Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: The Mickey Novembar 27, 2007, 09:07:35 posle podne
-
Upravo citam ovu pansportovu "tablicu hranljivih vrednosti namirnica" i za oko mi je zapao pasulj
Na 100g sadrzi:
21.4g proteina (sto je odlicno)
1.6 ukupnih masti; 0.2 zasicenih (odlicno)
45.5 ukupnih uh; 42.7 prostih uh i 25.4 vlaknastih uh
znaci kevo spremaj gusti pasulj zapecen u rerni (koji inace obozavam) ili pak salatu ud pasulja.
Sta vi mislite o ovoj namirnici?
-
Taj zapecen u rerni,prebranac inace priprema se sa 1dl ulja!
Salata od pasulja je najbolji izbor,ili klot pasulj.
-
Tako sam i mislio...salata je naj bolji izbor....
nista od mog zapecenog u rerni...:(
BTW imam jedno pitanje:
Znam da su ukupne masti dobre (u umerenoj kolicini), a da zasicene treba izbegavati,
vlaknasti uh podpomazu radu crevima i da ne nabrajam sta jos....
Ali nije mi bas naj jasnije ovo oko ukupnih i prostih uh. Sta je tu dobro a sta lose i koji od njih nasta utice, dobro/lose?
-
8) 8) 8)
Moze prebranac da se dobro napravi.
Ja sam pravio sa bas malo ulja,i to sto upotrebim(dok se isprzi
luk)bude maslinovo,a unutra cisto meso i sojini komadici,koje stavim da upiju vodu
od pasulja,pre nego sto ih zapecem u rerni.
-
Prosti UH dolaze u obzir samo posle treninga(obnova glikogena), dizu nivoe secera u krvi, prvociraju insulin, ruse nivoe energije i dovode do stvaranje masnih naslaga. Prosti UH obezbedjuju stabilnu energiju, takodje goje ali ako se unose pravilno i pravovremeno(dorucak, obrok koji jedenom 2,5 - 3 sata pre treninga) nece stvarati te probleme.
-
Za mene je pasulj zakon! Jedem ga najmanje 1 nedeljno.. A posle kad odem na trening, radim ko zmaj :D Ali bukvalno.. Tako da, meni je pasulj gotivan.. Btw, neam masnih naslaga, niti ikakvih problema, holesterol itd.. Samo tucite po pasulju! pOz :D
-
Evo keva bas danas spremila pasulj...na moju inicijativu.
@Jovo: Hvala, malo si mi pojasnio stvari
-
Baš sam danas komentarisala kako premalo koristimo namirnice tipa pasulja, graška i sočiva... za sportiste su pored pirinča i testenine zaista odličan izvor UH.
Malo da dodam o složenim UH: održavaju nivo energije duže i ne dovode do naglog povećanja insulina što je svakako dobro jer onda nema ni naglog pada šećera
-
8) 8) 8)
Pasulj je u sirbiji jedan od glavnih izvora proteina i kvalitetnih UH.
Ima u tempu da se uzme fina mesavina puyno razlicitih vrsta pasulja.
A probacu da potrazim kod kineza,u onim njihovim prodavnicama hrane,
onaj pasulj sto ima najnizi gi
-
Hmmm kako funkcionise nase varenje i koliko se iskoriste te namirnice(pasulj, socivo)???
-
U VEZI PASULJA...
The Good...
This food is low in Saturated Fat and Sodium, and very low in Cholesterol. It is also a good source of Vitamin B6, Pantothenic Acid, Iron, Magnesium, Phosphorus and Potassium, and a very good source of Protein, Vitamin C, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Folate, Copper and Manganese.
Glycemic load za 100gr. pasulja je oko 4.
49% 15% 36%
Carbs Fats Protein
http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20bV.html
-
Mislimd a je varenje izuzetno individualna stvar i znati tačno koliko će ko pojedinačno iskoristiti proteina iz pasulje je praktično nemoguće... a kao što vidimo nema ozbiljnijih loših strana
-
Zahvaljujem na odgovoru!
-
Prvo da kazem da mi se ne smejete posle ovog pitanja !!!!!
Sta je to SOCIVO ?
-
Sočivo (Lens culinaris) jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki je poreklom sa Bliskog Istoka. Gaji se zbog jestivog semena koje je oblika sočiva.
Ova biljka je deo ljudske ishrane još od neolita, i jedna je od najranijih pripitomljenih vrsta. Sočivo je povrće sa najvećim udelom belančevina posle soje - 26%, zato i zauzima i vrlo važnu ulogu u ishrani stanovništva nekih delova sveta, naročito u Južnoj Aziji.
Postoje razne sorte sočiva, različite po boji semena (smeĂ°e, žute, crvenkaste, zelene i crne).
*To ti je nesto izmedju pasulja i graska...mada po ukusu najvise podseca na pasulj*
-
8) 8) 8)
Socivo je isto neka vrsta pasulja.
Meni je dosta ukusno,dok ga mnogi nevole.
-
u ne znam kako, ali pasulj obozavam i bas sam danas slomio jedno 4-5 tanjira, a socivo ne daj boze ni da vidim...
to je sve u glavi...
-
Mozda, ali verovatno i u nacinu pripreme!Ne mogu bas "svaki" pasulj da smislim!!A, zamisli kako je tek poslesluzenja vojnog roka! :o
-
iskreno se nadam da ce, dok ja zavrsim fax ukinuti to sluzenje pa nikad necu morati saznati... ;)
a pasulj vise volim ovako kuvani nego kad se pece, ali sta cu kad je ovako korisnije....
a onako pojedem i kilu hleba pride... :-[
-
Mozda, ali verovatno i u nacinu pripreme!Ne mogu bas "svaki" pasulj da smislim!!A, zamisli kako je tek poslesluzenja vojnog roka! :o
Da ne bi pasulja u vojsci mislim da bi umro od gladi, uostalom kao i vecina nesretnika u zelenom.
-
Brate ja nisam mogao da smislim onu vojnicku hranu prvih mesec, mesec i po. Uvek smo imali da biramo izmedju dva obroka prvi je bio glavni (obicno neki buckuris), a ko nije hteo to da jede uzimao je pasulj koga je bilo u neverovatnim kolicinama i to svaki dan bukvalno.
Tako da sam vise od mesec dana jeo samo onaj vojnicki pasulj i ugojio se 2kg...neverovatno.
Ziveo suljpa and God bless PASULJ.
-
juce sam ga jeo...stanje u kojem sam sada nebi pozeleo nikom :-[ ;D ;D ;D
-
8) 8) 8)
Kako li je tek bilo tvojoj okolini :D
-
ja sam ga danas jeo.. Pasulj sa sunkom.. lele :)
-
mislim da je pun skroba, kao i banane i krompir, al bolje nek nam Dr Svarc kaze vise o tome...
-
Otvorio sam pravu temu ;D ;D ;D... pasulj je stvarno extra namirnica sa puno proteina i uh. I zdravo ga je nesti naravno, nasuprot raznim pricama :P Ko misli da uradi nesto u ovom sportu, ne moze da se gadi na pasulj, grasak, socivo.... tako da samo napred. btw, sinoc sam otvorio ovu temu, a danas za rucak bas pasulj. Keva vidovita. Prijatno :)
-
sve u svoje vreme .. ima mesta u ishrani naravno ..ali vishe kao UH ... ti prot iz pasulja nisu neshto od chega cesh se napucati :D ... ali ako bi se meshalo vishe izvora biljnog porekla onda i nisu za zanemariti ..
-
Ako smo vec kod pucanja, ;D ;D pasulj je savrsen za to... ;)
Dobar pasulj se cuje daleko :D
-
Ja uglavnom jedem kuvana jela pre treninga kao sto su pasulj ,grasak,boranija ,spanac itd... Samo gustinu ;D Brzo se vare tako da nema nadimanja u toku treninga sto je jako bitno.
-
Ja uglavnom jedem kuvana jela pre treninga kao sto su pasulj ,grasak,boranija ,spanac itd... Samo gustinu ;D Brzo se vare tako da nema nadimanja u toku treninga sto je jako bitno.
Bas tako i ja naj vise volim da pojedem nesto kuvano pre treninga !!! :D
-
Kad bi pasulj pojeo pre treninga doziveo bi takvu eksploziju za vreme treniranja da to ne bi bilo humano. Ne daj Boze noge raditi :P
-
molio bih vas za neki recept,ako ima onih koji sami sebi spremaju pasulj!
hvala unapred!
-
Joooj slabije... Ne znam da li ces nekog takvog naci ovde ;)
-
Joooj slabije... Ne znam da li ces nekog takvog naci ovde ;)
Eeee n00b-ovi.... pa sta mislite da nam mame spremaju hranu a mi samo sedimo... lepo bi bilo ali nije tako nazalost :( :D :D :D
molio bih vas za neki recept,ako ima onih koji sami sebi spremaju pasulj!
hvala unapred!
e ovako... ja od pasulja jedem samo pasulj salatu.... ovako...skuvas pasulj (ja obicno koristim onaj tamni), kad zrno dovoljno omeksa izvadis ga iz lonca, procedis, stavis u ciniju, dodaj malo maslinovog ulja i naseckas odozgo malo crnog luka i dodas sirce... extra ispadne :)
-
meni majka sprema skoro svu klopu noobovi :D jedino kuvam jaja i tako te sitnice ;D
-
meni majka sprema skoro svu klopu noobovi :D jedino kuvam jaja i tako te sitnice ;D
Pa i meni keva po neki put spremi klopu ali nije to bas cesto... obicno ona kuva pirinac posto meni to ide bas na zivce.... ostalo ja spremam :)
-
Ma *beš pasulj bez ZAPRŠKE! ;D :D
-
E nov sam u svemu ovome,trudim se da se o svemu obavestim,najvise preko neta,al uglavnom nabasam na forume u kom su 90% poluidioti gori od mene....nemam pojma sta je WTB,mada mozda mogu da predpostavim.....ja sam sa ovim programom,tj. sa trcanjem vec poceo,jer mi ovaj metod koji sam naveo pre deluje do jaja....i takodje znam,to sto si ti sad napomenuo,da moram fasisticki striktno da vodim racuna o ishrani....al ako vec oces da mi pomognes,posalji mi ako imas program ishrane tokom nedelje-za definiciju....znam da to postoji,al ja sad trebam preko drugovog druga kom rodjak poznaje sestru instruktora(kakvo proseravanje,a...)da nabavim to parce papira....tako da jos jednom te molim i ljude dobre volje ako imaju da mi to posalju sto pre,moze i na mail--labovicoseum@gmail.com....sto pre ???
-
ne treba nista da nabavljash nego da sam prochitash i nauchish ... kao i svi mi :)) .. imash vishe nego dovoljno informacija da sebi napravish plan ishrane + trening ... tako da .. sve je na tebi ..
-
hvala Mickey,probaću danas pa javljam kako je ispalo!a pošto obožavam pasulj ne sumnjam da će biti dobro!
-
E nov sam u svemu ovome,trudim se da se o svemu obavestim,najvise preko neta,al uglavnom nabasam na forume u kom su 90% poluidioti gori od mene....nemam pojma sta je WTB,mada mozda mogu da predpostavim.....ja sam sa ovim programom,tj. sa trcanjem vec poceo,jer mi ovaj metod koji sam naveo pre deluje do jaja....i takodje znam,to sto si ti sad napomenuo,da moram fasisticki striktno da vodim racuna o ishrani....al ako vec oces da mi pomognes,posalji mi ako imas program ishrane tokom nedelje-za definiciju....znam da to postoji,al ja sad trebam preko drugovog druga kom rodjak poznaje sestru instruktora(kakvo proseravanje,a...)da nabavim to parce papira....tako da jos jednom te molim i ljude dobre volje ako imaju da mi to posalju sto pre,moze i na mail--labovicoseum@gmail.com....sto pre ???
Mislim da si promasio temu :) ovde je tema o pasulju! :)
A ti si verovatno hteo da se nadovezes na ovu temu:
http://forum.pansport.rs/index.php?topic=54915.msg786215#quickreply
Odgovoricu ti tamo...
hvala Mickey,probaću danas pa javljam kako je ispalo!a pošto obožavam pasulj ne sumnjam da će biti dobro!
Probaj videces odlicno je :) (po istom principu mozes da uradis i sa kuvaim krompirom ili cak da ga pomesas sa pasuljem)
-
A najvise volim ljude sto dodju pa kukaju i traze pomoc ocajnicki, a sve im je pred nosom. samo treba prelistati sve strane foruma i lepo sve pise. I da, sorry zobg off-a 8)
-
a pasulj u konzervi? jeste skuplji ali ne morate da ga kuvate :)
-
Ja generalno nisam ni za sta sto je u konzervi.... Najbolje kad se priprema kuci, sigurno znam sta jedem :P
-
Pasulj u konzervi sa slaninom je priceless!!!
-
Vojnicki pasulj je zakon ali samo prvih nedelju dana ;D
-
samo prebranac al slabo muci me stomak od pasulja nenormalno :D alergican sam na njega hahah
-
Pasulj kao lek
Običan pasulj je snažno stedstvo za sniženje holesterola i regulaciju nivoa šećera u krvi. Dovodi se u vezu sa manjim oboljevanjem od pojedinih oblika raka, ali se javlja i kao glavni izazivač gasova kod mnogih ljudi.
Pasulj je nepravedno zapostavljen u našoj ishrani. Izreka prost kao pasulj označava naš odnos prema ovom izuzetno lekovitom i hranljivom povrću. Znanje o njegovom delovanju na zdravlje bi moglo da mu vrati važno mesto u našoj ishrani.
Sastav pasulja
Pasulj sadrži 55,7% ugljenih hidrata, 22% belančevina, 1,5 % masti i 7,3& dijetnih vlakana. Ima B vitamona i to najviše B1, B2, B6, zatim vitamon C i katotene. Od minerala sadrži kalijum u visokom , a natrijum u niskom procenu. Značajan je sadržaj kalcijuma i gvožĂ°a. Postoji veliki broj vrsta pasulja i sve one imaju visoku energetsku vrednost, jer sadrže dosta ugljenih hidrata i belančevina. Energetska vrednost 100g pasulja je 1402kj ili 335kcal.
Snižava holesterol
Smatra se da namirnice, kao pasulj, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana imaju moć da smanje resorpciju holesterolo iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome. Posebno je značajno to što pasulj snižva nivo LDL holesterola, takozvanog lošeg hlesterola. Njegova štetnost potiče od toga što čini graĂ°u za opasne naslage u krvnim sudovima. Da bi se pobedio loš holesterol potrebno je najmanje 6g rastvorljivih vlakana dnevno. Samo pola šolje kuvanog pasulja sadrži od 2,2 do 2,4g rastvorljivih vlakana.
Pasulj i šlog
Ako se plašite šloga jedite nekoliko puta nedeljno pasulj. Osim što snižava holesterol i tako čuva krvne sudove on sadrži dosta kalcijuma. Smatra se da 400mg kalcijuma dnevno gotovo prepolovljuje rizik od nastaka šloga, a pola šolje kuvanog pasulja sadrži 613mg ovog važnog minerala.
I dijabetes
Da bi izbegli dijabetes tip2 jedite više pasulja. Ako ga već imate ne izbegavajte pasulj jer on sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana. Ona se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegove opasne skokove u krvi.
Zaštita želuca i žuči
Kuvani pasulj, naročito beli i crveni, može da neutrališe želudačnu kiselinu i time umanji tegobe kod čira (ulkus) i otežanog varenja (dispepsija). Više pasulja u ishrani sprečava nastanak kamenaca u žuči. Žene vegetarijanci koje jedu dosta pasulja imaju znatno reĂ°e kamen u žuči. Taj uticaj ima zahvaljujući smanjenju zasićenosti žuči holesterolom.
Žene i pasulj
Svojim sadržajem kalcijuma, pasulj se bori protiv osteoporoze, bolesti koja najviše pogaĂ°a žene u menopauzi. Pasulj može da zaštiti od raka dojke, jer sadrži fitoestrogene, koji učestvuju u blokiranju estrogena koji utiče na nastanak i ravoj ove jako raširene bolesti. TakoĂ°e sadrži nekoliko antikancerskih supstanci, uključujući inhibitore proteaze i fitate. Žene sa Kariba i iz Meksika, koje jedu velike količine pasulja, reĂ°e oboljevaju od raka dojke. Pasulj sadrži folnu kiselinu, koja dokazano štiti bebe od uroĂ°enih poremećaja u razvoju nervnog istema. Zbog sadržaja fitoestrogena ublažavaju tegobe kod žena u postmenopauzi.
Spisak lekovitih dejstava je dug
Konzumiranje paslja se povezuje sa manjim oboljevanjem od raka debelog creva, verovatno zbog toga sto sakuplja toksine u crevima. Antikancersko dejstvo više imaju tamne vrste pasulja u odnosu na beli i žuti. To svojstvo potiče od većeg sadržaja antioksidanasa u odnosu na beli pasulj. Pasulj utiče na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma. On je jedna od retkih namirnica koja sadrži više kalijuma od natrijuma i time deluje diuretski tj. izbacuje tečnost i smanjuje krvni pritisak. Smanjuje rizik oboljevanja od infarkta miokarda. Interesantno je da pasulj može da pomogne pri odvikavanju od pušenja. On povećava baznost u organizmu koja utiče na to da nikotin duže kruži organizmom i smanjuje želju za njim.
Pasulj može da smeta
Pasulj je kod mnogih glavni izazivač gasova, nadutosti i grčeva u stomaku. Kod većine to zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove primene. Ako se pasulj potopi uveče, a kuva sutradan, pri čemu se voda promeni najmanje tri puta, a u jelo stavi malo belog luka i Ă°umbira, stvarnje gasova se znatno umanjuje. Pogoršava dijareju (proliv) pa ga tada treba izbegavati.
preuzeto sa: www.porodicnilekar.net
-
i sad pročitajte koji su najveći "proizvoĂ°ači" prirodnog gasa ;)
šalim se malo..
pasulj je super samo je ono štp obično uz njega ide obično premasno...
-
i sad pročitajte koji su najveći "proizvoĂ°ači" prirodnog gasa ;)
šalim se malo..
pasulj je super samo je ono štp obično uz njega ide obično premasno...
aha
ja volim samo pasulj u salati... samo ga tako jedem...
moze se napraviti dobra mexicka salata sa tunom, kukuruzom, graskom i naravno pasuljom... sve lagano obareno.. mmmm
-
ja sve to pomešam, pa stavim u rernu da se zapeče - još bolji ukus ako se malo zapapri (sa ljutom papričicom) ;)
-
I po meni je najkvalitetniji pasulj iz glinene posude ili kako se vec zove, sta mi mozak. Malo samo da se zapece i prava poslastica!
-
8) 8) 8)
ja isto volim i ponekada spremim salatu :)
skuvam u cistoj vodi onaj crveni,da onako ostanu lepa i cvrsta zrna :)
posle po ukusu sirceta,lanenog ulja ,persuna i puno beloga luka :)
obicno jedem uz pecenu jetru ili srca :)
-
I po meni je najkvalitetniji pasulj iz glinene posude ili kako se vec zove, sta mi mozak. Malo samo da se zapece i prava poslastica!
tavče na gravče ;)
-
E da, tako se zove :) Najbolja varijanta pasulja...
-
probaj ljutu varijantu sa ajvarom... zakon :)
-
upravo ste mi dali ideju za meksičku salatu koju obožavam sa onim crvenim pasuljem i crvenim lukom, i kukuruzom naravno
-
upravo ste mi dali ideju za meksičku salatu koju obožavam sa onim crvenim pasuljem i crvenim lukom, i kukuruzom naravno
taj crveni sa velikim zrnima je najbolji (ako na isti mislimo)... ne znam kako se tacno zove... sad bas odoh malo po netu da istrazujem o vrstama pasulja pa cu saznati... :)
ja tako kupim 4-5 vrsta pasulja pa pomesam... jos dodam svakakvog povrca, tunu... ma svasta, nek se sareni a i veoma ukusno bude ;)
-
evo danas jela pasulj... malo preljut sos ali išlo je :) više volim da je malo jačeg ukusa, nego buzukusno (uvek volimd a podvučem da zdrava hrana ne mora biti , niti treba da bude, bezukusna)
-
Crveni pasulj
Mogao bi da bude vaš novi najbolji prijatelj u borbi protiv starenja. Crveni pasulj rangiran je na trećem mestu od 100 namirnica najbogatijih antioksidantima. U njima se nalaze proteini, gvožđe, B vitamini, magnezijum i zdrav holesterol.
Jedite ga - Kuvanog (iz konzerve ili potopljen, pa skuvan). -- iz"Zdrave zene" :)
Naučnici s državnog Univerziteta u američkoj saveznoj državi Colorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na američkom tržištu, i izmerili količinu antioksidansa u svakom od njih.
Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni, i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidansa i drugi lekovitih materija nego beli i žuti pasulj.
Salata od crvenog pasulja
Potrebno: 2 konzerve tunjevine u komadima, 4 kisela krastavca, 300rg crvenog kuvanog pasulja, 1-2 čena belog luka, pola glavice luka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber i peršun
A vidim po netu da se crvein pasulj uglavnom jede sa belim pirincom.. ;)
(http://i166.photobucket.com/albums/u96/sirchet/SDC11297.jpg)
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/w1.jpg)
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/w2.jpg)
-
Pa sulj se rekto jede u kombinacijama, a fenomalno moze da ide sa mnogim stvarima, kao npr na ovim divotama na slikama :)
Ali meksicka salata je neprikosnovena :) pasulj, kukuruz, tuna... i malo zaljuceno
Sa rizom cu morati da probam. Jeo sam sa zlatiborskim rezancom i extra je! Bas ide... Probajte...
-
Volim da ga ispasiram, dodam malo sitno seckanog belog luka, malo vegete i ispadne mi suuupeeer. :) Za još bolji ukus, sve to može se staviti u rernu i zapeći 15 ak min.
-
Retko ga jedem i nisam bas neki ljubitelj.Mada,ako se spremi dobro onda je veoma dobar.Vise volim daje malo corbastiji i tako mi vise prija.
-
Ja bas pasulj kao pasulj, corba mi je nezamljiva. Evo danas sam rucao pasulj pomesan sa nekom integralnom testeninom, mali makaroni istalasani, bas su ukusni, pogotovo zajedno... Malo bosiljka od gore, maslinei meni super :)
-
Pa sulj se rekto jede u kombinacijama, a fenomalno moze da ide sa mnogim stvarima, kao npr na ovim divotama na slikama :)
Ali meksicka salata je neprikosnovena :) pasulj, kukuruz, tuna... i malo zaljuceno
Sa rizom cu morati da probam. Jeo sam sa zlatiborskim rezancom i extra je! Bas ide... Probajte...
taj tvoj čuveni zlatiborski rezanac :D obišla sam nekoliko zdravih hrana da bih našla neprikosnoveni zlatiborski rezanac :D super je!
-
Pa sulj se rekto jede u kombinacijama, a fenomalno moze da ide sa mnogim stvarima, kao npr na ovim divotama na slikama :)
Ali meksicka salata je neprikosnovena :) pasulj, kukuruz, tuna... i malo zaljuceno
Sa rizom cu morati da probam. Jeo sam sa zlatiborskim rezancom i extra je! Bas ide... Probajte...
taj tvoj čuveni zlatiborski rezanac :D obišla sam nekoliko zdravih hrana da bih našla neprikosnoveni zlatiborski rezanac :D super je!
ja sam malopre prvi put jeo z. rezanac...jutros ga kupio.. kad sam ga skuvao licio mi je na sirovu lignju.. pa sam bio malo skeptican... al extra je... ;) no da ne idem u off....
-
jeste, ja sam prekuvala isto... :)
a sa pasuljem, hmm... bila bi to čini mi se malo teža kombinacija za varenje, ali verovatno jako ukusna
-
Hmm, nisam imao problema, npr za rucak jedem to i posle sampo par h idem na trcanje i nemam nikakvih prob., ali treba probati pa se licno uveriti, heh
Nekako mi bzvz da jedem sam pasulj, a da uz to jedem hleb, hmm, ne :)
Stp se zlatiborskog tice, Zlatiborski rezanac se kuva najvise minut ;) Sa vodom kada se pravi zna da se slepi malo, ali zato ga odmah pomesate sa cim ga vec pravite (kombinaciju). Sa mlekom ne... A ja cesto napravim sa vodom i dodam malo mleka i bude fenomenalno, i ukus ide na onaj kao sa mlekom a ne lepi se
-
za bolje varenje pasulja dodajte tokom kuvanja nane (može i ona iz kesice za čaj)...
ne oseti s epromena ukusa a stavrno se lakše vari
-
Nadam se da si sigurna u to da se ne menja ukus jer ću sutra to da isprobam i ne bih da jedem pasulj sa aromom nane. :D
Inače, uvek ostavim pasulj da odstoji u vodi noć pre kuvanja.
-
za bolje varenje pasulja dodajte tokom kuvanja nane (može i ona iz kesice za čaj)...
ne oseti s epromena ukusa a stavrno se lakše vari
Ovo mi deluje veoma zanimljivo,morace da se proba :)
-
javite kako je prošlo :)
-
Da li neko od vas kad kuva pasulj izbaci zrna koja plutaju po povrsini vode??
mislim na ona zrna koja isplivaju odmah, cim se potopi pasulj u vodu..
??
-
Meni to sa nanom bas super deluje. Ja bih bas i voleo da mi se oseti ukus nane :)
Bosilaj u u pasulj (na kraju) je meni super. Ko nije probao, nek izvoli
-
Da li neko od vas kad kuva pasulj izbaci zrna koja plutaju po povrsini vode??
mislim na ona zrna koja isplivaju odmah, cim se potopi pasulj u vodu..
??
zaista ?? a što bi se ta zrna izbacila.. doduše u mojoj familiji ja nisam stručnjak za pasulj ali nešto se ne sećam tog detalja...
-
pa na primer kad se kestenje pece... prvo se potopi u vodu a onda se izbace oni koji isplivaju gore jer ako se oni ispeku budu crni unutra, a i laksi su od ostalih...
pa sam kontao da je mozda tako i kod pasulja jer sam uporedjivao zrno koje ispliva i koje potone... ovo sto ispliva je dosta lakse pa mislim da ga mozda nije gricnula neka stetocina...
a mozda samo ja preterujem...
-
mislim da preteruješ.. nema potrebe da bacaš zrna.... evo pitala sam stručnjaka za pasulj ;)
-
thanks ;)
-
Dajte link do te tabele namirnica.
-
ako mislis na nutritivnu vrednost namirnica.. evo..
http://www.soystache.com/food-table.htm
-
morao sam probati onu kombinaciju belog pirinca i crvenog pasulja sto sam nasao na netu..
meni je odlicno! nekako bas odgovara lagan pirinac i tezak pasulj.. super1
stavio sam:
Beli pirinac (Thai Style) extra je
Red Kidney pasulj (crveni veliki)
Soja sos
Malo maslinovog ulja
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/21012010677.jpg)
probajte ;)
-
8) 8) 8)
izgleda odlicno...jos samo lepi komad mesa uz to i eto extra klope :)
Da li neko od vas kad kuva pasulj izbaci zrna koja plutaju po povrsini vode??
mislim na ona zrna koja isplivaju odmah, cim se potopi pasulj u vodu..
??
ja nisam nikada i nisam primetio neku razliku izmedju pasulja olivaca i ronilaca ;D
-
ja nisam nikada i nisam primetio neku razliku izmedju pasulja olivaca i ronilaca ;D
hehe.. sad prelazimo na temu sportovi tipa izdrzljivosti.. tamo cu bolje resiti misteriju plivajuceg i gnjurajuceg pasulja... hehe
;)
-
carbo bomb :D ... salim se, deluje super!