Pansport Forum
Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Fit izgled => Temu započeo: loco lobo Januar 02, 2011, 07:15:56 posle podne
-
Zasto svi (mislim na one koji zele da dobiju na kilazi) i na ostale koji savetuju kad kazu sredio sam ishranu,npr:za dorucak ovsene,jaja,za rucak,pirinac,krompir za veceru salatu i neko meso tipa piletina,junetina izbegavaju da konzumiraju i preporucuju jedan od ova 2 tipa hleba.Kaloriska vrednost hleba i pirinca je maltene ista a veca od krompira,drugo,zasto za veceru izbegavaju UH a oce da se ugoje,zar nije malo nelogicno da se poslednji UH unesu kroz neku uzinu izmedju rucka i vecere i posle toga nista do dorucka,zar to nije malo dugacak period,moje misljenje je da whey kao suplement ili neki sir pre spavanje jesu dobri ali ni oni ne mogu da pomognu bez dobre vecere ako se zelimo ugojiti,jer ja smatram da ne moze i jare i pare,oces da se ugojis a neces neki gram masti,valjda je redosled prvo masa pa tek onda definicija,jer je laz da moze i jedno i drugo u isto vreme.Ima mnogo dobrih kombinacija za dorucak i rucak sa hlebom,cak sta vise bolje nego ovsene za dorucak
-
Kalorijska vrednost i nije toliko bitna. Mada istina da nema neke razlike izmedju pravog integralnog hleba, pirinca i krompira, sve su to slozeni uh, gde je bareni krompir najkvalitetniji, znaci cisti skrob, nista bolje od njega za long lasting energiju.
Za one koji se goje svakako da je ok slozeni uh uvece mada mi cesto insistiramo na proteinima jer je tako veca sansa svakako da ta dodatna masa bude kvalitetna, ne salo...
Tako da svakako da je pravi hleb sasvim OK, sad vec mislim da mozemo da preporucujemo ljudima jer ima kvalitetnih, pre je bilo malo teze jer je ti integralni nisu bili integralni, pa je zato cesto insitirano na proverenim varijantama poput ovsenih, rize i krompira.
-
Hehe - naravno da se najbrže gojiš od brzog uglejnog hidrata uveče... A pogotovo ako imaš i jak doručak u prvih pola sata ujutru, ima da se zamastiš znaš kako. ;D (Osim ako nisi baš, baš beznadežni ektomorf.)
Ipak, nije baš preporučljivo to raditi, a naročito ne ako još možda postoj sklonost ka dijabetesu - kako bezveze džakaš pankreas da ti luči insulin...
A sad zašto? - evo malo metabolizma:
Ideja ide ovako - ljudi kao rezervo goriva imaju masne naslage. Svega glikogena (kao rezervi brzodostupnog šećera) ima max 500g (i to ako si sportista na kvadrat) u celom telu. Kada jedeš ti dopunjuješ rezerve šĂ°ećera pod uslovom da ima šećera u ishrani. Sve što pretekne ide u mast.
PoĂ°emo pod premisom da nisi večerao i da si spavao preko 10h. Budiš se sa praznim glikogenskim rezervama. Jedeš u roku od pola sata - već si napunio glikogenske rezerve. Jedeš još dva-tri puta tokom dana - održavš punim glikogenske rezerve. Onda doĂ°e veče. Ti ne večeraš (ili jedeš nešto što neće drastično da ti digne insulin). Od poslednjeg obroka tebi opada nivo glikogena, kao i insulina u krvi koji odreĂ°uje koliko radiš na šećer a koliko na mast (da prosto kažemo), tokom noći ti krećeš da radiš na mast. Budiš se sa relativno praznim rezervama i idemo u krug. - Ovako bi trebalo da izgleda dan nekoga ko je osoba koja prosto hoće da ostane fit tako reći.
Drugi scenario je da se ne jede po ustajanju a da si prazan jer si spavao 100god i/ili nisi večerao. Budiš se, počinješ da se krećeš - a telo bez glikogena. Padaš u teežak katabolizam, a neće tu samo mast da ide. ;)
Treći secenario je da jedeš uveče. Onda ti ležeš pod visokim insulinom, sa prilično punim glikogenskim rezervama. Ustaješ ujutru, klopaš, tebi pune rezerve šećera (ili barem punije) u startu- tebi dosta toga što si pojeo pretiče i ide u mast (ali i mišić - manje AK ide za energetske potrebe). Tako se ljudi goje izmeĂ°u ostalog. Tj generalno jer su svakim obrokom podigli insulin u nebesa a kalorijski su u suficitu. Eto nama problem gojaznosti.
Ipak - ne učiti od gojaznih. Tebi ne treba mast koliko god mislio da je tako. Trust me. ;) Ona će doći koliko treba, a što je manje nabaciš u ofu, to je lakše posle skinuti. A tvoj ins je jedno moćno oružije kada je u pitanju bodybuilding - fora je u tajmingu.
Moj ti je savet sledeći:
4 obroka su ti najbitnija. Doručak (mora da bude u roku od pola sata od ustajanja), Večera - mora da bude full obrok - mada ipak ne preterivati sa BRZIM UH (nisam rekao UH in general - ako hoćeš masu treba da si u suficitu sa svakom od nut grupa), obrok pred trening (ne smeš da radiš na prazno - dakle full obrok opet pre treninga - jedno sat vremena - jedi da ima svega, a da možeš da treniraš) i onaj četvrti - posle treninga jedi!
Kao ektomorf - ne biraj puno, ali gledaj da poštuješ ovo. Znaš kako ima da ti legne lepa masa za jedno 6 meseci. ;)
Naravno, ako te je ono vremenski obeshrabrilo - uvek možeš da razvučeš po jednu kantu eurokrema tokom dana uz jednu onu džambo kesetinu čipsa, a da uz to zakačiš i još poneki "normalan" obrok i ima da se ugojiš za sve pare. Nisam ja tu da ti pričam šta ćeš ti sa životom. Da može ovako može - ali šta je cena?
Eto - raspisah se. Nadam se da je pomoglo barem malo.
p.s.- crni hleb u Srbiji ne postoji. To je običan beli, samo ga boje imalinom ili tako nečim. ;)
-
Sve je to tacno,ja imam svoj plan ishrane koga se pridrzavam i napredujem,nego sam pokrenuo ovu temu jer me zanima zasto niko do sada nije preporucio hleb kao UH,ima toliko postova na temu sta da jedem,kad da jedem ovo ili ono,svaki dan neko pusti post na ovu temu i svi daju iste odgovore, bukvalno ni jedna preporuka ubaci bar hleb za dorucak,sa necim,eto to me je samo interesovalo,nemoguce da svi misle da je hleb(jedan od ova 2)toliko los.
p.s.-postoje mini kucne pekarice gde ljudi sami prave hleb,kupis integralno ili razano brasno i napravis hleb,kiflu po svojoj volji i budes sigran da je to integralni ili razani bez dodataka aditiva ili slicnih stvari
-
Kad kažem crni hleb li raženi retko ko će otići u retke prave radnje zdrave hrane u kupiti zaista pravi crni hleb (koji je btw još i skup).
Mi smo na par mesta spomenuli prave hlebove od integralnog brašna ali zbog njihove retkosti u stvarnom životu ne spominjemo ih često.
-
Sve je to tacno,ja imam svoj plan ishrane koga se pridrzavam i napredujem,nego sam pokrenuo ovu temu jer me zanima zasto niko do sada nije preporucio hleb kao UH,ima toliko postova na temu sta da jedem,kad da jedem ovo ili ono,svaki dan neko pusti post na ovu temu i svi daju iste odgovore, bukvalno ni jedna preporuka ubaci bar hleb za dorucak,sa necim,eto to me je samo interesovalo,nemoguce da svi misle da je hleb(jedan od ova 2)toliko los.
p.s.-postoje mini kucne pekarice gde ljudi sami prave hleb,kupis integralno ili razano brasno i napravis hleb,kiflu po svojoj volji i budes sigran da je to integralni ili razani bez dodataka aditiva ili slicnih stvari
Ako pazljivije pogledas moje postove,upravo sam savetovao uz dorucak crni hleb koji i ja koristim.
-
Ja nemam ništa protiv hleba. Nemam problema sa viškom kilaže i koristim ga kao izvor UH ako na tanjiru nema pirinča ili krompira.
A to da se UGLAVNOM (čast izuzetcima) uniformno ponavljaju neke stvari na forumu i da čovek stvarno stekne utisak da je ovo organizacija hleb-hejtera, stoji. :D
-
Moze crni ili razeni ali da su pravi..a cena im je bas bas dobra.
-
u zdravim hranama može da se naĂ°e pravi raženi hleb, a i u Rodiću ima odličnih. Jesu skupi ali ih se nikako ne možete najesti kao belog hleba... nekoliko parčeta će vas sigurno zasititi.
-
To pise da je razeni hleb a pravi se slicno kao i beli mislim na sastav hleba.
jeftinije ga prave a prodaju ga skuplje
-
Kakvi hejteri, pa hleb je jedna od osnovnih namirnica :D
Ima odlicnih hlebova, treba samo pronaci, u mnogim prodavnicama. Ne moraju biti 100% ali su i dalje kvalitetni, lako se to moze uociti... Laganiji poput heljdinog, on nije 100% integralni ali je super za zavarati sebe jer je jako lagan, jos kada se napravi tost stvarno se moze uneti mala kolicina kod onih koji imaju problema sa viskom kg i treba smanje uh a i dalje zavaraju vrlo lako sebe da su siti...
A razanih postoji pravih. Jer i zbog cega bi morao 100% integralni, oni meni nisu nista suvise posebno, teski su, jer ako se vodi racuna da bude integralni u potpunosti onda se vodi racuna o kvascu i o sredstvima za narastanje i onda bude jako tezak.
Tako da za one koji tostiraju hleb i ne treba biti toliko zaludjen da je komplet od celog zrna ne znam ti sta.
Treba izbegavati klasican beli hleb, masne kifle i slicno ne kvalitetno testo i kupovati kvalitetnije hlebove kojih ima, vrlo je prosto... I ta visa klasa ali ne ekstremno 100% razani ill slicno nisu tako skupi, pogledajte u Mercatoru, Rodi, Tempu ima dobrih hlebova. Ja volim npr u kesi isecene na parcad iz Rode, tipa onaj Moravski ili Ruski, oni su sasvim OK, nemojte se tripovati :). I Komsijski mi je ekstra za tostiranje jer celu koricu isecen, a posto je lepinja velika ima je dosta :) Heljdin bilo koji volim.
-
Taj Moravski i Ruski sam ja koristio celu proslu godinu i u pripremama za takmicenje,pirinac nisam uopste skoro jeo.Mnogo mi vise odgovara kada za dorucak njega jedem nego ovsene ili slicno.
-
Super su, nema sta, pogotovo kada se istostiraju, drago mi je da si napisao to da ljudi vide da cak i profi takmicari jedu hleb i da je ta prica oko njega suvise prenaglasena, sve sto treba znati je da se treba klonuti belog i integralni ili polu integralni jesti u ogranicenim kolicinama i izbegavati ga uvece. Kvalitet je sasvim zadovoljavajuci, pre svega ukusniji je nego obican i mnogo bolji i sporiji nego beli...
-
O tome sam negde vec i pisao,ocito je tesko naci na forumu.Taj hleb sam isao cak i u poslednjoj nedelji pred neka takmicenja posto nisam isao na klasicno praznjenje glikogenskih depoa.Dorucak sa 10 belanaca,2 zumanceta na teflonskom tiganju bez ulja i 2 kom tog hleba je za mene idealan dorucak.Za one koji ne mogu bez mlecnih proizvoda a nisu takmicari ,mogu i 2 dl jogurta.
-
2 pakovanja ili 2 parceta :)? Ako je 2 pakovanja sto verujem da jeste mislim da ne treba dalje polemisati oko toga da li se sme ujutru jesti hleb...
-
I ja praktikujem hlem (ali bas takve kvalitetnije)
Mada ima delova kada mi i testo vise prija od pirinca.Sve zavisi od osobe do osobe i ko koliko poznaje svoje telo.
-
Da, prave integralne testenine su zaista dobar izvor ugljenih hidrata.
A za hleb, nije toliko teško napraviti i sam - od integralnog brašna sa dodatkom raznih semenki
-
Bogme nije ni lako. Pisali smo pre muke sa "tezinom", izgleda se mora "zasladiti" kvascima i sredstvima za narastanje :)
Kvalitetan jeste, prelep jeste ali treba samo imati meru :)
Ah kada se setim kada mi je mama pekla pre jedno 3 godine i ja odgore mazao tone dzema od sljiva i kikiriki putera :D
-
Od ponedjeljka sam 1. smjena u skoli. Posto treba da doruckujem najkasnije pola sata nakon budjenja, da li imate neki prijedlog sta bih mogla pojesti, a da je lagano i u malim kolicinama jer tada i nijesam gladna? Kada sam u skoli 1. smjena, obicno oko 8ipo pojedem ovsene sa mlijekom, jer tada ogladnim. Cini mi se da, ako bih u 6ipo pojela ovsene, da bih oko 9 opet jela, pa bih taj dan unijela vise nego sto bi mi trebalo.