TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395685 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 20, 2024, 07:04:30 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 99 100 [101] 102 103 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 714273 puta)
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #2729 poslato: Novembar 06, 2015, 03:37:17 pre podne »

Budu jaja OK i u rerni (ako ti ne smetaju gumena belanca...).
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2728 poslato: Novembar 05, 2015, 10:21:45 posle podne »

Kolega, iskreno, ne koristim mikrotalasnu...

Po pitanju pripreme namirnica "u mikrotalasnoj" postoje oprečna mišljenja...čak je nazivaju i "ureĂ°ajem živih mrtvaca"  ::)

Pominje se uticaj "mikrotalasa" na osobine same hrane - nastanak tzv. "ozračene hrane" koja poseduje kancerogeni potencijal...

" Mikrotalasi su eletromagnetni talasi, poput radio-talasa ili svetlosti. Ime su dobili po tome što su im talasne dužine znatno kraće od onih kod radio-talasa - u mikrotalasnim pećima 12,45 cm - što je mikro u odnosu na desetine i stotine metara koliko iznose talasne dužine radio-talasa. U peći frekvencija talasa je 2450 megaherca (ili 2,450 gigaherca). To znači da u izvesnoj tački u prostoru električno polje promeni orijentaciju oko dve milijarde puta u sekundi. Ove frekvencije su istog reda veličine kao i rotacione frekvencije malih molekula u tečnosti što je ključna osobina za njihovu primenu u pećima.

Mikrotalasna peć radi na principu dielektričkog zagrevanja. Polarni molekuli, poput vode, nastoje da se orijentišu u pravcu lokalnog električnog polja (jer tako smanjuju potencijalnu energiju), i ako električno polje osciluje, molekuli će ga slediti. U tom praćenju molekuli vode preuzimaju energiju od promenljivog električnog polja i predaju je okolini preko unutrašnjeg trenja u tečnosti. Dakle, energiju mikrotalasa mogu da apsorbuju samo polarni molekuli. Drugim rečima, mikrotalasi deluju na molekule vode, ubrzavajući njihovu rotaciju, što rezultuje povišenjem temperature. Nepolarni ili slabo polarni molekuli, recimo ulje, ne mare za promene električnog polja pa otuda ne mogu ni da apsorbuju mikrotalase te ne doprinose aktivno u procesu kuvanja. Zato se namirnice u kojima nema vode ne mogu kuvati u mikrotalasnoj peći.
"

Negde čak možete naći i priče poput...

U Rusiji, mikrotalasne pećnice su zabranjene još od 1976. godine jer oni nisu želeli da tek tako “ubijaju” svoj narod kao ostatak zapadnog sveta. Kasnije su ipak dozvoljene zbog pritiska zapadnog sveta, iako ljudi u Rusiji i dalje odbijaju da u svoj dom unesu nešto toliko strašno kao što je mikrotalasna rerna.

Hm, zanimljivo...  :-\

Zanimljiv tekst na tu temu... http://www.tehnologijahrane.com/enciklopedija/stetnost-mikrotalasne-pecnice

A po pitanju kuvanja jaja u mikrotalasnoj... https://youtu.be/JTAvToGMY4E

P.S.

Možda sam pobornik teorija zavere, ali nemam baš poverenja u ove "ureĂ°aje", i isti nemam u svojoj kući...a i nisam dovoljno kompetentan da dam definitivan sud...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2727 poslato: Novembar 05, 2015, 04:16:00 posle podne »

pa razmutim ih u tanjiru i zacinim i isprzim na jako malo masti, kajgana

Probaj sa tvrdo kuvanim jajima...mozda bude bolje...ne odrici se olako ovog odlicnog izvora proteina...  ;)

Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #2726 poslato: Novembar 05, 2015, 04:09:16 posle podne »

pa razmutim ih u tanjiru i zacinim i isprzim na jako malo masti, kajgana
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2725 poslato: Novembar 04, 2015, 02:04:32 posle podne »

@  acala

Kako uobicajeno pripremas jaja? A kuvana jaja? Da li je i tada bilo problema?
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #2724 poslato: Novembar 04, 2015, 12:02:04 posle podne »

P.S. Slavisa, 4 cela jajeta, kajgana svaki dan, i kazem ti kad sam izbacio nemam tolikih problema a sve ostalo je isto, nista nisam menjao sem toga
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2723 poslato: Novembar 04, 2015, 11:36:29 pre podne »

Sigurno da postoje neki problemi koji uzrokuju nadutost, treba misliti o razlicitim uzrocima...mislim da smo u "predjasnjim postovima" vec bili dovoljno infomativni oko uzroka i "metoda prevencije"...

- Osnovno, PROMENA NAČINA ISHRANE I ŽIVOTNIH NAVIKA ( izbegavati fast food, tj. brzu hranu, slatkiše, kao i grickalice);

- REGULACIJA RITMA PRAŽNJENJA STOLICE, tj. čim osetite potrebu za pražnjenjem, ne čekajte previše (tako gasite refleks pražnjenja)...neredovno pražnjenje creva je bitan faktor u celoj priči;

- Ograničite upotrebu HRANE bogata DIJETNIM VLAKNIMA (NE VIŠE OD 40 g vlakana dnevno );

- PRAVILNO KOMBINOVANJE OBROKA - dobro sažvakati hranu, više manjih obroka u toku dana (4-6), idealan razmak izmeĂ°u obroka oko 3h, ne preterivati sa količinom proteina i hidrata po obrocima...izbegavati premasne obroke...ne uzimati previše tečnosti uz obroke...

- PROBIOTICI mogu biti dobro rešenje(kao i izvori istih, jogurt i kefir);


A pomenimo da pored probiotika postoje i prebiotici, koji isto tako mogu pomoci...

Osnovna razlika izmedju probiotika i prebiotika je da iz prebiotika “sami proizvodimo” mikroorganizme koji održavaju zdravlje našeg digestivnog sistema – dok iz probiotika te mikroorganizme dobijamo „gotove i spremne za akciju”.

O tome detaljnije... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/biljna-vlakna-probiotici-i-prebiotici.html

P.S. Acala koliko si jaja imao po obroku? Samo belanaca ili i po koje zumance, jer i same masti prisutne u zumancu doprinose boljem varenju "belanaca"...
« Poslednja izmena: Novembar 04, 2015, 11:40:53 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #2722 poslato: Novembar 04, 2015, 05:19:19 pre podne »

MA ja nekad mislim samo casu vode popijem i naduvam se :(
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #2721 poslato: Novembar 04, 2015, 12:44:28 pre podne »

Sto se tice te teme i uslova dovoljno teskih tegova veruj mi da se tu kidam...cepam do maksimuma...
Jednostavno taj problem nadutosti imam oduvek ali kontam da je to sto ja maltene ni nezvacem hranu ja je gutam...uvek zurim i nemam vremena za to...

i ja sam imao problem sa nadutosti i gasovima i izbacim jaja koja sam jeo svaki dan za dorucak i problem nestao ali nastao je novi problem sta jesti za dorucak kako brzo i jeftino uneti proteine, jaja su bila idealna i volim da ih jedem ali jbg-a, nekako mi tesko padnu za stomak
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2720 poslato: Novembar 01, 2015, 10:52:45 posle podne »

Ok pokusacemo malo oko toga da se zabavimo....kupio sam laneno seme pa cemo od sutra uz svaki dorucak sa jogurtom da ga ubacujemo...da se ukenjam nedje na poslu :D

Ti to zbog probave...ili...?

Ukratko, najbolje je sveže samleveno laneno seme...izbegavaj duže stajanje samlevenog lanenog semena( problem užeglosti)...

Ako već želiš najbolje od lana, opredeli se za hladno ceĂ°eno laneno ulje...a ako želiš najbolje od omega-3, opredeli sa za riblje ulje...ipak je laneno ulje bogato ALA, a da bi ALA ostvarila maximum korisnih funkcija trebalo bi da se prevede u EPA i DHA( "aktivni oblici")...a naše telo nije baš najefikasnije u obradi ALA...

Detaljnije o tome... http://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/najstariji-suplement-na-svetu-ulje-nad-uljima-riblje-ulje.html

Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #2719 poslato: Novembar 01, 2015, 07:08:59 posle podne »

Ok pokusacemo malo oko toga da se zabavimo....kupio sam laneno seme pa cemo od sutra uz svaki dorucak sa jogurtom da ga ubacujemo...da se ukenjam nedje na poslu :D
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #2718 poslato: Novembar 01, 2015, 05:59:07 posle podne »

Ide zima, mora masa!!!!!
Salu na stranu, malo je ovo hrane za tebe.
Ja bih povecao uh i generalno kolicine hrane (ako mozes novcano da ispratis sve to) tj. cepio masu i onda na prolece rezanje pa da izgledas ko Bog.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2717 poslato: Novembar 01, 2015, 04:39:27 posle podne »

Sto se tice te teme i uslova dovoljno teskih tegova veruj mi da se tu kidam...cepam do maksimuma...
Jednostavno taj problem nadutosti imam oduvek ali kontam da je to sto ja maltene ni nezvacem hranu ja je gutam...uvek zurim i nemam vremena za to...


Eh...neka ti "jedenje obroka" bude kao neki ritual...neka to vreme bude "trenutak unutrašnjeg mira"...vreme samo za sebe...DOBRO SAŽVAĆI HRANU...

Pored gutanja vazduha, jedan od bitnih problema sa varenjem je uzrokovan i time što ne sažvaćemo hranu dovoljno...nego tako polu-savžakanu hranu jednostavno gutamo...i eto problema...

Uzmimo za primer skorbne namirnice( krompir, pirinač...)...varenje skroba počinje još u usnoj duplji pod dejstvom enzima ptijalina( pljuvačna amilaza), kada ne savžavćemo dovoljnu hranu deo "intaktnog skroba" stigne do želuca, eto "alkalne reakcije" koje "remeti" želudačnu kiselost i eto problema( a za varenje proteina nam je potreban adekvatan kiseli pH)...a otuda i najvećim delom ona "prepotopska" preporuka za odvajanje hidrata i proteina u obrocima...

Podsećam da je za dobro i svrsishodno varenje nepohodno hranu „prožvakati“ oko 30 puta. Koliko nas to pravilo poštuje?

maslinovo ulje naravno ubacujem a bademe orahe kikiriki kako kad...sardine ponekad ali retko jer nisam ljubitelj ribe :(

Dovoljno zdravih masti ti treba svakodnevno...dakle, neka ti unos bar bude u rasponu 0,6 - 0,8 gr po kg( u "periodu mase" možeš i do 1 gr po kg...a ne da ne pričamo o poliquincima  ;) )

MASTI NEMAJU SAMO ENERGETSKU FUNKCIJU, VEĆ I GRADOVNU FUNKCIJU...ULAZE I SASTAV SVAKE ŽIVE ĆELIJE NAŠEG ORGANIZMA, POMAŽU I U OPORAVKU NAŠEG TELA OD NAPORNIH TRENINGA, DORPINOSE HORMONSKOM BALANSU, SNAŽNOM IMUNITETU, KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU, ZDRAVLJU ZGLOBOVA, DOBROM VIDU, ZDRAVLJU JETRE... zdrave masti su IZVOR ŽIVOTA!
« Poslednja izmena: Novembar 01, 2015, 04:41:02 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #2716 poslato: Novembar 01, 2015, 04:14:49 posle podne »

Sto se tice te teme i uslova dovoljno teskih tegova veruj mi da se tu kidam...cepam do maksimuma...
Jednostavno taj problem nadutosti imam oduvek ali kontam da je to sto ja maltene ni nezvacem hranu ja je gutam...uvek zurim i nemam vremena za to...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2715 poslato: Novembar 01, 2015, 04:04:57 posle podne »

Miladine...nemoj tako, to i nije neki izgovor...kad ispuniš uslov "dovoljno teških tegova", onda na scenu stupa poslovica - snaga i masa na usta ulaze!

Najčešći uzrok problema sa nadutošću se tiče - gutanja vazduha( halapljivo jedenje), pormećaja crevne mikroflore, kao i previše vlakana u ishrani, intolernacija na neke vrste hrane( laktozu - mlečni šećer, npr.), poremećaji funkconisanja digestivnog trakta( npr. sindrom iritabilnog kolona...)...

Predlog za detaljno čitanje na temu nadutosti, podrigivanja, grčeva...kao i predlog rešenja!

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/tabu-teme-podrigivanje-nadimanje-i-gasovi.html
Sačuvana
Stranice: 1 ... 99 100 [101] 102 103 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 14 upita.