TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395592 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 18, 2024, 04:51:37 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА  (Pročitano 723 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 27517


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #25 poslato: April 30, 2024, 10:13:17 posle podne »

Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #24 poslato: April 30, 2024, 05:52:46 posle podne »

Волео бих да свако од вас каже нешто и о својим корекцијама у односу на ове званичне препоруке.
Ovo što sam ja navela nisu moje lične preferencije već nešto što sam iz iskustva u radu sa ljudima uvidela te na osnovu iskustva sam iznela slaganja, odnosno neslaganja sa preporukama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #23 poslato: April 30, 2024, 05:51:21 posle podne »

Ово су званичне препоруке о правилној исхрани. Свако од нас треба да направи и одговарајуће корекције.
Svako od nas bira kako želi da se hrani i šta mu zdravstveno stanje dozvoljava da jede. Treba uskladiti preporuke sa stanjem organizma kao i sa sopstvenim preferencijama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #22 poslato: April 30, 2024, 05:49:05 posle podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Da ustanovimo da voda nema zamenu. To je najbitnije shvatiti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #21 poslato: April 30, 2024, 05:48:14 posle podne »

МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #20 poslato: April 30, 2024, 05:47:18 posle podne »

Начин спремања:
 - барено (кувано)
 - печено: на тефлону, у рерни, на фолији, фритеза на ваздух, на роштиљу на струју, у посуђу без уља или са мало уља, и сл.
Риба, живина и јаја су:
 важни извор протеина;
 унос рибе смањује ризик од срчаних обољења;
 пилетина и ћуретина су месо сиромашно у засићеним мастима.
Za meso i ribu su mi u redu ove preporuke. Najviše da se vodi računa od koga se kupuje, da bi bilo što prirodnije i zdravije i da se pazi kako se priprema.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #19 poslato: April 30, 2024, 05:45:57 posle podne »

МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ
Предност увек дати обраном или полуобраном млеку и производима од таквог млека тј. треба узимати производе са мање млечних масти.
Млеко, јогурт, кефир, кисело млеко или сличне напитке треба пити макар пола литра дневно, млечних масти до 2,8 %.
Сир - млади, мекани сир или са мање млечних масти, највише до 20 %.
Ovo isto samo ako je neko intolerantan na laktozu ili ima drugi zdravstveni problem zbog koga mi ne prija mleko.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #18 poslato: April 30, 2024, 05:44:45 posle podne »

Za voće i povrće se smatra da su zdravi i imaju brojne benefite te bih se u globalu složila sa ovim preporukama.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3281


« Odgovor #17 poslato: April 30, 2024, 05:43:30 posle podne »

ЖИТАРИЦЕ И СЛИЧНИ ПРОИЗВОДИ
ПРЕДНОСТ увек треба дати:
интегралном зрну и производима
од интегралног зрна житарица,
црном брашну, раженом брашну,
кукурузном брашну, од хељде и сл.
пахуљицама - јечменим, раженим,
овсеним, пшеничним,
тестенинама без јаја, од интегралног брашна или поврћа,
пиринчу - интегралном.
ИЗБЕГАВАТИ: производе од белог брашна, ољуштени пиринач, и сличне производе.
Ja nisam za toliko forsiranje žitarica. Neki ljudi su obroke sa žitaricama stavili kao zamenu za meso i mlečne proizvode. Osim ukoliko nije u pitanju veganska ishrana ne preporučujem forsiranje žitarica. Takođe, belo brašno nije baš toliko štetno, te ukoliko nemate zdravstvenog razloga nemojte ga u potpunosti izbegavati.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #16 poslato: April 30, 2024, 11:10:27 pre podne »

Што се мене лично тиче, имам и нека неслагања са званичним препорукама, али то је опет ствар избора одређених намирница.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #15 poslato: April 30, 2024, 11:09:38 pre podne »

Волео бих да свако од вас каже нешто и о својим корекцијама у односу на ове званичне препоруке.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #14 poslato: April 30, 2024, 11:08:50 pre podne »

Ово су званичне препоруке о правилној исхрани. Свако од нас треба да направи и одговарајуће корекције.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #13 poslato: April 30, 2024, 11:07:45 pre podne »

ГРИЦКАЛИЦЕ и СЕМЕЊЕ
Чипс и друге грицкалице које се праве од кромпира или житарица не треба јести у великим количинама.  Могу се јести сваког дана по пола средње шоље.
Треба избегавати слане и масне производе, а предност увек дати производима без соли.
Треба јести што разноврсније семење воћа и поврћа. Предност увек дати несољеном и непрженом семењу.
Ове намирнице могу се јести сваки дан, али не више од 30 gr.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #12 poslato: April 30, 2024, 11:07:07 pre podne »

ДИЈЕТНА ВЛАКНА
То су остаци хране које које не разграде ензими у гастроинтестиналном тракту.
Извор: поврће, воће, житарице од целог зрна.
Дејство:
Смањују скакање шећера у крви после оброка
Смањују холестерол (масноћу) у крви
Побољшавају пражњење (регулишу столицу- спречавају затвор)
Спречавају настајање тумора црева и уопште органа за варење
Дневни унос: око 30 gr. (20 – 35 gr.)
Не треба узимати веће количине, јер имају и лошу особину – везују гвожђе, цинк, бакар ..., тј.елементе у трагу и избацују их напоље, што може да има тешке последице ако се и храном не уносе довољно.
Индикације: гојазност, повишен холестерол у крви, повишен крвни притисак, атеросклероза, камен у жучној кеси и бубрезима, шећерна болест.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6020


« Odgovor #11 poslato: April 30, 2024, 11:06:26 pre podne »

НАПАЈАЊЕ
Предност треба дати:
- обичној води са чесме (чесмовачи)
- природно минералној негазираној води или благо (изворски) газираној води са мало натријума у себи !!!
- биљним чајевима (до 3-4 шоље дневно),
- соковима од поврћа или воћа без додатка шећера (100 % воћни сокови), лимунада без шећера, и сл.
- супе, чорбе, ...
 Избегавати:
алкохолна пића,
кафу у већим количинама - до 3 (макс. 4) кафе дневно,
слатке воћне сирупе или друге слатке напитке,
газиране напитке

Препоручује се да дневно треба уносити 1 - 3 литра течности*
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 14 upita.