TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395308 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 03, 2024, 05:02:37 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 56 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Nabaciti mišiće i skinuti salo  (Pročitano 266702 puta)
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2340


« Odgovor #203 poslato: Januar 27, 2011, 01:25:13 pre podne »

-HDL holesterol je koristan holesterol, jer štiti krvne sudove od ateroskleroze (zakrečavanja krvnih sudova).

-LDL holesterol je štetni holesterol, jer njegove čestice taloženjem u zidu krvnih sudova izazivaju aterosklerozu.

Ako već razbijamo neke tabue ovde na forumu moram da pomenem:

HDL i LDL nisu "holesteroli" već su lipoproteiini. Ako neko ukuca u google-u (nadam se) dobiće šta hdl i ldl znače kao skraćenice. (poslednje L je lipoportein) ;)

Holesterol je holesterol (kao što Markoni reče - nema dobrog i lošeg).

Ovi lipoproteini imaju veze sa transportom masti (prevashodno triacilglicerola i holesterola) kroz krvotok. Dakle i jedan i drugi se NORMALNO nalaze u krvotoku i obavljaju svoje funkcije. Pokazalo se da HDL može da skuplja holesterol koji se nagomilava po zidovima krvnih sudova, dok je povećana koncentracija LDL-a obično prilično dobro upozorenje na aterosklerozu kako hoće da se lepi za zidove.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13607


« Odgovor #202 poslato: Januar 27, 2011, 01:13:22 pre podne »

razlikuje se.
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2340


« Odgovor #201 poslato: Januar 27, 2011, 01:09:01 pre podne »

holesterol nije masnoca vec je slican po strukturi mastima i zato ga ubacuju u tu grupu

Holesterol jeste masnoća (steroid), ali nije sličan po strukturi ostalim mastima.
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5118


« Odgovor #200 poslato: Januar 27, 2011, 01:01:01 pre podne »

nisam razumeo kako ostecenja tih frakcija holesterola negativno uticu? sta se desava? mislis one dovode do pojave ateroskleroze?

Sta se desava sa oksidacijom holesterola?


plak
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13607


« Odgovor #199 poslato: Januar 27, 2011, 12:52:55 pre podne »

markoni, ovo sa zečevima je vrlo interesantno....
.....
btw, pravilo broj jedan: nemojte jesti sr...  :o

.. raznovrsnost i kombinovanje stvari u svemu je dobitna kombinacija!!!  8)
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5118


« Odgovor #198 poslato: Januar 27, 2011, 12:48:19 pre podne »

vecina ljudi ne zvace dobro narocito jaja, vecina ljudi ima problema sa absorpcijom, odnosno preveliki molekuli proteina ulaze u krv, to izaziva inflamatornu reakciju...nekada i imunu ali to je retko, tako ako mene pitas mislim kada mene pitaju ja im kazem menjaj izvor proteina na svakih 4 dana, znaci ako si jeo danas jaja jedi za 4 dana, ali ipak je ovo srbija pa da kazemo ne preteruj
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13607


« Odgovor #197 poslato: Januar 27, 2011, 12:45:08 pre podne »

I,sad rezime,koliko jajca pojesti u danu-nedelji? :)

...čekamo danijelu da presudi...  ::)
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5118


« Odgovor #196 poslato: Januar 27, 2011, 12:40:55 pre podne »

prvo ne postoji los i dobar holesterol jer HDL i LDL imaju svoje frakcije koje su podlezne ostecenjima pre svega u situacijama povecane inflamacije, ili ono sto kazu tiha inflamacija, kao i u situacijama oksidativnog stresa, onda dolaz do ostecenja frakcija HDL i LDL i onda nastaje problem

isto tako nije problem u jajima , odnosno u holesterolu iz jaja, vec je problem kada napravite kajganu pa ostavite da se ohladi malo duze, e onda nastaje problem jer je istrazivanje koje je diglo svu buku oko holesterola radjeno na zecevima koji inace ne jedu jaja, a zumanca su ostavljana na vazduhu, tako da je doslo do oksidacije holesterola

holesterol nije masnoca vec je slican po strukturi mastima i zato ga ubacuju u tu grupu

znaci glavni problem je ako jedete sra..a i imate visok nivo holesterola
Sačuvana
Stefan L.
Gost
« Odgovor #195 poslato: Januar 27, 2011, 12:37:20 pre podne »

I,sad rezime,koliko jajca pojesti u danu-nedelji? :)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13607


« Odgovor #194 poslato: Januar 27, 2011, 12:35:02 pre podne »

Holesterol je vrsta masnoće koja se proizvodi u jetri, ali se unosi i hranom. Neophodan je za sintezu hormona iz grupe kortikostereoida, meĂ°u kojima su i polni hormoni (estrogeni, progesteron, testosteron), kao i za izgradnju ćelijske membrane. Zbog svega toga može se reći da je holesterol prirodan sastojak organizma.
Postoje dve vrste holesterola u krvi:

-HDL holesterol je koristan holesterol, jer štiti krvne sudove od ateroskleroze (zakrečavanja krvnih sudova).

-LDL holesterol je štetni holesterol, jer njegove čestice taloženjem u zidu krvnih sudova izazivaju aterosklerozu.

Povećana telesna težina, posebno višak masnog tkiva u području trbuha (androidna gojaznost) uglavnom je povezana sa povišenim holesterolom u krvi. Masnoće nakupljene na tom delu tela lako se mobilišu u cirkulaciju,a jetra iz njih stvara lipoproteine koji se pretvaraju  u LDL. Zbog toga ova vrsta debljine, povećava opasnost od ateroskleroze, odnosno infarkta srca i moždanog udara.

Smatra se da je kod polovine osoba s povišenim holesterolom uzrok nepravilna ishrana, sa druge strane je faktor genetike. Najbolji način održavanja zadovoljavajućeg nivoa holesterola je uravnotežena, raznovrsna ishrana.
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #193 poslato: Januar 26, 2011, 11:56:12 posle podne »

nije problem u holesterolu on je dobar

 u cemu je problem?

i mene zanima? kao da je jednom davno markoni to vec negde napisao.
Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
ФИКИ
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1146


Weightlifting sister, with the middle leg twister! :D

« Odgovor #192 poslato: Januar 26, 2011, 11:53:28 posle podne »

A cepidlacenja! Dal da pojedem dva il tri jajceta! Grrr toliki je problem holesterol iz tri ili sedam jajeta, a sto npr. jedes po kile mesa dnevno minimum, to je nista, ne zanosite se irelevantnim stvarima.
REALNO, KOJU KOLICINU JE COVEKOV ORGANIZAM SPOSOBAN DA PROCESUIRA? Od cega i sta i kako zavisi?
Sačuvana
Sta je dobar, a sta los trip?
Dobar trip je kad vidis zmaja.
Los trip je kad zmaj vidi tebe.
nickey
Gost
« Odgovor #191 poslato: Januar 26, 2011, 11:51:33 posle podne »

nije problem u holesterolu on je dobar

 u cemu je problem?
Sačuvana
M a r k o n i
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5118


« Odgovor #190 poslato: Januar 26, 2011, 11:29:45 posle podne »

nije problem u holesterolu on je dobar
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13607


« Odgovor #189 poslato: Januar 26, 2011, 11:20:19 posle podne »

Jedno jaje srednje velicine teži 48 grama (u pitanju je jaje S klase  ;D ). Na 100 grama, jaje daje 13 grama proteina, 11,5 grama lipida. U belancetu ima više proteina nego u žumancetu. Žumance sadrži masnoce i vitamine A, kao i B1 i B2, B6, pantotensku kiselinu, vitamine B12, E, D, biotin i folnu kiselinu. U žumancetu se nalazi i 7,2 miligrama veoma svarljivog gvožda.

 ::)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 56 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.132 sekundi sa 18 upita.