TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395500 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 12, 2024, 08:02:56 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 | 

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:02:20 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
Ja lično ne, sa vodom i sirom pravim, nego znam ljude koji umesto vode koriste mleko i vole da dodaju jaje na kraju, mada sam to videla samo kod dve osobe.
2
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane drAnita Mrdakovic poslato danas u 08:00:37 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
Daleko od toga da kažem da je moderna kuhinja manje dobra, nego je stvar ličnog ukusa. A verovatno i vraćaju neki obroci u detinjstvo.
3
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:08:35 posle podne »
Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Razumem te. Uvek je bilo i biće onih koji ne žele da shvate.
Ali mi nije jasno onda zasto se zali....ti mu kazes resenje i on/ona i dalje nastavljaju po svome.....
Verovatno zato što je lakše nastaviti sa starim navikama nego ih korigovati, a usput, olakšanja radi, se i žale.
Da,ali ako zna da je to sto radi lose onda zasto to nastavlja da radi....
Pa baš zato što je lakše. 😅 A posledice se ne vide.
Tako je. Najlakše je ne menjati svoje navike, ma koliko bile loše.
4
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:07:28 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
Uh,da,i kacamak.....jaoj sto mi se to jede sada....
Ogladnesmo od silnih prisećanja. 😅
Moramo da spremimo nešto od ovih jela ;D
5
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:05:39 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
Uh,da,i kacamak.....jaoj sto mi se to jede sada....
Ja volim najviše od belog projinog brašna. Mislim da vi u Vojvodini imate uglavnom od žutog kukuruznog brašna.
6
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:04:12 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Kao przenice, odnosno pohovan hleb? Kako se u kom kraju kaže.
Da,przenice ili kako je dr.Anita napisala popara.Za izraz pohovan hleb jos nisam cuo.
Popara i prženice su različita jela.
7
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:01:55 posle podne »
Nije preporuka nije 100% dobro za svakoga.Oni uzimaju neki prosek,ali to je i normalno.Ko ne postoji nijedan univerzalni trening program za svakoga,tako se i ovo varira.
Ja se uglavnom slazem sa sve sto je dr.Anita navela i za zitarice,ulja,voca,mozda bih dodao da kod brasna treba obratiti paznju u kakvom obliku ga jedemo.Hleb bih smanjio na minimum.
Najčešće se preteruje sa hlebom i pecivima. Tu treba najviše korigovati ishranu kod mnogih.
Mislim da je za većinu ljudi dovoljno da samo malo više konzumiraju voće i povrće , a malo manje fast food.
I vodu umesto sokova.
Da, to ja uvek naglašavam, čak ni ceđeni sokovi umesto vode.
U danasnje vreme sve mora posebno da se naglasi nazalost.
Koliko sam puta cuo pa pijem ja dosta tecnosti.I kad im kazem da mi kazu sta su konkretno pili onda ispada da su pili kafu,caj koja tera vodu iz tela i sokove poput koka kole....pa kad im lepo to objasnis da to ne valja tako neki shvate neki ne shvate ili nece da shvate.
Razumem te. Uvek je bilo i biće onih koji ne žele da shvate.
Ali mi nije jasno onda zasto se zali....ti mu kazes resenje i on/ona i dalje nastavljaju po svome.....
Nekome je lakše da se žali i da ne menja ništa u svom životu.
8
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 07:00:45 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
Slaninica i beli luk, pa da vidiš :) Ja sam isto više za tu varijantu.
I to obozavam kao i hleb namazen sa masti i crvena paprika.....
I ja isto. To nema zamenu.
9
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 06:59:53 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Jeste!!!!
A ti poparu praviš sa mlekom i jajima? Nisam znao da se tako radi.
10
Ostala pitanja iz oblasti medicine / Odg: НУТРИТИВНА ПИРАМИДА
« Poslednja poruka od strane Dr Nikola Todorov poslato danas u 06:59:03 posle podne »
МАСТИ И УЉA
ЗАЧИНИ

Предност  увек дати биљним уљима:
маслиново,   сунцокретово, ... хладно цеђено ...
Довољно је конзумирати око 7 кафених кашичицa- око 35 ml уља на дан.
Треба избегавати веће количине масти и уља, а нарочито свињску маст, чварке, кајмак, мајонез и сличне производе.
Најбоље је конзумирати уља у свежем стању, а избегавати пржење масти и уља.
УЉЕ ОБАВЕЗНО У САЛАТЕ !!!
ЗАЧИНИ – сваког дана се могу јести сви свежи и суви зачини. Треба избегавати зачине са сољу, a такође и вештачке заслађиваче.
СО - до 6 g|dan.
МАЈОНЕЗ ИЗБЕГАВАТИ !!!
Mast pre preporučujem od suncokretovog ulja. Maslinovo i kokosovo su zdrave varijante ulja.
Jeste. Sva rafinisana ulja treba izbegavati. To verujem da će se svi složiti i to stoji u svim preporukama.
Da, samo što u ovoj stoji ulje ispred masti, a suncokretovo ulje definitivno nije ispred masti.
Ja sam više za svinjsku mast, ali nisu uvek preporuke takve. Jer se obično obrađuje mediteranska ishrana, kao najzdravija, pa se prednost uve daje uljima, naravno nerafinisanim. Recimo postoje preporuke da se namirnice obrađuju kuvanjem, a da se na kraju doda maslinovo ulje, kako se i ono ne bi termički obrađivalo.
Ljudi sa naših podneblja od pamtiveka koriste mast te smatram da smo se mi navikli generacijski na to te da se može ponešto spremiti i na masti. Svakako to treba da bude PONEKAD, a ne učestalo. Kuvano i bareno je uvek najzdravija varijanta.
Nasi stari nisu imali problema sa aterosklerozom,dok su spremali na masti.
I jeli slaninu za dorucak umesto ovih preradenih stvari i peciva. ;)
I bili su mnogo vitalniji.
Radili puno teze fizicke poslove i nikad nisu rekli ne mogu ili ne stignem....
I laički gledano trebali bi za neke stvari da se ugledamo na starije ljude.
Upravo tako!!U mnogim stvarima!!!!
Kad smo već kod toga... Da li imate tako neki "starinsko" omiljeno jelo ili užinu?
Naravno!Mada ne mogu da se setim imena,uglavnom uzmes hleb naseces na kriske pa umocis u mleko pa u jaje i ispeces.....hmmmmm....to jos uvek jedem ponekad kad imam cheatmeal.
Da nije "popara"?
Ja volim i poparu, proju, kačamak. I ono na čemu su mnogi odrastali ranije- namažem mast na hleb i malo tucane paprike preko. Imaš ti dr Anita neka omiljena starinska jela?
Kačamak definitivno, mada i popara, dzem i marmelada, maslac i tucana paprika... U principu dosta tih stvari koje su se ranije jele. Moderne obroke baš i ne volim. 😁
I ja sam generalno više za starinske obroke. Mada ima i nekih modernih koje volim. Sve zavisi.
Stranice: [1] 2 3 ... 10
SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.168 sekundi sa 13 upita.