Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: deni12 Septembar 24, 2010, 01:31:10 posle podne
-
Kamut sadrži više energije od obične pšenice, više minerala, i 65% više aminokiselina, a nivo proteina je za 40% viši nego kod obične pšenice. Zato se kaže da je kamut „visokoenergetska žitarica“, odlična hrana za sportiste i one koji se bave fizičkim radom.
Kamut je pšenica koja se gajila pre 4000 godina u starom Egiptu. Zrno je znatno veće od današnje pšenice. Iako sadrži gluten, interesantno je da mogu da je tolerišu i mnogi ljudi koji su osetljivi na pšenični gluten; zato je meĂ°unarodno Udruženje za ispitivanje alergija na hranu zaključilo da za većinu osetljivih na gluten kamut može da odlično zameni običnu pšenicu.
Recept za vas: mediteranska salata od kamuta
Potrebno je:
2 šolje kamuta, 4 šolje vode, jedan češanj belog luka, ¼ kašičice soli, 1/8 kašičice sveže samlevenog bibera, 1 iseckana glavica morača (ili četiri struka celera), 1 iseckana slatka crvena paprika, 2/3 šolje feta ili tofu sira, izmrvljenog, ½ šolje iseckanih crnih maslinki, ½ šolje seckanog peršuna, 2 kašike balsamiko ili jabukovog sirćeta.
Priprema:
Isperite kamut i naspite u lonac sa vodom, soli i biberom. Zagrejte do ključanja, pokrijte i krčkajte jedan sat, ili dok zrna ne nabubre, a neka počnu da pucaju. Skinite s vatre. Odlijte vodu i ostavite sa strane.
Naspite kamut u činiju za salatu. Ako je tek skuvan, sačekajte da se ohladi, ali za ovu salatu možete ga skuvati i dan ranije. Pomešajte sa ostalim sastojcima. Posolite i pobiberite po želji. Ostavite da odstoji 15-30 minuta pre služenja.
Jel probao neko ovu vrstu? 200 dinara je 500 gr.
-
ne, zaista nisam čula :) Super vest za alergične na gluten
-
Skupo za medalju
-
Pa da,takva je cena i za kvinoju....
-
Ako ne preteruješ sa hidratima i ako ti je pre svega želja da se zdravo i raznovrsno hraniš, ovako nešto uopšte nije loše ubaciti ... jednom nedeljno ili par puta mesečno