TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395603 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 19, 2024, 11:16:00 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 119 120 [121] 122 123 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 713516 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2429 poslato: Avgust 14, 2015, 10:13:33 posle podne »

Hvala na pojasnjenju, a da li se u tih preporucenih 1-3g omega 3 misli samo na Epa i Dha, ili na njih i Ala?

E to zovem dobrim pitanjem vrednim pažnje i posvećenosti...

Trio omega-3 masnih kiselina od značaja za naše normalno funkcionisanje su α-linolenska kiselina (ALA), eikozapentanoična kiselina (EPA), i dokozaheksanoična kiselina (DHA), sve su polinezasićene.

Elem, bitno za sve forumaše...vrlo je važno da znate da DHA i EPA postoje samo i jedino u hrani životinjskog porekla!

Jedina stvarno esencijalna ALA postoji i u biljnoj hrani, a šampion u količini ALA je laneno ulje( hladno ceĂ°eno).

Zašto uvek baš poentiramo u preporukama na DHA i EPA?

Bitan enzim u celoj priči je d6-desaturaza...koji u telu od ALA (alfa linolenske kiseline) stvara aktivne oblike omega-3 tj. EPA (eikozapentanoična kiselina) i DHA (dokozaheksanoična kiselina)...

Ali opet problem i kada je tu ALA, a to je dominacija omega-6 masnih kiselina u ishrani koje onemogućavaju da od ALA nastanu "aktivni oblici" omega-3 , tj. DHA i EPA...jedostavno i ono malo raspoloživog enzima mehanizmom kompeticije ode na omega-6 masne kiseline i nastanak proupalne arahidonske kiseline...

Dakle, više omega-6 = više proupalne arahidonske kiseline=doprinos "globalnom zapaljenju" našeg tela…više omega-6 masnih kiselina = manje slobodnog enzima za stvaranje EPA i DHA iz ALA.

Eh, ali tu je i još jedan problem oko "obrade ALA"...

Sisari ne mogu da sintetišu omega-3 masne kiseline, ali imaju ograničenu sposobnost formiranja( ograničenje aktivnosti, tj. količine dostupnog enzima) dugolančanih omega-3 masnih kiselina EPA (20 ugljenika) i DHA (22 ugljenika) iz masne kiseline ALA sa osamnaest ugljenika....zato je unos EPA I DHA jako bitan, jer naše telo nije najefikasnije u "obradi ALA"...

Ranije su najbolji izvori omega-3 masnih kiselina bili riba, meso, jaja – sve su to bili prirodni i tradicionalni izvori Omega-3 masnih kiselina dok su životinje pasle i živele u prirodi. I onda se sve promenilo...danas su, na žalost,nasigurniji izvor nekih Omega-3 postale kapsule ribljeg ulja, standardizovane na sadržaj DHA i EPA...jer je sav taj način uzgoja životinja osiromašio iste sadržajem omega-3, tako da suplementacija postaje neminovnost!

Dakle, definitivan odgovor je da uvek i samo mislim na EPA i DHA, tj. 1-3 gr dnevno istih!
« Poslednja izmena: Avgust 14, 2015, 10:46:15 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #2428 poslato: Avgust 14, 2015, 03:33:08 posle podne »

Hvala na pojasnjenju, a da li se u tih preporucenih 1-3g omega 3 misli samo na Epa i Dha, ili na njih i Ala?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2427 poslato: Avgust 14, 2015, 02:00:19 posle podne »

http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/
Zanima me Slavisa tvoje misljenje, ili jos necije strucno misljenje o ovim pod 6.


Karcinom kolona i ucestalost obroka i obimnost obroka...pre bih rekao da je bitnije sta se jede nego da je u pitanju ucestalost obroka...

Prva stvar kojoj teze oni ciji je cilj maksimalan prirast misicne mase je da vise obroka u toku dana omogucava dovoljno gradivnih materija za oporavak od napornih treninga i posledicnu "izgradnju"( a ti obroci bas nisu u kategoriji "small", a clanak se ipak odnosi na ljude koji nemaju iste pretenzije u izgradnji misicne mase)...ukljucimo malo logike...nas digestivni sistem ima svoje limite, tako da "prejedanje", tj. preobimnost obroka moze biti kontraproduktivno...a tu je i konstantan dotok hranljivih materija...dakle, dovoljno dobra "pokrivenost" naseg tela gradivnim materijama tokom dana, a tu je i ujedno manje opterećenje za vaš digestivni sistem, a i mogućnost za bolje i svrsishodnije iskorišćavanje "gradivnih materija"...

Sto se tice zasicenih masti postoje preporuke da odnos zasicenih i nezasicenih cak bude pola/pola...negde se navodi brojka od max 30 gr dnevno zasicenih masti...ali ako pogledamo npr. MCT koje takodje spadaju u kategoriju zasicenih masti sa nizom pozitivnih kardiovaskularnih aspekata jasno je da su neke preporuke relativne...

Ali da li uvek mozes biti siguran koliko zasicenih masti imas u ishrani, jer npr. i maslinovo ulje u svom sastavu ima oko 14% zasicenih masti... ;)

Sto se tice unosa omega-3 on u danasnje vreme najvise zavisi od unosa omega-6 masnih kiselina( postizanje odnosa bar 1 na 1, dominacija omega-3 pozeljna)...inace, omega-9 masti nisu esencijalne jer nase telo moze da ih proizvede iz zasicenih masti( procesi desaturacije i elongacije)...npr. cuvena oleniska kiselina( omega-9) moze da se sintetise iz stearinske kiseline koju imamo npr. u svinjskoj masti( 18 C atoma)...

Uopstene preporuke za omega-3( epa + dha) se krecu od 1 do 3 gr dnevno...

Obavezno procitaj odlican clanak... http://www.bodybuilding.com/fun/ask-the-supplement-guru-omega-3-vs-omega-3-6-9.html
« Poslednja izmena: Avgust 14, 2015, 02:23:26 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #2426 poslato: Avgust 14, 2015, 11:56:07 pre podne »

I ako mozes da napises koliko je dnevno potrebno zasicenih masti. A koliko je preporucljivo omega 3 6 i 9 dnevno. Znam da O6 i 03 treba da budu 1:1 ali koja kolicina dnevno se preporucuje.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #2425 poslato: Avgust 14, 2015, 11:52:25 pre podne »

http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/
Zanima me Slavisa tvoje misljenje, ili jos necije strucno misljenje o ovim pod 6.


.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2424 poslato: Avgust 12, 2015, 11:00:21 posle podne »

Jel mogu izazvati i malaksalost i temperaruru? Sve mi  se cini da sam nesto pokupuo pre nego problem ovsenih. Mesec dana ih jedem i jutros se desila dijareja i grcevi prvi put, valjda bi se desilo ranije za mesec dana? I to se desilo nekih 12h nakon obroka s ovsenim. Jedem brzo i s jogurtom, promeniccu to, al me zanima koliko sranje mogu napraviti. Pojedem 200g dnevno

Niko od nas sa sigurnošću ne može predvideti način reagovanja na neku vrstu namirnica...moguć je neki oblik intolerancije na hranu, kod žitarica se čak može govoriti i o glutenskoj enteropatiji...a nekada uzrok može biti i previše vlakana u ishrani...

Mada ako ranije nije bilo problema, a sada se hiperakutno pojavila temperatura, malaksalost, grčevi, dijareja, povraćanje...hm, to mi liči na neki od simptoma infektivnog gasto-eneteritisa...( a tu je i vreme inkubacije virusa...)

Sve u svemu, trudi se da budeš dobro hidriran...dakle, nadokanada tečnosti i elektrolita...u letnjem periodu su česte virusne infekcije digestivnog trakta( rota virusi, Norwalk virus, Echovirusi...) koje obično nisu ozbiljne, a simptomi prolaze za 24-72h...a nekada je i u pitanju tzv. trovanje hranom, bakterijski toksini i sl.
« Poslednja izmena: Avgust 14, 2015, 02:37:06 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #2423 poslato: Avgust 12, 2015, 01:30:19 posle podne »

Probaj par dana bez ovsenih pa vidi kako ide, da li ti ovsene prave problem ili nesto drugo, nadji neku alternativu, jbg, sta da ti kazemo.
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2422 poslato: Avgust 12, 2015, 01:21:57 posle podne »

Jel mogu izazvati i malaksalost i temperaruru? Sve mi  se cini da sam nesto pokupuo pre nego problem ovsenih. Mesec dana ih jedem i jutros se desila dijareja i grcevi prvi put, valjda bi se desilo ranije za mesec dana? I to se desilo nekih 12h nakon obroka s ovsenim. Jedem brzo i s jogurtom, promeniccu to, al me zanima koliko sranje mogu napraviti. Pojedem 200g dnevno
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2421 poslato: Avgust 12, 2015, 12:25:04 posle podne »

Da i ovsene mogu izazvati sve te probleme kod preosteljivih...inace, ne bi trebalo preterivati ni sa unosom vlakana...i vece kolicine vlakana mogu izazvati nadimanje, grceve, gasove i sl.

Ali da sve sumiramo po pitanju navedenih problema...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/tabu-teme-podrigivanje-nadimanje-i-gasovi.html

CITAJTE TEKSTOTEKU!

Dajte dovoljno vremena pljuvacnoj ( oralnoj) amilazi( ptijalinu da deluje) - dovoljnim zvakanjem hrane...tako cete izbeci moguce interakcije na nivou zeluca( uticaj pH zeluca)...( po pitanju krompira i sl.)

« Poslednja izmena: Avgust 12, 2015, 12:27:25 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #2420 poslato: Avgust 12, 2015, 11:31:05 pre podne »

@R1

Probaj da izblendujes ovsene pa da dobijes kao brasno mozda ce ti organizam lakse podneti kasasti oblik, nema NE MOGU, jedi onda pirincane galete(ja ih obozavam sa jogurtom uff) ili peci krompir u rerni, ukusan je, a i sigurno dosta mozes pojesti.

300g krompira
100g pirinca
Ostalo iz ovsenih i eto

Edit: A da probas ovsene sa vodom? Ja sam imao te probleme ranije dok sam ovsene jeo sa mlekom, a sada cepam po 200-250g dnevno i to prelijem vodon, sacekam da upiju, dodam kokos, cimet i stavim u mikrotalasnu da se zagreje.

« Poslednja izmena: Avgust 12, 2015, 11:35:17 pre podne od strane Cvetko » Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #2419 poslato: Avgust 12, 2015, 11:08:26 pre podne »

Vece kolicine krompira isto znaju da naduju ali opet i to kao i kod ovsenih zavisi od osobe do osobe. Trebalo bi da se vise zvace u ustima kako bi se smanjili problemi sa varenjem u organizmu. Meni ovsene  odgovaraju samo u jednom obroku, posle ako ih jedem opet imam problema.
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #2418 poslato: Avgust 12, 2015, 10:59:33 pre podne »

A krompir?
Ja vise volim krompir od pirinca.
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2417 poslato: Avgust 12, 2015, 10:53:37 pre podne »

Meni se to desava, ali normalna je stolica, sqmo cesce idem. Ako batalim ovsene cao ttreninzima jer vise od 100g pirinca dnevno ne mogu pojesti.
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1531

« Odgovor #2416 poslato: Avgust 12, 2015, 07:32:44 pre podne »

Jel ovsene mogu izazvati gasove, nadimanje, dijareju? Citam na netu, pise koriste se bas protiv tih stanja.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2415 poslato: Avgust 10, 2015, 09:08:07 posle podne »

Tu uneses gomilu omega 6. Kako posle uspes da ujednacis nivo sa omegom 3 ?

Semi vam je dao lepu opasku...čuvajte se dominacije omega-6...mada jezgrasti plodovi imaju i omega-9 masne kiseline - oleinska kiselina, koja ima niz korisnih svojstava za naš organizam...

http://nutritiondata.self.com/

Proverite sami...

Čitajte tekstoteku... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/omega-3-masne-kiseline-znaaj-dodataka-ishrani.html
Sačuvana
Stranice: 1 ... 119 120 [121] 122 123 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 15 upita.