TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395685 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 21, 2024, 12:17:07 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 | 

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Strongmen / Odg: Strongman Champions League-SCL
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 05:27:58 posle podne »
I ove godine će se održati SCL takmičenje u Srbiji i to u Zrenjaninu i to 25.05.Ovo je četvrta stanica od ukupno 16.
Lista takmičara:

1) Dennis Kohlruss- Ger
2) Evans Nana - Ghana
3) Kane Francis - UK
4) Andrea Invernizzi- Ita
5) Kelvin de Ruiter -Hol
6) Ervin Toots- Est
7) Fatih Karaca -Turkiye
😎 Kelin Mills - S. Africa
9) Colten Sloan - Canada
10) Hristo Muskov / Bul
11) Damir Stroil – Bos
12) Peter Juhasz - Hun
13) Sammy Ahola – Finland
2
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 05:00:27 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Šta je tako interesantno kombinovao?
Ima vise interesantnih stvari,cim se setim najinteresantnijeg napisacu.Moracu njega da pitam da mi pomogne... ;D
Sada cega se mogu setiti da je od ostatka jalapeno paprike je napravio tako dobar sos da ga ja jedem i sa mesom i u supi pa cak i sa sendvicem,tu je pomesao sve i svasta.I soseve iz Pansportovog asortimana kao i zacine...
Ili kad kuva testo onda od ostataka hrane napravi takvu kombinaciju da polizemo prste....prosli put nismo imali mleveno meso a hteli smo spagete da jedemo ali je on u blenderu samleo svinsjko meso peceno,dodao pelat i zacine i napravio jako dobre "spagete"...
Zanimljive kombinacije. Svaka mu čast. Treba se snaći i kada nemaš sve sastojke. Očigledno da ima talenat za kulinarstvo.
Ima i sto mi je jos draze da on to sve sam,niko ga nije ucio.
3
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:59:39 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
Ima raznih varijacija pa nije loše nekad modifikovati recept . Meni je zanimljivo i kad u kačamak dodaju krompir.
Meni uz krompir sve ide.Obozavamkrompir u bilo kojoj formi.
Ja naročito volim kada stigne mladi krompir.
Ja i mladi i stari i slatki krompir(batat)samo da je krompir. ;D
4
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:58:30 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
I ja isto,ali ja mesam starinsko  i moderne.Od oba sam uzeo sto je zdravo.
Tako je najbolje. Mnogi upravo to i rade. Kombinuju se stari i novi recepti i prave interesantne kombinacije jela.
Tu je moj sin doktor.Ponekad pravi kombinacije da ja samo gedam i cekam sta ce ispasti ali cesto bude dobro!
Svaka mu čast. To je baš lepo što daje nove ideje.
I kad ga pitam odakle mu on kaze ne znam,doslo mi....
5
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:57:49 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
Možda nekada tako napravim, da vidim kakvog je ukusa. Deluje kao zanimljiva kombinacija.
I ja sam isto takav uvek voljan i spreman da probam nesto novo.
Dobro je biti otvoren i za nove stvari. Mada ja to ne praktikujem baš uvek.
Naravno ini ja i zavisi i o cemu se radi,ali kod jela da.
6
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:56:52 posle podne »
Nedostatak sna i "dug za spavanje"
Količina sna koja je potrebna osobi raste ako je propustila spavanje prethodnih dana. Ako nemate dovoljno redovnog sna, imaćete „dug za spavanje“, što je kao da ste dužni u banci. Na kraju, vaše telo će zahtevati da počnete da vraćate dug.

Ne prilagođavamo se da spavamo manje nego što nam je potrebno. Možda se naviknemo na raspored koji nas sprečava da spavamo dovoljno, ali naše rasuđivanje, vreme reakcije i druge funkcije će i dalje biti isključene.
Meni to vracanje nikad nije urodilo plodom....recimo ako sam bio nocna dzaba sam spavao preko dana to nije to.
7
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:55:42 posle podne »
Efekti deprivacije sna
Premalo sna može uzrokovati:

Probleme sa memorijom
Osećanja depresije
Nedostatak motivacije
Razdražljivost
Sporije vreme reakcije
Oslabljen imuni sistem, koji povećava šanse da se razbolite
Jača osećaje bola
Veće šanse za stanja poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanog udara ili gojaznosti
Ovo zadnje nisam znao.
8
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:55:01 posle podne »
Takođe manjak sna može uzrokovati:
Niži seksualni nagon
Zato stariji ljudi spavaju manje....
Salim se naravno. ;D ;D ;D
9
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Koliko sna nam je potrebno
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:53:54 posle podne »
Bravo dr.Anita jako dobra tema!
Iz ovog svako moze da vidi da li spava dovoljno i koliko bi optimalno trebao/la da spava.
10
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: Kako promena vremena na satu utiče na zdravlje?
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 20, 2024, 04:50:57 posle podne »
Da bi se bolje prilagodili letnjem računanju vremena, stručnjaci preporučuju:

Najmanje sedam sati sna pre i posle promene vremena
Pomeranje vremena spavanja i buđenja za 15 do 20 minuta ranije nekoliko noći pre promene vremena
Promena vremena obroka ili drugih „vremenskih znakova“ za svoje telo, shodno tome
Postavite satove jedan sat ranije uveče veče pre promene vremena i odite na spavanje u uobičajeno vreme za spavanje
Izlazak napolje na rano jutarnje sunčevo svetlo sledećeg dana nakon promene vremena kako biste pomogli vašem unutrašnjem satu da pređe na novo vreme.
Meni od gore navedenih nista ne pomaze....sve je to lepo sto oni predlazu,ali dzaba...
Interesantno. Obično ovo bar ublaži tegobe. Ali eto dokaza da svaka individua drugačije reaguje.
Recimo do pre par godina uopste nisam imao problema sa pomeranjem kazaljke bilo napred ili nazad,ali od pre par godina sta god radio dzaba....Prvih nedelju dana dosta tesko podnosim,posle mi treba oko mesec dana da se telo adaptira potpuno.

Sta tacno osecas?
Umor,pospanost,lenjost,ne radi mi se nista,ranije ogladnim,nemam volju ni za cim,ne radi mi se,budim se nocu itd....

Ovo mislim da trenutno svi prozivljavaju i bez pomeranja sata....
Uglavnom zbog naglih promena vremena. A sad kada promenimo i kazaljke za vikend,onda ce tek biti veselo.
Ja npr. danas uopste nemam osecaj da je ovoliko sati koliko je zaista....
Ja sam premoren, jer sam morao rano da ustanem, zbog putovanja. A videćemo kako će biti ovih dana.
Sad kad si spomenuo putovanje sutra moram rano u NS....
Da vidis kako je kada se navije sat,a navikli smo na drugo vreme. A ja bas u noci promene sam morao da navijem.
Pomeranje kazaljki,toplotni front,pa sad hladniji uz pubo vetra i nije ni cudo sto smo svi malo ...lose raspolozeni.... ;D ;D ;D
Da, baš kao što smo više puta naveli sve ove promene vremena i klimatske i časovne utiču najviše na raspoloženje i san. Kod nekih ljudi i na apetit.
Kada si spomenula apetit. Mislim da je vise onih osoba koje manje hrane unose,nego inace. Ako poredimo sa onima koji bi vise hrane konzumirali u ovom periodu.

Zbog cega to mislis?
Nekako kada promenimo kazaljke u poremetimo ritam,onda mislim da se smanji unos hrane.
Ja mislim da je to zbog pomeranja ritma.....nista nije u to vreme na koje si dotad navikao...ni san ni hrana itd...
Tako je. Naš unutrašnji sat ostane isti. I onda nam se sve poremeti.
I to dok se ne privikne na novo stanje dotle je problem.Nekima traje duze,nekima krace menni otprilike oko mesec dana da se totalno adaptira telo i sto se ishrane ,odmora,treninga tice.
Naravno. Induvidualno je. Samo nastaju poremećaji u organizmu zbog promena vremena. Benefiti su po meni minorni, kao što je povećanje obdanice, odnosno dana.
Sada vec da ali kada se ovo uvelo onda je bilo malo vise logike jer je radno vreme bilo od 6 ujutru do 2 popodne i onda da ti zimi vise traje period kada je dan.Sada sa ovim modernim radnim vremenom uopste nema smisla....samo problemi....

A tek sto neki rade od 9-17???
Ja radim od 08-17 da subotom ne bih radio,tako da sve znam. ;)
Radis 9h,jer ti je i pauza uracunata?

Dosta ljudi radi 9h....
Smatram da tu nema adekvatne produktivnosti, zbog zamora.
Isto kao i kod smena od 12 sati sto imaju lekari,policajci,vatrogasci,obezbedenja itd...
Postoje dezurstva od 24h. Da vidimo gde je tu produktivnost.
Tu tek nema produktivnosti.U prvih 6-8 sati i ima ali posle.....pogotovo u zadnjih par sati....znam jer smo leti kad nas je bilo malo zbog godisnjih radili po 24h da bi 48h bio slobodan pa opet 24h i tako u krug dok se svi ne izredamo sa godisnjima....

Koliko to meni strasno zvuci...
Zato sto nisi navikao na to.Da si morao tako da radis jer nisi imao izbora navikao bi se i ne bi titesko padalo.
Stranice: [1] 2 3 ... 10
SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.301 sekundi sa 15 upita.