TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395582 Teme od strane 25008 Članovi Poslednji član: DannyMet

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 17, 2024, 05:58:46 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 148 149 [150] 151 152 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 713020 puta)
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1994 poslato: Jun 29, 2015, 01:28:24 posle podne »

http://www.building-body.com/Zabranjeno-voce-Secer-fruktoza-glukoza.htmlledao sam tabelu odavde, a dosta se razlikuju
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1993 poslato: Jun 29, 2015, 01:14:55 posle podne »

Dzabe ja kacim tesktove,pisem, kad naseg semija mrzi da detaljno procita... ::)

Uvek bi trebalo pogledati odnose glukoze i fruktoze sadrzane u nekom vocu...ali najkrace moguce, posto vidim da upadas u "fruktoza hejt euforiju"...

Fruktoza je u prirodi uvek bila „zaštićena” vlaknima. Nije bilo lako da se doĂ°e do velikih količina fruktoze! Većini ne bi bilo lako da pojede kilogram jabuka, ali je većini lako da saspe limenku Coca-Cole u sebe. Više vlakana znači i veću sitost. U prirodi nema neumerene konzumacije fruktoze. Ima je samo onda kada se konzumiraju „preraĂ°evine” koje imaju kukuruzni (fruktozni) sirup. Ili smo na „solo voćnoj dijeti”!

Da zaključimo, po koja voćka izmeĂ°u obroka je korisna stvar, ali bez voćnih užina koji prerastaju u voćne obroke...kao i navodno dijetalnih slatkiša, „veštačkih sokova” i suplemenata bogatih fruktozom!

A evo i sadrzaja "secera u vocu"...detaljno pogledaj...jao,pa svude ima fruktoze...hahahahahaha  :P ( najsigurniji si sa dextroza prahom, tu sigurno nema fruktoze)

http://thepaleodiet.com/fruits-and-sugars/

« Poslednja izmena: Jun 29, 2015, 01:28:34 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1992 poslato: Jun 29, 2015, 12:58:46 posle podne »

Koji je najbolji izvor glukoze, posto u svakom vocu pa cak i banani i grozdju ima puno fruktoze?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1991 poslato: Jun 29, 2015, 12:10:41 posle podne »

Kako mu se od secera smanjile kognitivne funkcije, kad mozgu bas trebaju seceri.

Nisu svi seceri isti...

Većina organa koristi glukozu: mišići, jetra, mozak… Pirinač, ovas, krompir i druge skrobne namirnice se (sporije ili brže) „pretvaraju“ u glukozu i koriste kao energija. Za korišćenje glukoze u ćelijama je neophodan insulin, da bi glukoza stigla do njih, a glukoza u krvi( posle obroka) ga stimuliše na oslobaĂ°anje iz pankreasa.

Dostupna glukoza iz hrane se „pretvara“ u rezerve (rezervni ugljeni hidrat našeg tela-depo energije): glikogen. Ovo se dešava sve dok se rezerve glikogena ne napune i u jetri i u mišićima.

Naglašavamo još jednom – GLUKOZA PUNI REZERVE GLIKOGENA I U JETRI I U MIŠIĆIMA!

Tek onda, kada su zalihe glikogena pune, novi višak “šećera” se pretvara i u mast.

A sta je sa fruktozom...?

FRUKTOZA (voćni šećer) ne može „na prvu loptu“ da se koristi kao energija jer ne stimuliše insulin. Nema insulina, nema odlaska do perifernih tkiva...mišići , npr. Kako ne može odmah da se koristi kao energija, fruktoza se prvo uskladišti kao „zaliha“ u jetri – ali ne i u mišićima. Ona se metaboliše samo u jetri!

Pod uslovom da rezerve glikogena u jetri nisu pune, fruktoza će ih brzo popuniti. Telo niti može odmah da koristi fruktozu kao energiju, niti može da njome popuni mišićni „rezervoar“ glikogena.

Čim su zalihe u jetri pune – stvaraju se masti…parola fruktoze - ”em smo gladni, em smo masni”...

Prostim rečima: umesto da telo prvo koristi energiju iz ovog šećera, ta energija se prvo „zalepi“ na telo.

Ajmo malo o enzimologiji fruktoze... Fruktoza jednostavno prolazi pored enzima fosfofruktokinaza-I (PFK-I) koji je odgovoran za pretvaranje ugljenih hidrata u energiju. Fruktoza preskače kontrolnu tačku koja odlučuje da li ce „šecer” biti uskladisten kao glikogen ili mast. Dakle, kompleksni( skrobni) ugljeni hidrati, kao sto su pirinač, ovsene pahuljice i krompir se pretvaraju glikogen( glukoza – glikogen) sve dok se rezerve glikogena ne napune. Fruktoza se, na drugoj strani, direktno pretvara”u mast” i biva otpuštena „u krv” da bi bila uskladištena u masnim ćelijama.

Ajmo malo o logici glikogena...kada su rezerve glikogena u jetri pune, ona ovako “razmislja”: „Imam sav glikogen koji mogu napakovati, tako da ako bilo koji ugljeni hidrat dodje ovde pretvoricu ga u mast”! Fruktoza „zamenjuje” glikogen u jetri umesto u mišićnom tkivu i tako stavlja jetru u mod za skladistenje masti. Ovo je upravo ono sta najmanje želimo.

FRUKTOZA JE NEPRIJATELJ VAŠIH MIŠIĆA!

Fruktoza ne može da „puni” mišicne rezerve glikogena, tako da ako smo na „voćnoj dijeti” naša jetra fruktoza_2biva prividno zasićena glikogenom i pretvara čak i kompleksne hidrate u mast, a da su mišići GLADNI ZA GLIKOGENOM.

I to nije sve! 1994. otkriven je LEPTIN. Hormon iz masnih ćelija, koji sugeriše mozgu da je bilo dosta hrane i da smo siti. Fruktoza je šećer koji uopšte ne stimuliše leptin. Nakon fruktoze ili fruktoznog sirupa nikada nećete dobiti signal da ste siti i da vam je fruktoza „popunila rezerve“...”em smo gladni, em smo masni”...

Fruktoza se ponaša isto kao i alkohol (samo što ne utiče na mozak na isti način). Fruktoza i alkohol takoĂ°e potiču sa istog mesta.

Alkohol se dobija fermentacijom voćnog šećera – fruktoze! Zamislite jednostavno kako se ta ista fermentacija dešava i u našem organizmu. Zato od previše “veštačkih, kupovnih sokova” možete da dobijete jetru prosečnog alkoholičara, a da pri tome nikada niste dotakli alkohol?!

Tako je i nas drugar iz filma dobio "zadebljanu jetru"...

A evo i efekta fruktoze na nas mozgic...

http://newsroom.ucla.edu/releases/this-is-your-brain-on-sugar-ucla-233992

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/28/new-study-confirms-fructose-affects-your-brain-very-differently-than-glucose.aspx
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1990 poslato: Jun 29, 2015, 08:38:36 pre podne »

Kako mu se od secera smanjile kognitivne funkcije, kad mozgu bas trebaju seceri.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1989 poslato: Jun 29, 2015, 03:05:39 pre podne »

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/571246/PROKLETSTVO-SECERA-Jeo-je-zdravu-i-nemasnu-hranu-60-dana-i-zbog-toga-je-zazalio-za-ceo-zivot

Ne znam kakav komentar očekuješ da damo na sve ovo?

"Nisam jeo "džank fud", sladoled, čokoladu ni poslastice niti pio zašećerena bezalkoholna pića. Moja ishrana bazirala se na sportskim napicima, nemasnim jogurtima, pločicama sa žitaricama i sličnim zdravim proizvodima."

Oznaka "zdravo" je relativan pojam...voćni jogurti( kupovne varijante) su svakako izvori šećera...bonžite, vitanove i sl. proizvodi takoĂ°e...sportski napici? A tu je i fruktoza, tj. previše fruktoze o kojoj smo već pisali...(fruktoza je slaĂ°a i od samog belog šećera, tj. saharoza = dekstroza+fruktoza, a i dekstroze, a i eto trpanja visko-fruktoznog kukuruznog sirupa u sve i svašta...da, da...fruktoza je "zdrava"...)
http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/fruktoza-va-najvei-neprijatelj.html

Nemasna hrana?! Pa normalno da je da kada izbacite masti iz ishrane dolazi do niza problema...a tek kada se radi o zdravim mastima...sve u svemu, oznakom "zdravo" se često manipuliše...a neznanje je korak ka propasti...
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1988 poslato: Jun 29, 2015, 02:48:19 pre podne »

Koliko kuvana neoljustena jaja mogu da stoje?


Pravilno čuvanje

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja, a tvrdo kuvana - da se koriste nedelju dana. Kuvana ne mogu da traju kao sveža jer kuvanje skida zaštitnu opnu - koja štiti od kontaminacije. Ljuska je "prva linija odbrane", pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo.
 
Tvrdo kuvana jaja

Zahvaljujući ljusci, jaja zadržavaju svu hranljivu vrednost kada su kuvana. Kod dobro skuvanog jajeta, žumance je tvrdo. Često prisutna blaga zelenkasta nijansa dolazi od sumpora i gvožĂ°a koji izbijaju na površinu kada su jaja prekuvana, ili je mnogo gvožĂ°a u vodi sa česme( koja se koristi za kuvanje). To ne utiče na ukus, a pogodnost je da se jaja lakše ljušte.
 
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1987 poslato: Jun 29, 2015, 12:43:12 pre podne »

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/571246/PROKLETSTVO-SECERA-Jeo-je-zdravu-i-nemasnu-hranu-60-dana-i-zbog-toga-je-zazalio-za-ceo-zivot
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #1986 poslato: Jun 28, 2015, 09:51:03 posle podne »

Mozda 5-6 dana. Znam da posle Uskrsa ostane uvek par komada i nista im ne fali. Naravno, ako se cuvaju u frizideru. :)
Sačuvana
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #1985 poslato: Jun 28, 2015, 09:45:28 posle podne »

Koliko kuvana neoljustena jaja mogu da stoje?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1984 poslato: Jun 27, 2015, 11:58:19 posle podne »

Može i uveče ugljeni hidrati. Taj mit je razbijen skoro

IIFYM---samo napred, javite rezultate...  ;D

Svakog dana sam u deficitu 500cal bez obzira da li treniram tog dana ili ne. Uglavnom je to od 100-150g pirinca dnevno od slozenih uh. Mogo bi ja to i za dorucak sve od uh, ali da li je bolje razvuci to do vecere kao sto uglavnom predlazete ili iskoristiti insulinsku osetljivost ujutru?

Ako mene pitaš bar prvi jutarnji obrok i obrok popodne...ili prva dva obroka...ili kako ti volja po IIFYM  ::)
« Poslednja izmena: Jun 28, 2015, 12:02:10 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1983 poslato: Jun 27, 2015, 11:31:26 posle podne »

Svakog dana sam u deficitu 500cal bez obzira da li treniram tog dana ili ne. Uglavnom je to od 100-150g pirinca dnevno od slozenih uh. Mogo bi ja to i za dorucak sve od uh, ali da li je bolje razvuci to do vecere kao sto uglavnom predlazete ili iskoristiti insulinsku osetljivost ujutru?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1982 poslato: Jun 27, 2015, 10:53:52 posle podne »

Najbolje vreme za uh je ujutru, pre i posle treninga, a kako je najbolje rasporediti kad je dan pauze?

Sve zavisi i kako si isplanirao unos hidrata tog dana? Koliko si obroka planirao tog dana?

Dan pauze je dan sa najvećim unosom ugljenih hidrata?

Sve u svemu, u obroku pred počinak hidrata bez...u svim ostalim obrocima unos nije "kontraindikovan"...

Tog dana možeš uklopiti i onaj famozni "cheat meal"( u ranijim obrocima)...
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1246


Say no to racism!

« Odgovor #1981 poslato: Jun 27, 2015, 07:44:29 posle podne »

Najbolje vreme za uh je ujutru, pre i posle treninga, a kako je najbolje rasporediti kad je dan pauze?
Pa prvom delu dana, rasporedi na 2-3 obroka, zavisi od dnevnih potreba za uh... Dorucak, rucak, i jedna uzina... Vecera i pred spavanje bez.
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1980 poslato: Jun 27, 2015, 07:36:47 posle podne »

Najbolje vreme za uh je ujutru, pre i posle treninga, a kako je najbolje rasporediti kad je dan pauze?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 148 149 [150] 151 152 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 13 upita.