|
1
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 03:32:46 posle podne »
МАСТИ И УЉA ЗАЧИНИ
Предност увек дати биљним уљима: маслиново, сунцокретово, ... хладно цеђено ... Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан. Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе. Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља. УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!! ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче. СО - до 6 g|dan. МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva.
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
2
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato danas u 01:27:07 posle podne »
Kontaktirao sam kiroprakticara, rekao mi je da je imao takvih slucajeva i da je najverovatnije spazam jednog misica i pomeranjem lopatice on ce istegnuti/opustiti taj misic i time osloboditi lopaticu i resiti problem
Nadam se da je "samo" to. U svakom slucaju odmaraj dok se to ne resi i javljaj nam obavezno sta je bilo.
3
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato danas u 01:25:26 posle podne »
МАСТИ И УЉA ЗАЧИНИ
Предност увек дати биљним уљима: маслиново, сунцокретово, ... хладно цеђено ... Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан. Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе. Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља. УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!! ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче. СО - до 6 g|dan. МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva.
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
4
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Maj 08, 2024, 05:18:17 posle podne »
МАСТИ И УЉA ЗАЧИНИ
Предност увек дати биљним уљима: маслиново, сунцокретово, ... хладно цеђено ... Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан. Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе. Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља. УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!! ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче. СО - до 6 g|dan. МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva.
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
5
« Poslednja poruka od strane UrbanE poslato Maj 08, 2024, 03:31:06 posle podne »
Kontaktirao sam kiroprakticara, rekao mi je da je imao takvih slucajeva i da je najverovatnije spazam jednog misica i pomeranjem lopatice on ce istegnuti/opustiti taj misic i time osloboditi lopaticu i resiti problem
6
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 08, 2024, 03:30:29 posle podne »
Mnogi prave takve greske. Ali ovo stanje se mora ozbiljno shvatiti. Zato voditi racuna da se ne prelazi naglo sa jednog nacina ishrane na drugi.
Jako ozbiljno.em sto sam u pocetku lezao jer se nisam mogao pomeriti od bola em sto sam posle celu noc sedeo na wc solji jer moj stomak nije bio naviknut na ono sto nisam jeo 3 meseca....
I posle ti to ništa ne vredi. Važno je da se uvidi da to nije dobro rešenje.
Lepo rečeno, zaista ne vredi i nema smisla toliko prejedanje, toliko je negativnih posljedica po zdravlje.
A kada krenu ovako slavlja, onda neke osobe uopšte ne vode računa o umerenosti. Kao da sutra ne postoji
Mislim da je umerenost generalno teško postići jer niko ne uči decu tome. To se odražava i na hranu, piće, sport, ambicije... Čak i dobre stvari kada su neumereno postaju loše. Prema tome- sredina i prava mera su nekada veoma značajne.
Slažem se. I ja sam za umerenost. Samo što se neki ne bi složili sa nama. Neko živi i radi po principu- sve ili ništa. Ja nisam za tu varijantu.
Ima stvari kod kojih sam i ja bio takav,ali sam kroz svoju kozu osetio da to ne vodi nicemu.
Nema nikakvu svrhu. Samo se moze narusiti sopstveno zdravlje.
Trebamo se radovati životu zbog toga ali ne i praktikovati rizične stvari i loše navike.
Slazem se.
7
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 08, 2024, 03:29:32 posle podne »
Pauza obavezno i nakon nje prvo korektivne vežbe uz nadzor fizioterapeuta.
Te korektivne vezbe i posle nastaviti kada vec pocnes sa treninzima.To ti kazem iz iskustva.
8
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 08, 2024, 03:28:27 posle podne »
МАСТИ И УЉA ЗАЧИНИ
Предност увек дати биљним уљима: маслиново, сунцокретово, ... хладно цеђено ... Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан. Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе. Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља. УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!! ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче. СО - до 6 g|dan. МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva.
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
9
« Poslednja poruka od strane Miki Mihajlovic poslato Maj 08, 2024, 03:27:38 posle podne »
Da bi se bolje prilagodili letnjem računanju vremena, stručnjaci preporučuju:
Najmanje sedam sati sna pre i posle promene vremena Pomeranje vremena spavanja i buđenja za 15 do 20 minuta ranije nekoliko noći pre promene vremena Promena vremena obroka ili drugih „vremenskih znakova“ za svoje telo, shodno tome Postavite satove jedan sat ranije uveče veče pre promene vremena i odite na spavanje u uobičajeno vreme za spavanje Izlazak napolje na rano jutarnje sunčevo svetlo sledećeg dana nakon promene vremena kako biste pomogli vašem unutrašnjem satu da pređe na novo vreme.
Meni od gore navedenih nista ne pomaze....sve je to lepo sto oni predlazu,ali dzaba...
Interesantno. Obično ovo bar ublaži tegobe. Ali eto dokaza da svaka individua drugačije reaguje.
Recimo do pre par godina uopste nisam imao problema sa pomeranjem kazaljke bilo napred ili nazad,ali od pre par godina sta god radio dzaba....Prvih nedelju dana dosta tesko podnosim,posle mi treba oko mesec dana da se telo adaptira potpuno.
Sta tacno osecas?
Umor,pospanost,lenjost,ne radi mi se nista,ranije ogladnim,nemam volju ni za cim,ne radi mi se,budim se nocu itd....
Ovo mislim da trenutno svi prozivljavaju i bez pomeranja sata....
Uglavnom zbog naglih promena vremena. A sad kada promenimo i kazaljke za vikend,onda ce tek biti veselo.
Ja npr. danas uopste nemam osecaj da je ovoliko sati koliko je zaista....
Ja sam premoren, jer sam morao rano da ustanem, zbog putovanja. A videćemo kako će biti ovih dana.
Sad kad si spomenuo putovanje sutra moram rano u NS....
Da vidis kako je kada se navije sat,a navikli smo na drugo vreme. A ja bas u noci promene sam morao da navijem.
Pomeranje kazaljki,toplotni front,pa sad hladniji uz pubo vetra i nije ni cudo sto smo svi malo ...lose raspolozeni....
Dobitna kombinacija da se uzasno osecamo
I onda si jos lepo rekao.... I da ne spavamo....ja sve radim kako mi je dr.Anita savetovala,lezim i ustajem u isto vreme ali zbog neceg se probudim izmedu 2-3 i ne mogu bar sat vremena da zaspim i posle se toliko iznerviram sto sam se probudio da na kraju zbog toga ne mogu da zaspim...nadam se da ce dati rezultate.Jedino pozitivno ove godine sto sa gladom nemam toliko problema i nisam toliko umoran.Umoran jesam,ali ne toliko koliko prethodnih godina u ovo vreme.I vikendom sam isto ustajao kako je dr.Anita rekla.U subotu je bilo malo "cupavo",ali u nedelju vec puno lakse.Mi zbog katolickog Uskrsa nismo radili ponedeljkom,ali sam i onda ustao..
Meni ne smeta nesto posebno. Ali gledaj da se ne nerviras, sto ne mozes da se uspavas. Znam ja tako kada nekad ne mogu da spavam,pa se iznerviram,pa tek onda nista nisam uradio.
I sta radis, cekas da se uspavas ili popijes neki lek?
Ne pijem lekove za to nikada. Nego kada se uspavam,uspavam.
Lekar, a ne pije lekove?
To je najbolji lekar koji ne pije lekove!Jer znaci da je zdrav!!!!Ili gleda da se leci na prirodan nacin.
Moram početi da pijem i pušim i biću po meri mnogih
Ne,ne,nikako!!!!
Dovoljno ej samo ejdno od ta dva!
Dvoumim se šta da izaberem
kada bi morao, sta bi izabrao?
Kakvo hipotetičko pitanje Iskreno, ne znam. Ne podnosim ni ukus alkohola, ni duvanski dim.
Iskreno mislim da ne treba uopšte ni da razmišljaš o tome. 😅
Ma naravno. Ili ako krenem sa porocima,onda moraju da budu ravnopravno zastupljeni
Ne, ne, ne. Izvegavaj u širokom luku.
To se moj imenjak samo sali!
10
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato Maj 08, 2024, 03:27:21 posle podne »
МАСТИ И УЉA ЗАЧИНИ
Предност увек дати биљним уљима: маслиново, сунцокретово, ... хладно цеђено ... Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан. Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе. Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља. УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!! ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче. СО - до 6 g|dan. МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva.
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
|