Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Nabukodonosor Jul 15, 2011, 01:27:52 pre podne
-
Ovo ispade ko oglas. ;D
Krenuo sam na neku dijetu, pa sam u pomoc pozvao svoj omiljeni forum na tu temu i procitao oko dva ipo miliona strana. Dobro, mozda malo manje... ;D
Neke stvari su mi nejasne, posto ljudi se ovde dosta razbacuju nekim terminima koji su spanska sela za mene. I ne samo to....Ove stvari sam procitao, pa sam ih skupio na gomilu, da mi neko pojasni ako je dokon.
1. Neko je napisao da je potrebno unositi dosta nemasnog mesa....koje meso je nemasno? Belo meso pretpostavljam, ali verovatno ima jos.
2a. Jaja...znam, ono od kokoske...ali me zanima kako spremate jaja. Samo kuvana ili..? Opet ako se ne kuvaju moraju da se prze, a to zahteva ulje, a to nije bas lepo.
2b. Kod jaja, jel jedete samo belance ili celo?
3. Riba...kako je spremate? Mislim, ima da se kupi i przena riba, ali opet, to je u ulju. A kuvanu ribu ne mogu da ni da zamislim....verovatno je odvratno.
4. Voce...obozavam bostan! Jel moze ili ne? I ako moze, kad i koliko?
5. Sir...ja u sustini volim da jedem samo onaj sir sto ima da se kupi na pijaci, onaj seljacki...fete i tome slicno ne volim. E sad, ima da se kupi sir od obranog mleka, to je valjda nemasni sir...jel to OK?
6. Lezem kasno, oko 1 najranije....pa to 3.Kada bi trebalo najkasnije da jedem, da bi me to drzalo celo vece? I sta je najpametnije? Mislim koja grupa prehrambenih proizvoda?
7. Slozeni UH...u cemu se oni nalaze? I sta je najbolje da jedem da bih njih unosio?
Za sada toliko, pa cu sutra da nadjem verovatno jos nesto sto mi nije bas najjasnije. Hvala.
-
1. Pileće belo, ćureće belo, teletina, riba
2. Kuvana ili kajgana na teflonu bez ulja ili u tiganju sa vrlo malo ulja
2b. Cela
3. Dinstaj. Ne moraš pržiti, ako je već pržena, ne jedi kožure i repove.
4. Može, ali ne mora. Ja je ne jedem, jer nisam neki ljubitelj.
5. Traži mladi malomasni sir ili čuvena Ella
6. Sir ^^ + neko meso: govedina/piletina. Možeš jesti 1 minut ili 2 sata pre nego što legneš. Nebitno.
7. Pirinač, krompir, ovsene.
-
Možeš jesti 1 minut ili 2 sata pre nego što legneš. Nebitno.
Eto, da sam juce umro, ovo ne bih znao. Hvala!
-
8. Da li je OK da jedem zimnicu (u sred leta jebiga) koja ima da se kupi po marketima, tipa onaj crveni pasulj, kukuruz secerac, kornisoni i slicno? Opet sve to, ako uzmemo u obzir pocetak teme i moju zelju da skinem salo.
9. Belo meso, junetina, teletina...jel OK prziti bez ulja, tj. na pekacu ili rostilju?
-
A, što ne bi koristio sveže povrće uz svoje obroke? Bilo šta da pržiš, ako hoćeš da je zdravo, ne treba ti ulje. Ako i staviš kap-dve ulja na teflonu, nije propast sveta. Opušteno. Ja sam od onih fanatika kojima nije teško da svakog dana pali roštilj na terasi i sprema meso, ali poslužiće ti i električni roštilj ako nisi tako zagrižen da ti meso bude baš ukusno. :)
-
A šta fali zamrnutom povrću (mada ti u to ne spada kukuruz, a kornišoni imaju puno soli).. tu ti sapda brokoli, spanać, šargarepa, karfiol a toga svega imaš sad i na pijaci ali ako ti lakše da odeš do Maxija i to nakupuješ, što da ne
-
@Robert
Ja nisam neki ljuditelj ulja, cak naprotiv, svo meso przim bez grama ulja ili dinstam. Pa me je zanimalo jel to OK, posto vidim svi nesto kuvaju meso ko blesavi, cak i ribu.
@daniela svarc
Pa ne fali mu nista, ne kazem, nego video sam da ima sve zivo da se kupi npr. u Tempu u delu gde je kao zimnica, sve u konzervama ili staklenoj ambalazi, pa mi se to svidelo. Ali opet malopre videh da je pasulj npr. dosta kalorican, pa bih verovatno trebao njega da izbegnem. Kukuruz secerac jedem skoro svaki dan, ako nista drugo kao prilog uz neko jelo.
-
Sve je stvar ukusa - neko prži, neko peče, neko kuva meso. Dokle god je bez ulja(tj. sa par kapi ulja), sve je ok. Možeš ga spremati na bilo koji od tih načina.
-
@Robert
Ja nisam neki ljuditelj ulja, cak naprotiv, svo meso przim bez grama ulja ili dinstam. Pa me je zanimalo jel to OK, posto vidim svi nesto kuvaju meso ko blesavi, cak i ribu.
@daniela svarc
Pa ne fali mu nista, ne kazem, nego video sam da ima sve zivo da se kupi npr. u Tempu u delu gde je kao zimnica, sve u konzervama ili staklenoj ambalazi, pa mi se to svidelo. Ali opet malopre videh da je pasulj npr. dosta kalorican, pa bih verovatno trebao njega da izbegnem. Kukuruz secerac jedem skoro svaki dan, ako nista drugo kao prilog uz neko jelo.
Promašio si poentu... nije svaka kalorija loša... kalorije su to neophodne za život, ali je razlika u izvoru tih kalorija.. prema tome pasulj je npr ok, kukuruz može biti izvor složenih UH, ali ta hrana iz tegla npr ima u sebi dosta natrijuma koji zadržava vodu pa ćeš biti bezveze naduven i izgeldaćeš deblje nego što jesi samo od te vode... itd....
čini mi se da imaš još dosta da čitaš i učiš o ishrani, ali zato smo tu
-
Pa imam. Ali i citam. ;)
-
Primera radi, ako non stop gledaš na kalorijsku vrednost, ti nikada ne bi uzeo kašiku maslinovog ulja, zar ne? :) Masti nose najviše kalorija(1g - 9 kal), ali to ne znači da ih moramo skroz izbaciti iz ishrane. Loše masti treba eliminisati, ali ne i dobre(esencijalne).
Dobro je ako čitaš i voljan si da učiš. Uvidećeš mnogo novih stvari za koje nisi znao ili ćeš shvatiti gde si do sada grešio a bio si siguran da činiš ispravno. ;)
-
Amen...
nema veze ako ne znaš ali super ako se trudiš, to je dobar znak ;)