Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Novembar 04, 2011, 09:11:00 posle podne
-
Jedite jagode za bolju insulinsku osetljivost i manju inflamaciju
Jedite jagode ili pijte sok od jagoda kako biste poboljšali insulinsku osetljivost i smanjili upalne procese. Ovo je naročito bitno primeti u obrocima bogatim ugljenim hidratima. Istraživanja su pokazala da obroci sa puno ugljenih hidrata i masti povećavaju indikatore oksidativnog stresa koji vode ka hroničnoj upali i smanjenoj insulinskoj osetljivosti.
Bogat antioksidativni sastav jagoda može doprineti anuliranju ovakvih efekata.
Nova studija objavljena u British Journal Of Nutrition za predmet je imala gojazne ljude koji su jeli obrok sa visokom količinom ugljenih hidrata i umerenom količinom masti. Jedna grupa je uz takav obrok ispijala placebo, a druga sok od jagode.
Kod grupe koja je konzumirala sok od jagode insulinski odziv bio je mnogo manji, sa manje biomarkera koji ukazuju na upalu.
Razlog ovoga krije se u tome što su jagode bogate moćnim antioksidantima u obliku vitamina C, glutationa i antocianina.
Insulinska rezistencija obično se javlja kod pojedinaca sa hroničnom inflamacijom – stanje obićno praćeno dijabetesom i gojaznošću. Namirnice bogate antioksidantima, poput jagoda, poželjne su u sastavu bilo koje dijete radi boljeg insulinskog odziva.
Ova studija koristila je 10g smrzuntih jagoda u obliku praha, očigledno navodeći na to da su i jagode u ovakvom stanju odlična alternativa svežim, za slučaj da ih ne možete obezbediti uvek. Naravno, sveže jagode su najbolja opcija jer su bogatije antioksidantima od smrznutih. Nevolja u ovom slučaju je ta što neorganske jagode spadaju u voće koje je na vrhu liste po sadržaju pesticida. Uz jagode, odličan izbor voća za poboljšanje insulinske osetljivosti su borovnice, trešnje i maline.
Izvor: http://www.charlespoliquin.com (http://www.charlespoliquin.com)
Prevod: Robert
Reference:
Edirisinghe, I., Katarzyna, B., et al. Strawberry Anthocyanin and its Association with Postprandial Inflammation and Insulin. British Journal of Nutrition. 2011. 106, 913-922.
-
neznam kolko dugo bi uspeo da se drzim ovog ;D
-
Ako ne probaš, nećeš znati. :D Verujem da "radi", ali treba istrajati.
-
Hah obozavam jagode ne bi mi bilo tesko :)
-
I ja ih obožavam, ali zna sebe - postalo bi mi problematično da na duže staze redovno uzimam uz obrok 10-20g.
Razloga su dva:
1) u sezoni bih ih uzimao znatno više jer ih obožavam :D
2) van sezone bi mi brzo dosadilo da meljem smrznute ili ih rastapam i sl. :D