TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395592 Teme od strane 25009 Članovi Poslednji član: srecko sojic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 18, 2024, 09:52:04 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 98 99 [100] 101 102 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 713193 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2744 poslato: Novembar 12, 2015, 11:21:15 pre podne »

Ajmo Miladine, malo citanja na temu...pokreni se druze...ne moze sve na gotovo...

Pogledaj tabelu koju je u postu ispod ubacio Ragnaroksu27, imas i pojasnjenja na kraju tabele za GI i GL...
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #2743 poslato: Novembar 12, 2015, 08:52:47 pre podne »

Jeeeee dosao sam u situaciju da skuvam kafu pa je zagledam pola sata valja li je popiti ili ne sta ona ima u sebi a sta nema :) :P

Ok onda gupujem samo te galete, iako ne znam sta je GL i GI :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2742 poslato: Novembar 12, 2015, 12:53:48 pre podne »

@ Miladin

Po pitanju galeta za našeg dragog Miladina, pitanje, da li zna šta je GI i GL...galete imaju nizak GL...tako da...  ;)

A i niko od nas ne jede samo galete uz obrok ili npr. 200 gr istih odjedared...

A koliki je GI šargarepe? A koliko GL? Ipak niko ne pojede kilogram šargarepe odjednom? Zar ne?

@ Acala

Većina jogurta( mlečnih, kravlje mleko) u svom sastavu ima približno istu količinu mlečnog proteina, kazeina...

Nemam nekih preporuka oko jogurta, po pitanju dnevnog unosa, ali ne bi trebalo ići u krajnost...

O benefitima jogurta kao namirnice...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/jogurt-i-fermentisani-mleni-proizvodi.html

@ Benchman

Što se tiče brašna tipa 850...

Ali pre toga detaljno o tipovima brašna...

Belo pšenično brašno (tip 400 i tip 550) dobija se u tehnološkom procesu mlevenja pšenice iz srednjih delova pšeničnog zrna (endosperma), kojeg čine najvećim delom skrob i proteini. Sadrži relativno male količine vitamina, minerala i dijetnih vlakana koja se nalaze u spoljnjem delu zrna.
Prema krupnoći čestica belo pšenično brašno na tržištu možemo da pronaĂ°emo kao glatko brašno i oštro brašno. Glatko pšenično brašno koristi se za pripremu raznih vrsta hleba i peciva, kolača od kiselog testa, za pripremanje i razvijanje pita... Oštro pšenično brašno koristi se za pripremu kolača, domaćih biskvita, palačinki...

Polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850) je tipično hlebno brašno, upotrebljava se uglavnom za izradu hleba i peciva. Ima nešto bolje nutritivne karakteristike od belog brašna zbog većeg sadržaja sastojaka koji potiču iz spoljnjeg dela zrna.

Crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo...). Hleb napravljen od crnog brašna ima vlažniji sredine, pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba.


Obrati pažnju detaljnije na sastav kupljenog hleba, pristustvo "dodatnih aditiva", pretpostavljam da se radilo o soja lecitiinu( pominješ soju)?

Sve u svemu, uvek se opredeli za hleb koji sam ispečeš od brašna u čiji si kvalitet siguran...odlučno NE kupovnom hlebu...

O belom hlebu...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/belo-zlo-belo-brano-beli-hleb.html

O zabludama koje vladaju o suplementima i nekim namirnicama...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/afere-u-svetu-ishrane-i-suplementacije-zloin-i-kazna.html
« Poslednja izmena: Novembar 12, 2015, 01:01:39 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Benchman
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 51


« Odgovor #2741 poslato: Novembar 11, 2015, 11:27:19 posle podne »

Imam jedno pitanje u vezi hleba, kupio sam u marketu tost hleb je, sa semenkama lana, na bazi suncokretovog ulja, soje i brasna T850, i sadrzi gluten, ako sam sve dobro zapamtio :D pa me interesuje koliko je zdrav taj hleb i da li ga smem konzumirati pri svakom obroku i u kojoj kolicini?
Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #2740 poslato: Novembar 11, 2015, 11:25:54 posle podne »

Slavisa moze jedno pitanje? Znam da si pisao da nije bas preporucljivo svaki dan piti mleko, pa sad da pitam jel je jogurt bolji izbor? Na primer svaki dan pola litre ili litra? I u kom jogurtu ima najvise proteina, vidim na nekim pise 3gr po 100 grama a u nekim 3.4 itd... ??
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #2739 poslato: Novembar 11, 2015, 09:57:55 posle podne »

Pa ne mozes da poredis ugljene hidrate iz pirinca i hleba. I hleb i pirinac imaju istu kolicinu uh, ali razlika je sto su uh iz pirinca slozeni a ovi drugi prosti. Ovo se odnosi ako su pirincane galete. :D
Jesu pirinacne sam kupio...
Hvala na odgovoru cisto me zanimalo zbog cega je bolji ovaj izvor uh
Sačuvana
cantawait
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 302

« Odgovor #2738 poslato: Novembar 11, 2015, 09:55:21 posle podne »

Pa ne mozes da poredis ugljene hidrate iz pirinca i hleba. I hleb i pirinac imaju istu kolicinu uh, ali razlika je sto su uh iz pirinca slozeni a ovi drugi prosti. Ovo se odnosi ako su pirincane galete. :D
Sačuvana
radovicmiladin86
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1486

« Odgovor #2737 poslato: Novembar 11, 2015, 09:40:19 posle podne »

Evo mene sa jos jednim "pametnim"pitanjem...
Zosto uporno jedete te "galete" (ispravite me ako nisam dobro rekao) umesto hleba?
Sto su one toliko bolje kad gledajuci njihov sastav takodje sadrze veliki broj uh itd...

Sto se tice voca u prilici sam kupiti dosta veliki broj konzervi kompota od ananasa mesano voce visnje i jos po nesto...valja li to uzimati ili da preskacem?
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #2736 poslato: Novembar 10, 2015, 01:30:03 posle podne »

Meni je OK kada popucaju, jer se lakšse ljušte...
:D
Manje pucaju kada se greju zajedno sa vodom...
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2735 poslato: Novembar 10, 2015, 01:33:18 pre podne »

koliko jedno jaje ima proteina u proseku oko 7gr a?
i ajd probacu da kuvam, samo mi reci jel ima neka caka jel meni obicno uvek popucaju hahah jel ide u vrucu vodu ili hladnu da ne pukne ljuska, neko pravilo i duzina kuvanja sta vec?

Da, jedno jaje "sumarno"( celo, tj. belance + žumance) ima oko 7 gr proteina( mada to zavisi i od velične..."klase"...tj. 5-8 gr proteina po jajetu)

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2

Po pitanju tehnika...

http://www.kakopedija.com/5732/kako-skuvati-jaja/

Evo čak i informativnog snimka...

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aoedBz8KZCU
« Poslednja izmena: Novembar 10, 2015, 01:34:52 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #2734 poslato: Novembar 09, 2015, 11:40:10 posle podne »

koliko jedno jaje ima proteina u proseku oko 7gr a?
i ajd probacu da kuvam, samo mi reci jel ima neka caka jel meni obicno uvek popucaju hahah jel ide u vrucu vodu ili hladnu da ne pukne ljuska, neko pravilo i duzina kuvanja sta vec?
« Poslednja izmena: Novembar 09, 2015, 11:44:03 posle podne od strane acala » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2733 poslato: Novembar 06, 2015, 02:20:04 posle podne »

Slavisa a koji odnos baznih - kiselih namirnica treba da unosimo, i mislim da si ranije stavljao neki spisak ako se ne varam, ali ne mogu da ga nadjem, pa ako bi mogao opet

Iskreno prvo bi trebalo proveriti pH sopstvenog tela( tako cemo znati sta nam treba ciniti i kako menjati meni, tj. u kom pravcu ici)...podjimo od najbrze orijentacije - pljuvacke...

Jednostavan “kućni test”...Koristeci "pH papirice", proverite pH vaše mokraće i pljuvačke. Ukoliko se pH vrednost mokraće ujutru kreće u rasponu od 6-6,5, a uveče od 6,5-7, vaše telo funkcioniše unutar pH ravnoteže. Ukoliko se pH vaše pljuvačke tokom čitavog dana zadržava u vrednostima izmedu 6,5 – 7,5, vaše telo takoĂ°e funkcioniše u „zoni pH ravnoteže”. Najbolje vreme za testiranje pH vrednosti je sat vremena pre i dva sata posle obroka, dva puta nedeljno.

pH urina pokazuje koliko dobro naš organizam iskorišćava minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv. „kiselinski puferi”, jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiselosti. Ukoliko je nivo kiselosti prevelik, telo je neće moći da neutrališe kisele produkte i da ih „izbaci”, nego će ih skladištiti u tkivima (autointoksikacija) ili neutralizovati navedenim mineralima iz vitalnih organa( “pozajmljivanje”).


http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/uticaj-ishrane-na-kiselost-organizma.html
« Poslednja izmena: Novembar 06, 2015, 02:22:43 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #2732 poslato: Novembar 06, 2015, 02:13:23 posle podne »

Slavisa a koji odnos baznih - kiselih namirnica treba da unosimo, i mislim da si ranije stavljao neki spisak ako se ne varam, ali ne mogu da ga nadjem, pa ako bi mogao opet
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2731 poslato: Novembar 06, 2015, 02:00:23 posle podne »

@ Harry_Callahan

Osnovne nutricionisticke preporuke kazu da nam je cilj kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana isharana...dakle, napraviti dobar balans namirnica biljnog i zivotinjskog porekla...

Neki smatraju da nase telo ima tzv. amino kiselinski pool, i da odnosi esencijalnih amino kiselina u tom "pool-u" uticu na "iskoriscavanje" amino kiselina u nasem telu...biljni proteini nemaju sve esencijalne amino kiseline, ili su one u neadekvatnim odnosima, tako da...

Na yt imas i one koji zastupaju vegan bb, dakle, kombinovanje biljnih proteina po principu komplementarnosti bez imalo onih animalnog porekla( npr. kombinovanje mahunarki i pirinca), a to ne mora cak biti i u istom obroku...dakle, svasta se moze cuti, videti...ali na tebi je sta ces odabrati, predlazemo najsigurniji pristup resvanju problema, a to je da se akcenat uvek stavi na kompletne proteine animalnog porekla...

Objektivno govoreci tacnog odgovora nema, jer nema nijedne studije koja je dokazala upotrebnu vrednost "komplementarnosti proteina" iz razlicitih izvora, tj. da se kombinovanjem animalnih proteina i biljnih proteina, biljni "ucine" iskoristljivijim...

Sto se tice prezivara npr. oni mogu da koriste celulozu...a mi?  ;D

Nas digestivni sistem je doziveo neke "evolutivne" promene, koje su i postale rezultat adaptacije na izvore hrane( covek lovac, hm, covek mesojed...)...dakle, sve je moguce...ali svi znamo koji sistem sigurno daje rezultate...zato...  ;)
Sačuvana
Harry_Callahan
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 116

« Odgovor #2730 poslato: Novembar 06, 2015, 11:57:59 pre podne »

Stalno kad gledam po yt fitness likove kako prave jela i sl. i kad govore kombiniranje kompletnog i nekompeltnog proteina i onda dobijete kompletan protein

naprimjer 100g piletine i 100g rize,tu meni logicno ima 22g proteina iz pileta ali ako dodam tih 100g rize sto je ~8g proteina dal ce tu biti 30g proteina? barem tako pola ovih govori po yt,zbunilo me xD

takodje i leća(lentils) da li se mozete ubrajati u dnevni unos,jes da nije meso,riba,jaja,sir sto se smatra 'kompletnim' izvorom p. ali stalno gledam svi melju po yt kada se iskombinira sa nekim kompletnim moze se ubrajati u dnevni unos
« Poslednja izmena: Novembar 06, 2015, 12:04:51 posle podne od strane Harry_Callahan » Sačuvana
Stranice: 1 ... 98 99 [100] 101 102 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.055 sekundi sa 13 upita.