Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: senkovic Mart 16, 2011, 08:46:43 pre podne

Naslov: Najbolji UH
Poruka od: senkovic Mart 16, 2011, 08:46:43 pre podne
Samo da obnovimo malo znanje. U kojim namirnicama se nalaze kvalitetni ugljeni hidrati? I u 100grama krompira koliko ima UH, A koliko u 100grama pirinčag? I koliki dnevni unos UH treba da bude kad si na masi a koliki kad si na defki?
Naslov: Odg: Najbolji UH
Poruka od: BojanLeet Mart 16, 2011, 11:59:40 pre podne
100gr krompira(sirovog) = 20g uh
100g pirinca(sirovog) = oko 78g uh
na masi od 20g - 999g  :D
Poenta je da je svako razlicit , neko moze da se izreze sa 400g uh dok neko mora da smanji ispod 50g da bi bio priblizno lean
Naslov: Odg: Najbolji UH
Poruka od: MightyMO Mart 17, 2011, 09:14:07 pre podne


Pa evo nekih od primera...

Povrće
Legumonoze
Integralni hleb
Integralne testenine
Krompir, pirinač...
Kinoa
Žitarice - ovas, ječam, raž...
vitargo, ugljeni hidrati iz kukurznog skroba


Naslov: Odg: Najbolji UH
Poruka od: Pecha Februar 04, 2014, 10:12:42 posle podne
Ljudi imam pitanje u vezi carbsa,peciva od kukuruznog brasna se sporo vare ili su kao i belo brasno ?
Naslov: Odg: Najbolji UH
Poruka od: MightyMO Februar 05, 2014, 03:37:17 posle podne
Ljudi imam pitanje u vezi carbsa,peciva od kukuruznog brasna se sporo vare ili su kao i belo brasno ?

imaju vrlo slični glikemijski indeks koliko se sećam - beli hleb i kukuruzni...  kukuruzni je zdraviji, ali je najbolja opcija iintegralni - hleb od celovitih žitarica, ima i najviše vitamina i minerala i vlakana i zasigurno najniži GI
Naslov: Odg: Najbolji UH
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Februar 05, 2014, 11:10:26 posle podne
Ljudi imam pitanje u vezi carbsa,peciva od kukuruznog brasna se sporo vare ili su kao i belo brasno ?

Kao sto kaze Monika, tu su negde po glikemijskom indeksu, s tim sto kukuruz ima svojih prednosti. Samo, pitanje je da li se pecivo pravi od kukuruznog brasna ili mesavine.
Naslov: Odg: Najbolji UH
Poruka od: MightyMO Februar 06, 2014, 02:50:01 posle podne
najbolje da sam napraviš projice, tu znaš sam šta stavljaš... a i recept nije komplikovan :)