Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Septembar 02, 2011, 03:48:29 posle podne
-
Riba u ishrani i problem sa živom
Riba je već dugo sastavni deo zdravih dijeta sportista i svih onih kojima je stalo do zdravlja, a za to postoji mnogo razloga. Evo nekoliko:
Riba je visoko kvalitetni izvor životinjskog proteina koji je lako dostupan i najčešće, u zavisnosti od lokacije, prilično jeftin. Niskomasna riba(poput tune, koja je decenijama na meniju bodibildera i ostalih sportista) je gotovo bez masti, a odlične su čak i one masnije ribe jer sadrže gomilu zdravih masti i to u obliku omega 3 ribljeg ulja.
Visok sadržaj taurina u ribi odličan je za povećanje osetljivosti insulina i/ili leptina.
To su bile dobre strane, ali riba ima i svojih loših strana. Problem je kako se izboriti sa visokim sadržajem žive u pojedinim vrstama ribe. Živa je, kao što verovatno znate, vrlo toksična i, kada se dovoljno akumulira u telu, može napraviti velike probleme.
Pitanje koje se najčešće vrti jeste – koliko ribe možemo pojesti na dnevnom nivou da bismo iskoristili sve njene blagodeti(proteine i esencijalne masti), a istovremeno izbegli opasne doze žive?
U zavisnosti od vrste ribe, koncentracija žive može varirati od one koja se ne može detktovati, preko veoma niske pa do veoma visoke koncentracije. Na kraju ovog članka videćete koje su maksimalne bezbedne dnevne doze žive koje možemo uneti. Onda ćete iz priložene tabele videti da je neke vrste riba moguće neograničeno konzumirati, dok se unos drugih mora ograničiti. Tako je, recimo, 4-5 unci(120-150g) konzervisane tune dnevno daleko iznad dozvoljenih limita, iako bodibilderi i sportisti jedu i mnogo više od toga.
Riba
Rekli smo da je riba izvor visoko kvalitenih proteina. Postoji mnogo vrsta riba, baš poput pernate živine. Riba je odličan izbor u bilo koje doba dana, osim u poriodu neposredno oko treninga. Neki istraživači su pokazali da riba drži ljude punijim čak i u odnosu na piletinu ili crveno meso.
Omega 3 masti iz ribe su fenomenalne – kako za opšte zdravlje ljudi, tako i za poboljšanje perfomansi sportista. Korisna svojstva ovih masti teško je i nabrojati. Ubrzavaju sagorevanje, smanjuju potencijal za skladištenje masti, smanjuju upalne procese, smanjuju depresiju, održavaju raspoloženje stabilnim, smanjuju mogućnost od srčanih oboljenja i zgrušavanja krvi. Non stop se otkrivaju nove benificije, pa se slobodno može reći da, ako postoji neki suplement koji bilo ko može redovno koristiti, to je riblje ulje.
Iako se neki naučnici trude da poboljšaju omega 3 sastav nekih od namirnica(tako, recimo, imamo Omega 3 jaja), i dalje je riba glavni izvor ovih masti kada je reč o hrani.
U zavisnosti od mesta u lancu ishrane varira i koncentracija žive u ribi. Hronično konzumiranje žive preko ribe može skroz da poništi sve pozitivne efekte koje ove životinje nose. Upravo zbog ovih potencijalnih opasnosti, Američka agencija za zaštitu okoline i Svetska zdravstvena organizacija postavile su dnevne i nedeljne limite za bezbedan unos žive. Trudnice i žene koje žele da zatrudne treba da smanje unos žive na najmanju moguću meru kako bi smanjile rizik od raznoraznih anomalija deteta.
U tabeli su prikazane vrste riba i koncentracija žive u njima(na 90g).
(http://img12.imageshack.us/img12/6695/ivauribi.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/12/ivauribi.jpg/)
Što niža koncentracija žive, to bolje. Na dnevnom nivou, muškarci treba da ostanu na 0.19 ili manje. Riba sa koncentracijom žive većom od ove može se jesti do dva puta nedeljno. Žene treba da ostanu na 0.14 ili manje i mogu ići do 0.38 dva puta nedeljno. Primera radi, količina ribe koju bodibilder pojede za jedan dan, sadrži daleko veću koncentraciju žive od preporučene.
Izvor: http://www.bodyrecomposition.com (http://www.bodyrecomposition.com)
Prevod: Robert
-
Procitao sam skoro sve articles sa Lyle-ovog sajta. Jako citljivo pise, i ima dosta funny momenata
Sve u svemu odlican :)
-
Ja obožavam njegov stil pisanja. Jedino baš ne volim kada onako pošizi i počne da lupa sve i svašta. :D
-
Pastrmka?
-
Trout. Ako si mislio na prevod. :)
-
Nikad nisam razmisljala o koncentracije zive u ribi i o unosu. Znala sam da ne treba cesto jesti tunu radi zive. Izuzetno volim ribu da jedem i morske plodove, ali eto, nisam razmisljala o tome da moze unos zive biti tako povecan.
Ja posebno volim soma da jedem, samo ga nekako ne vidim na spisku. Uglavnom jedem oslic, sardine i naravno soma.
-
Jes trout
-
Nikad nisam razmisljala o koncentracije zive u ribi i o unosu. Znala sam da ne treba cesto jesti tunu radi zive. Izuzetno volim ribu da jedem i morske plodove, ali eto, nisam razmisljala o tome da moze unos zive biti tako povecan.
Ja posebno volim soma da jedem, samo ga nekako ne vidim na spisku. Uglavnom jedem oslic, sardine i naravno soma.
Som je na engleskom Catfish, ali ga ne vidim na spisku. E, sad, nisam siguran da li ima još neki naziv pod kojim je ovde upisan... Nisam baš native English speaker. :D
Tunjevina, oslić i som su mi najčešće na meniju.
-
Nikad nisam razmisljala o koncentracije zive u ribi i o unosu. Znala sam da ne treba cesto jesti tunu radi zive. Izuzetno volim ribu da jedem i morske plodove, ali eto, nisam razmisljala o tome da moze unos zive biti tako povecan.
Ja posebno volim soma da jedem, samo ga nekako ne vidim na spisku. Uglavnom jedem oslic, sardine i naravno soma.
Som je na engleskom Catfish, ali ga ne vidim na spisku. E, sad, nisam siguran da li ima još neki naziv pod kojim je ovde upisan... Nisam baš native English speaker. :D
Tunjevina, oslić i som su mi najčešće na meniju.
Znam kako je na engleskom... zacudila sam se da ga nema na spisku, kad je on jedna od najvecih recnih riba u evropi. Mozda ima negde po netu da se nadje kolika je koncentracija zive u somu.. Zapravo me ne brine toliko, jer ga ne konzumiram bas mnogo. Ipak je dosta kalorican. :)
-
Sigurno da ima. Evo, baš ću da potražim pa ću ovde preneti, ako te zanima. :)
-
Naravno da me zanima, cisto da znam :)
-
Prema ovom izvoru, 0.05 je koncentracija žive u somu. http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/Fish-101_UCM_305986_Article.jsp (http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/Fish-101_UCM_305986_Article.jsp)
Dakle, može se slobodno jesti. :)
-
Hvala na odgovoru. Zna li neko koje su posledice visokog unosa zive, tj otrovanja zivom?
-
Hvala na odgovoru. Zna li neko koje su posledice visokog unosa zive, tj otrovanja zivom?
Знаци и симптоми
Уобичајени симптоми тровања живом су периферна неуропатија (представљање као парестезија или свраб, спаљивање или бол), коже боје (розе образа, прстију на рукама и ногама), оток и десквамацијом (проливања коже).
Меркур се сматра да инактивацију С-аденосил-метионин, која је неопходна за катехоламина катаболизам од цатецхол-О-метил трансфераза. Због немогућности организма да деградира катехоламина (нпр. Адреналин) лице које пате од тровања живом може доћи до претераног знојења, тахикардија (упорно брже од нормалног срца), повећана саливација и хипертензија (висок крвни притисак).
Погођени деца могу показати црвени образи, нос и усне, губитак косе, зуба и ноктију, пролазна оспа, хипотонија (слабост мишића), као и повећана осетљивост на светлост. Остали симптоми могу укључивати дисфункцију бубрега (нпр. Фанконијева синдром) или неуропсихијатријске симптоме, као што су емоционална лабилност, памћење, или несанице.
Дакле, клиничка презентација може да личи на феохромоцитом или Кавасаки болести.
Пример десквамацијом из руку детета са тешким живу тровања стиче руковање елементарну живу је ову фотографију у Хоровиц, и др. (2002) [4].
Узроци
Потрошња рибе је далеко најзначајнији извор ингестије везаних живе излагање код људи и животиња, иако биљака и стоке, такође садрже живу, због биоакумулација живе из земљишта, воде и атмосфере, и због биомагнифицатион од конзумирања других живе који садржи организама [5] Излагање живу може доћи из дисање загађени ваздух, [6]. из исхране намирнице које су стекли живе остаци током обраде, [7] из излагања живе паре у живом амалгама зубних надокнада, [8] и услед неправилног коришћење или располагање живе и живу које садрже објекте, на пример, после просипања елементарну живу или неправилног одлагања флуоресцентне лампе. [9]
Потрошња китова и делфина меса, као што је пракса у Јапану, је извор висок ниво живе тровања. Тетсуиа Ендо, професор на здравље наука Универзитета у Хокаиду, има тестиран кит меса купљен у лов на китове граду Таији и пронашли живу нивое који су више од 20 пута прихватљиво јапанске стандарде. [10]
Људски генерисаних извора као што су угаљ емитују око пола атмосферских живе, са природним изворима, као што су вулкани одговоран за остатак. Процењује две трећине људског генерисаних живу долази из стационарних сагоревања, углавном од угља. Други важни људски генерисаних извори су производње злата, обојених метала производња, производње цемента, одлагање отпада, људска крематоријума, каустична сода производње, сировог гвожђа и челика, жива производње (углавном за батерије), као и биомасе гори. [11]
Мали независни злата рада радници су под већим ризиком од тровања живом због сирове методе обраде. Таква је опасност за галамсеи у Гани и сличним радника познат као орпаиллеурс у суседним земљама франкофона. Иако не постоје званични влада процене радне снаге, посматрачи верују двадесет хиљада до педесет хиљада раде као галамсеис у Гани, цифра која укључује многе жене, које раде као носачи.
Меркур и многи од његових хемијских једињења, а посебно органомерцури једињења, могу се лако апсорбује кроз директан контакт са голим, или у неким случајевима (као што је диметхилмерцури) недовољно заштићена, коже. Жива и њена једињења се често користе у хемијским лабораторијама, болницама, стоматолошке клинике, као и објеката који су укључени у производњу артикала као што су флуоресцентне сијалице, батерије и експлозива [12].
wikipedia via google translate
-
Jel okej jesti svaki dan po 100g tunjevine?
-
Kako ces to uspeti? 5/6 konzerve ?
-
Ne znam dali sam te razumeo... Konzerva od 95 g, pa sam zaokruzio na 100. Sta 5/6...
-
Aha, mislio sam da je konzerva 120g. To neka mala ta tvoja ;)
-
Ja kupujem Mistral tunjevinu. Konzerva je 180g, ali kad se odbije ulje ostaje oko 130g čistog mesa. :)
-
Pa da, uglavno su na 180g ukupno 120-130g tune :)
-
Jeste vi culi na vestima da su K-plus i premija tunjevina neka teska zaebancija i da su nesto se zalili na te brendove..Pa vi jedite ribu u konzervi////
A isto tako sam video da su u nekom maxi marketu nabavili tunu od shtuke...hohoho kao i tunu u b.ulju...ahahah
Pa vi vidite sta ce te :)
_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me? (http://x.exps.me?)f2460de1c8e00ddfd956cc3731e72af4
-
u mad bro?
-
u mad bro?
Same question here?
posebno ono tuna od stuke - Sta je sledece svinjetina od piletine?
-
Jesi ti čuo kad su Hrvati prošle godine povukli našu Jafu i rekli da ima otrovnu ambalažu? Nadam se da sada kapiraš poentu. ;)
-
mislim da je to bilo ove godine
A ta prica o tunjevini je zato sto je iz "toksicnih voda" dalekoga istoka, a sve tine nizeg cenovnog ranga su te. "Evropska" tuna je znatno skuplja.
Nego sta rece misae, ima sad i u biljnom ulju?
Misae ti izgleda tek sad poceo da kupujes tunjevinu?
-
Moguće! :D Učinilo mi se da je dosta prošlo od te frke sa Hrvatima. :D Non stop je to zezanje na tržištu.
-
mislim da je to bilo ove godine
A ta prica o tunjevini je zato sto je iz "toksicnih voda" dalekoga istoka, a sve tine nizeg cenovnog ranga su te. "Evropska" tuna je znatno skuplja.
Nego sta rece misae, ima sad i u biljnom ulju?
Misae ti izgleda tek sad poceo da kupujes tunjevinu?
Hahaha...ma to je bila fora u emisiji vece sa ivanom ivanovicem gde su gledaoci poslali snimljeno telefonom da su likovi napisali u marketu "komadi tune u b.ulju" i nemacki tunstuche fishe preveli " tuna od stuke komadi"....eee Srbijo...lepa li si
-
izvinjavam se, propustio sam tu emisiju.