TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398167 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 10, 2024, 08:16:53 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 120 121 [122] 123 124 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 765434 puta)
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 17212


« Odgovor #2412 poslato: Avgust 10, 2015, 03:37:43 posle podne »

Ja ih pojedem 10ak u toku dana i nikad ne odvajam, skupo je bacati zumance.
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #2411 poslato: Avgust 10, 2015, 03:23:02 posle podne »

Boky tako otprilike, belance kad pojedes, kao da ga nisi ni pojeo. Ranije sam odvajao, ali sad ni ja to ne radim vise.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #2410 poslato: Avgust 10, 2015, 03:13:13 posle podne »

Tu uneses gomilu omega 6. Kako posle uspes da ujednacis nivo sa omegom 3 ?
Sačuvana
boky95
Aktivan član
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 805


« Odgovor #2409 poslato: Avgust 10, 2015, 02:59:00 posle podne »

Moj stav je da sa zumancima ne bi trebalo ici u krajnost...mnogo korisnih stvari, esencijalnih fosfolipida, tu je i manja kolicina omega-3 i omega-6, ali opet...smatram da bi trebalo da akcentujes na bogatije izvore omega-3...
5-6 dnevno maks, jbga gledam i finansije, sto vise radim i jedem, to mi zalije bacati zumanca :) Jedem dosta ribe, jos kad su postovi u pitanju onda svaki dan. Mogu pojacati unos iz kostunjavog? Onda bi malo probio unos. Tj malo vise jer jedem zumanca i zbog proteina.

Nemoj bezveze bacati žumanca, nećeš se onda nikad zasititi i moraćeš pojesti 30 belanaca. Recimo, kada sam išao 20+jaja na dan, kada sam skoro jedino iz jaja mogao da crpim proteine(zbog para) onda sam odvajao možda samo 2-3 žumanca. Sada već godinu dana jedem 15 komada minimum, i nema bacanja žumanca, to je sviranje kurcu... ;)
Sačuvana
Registruj se na Limundo preko ovog linka da i ja zaradim neku kintu:
www.limundo.com/ref/Magnum953
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #2408 poslato: Avgust 10, 2015, 02:27:17 posle podne »

Moj stav je da sa zumancima ne bi trebalo ici u krajnost...mnogo korisnih stvari, esencijalnih fosfolipida, tu je i manja kolicina omega-3 i omega-6, ali opet...smatram da bi trebalo da akcentujes na bogatije izvore omega-3...
5-6 dnevno maks, jbga gledam i finansije, sto vise radim i jedem, to mi zalije bacati zumanca :) Jedem dosta ribe, jos kad su postovi u pitanju onda svaki dan. Mogu pojacati unos iz kostunjavog? Onda bi malo probio unos. Tj malo vise jer jedem zumanca i zbog proteina.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2407 poslato: Avgust 10, 2015, 01:46:01 posle podne »

Malo vise ukljucivanja, molio bih...

Ali da ne ispadnem nefer...

Npr.

Enter food name - ubacis ime namirnice i eto...npr. olive oil...

http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/509/2

Imas deo "Fats & Fatty Acids", kliknes na "more details" i eto kompletnog profila masnih kiselina...kao i sadrzaja omega-3 i omega-6 masnih kiselina...

Sve je u dobrom odabiru kriterijuma pretrage...
« Poslednja izmena: Avgust 10, 2015, 09:10:20 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
leevu
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 603


« Odgovor #2406 poslato: Avgust 10, 2015, 01:37:28 posle podne »

Kako radi ovaj sajt
http://nutritiondata.self.com/
i kako mogu da vidim koliko neka namirnica ima omega 6 masnih kiselina a koja ima omega 3 da bi izjednacio 1:1
isao sam kao ono highest omega 3 i izbaci mi 999 namirnica pa po kategorijama kao decija hrana, brza hrana i sta sve ne.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2405 poslato: Avgust 10, 2015, 01:06:19 posle podne »

Bitno je šta podrazumevaš pod zdravim mastima...po meni jedine nezdrave masti su trans masti( delimično i potpuno hidrogenizovana "biljna mast") , kao i dominacija omega-6 masnih kiselina...

Sve ostalo ako je u dobrim odnosima( o3/o6) i bez ekstrema je ok...uklapa se u "potrebe"...

Zumanca, jogurt, meso, odatle unosim masti. Sredom i petkom uvek svezu ribu jedem, nekad tunjevinu, maslinovo ulje kad se ima para, ali retko bas, kostunjavo voce kad se setim. Iz ovog prvog, boldovanog svaki dan bude 60g, ako se ne racunaju ovsene i pirinac. Sad jesu li to prihvatljive masti ne znam.

A suplementacija omega-3?

Moj stav je da sa zumancima ne bi trebalo ici u krajnost...mnogo korisnih stvari, esencijalnih fosfolipida, tu je i manja kolicina omega-3 i omega-6, ali opet...smatram da bi trebalo da akcentujes na bogatije izvore omega-3...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/omega-3-masne-kiseline-znaaj-dodataka-ishrani.html
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2404 poslato: Avgust 10, 2015, 12:31:39 posle podne »

Da li je bolje posle treninga piti 30g dekstroze i 2 kapsile krealkalina sa bcaa i glutaminom ili bcaa i glutamin piti nakon 20 min uz whey?

Moja preporuka neposredno posle treninga alkalyn, posle 15-20 min, dex+whey+BCAA+glutamin(mozes sve zajedno u istom sejku)...

Kod uzimanja alkalyna dex nije nephodna...

Sačuvana
pocetnik619
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 186

« Odgovor #2403 poslato: Avgust 10, 2015, 12:21:49 posle podne »

A zasto odvajas whey i dex?
Mislim da radi to zbog krealkalina mislim da kreatin inace ne bi trebalo istovremeno piti sa wheyom,zbog medjusobne interakcije
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #2402 poslato: Avgust 10, 2015, 08:38:59 pre podne »

Bitno je šta podrazumevaš pod zdravim mastima...po meni jedine nezdrave masti su trans masti( delimično i potpuno hidrogenizovana "biljna mast") , kao i dominacija omega-6 masnih kiselina...

Sve ostalo ako je u dobrim odnosima( o3/o6) i bez ekstrema je ok...uklapa se u "potrebe"...

Zumanca, jogurt, meso, odatle unosim masti. Sredom i petkom uvek svezu ribu jedem, nekad tunjevinu, maslinovo ulje kad se ima para, ali retko bas, kostunjavo voce kad se setim. Iz ovog prvog, boldovanog svaki dan bude 60g, ako se ne racunaju ovsene i pirinac. Sad jesu li to prihvatljive masti ne znam.
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1815


« Odgovor #2401 poslato: Avgust 10, 2015, 08:14:55 pre podne »

A zasto odvajas whey i dex?
Sačuvana
*SHONE*
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 122

« Odgovor #2400 poslato: Avgust 10, 2015, 07:48:48 pre podne »

Da li je bolje posle treninga piti 30g dekstroze i 2 kapsile krealkalina sa bcaa i glutaminom ili bcaa i glutamin piti nakon 20 min uz whey?
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #2399 poslato: Avgust 10, 2015, 02:28:36 pre podne »

Ma, znam to sve; "pričali" smo pre oko najboljeg načina za ljušćenje...
I da se starija jaja lakše ljušte; a to oko boje je definitivno tako.
Mislim, oljuštim više od 50 jaja nedeljno, pa znam...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2398 poslato: Avgust 10, 2015, 02:24:55 pre podne »

Citat
Dakle, mora se posmatrati i odnos sa LDL...koliki je tvoj LDL?
Tada je bio u granicama normale. Videću sa sledećim merenjem. Znam da i povećan nivo triglicerida zna da zasiti HDL pa holesterol bude u suvišku... Tada sam, sećam se i imao povećane trigliceride, ali tada sam bio gojazan. BMI oko 27 i to pre deset godina. Sada sam na BMI 23.7 i vreme je da uradim lipoproteinski profil. Ali imam familijarno opterećenje za ishemijske bolesti srca. Zato i ta briga. Želim da uhvatim žicu gde to genetika ne prašta greške ako me razumeš... Nadam se da ću regulisati sve vrednosti pre nego što uĂ°em u tridesete.

Sve je jasno, razumem opravdanu sumnju, taman si mi dao odličnu ideju za novi članak za tekstoteku...

Mada...Dok se visok nivo triglicerida povezuje sa srčanim oboljenjima, nijedna studija još nije dokazala da visok nivo triglicerida predstavlja samostalan faktor rizika za oboljenje srca. To znači da lekari nemaju dokaz da je u tom slučaju potrebno prepisati agresivnu terapiju za smanjenje nivoa triglicerida u krvi.  
Problem je u tome što pacijenti sa povećanim nivoom triglicerida gotovo bez izuzetka imaju i druge faktore rizika za oboljenje srca (u glavnom gojaznost, dijabetes,i/ili visok krvni pritisak). Do danas nije utvrĂ°eno da li sami trigliceridi predstavljaju samostalan rizik.  Najteže je definisati vezu izmeĂ°u triglicerida i HDL holesterola. Ispostavlja se da kad god su povećani trigliceridi, HDL holesterol opada. Da li onda povećan rizik koji prati visok nivo triglicerida postoji zbog samih triglicerida, ili zbog posledičnog smanjenja "dobrog" holesterola? To još uvek niko ne može sa sigurnošću reći.

Po pitanju vrednosti...  

trigliceridi - poželjna vrednost ide do 1,70  mmol/l; visok rizik -preko 2,3  mmol/l

Inače mala napomena za sve...trigliceridi su malo uopšteniji pojam...unose se putem hrane, ali se takoĂ°e sintetišu u organizmu. Nakon obroka, nivo triglicerida u krvi raste (uprošćeno objašnjeno). Masne kiseline iz triglicerida se predaju tkivima (pre svega srcu i mišićima) koja ih koriste kao izvor energije. Višak se skladišti u masnom tkivu. Jetra ima sposobnost sinteze triglicerida iz ugljenih hidrata. Zbog toga se višak šećera iz hrane konvertuje u trigliceride koji se deponuju.

Kod gladovanja, masno tkivo se razgraĂ°uje i oslobaĂ°aju se masne kiseline koje služe kao izvor energije. U jetri se iz masnih kiselina stvaraju i druga jedinjenja čija je uloga obezbeĂ°ivanje energije za funkcionisanje organizma.

Ovaj ciklus (nakon obroka i u gladovanju) je pod kontrolom hormona: insulina i glukagona, pre svega. Na proces utiču i drugi hormoni koji imaju ulogu u metabolizmu.

tj.

- Hilomikroni (CM) prenose lipide iz creva u organizam. Uglavnom oni transportuju trigliceride u ćelije.

- Otpuštanje triglicerida tzv. ostaci hilomikrona (CMR), koji se otpremaju do jetre, gde se razgraĂ°uju.

- Lipoproteini veoma male gustine (VLDL) prenose lipide iz jetre u organizam. Ponovo su trigliceridi glavni sadržaj.

- Otpuštanje triglicerida počinje transformacijom prvo do lipoproteina srednje gustine (IDL), a zatim do lipoproteina male gustine  (LDL), koji ponovo odlaze u jetru gde se razgraĂ°uju.

- Lipoproteini male gustine, takoĂ°e mogu da uĂ°u u zidove krvnih sudova i tamo se skladište, stvarajući naslage holesterola. Upravo zbog toga je LDL – loš holesterol.

- Lipoproteini velike gustine (HDL) prenose uglavnom holesterol i fosfolipide iz organizma (i iz naslaga) nazad do jetre. Zbog toga je HDL – dobar holesterol.

- Višak holesterola se zajedno sa žuči izlučuje u creva, gde pomaže pri varenju lipida.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 120 121 [122] 123 124 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.091 sekundi sa 18 upita.