvodnje i obrade hrane. Razne modifikacije poljoprivrednih kultura relativno brzo nastaju. Ljudski geni traže puno duži period za prilagoĂ°avanje.
Bolest je nastala onog trenutka kada je imuni sistem tela protein pšenice, raži ili ječma prepoznao kao potencijalnog neprijatelja i napao ga antitelima. To se odvijalo u sluznici tankog creva koje je postalo kolateralna šteta. Inače, antitela nastala usled netolerancije na pojedine vrste namirnica (uključujući i gluten) dodatno opterećuju naš imuni sistem, koji oružje namenjeno ozbiljnoj borbi protiv infekcija, stresa itd, potroši na glinene golubove.

S druge strane, gluten kao protein nije „esencijalan“, aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.
"



« Poslednja izmena: Jul 15, 2015, 02:06:11 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2164 poslato: Jul 15, 2015, 01:32:11 posle podne »

Kupila mama ovaj musli i neki na kom pise da ima glutena. Ako na ovom prvom ne pise da ga ima, jel to znaci da ga nema ili da kriju? ;D

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2163 poslato: Jul 15, 2015, 12:55:55 posle podne »

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5722/2

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5721/2

Kuvan vs nekuvan, pa ogromna je razlika, 4x manje kalorija i 4x manje UH

Pa "dodatak vode" u procesu kuvanja utice na sve to...mislim da nam je jasna logika kuvanja  ;)
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2162 poslato: Jul 15, 2015, 12:47:35 posle podne »

A da, to je taj racun, skroz sam zaboravio da su merili 100g kuvanog.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #2161 poslato: Jul 15, 2015, 11:29:34 pre podne »

Pa i 4 puta je laksi, logicno. 100g nekuvanog kad se skuva ima npr 400g i to ti je ta razlika.
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2160 poslato: Jul 15, 2015, 09:28:01 pre podne »

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5722/2

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5721/2

Kuvan vs nekuvan, pa ogromna je razlika, 4x manje kalorija i 4x manje UH
Sačuvana
Stranice: 1 ... 136 137 [138] 139 140 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.116 sekundi sa 14 upita.