Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Januar 28, 2010, 06:36:16 posle podne
-
Praziluk za zdrava pluća
Iako je upotreba praziluka u našoj kuhinji veoma česta, jer poboljšava ukus mnogim jelima, malo kome su poznata lekovita svojstvima ovog povrća. Za razliku od crvenog luka ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo - i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.
Obiluje hranljivim i lekovitim materijama - sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne organe, organe za varenje, bubrege, jetru, krv i krvne sudove. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje i bele stabljike i zelenog lišća.
Dejstvo praziluka
- Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuvanog praziluka.
- Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit i podstiče rad sistema za varenje i creva.
autor:B. Tasić
izvor:Blic
-
Glavica belog luka uvek treba da stoji u frizideru, ako mene pitate :) JEdan glezanj uvece, i nema cega da se plasite, ni zime, ni gripa... bukvalno i oni koji lose zive t.j. vode ne zdrav sportski zivot... jedan od najboljih antioksidanata...
Jest da je ovde rec o praziluku, ali nismo na drugim mestima pisali o belom, pa cisto ko je zaboravio na njega da ga potsetim :)
-
Zanimljivo .. :)
Moram da pocnem malo cesce da ga jedem... ;)
-
Meni je sa pecenim jajima fenomenalan.
Naravno,koristiti najminimalniju kolicinu ulja.
-
Ili preliv sa uljem i zelenisom. Na ribu :)
-
praziluk je super u kombinaciji sa ellom npr.. probajte