Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2010, 09:10:25 pre podne

Naslov: Citrusi
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2010, 09:10:25 pre podne


                                                                      Citrusi


   Citrusno voće smanjuje holesterol, snižava krvni pritisak i sprečava upale. Prema rečima bečkog profesora za ishranu Hademara Bankhofera, mandarine, na primer, sadrže u sebi i hranljive materije koje ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima. Dokazano je da limete sprečavaju infekcije i imaju antibiotska svojstva.

Narandže nas ne snabdevaju samo velikim količinama vitamina C, koji je dobar protiv stresa i veoma važan kada smo u kontaktu sa mnogim ljudima i samim tim smo izloženi većem riziku da se razbolimo, već putem njih naš organizam dobija i vlaknaste materije koje su neophodne za zdravu probavu.


Narandže najbolji Čistači

Čak se i kod pasivnih pušača putem udisanja nikotinskog dima u telu uništavaju velike količine vitamina C. Iz tog razloga profesor Bankhofer svim osobama koje u svojoj neposrednoj blizini imaju pušače, savetuje da pojedu dve narandže kako bi nadomestile pomenuti gubitak vitamina C.
I narandže i grejpfrut sadrže u sebi velike količine pektina, rastvorljive vlaknaste materije, koja organizmu pomaže da se oslobodi otrovnih materija iz alkohola, cigareta i kafe. Pektin apsorbuje ove štetne supstance i izbacuje ih putem creva napolje.

Osvežavajući ukus mesa i ribe
Sve citrusno voće je i veoma značajno u našoj ishrani. Ovo voće ribi i mesu daje osvežavajući ukus i pospešuje probavu belančevina.



autor:Biljana Tasić
izvor:Blic
Naslov: Odg: Citrusi
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2010, 09:22:12 pre podne
 


                                                   Piletina u sosu od pomorandže, limuna i meda



Sastojci:
500 g pilećih fileta
2 kašike brašna
2 kašike meda
200 ml soka od pomorandže
50 ml soka od limuna
1/2 kašičice Ă°umbira u prahu
1 kašičica žutog šećera
malo putera
malo ulja
so
biber


Postupak:
1. Filete belog mesa preseći po debljini na pola, pa čekićem istanjiti deblje delove, da se dobiju tanki odresci ne deblji od 1 cm. U dublji tanjir sipati 2 kašike brašna pa uvaljati filete, a potom posoliti. Na jačoj vatri, na malo mešavine putera i ulja propržiti filete sa obe strane, dok ne porumene. Ne treba dugo da se prže, dovoljno je po dva minuta sa svake strane, da se meso ne presuši. Skloniti sa tiganja.
2. Na isti tiganj naliti mešavinu soka od pomorandže, limuna, meda i šećera. Mešati dok se med i šećer ne rastope a sos malo ne uvri i postane poput redjeg sirupa. Sos će kuvanjem potamneti i postaće lepljiv. Skroz smanjiti vatru, meso vratiti u tiganj (iz dve-tri ture) pa zajedno kuvati još par minuta, mešajući da se svako parče mesa provuče kroz sos. Poslužiti toplo.