Crni i zeleni čaj potiču od istog grma zimzelene biljke čajevac, latinskog imena Camellia sinensis. Od načina prerade zavisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Crni čaj se specijalnim postupkom obraĂ°uje i pri tom fermentira, pri čemu i dobija crnu boju. Zeleni čaj se obraĂ°uje, ali se fermentacija ne sprovodi.
Crni čaj povećava lučenje nitrik oksida iz unutrašnjeg sloja koji oblaže krvne sudove. Zahvaljujući flavonoidima, omogućava se bolje rastezanje krvnih žila (što dovodi do boljeg protoka krvi), podiže se antioksidaciona aktivnost krvi i sprečava se zgrušavanje krvnih pločica, što ujedno smanjuje i rizik od srčanog udara.
Dnevno konzumiranja 3 ili više šoljica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Ipak, unos bi trebalo ograničiti na 8 šoljica dnevno.
Blagotvorne osobine pripisuju se i teaflavinu, sastojku crnog čaja. Čini se da teaflavin ima sposobnost inhibicije rasta ćelija karcinoma te da potiče njihovu apoptozu, odnosno "programiranu smrt".
Antioksidativna aktivnost crnog čaja oboljšava zdravlje kože, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa. Postoje naznake o blagotvornom dejstvu čaja na karcinom, osteoporozu i karijes ali dokazi nisu dovoljno jaki.
Da bi crni čaj ispoljio ove efekte, treba ga piti BEZ MLEKA! Mleko kao dodatak crnom čaju nije dobro, jer uništava blagotvorne efekte čaja na srce, saopštili su nemački naučnici. Nemački kardiolozi sa Univerziteta u Berlinu preporučuju osobama koje stalno piju čaj i imaju običaj da dodaju mleko u svoj napitak, da potpuno zaborave na tu naviku.
Stručnjaci su ispitali grupu od 16 zdravih žena, koje su pile samo čaj, čaj s mlekom i samo toplu vodu. Naučnici su potom posmatrali i merili vaskularne promene pomoću ultrazvuka visoke frekvencije. "Za razliku od obične tople vode, crni čaj znatno povećava sposobnosti funkcije arterija koje se opuštaju i adaptiraju na krvotok, ali dodavanje mleka potpuno blokira taj biološki efekat", rekao je molekularni biolog Mario Lorenc, glavni autor studije. Prema njegovim rečima, isti rezultati su zabeleženi na laboratorijskim glodarima. Naučnici smatraju da su u pitanju proteini u mleku, koji utiču na smanjivanje koncentracije katehina, sastojka iz porodice polifenola, koji se nalazi u čaju. Polifenoli blagotvorno utiču na kardio-vaskularni sistem.
Stoga, pokušajte da se pridržavate stare kineske poslovice: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez caja". ;)
(http://images.jupiterimages.com/common/detail/39/83/23238339.jpg) (http://www.topour.co.uk/shop/images/loose%20black%20tea%20and%20cup%20of%20b%20tea.jpg)