TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395308 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 04, 2024, 11:58:49 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 167 168 [169] 170 171 ... 282 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ishrana pitanja  (Pročitano 711546 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1709 poslato: Mart 12, 2015, 01:42:07 pre podne »

Sta je od voca/povrca najbolji antioksidans? Cuo sam za aroniju ali ne znam koliko je to tacno

Slobodni radikali su visoko-energentski oksidansi. Slobodnih radikala prirodno ima u ljudskom organizmu jer ih stvaraju sve ćelije, kao i leukociti, a učestvuju u fiziološkim procesima. Oni sami po sebi nisu štetni i normalno je da ih imamo u organizmu u manjim količinama. Problem nastaje kada dodje do nastajanja slobodnih radikala u višku, u organizmu, usled loše ishrane, UV-zračenja, duvanskog dima, pesticida, stresa, gladovanja, rengenskog ili radioaktivno jonizujućeg zračenja, etanola (vino, rakija, pivo), lekova i drugog. U takvim slučajevima organizmu su potrebni antioksidansi tj. elementi ili jedinjenja koji onemogućavaju delovanje radikala-oksidanasa kada su višku odnosno, kako se to u stručnoj literaturi pominje potreban je ORAC (engl. Oxigen Radical Absorbance Capacity – u prevodu kapacitet neutralizacije slobodnih radikala).Ovo nam pomaže kod bolesti srca (čisti krvne sudove i jača srce, lečenje malokrvnosti), u borbi protiv kancera i mnogih drugih bolesti.

ORAC je medjunarodno priznati standard za merenje kapaciteta oksidanata u hrani. Količina ORAC je kapacitet hranljivih sastojaka u absorbovanju slobodnih radikala, drugim rečima koliko je veća sposobnost da neutrališu kisionik, toliko je i jedinica ORAC te hrane veća.

ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) KAPACITET NEUTRALIZACIJE SLOBODNIH RADIKALA KISEONIKA

Poredjenje: sadržaj ORAC-a na 100g

Suva šljiva: 5.700, u tom nivou je i crna ribizla...
Acai bobice: 3.800,
Borovnica: 2.400...

Preporučena dnevna količina unošenja ORAC nutrijenta u organizam iznosi 5000...

A evo i jednog lepog teskta o zabludama...

"S vremena na vreme na tržištu se pojave neke magične svelečeće bobice. Sve te bobice su, po pravilu, do skora bila tajna zakopana u šumama Amazona, Sibira i Himalaja, ali eto baš sada je ta drevnočuvana tajna otkrivena i svelečeće bobice su postale dostupne običnom čoveku.

Godži bobice


Prva zabluda je da ovo voće sa Himalaja. Divlji godži tu i tamo raste na Tibetu (koji je zapravo okružen Himalajima), što i nije neka referenca dugovečnosti koju ove bobice obećavaju pošto je prosečan životni vek na Tibetu ispod 60 godina. Najveći proizvoĂ°ač godžija je Kina, verovatno zato što je gajenje drugih bobica, kao što su malina i kupina, ili nemoguće ili preskupo a godži raĂ°a kao lud i jeftin je. Inače, godži oduvek raste u jugoistočnoj Evropi kao samonikli divlji žbun.

Na sajtu gojibobice.com stoji da ove bobice: jačaju imunitet, poboljšavaju vid, cirkulaciju, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten, proizvodnju spermatozoida, mogu ublažiti nuspojave hemoterapije, dijabetesa, leče bolove u leĂ°ima itd. Po novinskim člancima ćete naći još i da ove magične bobice leče impotenciju, rak, sidu i svaku drugu bolest koja vam padne na pamet


Kao potvrdu tvrdnji o svelečećim svojstima Godžija prevaranti koriste takozvani ORAC, meru antioksidativnog kapaciteta namirnica. Antioksidansi su dobri jer neutrališu slobodne radikale, koji zaista jesu uzrok većini oboljenja. MeĂ°utim, od Godžija veći ORAC ima na primer crna ribizla, crna čokolada, crno vino itd. Što se tiče tvrdnji da Godži ima najviše vitamina C na svetu, ni to nije tačno, jer recimo kupus ima više vitamina C, kao i šipurak, paprika, pomorandža, jagode itd.

Aronija

Aronija ili takozvana Sibirska borovnica takoĂ°e nije sa Sibira, nego je iz Severne Amerike. Nazvana je Sibirska jer je otporna na niske temperature, a marketing je učinio da ljudi misle da je ova takoĂ°e svelečeća bobica strogo čuvana tajna bratske nam Rusije.

Citiram: lekovita svojstva aronije teško je nabrojati, ali navešćemo samo najpoznatija: snižava krvni pritisak, popravlja imunitet, zaustavlja proliv, sprečava virusne i bakterijske infekcije, reguliše rad štitne žlezde, uništava ćelije raka. Sva ova svojstva su isto kao i kod Godžija pripasana ORAC-u, i istina je da aronija ima veći ORAC nego Godži bobice, ali opet manji od crne ribizle, pčelinjeg polena, origana, cimeta itd.

Acai bobice

Ove bobice su navodno eliksir mladosti, snižavaju krvni pritisak, smanjuju holesterol, poboljšavaju imunitet, ali najvažnije  - od njih se mršavi. One su tajna čuvana u šumama Amazona. Neverovatno je kako ljudi reaguju na reč tajna: priča je uvek ista, oni koji imaju višak kilograma nemaju taj višak zato što se nepravilno hrane i ne vežbaju, već zato što ne znaju neku tajnu.

Svet je poludeo za njima kada je Opra Vinfri rekla da je od soka od asai bobica smršala 20 kilograma. Sve što kaže Opra, Amerikanci odmah poslušaju. Tako je u jednoj emisiji otkrila revolucionarnu tajnu da kafu ne morate kupiti u Starbucks-u, nego je možete napraviti i sami kod kuće. Sutradan je prodaja u Starbucksu opala za 50%.

Nama su ove bobice dostupne u tabletama, spakovanim u kutije na kojima piše: „Uz redukovanu ishranu i povećanu fizičku aktivnost, ovaj preparat može (ali neće prim. aut.) pomoći u smanjenju telesne težine.“ Kakvo otkriće! A šta ako ne redukujem ishranu i nastavim da ležim?

Ove tablete su zaista koncentrati antioksidanasa, i tipično ih imaju više od preporučene dnevne doze. Ovo naravno nije dobro, jer u velikim koncentracijama antioksidansi imaju prooksidativno, ili narodski rečeno, štetno dejstvo.

Poenta priče

Poenta je, naravno, u parama. Što se tiče Asai-ja, na svetu još nije izmišljena nikakva magična tableta od koje ćete smršati. Od većine njih ćete u početku samo izbaciti vodu, isprazniti džep, vrlo verovatno trajno oštetiti zdravlje i još više se ugojiti.

Malo pomalo pa će se na tržištu pojaviti neka egzotična biljka koja leči ovo ili ono. Noviji primeri su Graviola, koja navodno leči rak, i Garsinija Kambodža, od koje se mršavi.  Poenta je da se tamo neko bogati na tuĂ°oj muci. Neke biljke sigurno mogu pomoći u prevenciji raka, ali nažalost nijedna ne može da ga izleči. Što se tiče Garsinije, isto kao i kod Asai bobica, grupa ljudi kojoj je dat ekstrakt Garsinije izgubila je isti broj kilograma kao ona kojoj je dat placebo (1).

Što se tiče Godžija i Aronije, tu stvari dobijaju malo drugačiji karakter, jer mogu da se gaje kod nas.  Radi se o čuvenoj srpskoj boljci da se pare zarade brzo i mnogo, a da se radi malo ili nimalo.  Primeri su čuveni veliki srpski projekti kao što su sir od magarećeg mleka, plantaže puževa, nojeva, tartufa, itd.


Godži i Aronija su, zapravo, žbunovi koji ne zahtevaju nikakve agrotehničke mere. Dovitljivi poljoprivrednici su u ovome videli šansu da posade te žbunove, sednu ispod kruške neko vreme, onda pokupe magične bobice i prodaju ih za „2000 dinara kilo“.  A kad se proizvodnja malo zahuhta, onda će da izvoze u Evropsku Uniju – tamo svi jedva čekaju da jedu srpske svelečeće bobice. Još dovitljiviji sadničari basnoslovno naplaćuju sadnice ovog samoniklog žbunja, a sve pod parolom: najprofitabilnije voće na svetu, laka zarada, super hrana itd.


Gore navedena svojstva svelečećih bobica nisu nikada potvrĂ°ena ni od jedne relevantne institucije. Sve su to zdrave voćke, i jedite ih ako naletite na njih u šumi ili slično (ako ste sigurni da su to te bobice), ali zaista nema potrebe da bacate pare na prazne priče, a da ne pričam koliko je  sramotno tvrditi da leče rak i ostale ozbiljne bolesti.


100g aronije ima više antioksidanasa od 100g kupine, s tim što je aronija groznog ukusa i skuplja usta više nego zelena mušmula. Bolje pojedite 150g kupina, mnogo su ukusnije. Nijedna od ovih „egzotičnih bobica“ nije značajno bolja od naših bobica kao što su crna ribizla, kupina, malina, drenjina, dudinja, šipurak itd.

Ja lično nemam ništa protiv ovih bobica, čak mi je sam taj naziv Godži toliko simpatičan da sam tako nazvala svoju kucu :)

Ali vrlo imam protiv kad neko hoće da mi proda maglu.

.

Deo teksta preuzet sa bloga profesora Zorana Vujčića i bloga Uroša Davidovića, gde možete pročitati više o Godži bobicama.

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9820262
"

« Poslednja izmena: Mart 12, 2015, 01:46:11 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #1708 poslato: Mart 11, 2015, 01:05:07 posle podne »

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
I Slavisa sta mislis o suncokretu? Posto pretezno pises o bademu, lesniku i orahu...

Suncokret su koristili još američki Indijanci. Sadrži 24% proteina( nekompletnih), 20% ugljenih hidrata, 47,3% ulja, zatim, fosfor, kalcijum, gvožĂ°e, jod, kalijum, cink, magnezijum, niacin, vitamine A, D, E (80mg), B3 (PP) i vitamin B12.

Lekovita svojstva suncoketa: U sebi sadrži dva najsnažnija antioksidansa vitamin E i selen, te je zato izrazito antikancerogen. Pored pomenutog sadrži B1, B5 vitamin i folnu kiselinu, dobar je i kao izvor mangana, magnezijuma, bakra i, naravno, vlakna. TakoĂ°e, dobar je izvor gvožĂ°a.

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...

Po pitanju izbora tiganja preporuka za jedan lep tekst za čitanje...

"Tiganj - za neupućene

"Kako odabrati pravi tiganj?

Sinoć ponovo kružim po jednoj prodavnici kuhinjske opreme, išla sam da kupim magnet za noževe. Neplanirano napunim korpu i ničim izazvana kupim tiganj.

DoĂ°em kući otvorim orman i onda shvatim da imam preko 15 vrsta različitih tiganja od različitih proizvoĂ°ača! Potpuni horor! I čemu sve to i zbog čega se uopšte opterećujem sa toliko tiganja... Naravno to je zato što nisam znala čemu koji služi i šta u kojem treba da pečem/kuvam i kako da ih održavam!

Kada odem u prodavnicu često mi se desi da čitam proizvoĂ°ačke pecifikacije bez da razumem suštinski šta su hteli da kažu, pa se  pogubim u nekakvim objašnjavanjima slojeva i materijala koje koriste za izradu. Onda kupim tiganj pa isprobam na njemu sve i svašta, 10% stvari budu dobre od celog eksperimenta, izgrebem ih, upropastim, isflekam trajno, iskrivim, (uništim ne lepljive slojeve) i onda ga stavim ga u orman i često ga više nikad ne izvadim...

Postoji mnogo vrsta i podvrsta tiganja, ali su ovo tiganji u podeli za koje ja mislim da svaka kuća treba da ima.

Tiganj prvo treba da podelimo u 4 osnovne (potrebne) kategorije:

1. Tiganj od nerĂ°ajućeg čelika
2. Gvozdeni tiganj
3. Keramički tiganj (non stick - ne lepljivi tiganji i sve varijatne istih)
4. Tiganj od bakra

Teflonski tiganj utvrĂ°en kao kancerogeni, a do skora su se svi kunuli u njega, ali sada po svoj prilici morate da ga izbacite iz upotrebe, kao i većinu mleka, mlečnih proizvoda, a verovatno uskoro i mesa i GMO žitarice... Dakle, završićemo mi samo na vinu koliko ja vidim! ...Ali dobro to znam od samog početka :) Šalu na stranu, i da se vratimo smislenoj podeli:

1. Tiganj od nerĂ°ajućeg čelika
Ovo je tiganj koji se sastoji pretežno (suštinski) od tri sloja. Sve ostale tiganje od ovog materijala ne smatram tiganjima....NerĂ°ajući čelik gore i dole, a izmeĂ°u kao provodnik toplote se nalazi ili aluminijum ili bakar (ovo drugo malo teže i mnogo skuplje). Glavna karakteristika: izuzetno brza reakcija na smanjenje i povećanje toplote (mogu da se peru u mašini).
Problem kod ovog tiganja je što isto koliko instantno reaguje na smanjenje teperature ringle, toliko reaguje i na spuštanje hladne namirnice u tiganj, dakle izuzetno ga brzo hladi, pa zato nemojte računati na veliki šok temperature na namirnicu. Perfektna higijena i lako održavanje. Obavezan za sva dinstanja i generalno prvi tiganj koji bi trebalo imati u kući! Ako budete kupili skuplji tiganj od bolje legure nerĂ°ajućeg čelika sa debljim dnom, znajte da cete u njemu dobiti bolju hranu i lakše ćete ga čistiti. Mala napomena kad kupujete ovaj prvi i obavezni tiganj za svoju kuću obratite pažnju na oznaku i vrstu nerĂ°ajućeg čelika. Najbolje što možete da kupite nosi oznaku 18/10. Ali pravi 18/10 - čuvajte se falsh posuĂ°a po pijacama! Onda će vam biti jasno kako i sa kojim posuĂ°em snimaju reklame za detrdžente gde sipaju dve kapi i sav zagor odeeee bez ribanja… e to nije zbog nove formule detrdženta, nego zbog formule inoxa!


2. Gvozdeni tiganj
Tiganj koji je napravljen od gvožĂ°a (obično sa različitim emajlom odozgo) je za moj pojam nešto što morate imate u kući ako ste ljubitelj mesa. Ne reaguje brzo na povećanje i smanjenje temperature, pa mu zato treba malo više vremena da se ugreje, ali kad se ugreje vrlo teško se hladi i ovo vam praktično obezbeĂ°uje konstatnu toplotu i toplotni udar za sve vaše namirnice koje stavite u isti. Ovo je apsolutno najbolji tiganj za pečenje mesa! MUST HAVE! Ne ide u mašinu za pranje posuĂ°a. Što ga više koristite sve je bolji, praktično neuništiv. Ako ga ne koristite često, onda ga ostavite da stoji malo nauljenog ili zamašćenog. Idealan za rernu. Ovo je najbolji tiganj za postizanje trajnih opekotina najvećeg stepena! Najveći problem je neodržavanje i "pranje" ovog tiganja ukoliko ne postupate pravilno sa njim. Dakle, NIKAD u mašinu za pranje posuĂ°a i nikada ga nemojte ostavljati vlažnog (skloni su rĂ°i). Najbolje je nakon pečenja, dok je vruć, sipati još malo ulja na njega i drvenom varnjačom skinuti sve ostatke zagorenog ili zapečenog. Tek tada ga staviti u mlaku vodu 10 minuta sa detrdzentom za posuĂ°e i obavezno oprati mekim sunĂ°erom (nikako žicama) i dobro obrisati i osušiti! Stvaranje novog zaštitnog nelepljivog sloja ukoliko ste ga upropastili se radi sa velikom količinom soli i zagrevanjem do maksimuma, a potom nauljivanjem istog. Ukoliko imate mogućnosti kupite odmah u grill verziji (sa panini poklopcem) koji apsolutno zamenjuje sve vrste roštilja u kući i naravno ravan (kao na slici), u kojem sem mesa možete kuvati izvrsne djuveče, rižota itd…
Još jednom napominjem da sa ovim tiganjem morate biti jako pažljivi kad je održavanje u pitanju, jer ako ste nepažljivi ovu skupu spravu bi mogli da uništite nakon samo nekoliko pečenja, pa zbog sopstvenog neznanja proglasite ovaj fantastični tiganj neupotrebljivim!


3. Keramički tiganj
Ovi tiganji kako kažu svi veliki šefovi kuhinja, a delimično se slažem sa njima (naročito ako imate sve navedene vrste u ponudi) služe za pečenje jaja, omleta ili svega što u sebi sadrži jaje, i ni za šta drugo!
Imam u posedu 4 keramička tiganja (tri proizvoĂ°ača). Svi nakon nekoliko pečenja izgledaju kao da su stari 80 godina. Ne mogu da se peru u mašini za pranje posuĂ°a (što mi se uopšte ne dopada), nisu otporni na ogrebotine ni malo. Ne kažem da čovek ne treba da bude pažljiv sa posuĂ°em, ali ja da robujem tiganju neću sigurno! Dakle ako ste ljubitelj jaja, i održavanja i rukovanja tiganjem "kao po jajima" onda je ovo tiganj za vas :)

4. Bakarni tiganj
Apsolutno nezamenjiv za pripremanje soseva, karamele, jednom rečiju pravi kolačarski tiganj. Karakteristika izuzetna reakcija na smanjenje i povećanje toplote. Provodnost savršena, od ivice do ivice, uključujući i deo sa strane ista temperatura svuda! Obično ga iznutra premazuju nekim slojem koji sprečava ulazak bakra u hranu... Ovo se najteže nabavlja od svih gore navedenih, mada ni gvozdeni nije baš pristupačan na svakom koraku.


Umesto 15 različitih i manje više jednakih čak i po dimenzijama, ovo je podela koja jedino ima smisla i po mom mišljenju ako znate koji za šta koristite svaki sledeći bi bio besmislen i višak.

Mali saveti: što teži to bolji, što deblje dno to bolje (za sada je tako)! Deblji tiganj će izmeĂ°u ostalog biti garancija da se neće kriviti nakon zagrevanja i pečenja! Ručka da bude od silikona otpornog na toplotu idealno ili neka druga vrsta materijala koja može u rernu (onda imate varijantu da stavite i tiganj u rernu i dovršite pečenje do nekih 240 stepeni). I naravno da vam se dopada i da lepo leži u ruci.
I još jedna bitna stvar: ringla na kojoj grejete tiganj mora biti veća ili u milimetar istog prečnika kao dno tiganja koji naleže na ringlu! Sve ostalo vodi krivljenju i lošem i neravnomernom pečenju u tiganju!

Sada postoje gomila premaza, 2000 slojeva i knjige objašnjenja, ali još jednom ponavljam, naučite prvo osnovne modele i podele, šminka i detalji će vam kasnije pomoći da odaberete još bolju ili vama potrebniju varijantu.

Ako ne ukapirate suštinu odabira i vrste tiganja, kao i njigovo pravilno održavanje, završićete sa gomilom tiganja, večnim eksperimentima - a to znači sa brdom nesavršene, ali još češće i tragičnije brdom upropašćene hrane!

I za kraj:
Tiganj uvek treba da bude veličine ringle koju koristite ili manji (nikako veći). Kada uključite ringlu, sačekajte da se tiganj zagreje! Tek kada je tiganj dostigao željenu temperaturu onda sipajte ulje.
NIKAD ulje ne zagrevajte sa tiganjem zajedno izmeĂ°u ostalog dobiće gorčinu (ili puter ili bilo koju drugu stvar koju stavljate u tiganj)!
"

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
I Slavisa sta mislis o suncokretu? Posto pretezno pises o bademu, lesniku i orahu...

Suncokret su koristili još američki Indijanci. Sadrži 24% proteina( nekompletnih), 20% ugljenih hidrata, 47,3% ulja, zatim, fosfor, kalcijum, gvožĂ°e, jod, kalijum, cink, magnezijum, niacin, vitamine A, D, E (80mg), B3 (PP) i vitamin B12.

Lekovita svojstva suncoketa: U sebi sadrži dva najsnažnija antioksidansa vitamin E i selen, te je zato izrazito antikancerogen. Pored pomenutog sadrži B1, B5 vitamin i folnu kiselinu, dobar je i kao izvor mangana, magnezijuma, bakra i, naravno, vlakna. TakoĂ°e, dobar je izvor gvožĂ°a.

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...

Po pitanju izbora tiganja preporuka za jedan lep tekst za čitanje...

"Tiganj - za neupućene

"Kako odabrati pravi tiganj?

Sinoć ponovo kružim po jednoj prodavnici kuhinjske opreme, išla sam da kupim magnet za noževe. Neplanirano napunim korpu i ničim izazvana kupim tiganj.

DoĂ°em kući otvorim orman i onda shvatim da imam preko 15 vrsta različitih tiganja od različitih proizvoĂ°ača! Potpuni horor! I čemu sve to i zbog čega se uopšte opterećujem sa toliko tiganja... Naravno to je zato što nisam znala čemu koji služi i šta u kojem treba da pečem/kuvam i kako da ih održavam!

Kada odem u prodavnicu često mi se desi da čitam proizvoĂ°ačke pecifikacije bez da razumem suštinski šta su hteli da kažu, pa se  pogubim u nekakvim objašnjavanjima slojeva i materijala koje koriste za izradu. Onda kupim tiganj pa isprobam na njemu sve i svašta, 10% stvari budu dobre od celog eksperimenta, izgrebem ih, upropastim, isflekam trajno, iskrivim, (uništim ne lepljive slojeve) i onda ga stavim ga u orman i često ga više nikad ne izvadim...

Postoji mnogo vrsta i podvrsta tiganja, ali su ovo tiganji u podeli za koje ja mislim da svaka kuća treba da ima.

Tiganj prvo treba da podelimo u 4 osnovne (potrebne) kategorije:

1. Tiganj od nerĂ°ajućeg čelika
2. Gvozdeni tiganj
3. Keramički tiganj (non stick - ne lepljivi tiganji i sve varijatne istih)
4. Tiganj od bakra

Teflonski tiganj utvrĂ°en kao kancerogeni, a do skora su se svi kunuli u njega, ali sada po svoj prilici morate da ga izbacite iz upotrebe, kao i većinu mleka, mlečnih proizvoda, a verovatno uskoro i mesa i GMO žitarice... Dakle, završićemo mi samo na vinu koliko ja vidim! ...Ali dobro to znam od samog početka :) Šalu na stranu, i da se vratimo smislenoj podeli:

1. Tiganj od nerĂ°ajućeg čelika
Ovo je tiganj koji se sastoji pretežno (suštinski) od tri sloja. Sve ostale tiganje od ovog materijala ne smatram tiganjima....NerĂ°ajući čelik gore i dole, a izmeĂ°u kao provodnik toplote se nalazi ili aluminijum ili bakar (ovo drugo malo teže i mnogo skuplje). Glavna karakteristika: izuzetno brza reakcija na smanjenje i povećanje toplote (mogu da se peru u mašini).
Problem kod ovog tiganja je što isto koliko instantno reaguje na smanjenje teperature ringle, toliko reaguje i na spuštanje hladne namirnice u tiganj, dakle izuzetno ga brzo hladi, pa zato nemojte računati na veliki šok temperature na namirnicu. Perfektna higijena i lako održavanje. Obavezan za sva dinstanja i generalno prvi tiganj koji bi trebalo imati u kući! Ako budete kupili skuplji tiganj od bolje legure nerĂ°ajućeg čelika sa debljim dnom, znajte da cete u njemu dobiti bolju hranu i lakše ćete ga čistiti. Mala napomena kad kupujete ovaj prvi i obavezni tiganj za svoju kuću obratite pažnju na oznaku i vrstu nerĂ°ajućeg čelika. Najbolje što možete da kupite nosi oznaku 18/10. Ali pravi 18/10 - čuvajte se falsh posuĂ°a po pijacama! Onda će vam biti jasno kako i sa kojim posuĂ°em snimaju reklame za detrdžente gde sipaju dve kapi i sav zagor odeeee bez ribanja… e to nije zbog nove formule detrdženta, nego zbog formule inoxa!


2. Gvozdeni tiganj
Tiganj koji je napravljen od gvožĂ°a (obično sa različitim emajlom odozgo) je za moj pojam nešto što morate imate u kući ako ste ljubitelj mesa. Ne reaguje brzo na povećanje i smanjenje temperature, pa mu zato treba malo više vremena da se ugreje, ali kad se ugreje vrlo teško se hladi i ovo vam praktično obezbeĂ°uje konstatnu toplotu i toplotni udar za sve vaše namirnice koje stavite u isti. Ovo je apsolutno najbolji tiganj za pečenje mesa! MUST HAVE! Ne ide u mašinu za pranje posuĂ°a. Što ga više koristite sve je bolji, praktično neuništiv. Ako ga ne koristite često, onda ga ostavite da stoji malo nauljenog ili zamašćenog. Idealan za rernu. Ovo je najbolji tiganj za postizanje trajnih opekotina najvećeg stepena! Najveći problem je neodržavanje i "pranje" ovog tiganja ukoliko ne postupate pravilno sa njim. Dakle, NIKAD u mašinu za pranje posuĂ°a i nikada ga nemojte ostavljati vlažnog (skloni su rĂ°i). Najbolje je nakon pečenja, dok je vruć, sipati još malo ulja na njega i drvenom varnjačom skinuti sve ostatke zagorenog ili zapečenog. Tek tada ga staviti u mlaku vodu 10 minuta sa detrdzentom za posuĂ°e i obavezno oprati mekim sunĂ°erom (nikako žicama) i dobro obrisati i osušiti! Stvaranje novog zaštitnog nelepljivog sloja ukoliko ste ga upropastili se radi sa velikom količinom soli i zagrevanjem do maksimuma, a potom nauljivanjem istog. Ukoliko imate mogućnosti kupite odmah u grill verziji (sa panini poklopcem) koji apsolutno zamenjuje sve vrste roštilja u kući i naravno ravan (kao na slici), u kojem sem mesa možete kuvati izvrsne djuveče, rižota itd…
Još jednom napominjem da sa ovim tiganjem morate biti jako pažljivi kad je održavanje u pitanju, jer ako ste nepažljivi ovu skupu spravu bi mogli da uništite nakon samo nekoliko pečenja, pa zbog sopstvenog neznanja proglasite ovaj fantastični tiganj neupotrebljivim!


3. Keramički tiganj
Ovi tiganji kako kažu svi veliki šefovi kuhinja, a delimično se slažem sa njima (naročito ako imate sve navedene vrste u ponudi) služe za pečenje jaja, omleta ili svega što u sebi sadrži jaje, i ni za šta drugo!
Imam u posedu 4 keramička tiganja (tri proizvoĂ°ača). Svi nakon nekoliko pečenja izgledaju kao da su stari 80 godina. Ne mogu da se peru u mašini za pranje posuĂ°a (što mi se uopšte ne dopada), nisu otporni na ogrebotine ni malo. Ne kažem da čovek ne treba da bude pažljiv sa posuĂ°em, ali ja da robujem tiganju neću sigurno! Dakle ako ste ljubitelj jaja, i održavanja i rukovanja tiganjem "kao po jajima" onda je ovo tiganj za vas :)

4. Bakarni tiganj
Apsolutno nezamenjiv za pripremanje soseva, karamele, jednom rečiju pravi kolačarski tiganj. Karakteristika izuzetna reakcija na smanjenje i povećanje toplote. Provodnost savršena, od ivice do ivice, uključujući i deo sa strane ista temperatura svuda! Obično ga iznutra premazuju nekim slojem koji sprečava ulazak bakra u hranu... Ovo se najteže nabavlja od svih gore navedenih, mada ni gvozdeni nije baš pristupačan na svakom koraku.


Umesto 15 različitih i manje više jednakih čak i po dimenzijama, ovo je podela koja jedino ima smisla i po mom mišljenju ako znate koji za šta koristite svaki sledeći bi bio besmislen i višak.

Mali saveti: što teži to bolji, što deblje dno to bolje (za sada je tako)! Deblji tiganj će izmeĂ°u ostalog biti garancija da se neće kriviti nakon zagrevanja i pečenja! Ručka da bude od silikona otpornog na toplotu idealno ili neka druga vrsta materijala koja može u rernu (onda imate varijantu da stavite i tiganj u rernu i dovršite pečenje do nekih 240 stepeni). I naravno da vam se dopada i da lepo leži u ruci.
I još jedna bitna stvar: ringla na kojoj grejete tiganj mora biti veća ili u milimetar istog prečnika kao dno tiganja koji naleže na ringlu! Sve ostalo vodi krivljenju i lošem i neravnomernom pečenju u tiganju!

Sada postoje gomila premaza, 2000 slojeva i knjige objašnjenja, ali još jednom ponavljam, naučite prvo osnovne modele i podele, šminka i detalji će vam kasnije pomoći da odaberete još bolju ili vama potrebniju varijantu.

Ako ne ukapirate suštinu odabira i vrste tiganja, kao i njigovo pravilno održavanje, završićete sa gomilom tiganja, večnim eksperimentima - a to znači sa brdom nesavršene, ali još češće i tragičnije brdom upropašćene hrane!

I za kraj:
Tiganj uvek treba da bude veličine ringle koju koristite ili manji (nikako veći). Kada uključite ringlu, sačekajte da se tiganj zagreje! Tek kada je tiganj dostigao željenu temperaturu onda sipajte ulje.
NIKAD ulje ne zagrevajte sa tiganjem zajedno izmeĂ°u ostalog dobiće gorčinu (ili puter ili bilo koju drugu stvar koju stavljate u tiganj)!
"

Za Slavisu
A o teflon nema nista? Nisam znao da je keramicki samo za jaja. Meni treba za grilovanje belog mesa sa sto manje ulja, koji tiganj da uzmem za to sta je najbolje?
A sto se tice suncokreta ne treba ga jesti puno zbog kalorija ili nesto drugo?? Ja ponekad pojedem i 100grama na dan, posto je jeftiniji od badema, lesnika itd...
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1707 poslato: Mart 11, 2015, 12:37:31 posle podne »

Ja sam čuo za grejpfrut...
:D
Sačuvana
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4430


« Odgovor #1706 poslato: Mart 11, 2015, 12:35:36 posle podne »

I ja sam čuo za aroniju.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #1705 poslato: Mart 11, 2015, 11:50:27 pre podne »

Sta je od voca/povrca najbolji antioksidans? Cuo sam za aroniju ali ne znam koliko je to tacno
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1704 poslato: Mart 11, 2015, 11:48:19 pre podne »

Ma nemam fobiju, nego mi je gadan kada nije pečen; isto tako i kikiriki...
:)
U suštini, sve to je lepše kada se ispeče, samo bademi, indijski i lešnici su podnošljivi presni...
:D
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1703 poslato: Mart 11, 2015, 11:36:29 pre podne »

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...
Znam da mi je keva još pre rekla da ne treba peći lešnike, bademe orahe...; jer izgube ne znam ni ja šta...
Zar nije isto i sa suncokretom?!?
A da se "živ" jede, i nije baš lep...
:D

Što se tiganja tiče, koristim teflonski za stvari koje se lepe, i Cepterov neki za sve ostalo...
:)

Po pitanju semenki suncokreta, ako vec imas fobiju od pecenja...

Veoma je lako uključiti sirove semenke suncokreta u ishranu – jednostavno, grickate ih! Drugi način je da njima pospete salatu, to će je učiniti bogatijom i hrskavijom. TakoĂ°e, semenke suncokreta mogu da se potope u vodi preko noći, pa da se potom dodaju u neku supu ili čorbu. Ima mnogo načina, od kojih sigurno dosta možete da smislite i sami. I, naravno, čak ni sa onim što je dobro ne treba preterivati – iako sadrže veoma kvalitetne masne kiseline, one su veoma kalorične, pa po nutricionistima, dnevno ne bi trebalo jesti više od 30 g ove korisne namirnice.   ;)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1702 poslato: Mart 11, 2015, 11:34:30 pre podne »

Zanima me da li je treba izbaciti ugljene hidrate posle 18h ? Danas u teretani mi je jedan lik(fitnes trnerer) rekao da mogu da zaboravim na izrazene plocice ako jedem ugljene hidrate posle 18h i ako ne radim kardio cesto ... da li je to tacno posto kada idem posle podne u skolu, trening mi je od pola 9 do 10 i odma posle teretane pojedem jednu bananu a kad dodjem kuci veceram npr pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema

Uhhhhhhhhhh...najveci problem vecine pocetnika je sto se cesto povode za kvazi strucnjacima koji sebe titulisu epitetom "trenera", a najcesce nemaju nikakvih kvalifikacija za to...

Andrija, vec smo ti napomenuli da je idealno unos hidrata podeliti na prvi jutarnji obrok, obrok pre treninga i obrok posle treninga...

Da li posle ovog obroka "pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema" imas jos obroka? Kada lezes?

Kardio trening bar dva puta nedeljno je preporucljiv ne samo kao podrska "skidanju masnih naslaga", vec i za "kardiovaskularno zdravlje"...umerenost uvek i svuda...bez krajnosti...


Pa tad sam zavrsio sa teretanom oko 22:00, pojeo bananu a kad sam dosao kuci(22:30) vecerao ono sto sam naveo i to je bio poslednji obrok jer bih morao da cekam jos 3-4 sata da bih pojeo 250g ella sira i saku badema .. inace kad ne idem popodne u skolu i kad imam vremena ubacim i taj obrok pred spavanje, a spavam oko 00:00, 00:30, najkasnije 01:00  ..

a sto se tice kardija, jel treba jesti bananu posle kardija i da li ubacivati trbusnjake posle trcanja, koliko treba da traje trcanje i koji intezitet ?

Oko 2ipo do 3 sata je idealno...po pitanju razmaka izmeĂ°u obroku( u ovom slučaju)...

Vazano za kardio...Neka to bude nisko-intenzivni trening( ako do sada nisi praktikovao kardio), a sa vremenom je ok i intervalni...Kardio trening - niskog intenziteta oko 65-70% od maksimalnog pulsa( mereno pulsmetrom) u trajanju oko 45-60 min(okvirno - do subjektivnog osećaja zadihanost, tj. dok god možeš da normalno pričaš bez prekida daha i osećaja zadihanosti)...ako radiš kardio posle treninga sa opterećenjem ok je i 30 min...( pitanje je i kada radiš kardio, uz trening sa opterećenjem ili ne...ako ih radiš zajedno kardio uvek posle treninga sa opterećenjem)

Možeš i trbušnjake da ubaciš, ali bolje bi bilo da ih radiš uz trening sa opterećenjem...posle kardia možeš 1 bananu...

Planiraš da odvajaš kardio od treninga sa opterećenjem ili ne ?




Ne znam kako je bolje, do sada sam radio u dane odmaranja i to po 25-30min trcanja, cuo sam da je najbolje raditi ujutru na prazan stomak kardio a nekad ubacim kad radim ramena i trbusnjake

Nije greska ni jedno od pomenutih "resenja"...bitno da kardio niskog intenziteta imas "u planu" 2-3 puta nedeljno...

Kardio je kardio, i posluzice svrsi...bilo da ga radis samog za sebe, kasno popodne( npr. ujutru teretana, kasno popodne - kardio), ili rano ujutru( posle ustajanja na prazan zeludac, kasno popodne - teretana) ili neposredno posle treninga sa opterecenjem...ili da ti to bude solo trening...samo ne zaboravi da i neumerenost po pitanju kardia moze "obezvrediti napore" u dodavanju "koje kile kvalitetnih misica"  ;) Umereno i racionalno...
Sačuvana
Andrija97
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 61

« Odgovor #1701 poslato: Mart 11, 2015, 11:21:27 pre podne »

Zanima me da li je treba izbaciti ugljene hidrate posle 18h ? Danas u teretani mi je jedan lik(fitnes trnerer) rekao da mogu da zaboravim na izrazene plocice ako jedem ugljene hidrate posle 18h i ako ne radim kardio cesto ... da li je to tacno posto kada idem posle podne u skolu, trening mi je od pola 9 do 10 i odma posle teretane pojedem jednu bananu a kad dodjem kuci veceram npr pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema

Uhhhhhhhhhh...najveci problem vecine pocetnika je sto se cesto povode za kvazi strucnjacima koji sebe titulisu epitetom "trenera", a najcesce nemaju nikakvih kvalifikacija za to...

Andrija, vec smo ti napomenuli da je idealno unos hidrata podeliti na prvi jutarnji obrok, obrok pre treninga i obrok posle treninga...

Da li posle ovog obroka "pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema" imas jos obroka? Kada lezes?

Kardio trening bar dva puta nedeljno je preporucljiv ne samo kao podrska "skidanju masnih naslaga", vec i za "kardiovaskularno zdravlje"...umerenost uvek i svuda...bez krajnosti...


Pa tad sam zavrsio sa teretanom oko 22:00, pojeo bananu a kad sam dosao kuci(22:30) vecerao ono sto sam naveo i to je bio poslednji obrok jer bih morao da cekam jos 3-4 sata da bih pojeo 250g ella sira i saku badema .. inace kad ne idem popodne u skolu i kad imam vremena ubacim i taj obrok pred spavanje, a spavam oko 00:00, 00:30, najkasnije 01:00  ..

a sto se tice kardija, jel treba jesti bananu posle kardija i da li ubacivati trbusnjake posle trcanja, koliko treba da traje trcanje i koji intezitet ?

Oko 2ipo do 3 sata je idealno...po pitanju razmaka izmeĂ°u obroku( u ovom slučaju)...

Vazano za kardio...Neka to bude nisko-intenzivni trening( ako do sada nisi praktikovao kardio), a sa vremenom je ok i intervalni...Kardio trening - niskog intenziteta oko 65-70% od maksimalnog pulsa( mereno pulsmetrom) u trajanju oko 45-60 min(okvirno - do subjektivnog osećaja zadihanost, tj. dok god možeš da normalno pričaš bez prekida daha i osećaja zadihanosti)...ako radiš kardio posle treninga sa opterećenjem ok je i 30 min...( pitanje je i kada radiš kardio, uz trening sa opterećenjem ili ne...ako ih radiš zajedno kardio uvek posle treninga sa opterećenjem)

Možeš i trbušnjake da ubaciš, ali bolje bi bilo da ih radiš uz trening sa opterećenjem...posle kardia možeš 1 bananu...

Planiraš da odvajaš kardio od treninga sa opterećenjem ili ne ?




Ne znam kako je bolje, do sada sam radio u dane odmaranja i to po 25-30min trcanja, cuo sam da je najbolje raditi ujutru na prazan stomak kardio a nekad ubacim kad radim ramena i trbusnjake
Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1700 poslato: Mart 11, 2015, 01:07:38 pre podne »

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...
Znam da mi je keva još pre rekla da ne treba peći lešnike, bademe orahe...; jer izgube ne znam ni ja šta...
Zar nije isto i sa suncokretom?!?
A da se "živ" jede, i nije baš lep...
:D

Što se tiganja tiče, koristim teflonski za stvari koje se lepe, i Cepterov neki za sve ostalo...
:)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1699 poslato: Mart 11, 2015, 12:43:57 pre podne »

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
I Slavisa sta mislis o suncokretu? Posto pretezno pises o bademu, lesniku i orahu...

Suncokret su koristili još američki Indijanci. Sadrži 24% proteina( nekompletnih), 20% ugljenih hidrata, 47,3% ulja, zatim, fosfor, kalcijum, gvožĂ°e, jod, kalijum, cink, magnezijum, niacin, vitamine A, D, E (80mg), B3 (PP) i vitamin B12.

Lekovita svojstva suncoketa: U sebi sadrži dva najsnažnija antioksidansa vitamin E i selen, te je zato izrazito antikancerogen. Pored pomenutog sadrži B1, B5 vitamin i folnu kiselinu, dobar je i kao izvor mangana, magnezijuma, bakra i, naravno, vlakna. TakoĂ°e, dobar je izvor gvožĂ°a.

Semenke suncokreta su dobar izbor...ali bez preterivanja i uklapaj ih u dnevne potrebe, bez dodavanja soli i ekcesivne konzumacije istih...

Po pitanju izbora tiganja preporuka za jedan lep tekst za čitanje...

"Tiganj - za neupućene

"Kako odabrati pravi tiganj?

Sinoć ponovo kružim po jednoj prodavnici kuhinjske opreme, išla sam da kupim magnet za noževe. Neplanirano napunim korpu i ničim izazvana kupim tiganj.

DoĂ°em kući otvorim orman i onda shvatim da imam preko 15 vrsta različitih tiganja od različitih proizvoĂ°ača! Potpuni horor! I čemu sve to i zbog čega se uopšte opterećujem sa toliko tiganja... Naravno to je zato što nisam znala čemu koji služi i šta u kojem treba da pečem/kuvam i kako da ih održavam!

Kada odem u prodavnicu često mi se desi da čitam proizvoĂ°ačke pecifikacije bez da razumem suštinski šta su hteli da kažu, pa se  pogubim u nekakvim objašnjavanjima slojeva i materijala koje koriste za izradu. Onda kupim tiganj pa isprobam na njemu sve i svašta, 10% stvari budu dobre od celog eksperimenta, izgrebem ih, upropastim, isflekam trajno, iskrivim, (uništim ne lepljive slojeve) i onda ga stavim ga u orman i često ga više nikad ne izvadim...

Postoji mnogo vrsta i podvrsta tiganja, ali su ovo tiganji u podeli za koje ja mislim da svaka kuća treba da ima.

Tiganj prvo treba da podelimo u 4 osnovne (potrebne) kategorije:

1. Tiganj od nerĂ°ajućeg čelika
2. Gvozdeni tiganj
3. Keramički tiganj (non stick - ne lepljivi tiganji i sve varijatne istih)
4. Tiganj od bakra

Teflonski tiganj utvrĂ°en kao kancerogeni, a do skora su se svi kunuli u njega, ali sada po svoj prilici morate da ga izbacite iz upotrebe, kao i većinu mleka, mlečnih proizvoda, a verovatno uskoro i mesa i GMO žitarice... Dakle, završićemo mi samo na vinu koliko ja vidim! ...Ali dobro to znam od samog početka :) Šalu na stranu, i da se vratimo smislenoj podeli:

1. Tiganj od nerĂ°ajućeg čelika
Ovo je tiganj koji se sastoji pretežno (suštinski) od tri sloja. Sve ostale tiganje od ovog materijala ne smatram tiganjima....NerĂ°ajući čelik gore i dole, a izmeĂ°u kao provodnik toplote se nalazi ili aluminijum ili bakar (ovo drugo malo teže i mnogo skuplje). Glavna karakteristika: izuzetno brza reakcija na smanjenje i povećanje toplote (mogu da se peru u mašini).
Problem kod ovog tiganja je što isto koliko instantno reaguje na smanjenje teperature ringle, toliko reaguje i na spuštanje hladne namirnice u tiganj, dakle izuzetno ga brzo hladi, pa zato nemojte računati na veliki šok temperature na namirnicu. Perfektna higijena i lako održavanje. Obavezan za sva dinstanja i generalno prvi tiganj koji bi trebalo imati u kući! Ako budete kupili skuplji tiganj od bolje legure nerĂ°ajućeg čelika sa debljim dnom, znajte da cete u njemu dobiti bolju hranu i lakše ćete ga čistiti. Mala napomena kad kupujete ovaj prvi i obavezni tiganj za svoju kuću obratite pažnju na oznaku i vrstu nerĂ°ajućeg čelika. Najbolje što možete da kupite nosi oznaku 18/10. Ali pravi 18/10 - čuvajte se falsh posuĂ°a po pijacama! Onda će vam biti jasno kako i sa kojim posuĂ°em snimaju reklame za detrdžente gde sipaju dve kapi i sav zagor odeeee bez ribanja… e to nije zbog nove formule detrdženta, nego zbog formule inoxa!


2. Gvozdeni tiganj
Tiganj koji je napravljen od gvožĂ°a (obično sa različitim emajlom odozgo) je za moj pojam nešto što morate imate u kući ako ste ljubitelj mesa. Ne reaguje brzo na povećanje i smanjenje temperature, pa mu zato treba malo više vremena da se ugreje, ali kad se ugreje vrlo teško se hladi i ovo vam praktično obezbeĂ°uje konstatnu toplotu i toplotni udar za sve vaše namirnice koje stavite u isti. Ovo je apsolutno najbolji tiganj za pečenje mesa! MUST HAVE! Ne ide u mašinu za pranje posuĂ°a. Što ga više koristite sve je bolji, praktično neuništiv. Ako ga ne koristite često, onda ga ostavite da stoji malo nauljenog ili zamašćenog. Idealan za rernu. Ovo je najbolji tiganj za postizanje trajnih opekotina najvećeg stepena! Najveći problem je neodržavanje i "pranje" ovog tiganja ukoliko ne postupate pravilno sa njim. Dakle, NIKAD u mašinu za pranje posuĂ°a i nikada ga nemojte ostavljati vlažnog (skloni su rĂ°i). Najbolje je nakon pečenja, dok je vruć, sipati još malo ulja na njega i drvenom varnjačom skinuti sve ostatke zagorenog ili zapečenog. Tek tada ga staviti u mlaku vodu 10 minuta sa detrdzentom za posuĂ°e i obavezno oprati mekim sunĂ°erom (nikako žicama) i dobro obrisati i osušiti! Stvaranje novog zaštitnog nelepljivog sloja ukoliko ste ga upropastili se radi sa velikom količinom soli i zagrevanjem do maksimuma, a potom nauljivanjem istog. Ukoliko imate mogućnosti kupite odmah u grill verziji (sa panini poklopcem) koji apsolutno zamenjuje sve vrste roštilja u kući i naravno ravan (kao na slici), u kojem sem mesa možete kuvati izvrsne djuveče, rižota itd…
Još jednom napominjem da sa ovim tiganjem morate biti jako pažljivi kad je održavanje u pitanju, jer ako ste nepažljivi ovu skupu spravu bi mogli da uništite nakon samo nekoliko pečenja, pa zbog sopstvenog neznanja proglasite ovaj fantastični tiganj neupotrebljivim!


3. Keramički tiganj
Ovi tiganji kako kažu svi veliki šefovi kuhinja, a delimično se slažem sa njima (naročito ako imate sve navedene vrste u ponudi) služe za pečenje jaja, omleta ili svega što u sebi sadrži jaje, i ni za šta drugo!
Imam u posedu 4 keramička tiganja (tri proizvoĂ°ača). Svi nakon nekoliko pečenja izgledaju kao da su stari 80 godina. Ne mogu da se peru u mašini za pranje posuĂ°a (što mi se uopšte ne dopada), nisu otporni na ogrebotine ni malo. Ne kažem da čovek ne treba da bude pažljiv sa posuĂ°em, ali ja da robujem tiganju neću sigurno! Dakle ako ste ljubitelj jaja, i održavanja i rukovanja tiganjem "kao po jajima" onda je ovo tiganj za vas :)

4. Bakarni tiganj
Apsolutno nezamenjiv za pripremanje soseva, karamele, jednom rečiju pravi kolačarski tiganj. Karakteristika izuzetna reakcija na smanjenje i povećanje toplote. Provodnost savršena, od ivice do ivice, uključujući i deo sa strane ista temperatura svuda! Obično ga iznutra premazuju nekim slojem koji sprečava ulazak bakra u hranu... Ovo se najteže nabavlja od svih gore navedenih, mada ni gvozdeni nije baš pristupačan na svakom koraku.


Umesto 15 različitih i manje više jednakih čak i po dimenzijama, ovo je podela koja jedino ima smisla i po mom mišljenju ako znate koji za šta koristite svaki sledeći bi bio besmislen i višak.

Mali saveti: što teži to bolji, što deblje dno to bolje (za sada je tako)! Deblji tiganj će izmeĂ°u ostalog biti garancija da se neće kriviti nakon zagrevanja i pečenja! Ručka da bude od silikona otpornog na toplotu idealno ili neka druga vrsta materijala koja može u rernu (onda imate varijantu da stavite i tiganj u rernu i dovršite pečenje do nekih 240 stepeni). I naravno da vam se dopada i da lepo leži u ruci.
I još jedna bitna stvar: ringla na kojoj grejete tiganj mora biti veća ili u milimetar istog prečnika kao dno tiganja koji naleže na ringlu! Sve ostalo vodi krivljenju i lošem i neravnomernom pečenju u tiganju!

Sada postoje gomila premaza, 2000 slojeva i knjige objašnjenja, ali još jednom ponavljam, naučite prvo osnovne modele i podele, šminka i detalji će vam kasnije pomoći da odaberete još bolju ili vama potrebniju varijantu.

Ako ne ukapirate suštinu odabira i vrste tiganja, kao i njigovo pravilno održavanje, završićete sa gomilom tiganja, večnim eksperimentima - a to znači sa brdom nesavršene, ali još češće i tragičnije brdom upropašćene hrane!

I za kraj:
Tiganj uvek treba da bude veličine ringle koju koristite ili manji (nikako veći). Kada uključite ringlu, sačekajte da se tiganj zagreje! Tek kada je tiganj dostigao željenu temperaturu onda sipajte ulje.
NIKAD ulje ne zagrevajte sa tiganjem zajedno izmeĂ°u ostalog dobiće gorčinu (ili puter ili bilo koju drugu stvar koju stavljate u tiganj)!
"
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1698 poslato: Mart 11, 2015, 12:38:50 pre podne »

Zanima me da li je treba izbaciti ugljene hidrate posle 18h ? Danas u teretani mi je jedan lik(fitnes trnerer) rekao da mogu da zaboravim na izrazene plocice ako jedem ugljene hidrate posle 18h i ako ne radim kardio cesto ... da li je to tacno posto kada idem posle podne u skolu, trening mi je od pola 9 do 10 i odma posle teretane pojedem jednu bananu a kad dodjem kuci veceram npr pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema

Uhhhhhhhhhh...najveci problem vecine pocetnika je sto se cesto povode za kvazi strucnjacima koji sebe titulisu epitetom "trenera", a najcesce nemaju nikakvih kvalifikacija za to...

Andrija, vec smo ti napomenuli da je idealno unos hidrata podeliti na prvi jutarnji obrok, obrok pre treninga i obrok posle treninga...

Da li posle ovog obroka "pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema" imas jos obroka? Kada lezes?

Kardio trening bar dva puta nedeljno je preporucljiv ne samo kao podrska "skidanju masnih naslaga", vec i za "kardiovaskularno zdravlje"...umerenost uvek i svuda...bez krajnosti...


Pa tad sam zavrsio sa teretanom oko 22:00, pojeo bananu a kad sam dosao kuci(22:30) vecerao ono sto sam naveo i to je bio poslednji obrok jer bih morao da cekam jos 3-4 sata da bih pojeo 250g ella sira i saku badema .. inace kad ne idem popodne u skolu i kad imam vremena ubacim i taj obrok pred spavanje, a spavam oko 00:00, 00:30, najkasnije 01:00  ..

a sto se tice kardija, jel treba jesti bananu posle kardija i da li ubacivati trbusnjake posle trcanja, koliko treba da traje trcanje i koji intezitet ?

Oko 2ipo do 3 sata je idealno...po pitanju razmaka izmeĂ°u obroku( u ovom slučaju)...

Vazano za kardio...Neka to bude nisko-intenzivni trening( ako do sada nisi praktikovao kardio), a sa vremenom je ok i intervalni...Kardio trening - niskog intenziteta oko 65-70% od maksimalnog pulsa( mereno pulsmetrom) u trajanju oko 45-60 min(okvirno - do subjektivnog osećaja zadihanost, tj. dok god možeš da normalno pričaš bez prekida daha i osećaja zadihanosti)...ako radiš kardio posle treninga sa opterećenjem ok je i 30 min...( pitanje je i kada radiš kardio, uz trening sa opterećenjem ili ne...ako ih radiš zajedno kardio uvek posle treninga sa opterećenjem)

Možeš i trbušnjake da ubaciš, ali bolje bi bilo da ih radiš uz trening sa opterećenjem...posle kardia možeš 1 bananu...

Planiraš da odvajaš kardio od treninga sa opterećenjem ili ne ?

Sačuvana
srdjan82
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1558


« Odgovor #1697 poslato: Mart 10, 2015, 06:14:03 posle podne »

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
Meni je teflonski bolji, samo moraš biti pažljiv sa njim...
:D
Sačuvana
Andrija97
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 61

« Odgovor #1696 poslato: Mart 10, 2015, 06:08:23 posle podne »

Zanima me da li je treba izbaciti ugljene hidrate posle 18h ? Danas u teretani mi je jedan lik(fitnes trnerer) rekao da mogu da zaboravim na izrazene plocice ako jedem ugljene hidrate posle 18h i ako ne radim kardio cesto ... da li je to tacno posto kada idem posle podne u skolu, trening mi je od pola 9 do 10 i odma posle teretane pojedem jednu bananu a kad dodjem kuci veceram npr pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema

Uhhhhhhhhhh...najveci problem vecine pocetnika je sto se cesto povode za kvazi strucnjacima koji sebe titulisu epitetom "trenera", a najcesce nemaju nikakvih kvalifikacija za to...

Andrija, vec smo ti napomenuli da je idealno unos hidrata podeliti na prvi jutarnji obrok, obrok pre treninga i obrok posle treninga...

Da li posle ovog obroka "pastrmka sa zelenom salatom, brokoli, 100g mladog sira, 5 pirincanih galeta i saka badema" imas jos obroka? Kada lezes?

Kardio trening bar dva puta nedeljno je preporucljiv ne samo kao podrska "skidanju masnih naslaga", vec i za "kardiovaskularno zdravlje"...umerenost uvek i svuda...bez krajnosti...


Pa tad sam zavrsio sa teretanom oko 22:00, pojeo bananu a kad sam dosao kuci(22:30) vecerao ono sto sam naveo i to je bio poslednji obrok jer bih morao da cekam jos 3-4 sata da bih pojeo 250g ella sira i saku badema .. inace kad ne idem popodne u skolu i kad imam vremena ubacim i taj obrok pred spavanje, a spavam oko 00:00, 00:30, najkasnije 01:00  ..

a sto se tice kardija, jel treba jesti bananu posle kardija i da li ubacivati trbusnjake posle trcanja, koliko treba da traje trcanje i koji intezitet ?
« Poslednja izmena: Mart 10, 2015, 06:10:29 posle podne od strane Andrija97 » Sačuvana
acala
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 263

« Odgovor #1695 poslato: Mart 10, 2015, 05:56:01 posle podne »

Rekli ste da je bolji keramicki tiganj nego teflonski. A sad jel mogu neke preporuke, koji uzeti?
I Slavisa sta mislis o suncokretu? Posto pretezno pises o bademu, lesniku i orahu...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 167 168 [169] 170 171 ... 282 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.133 sekundi sa 15 upita.