Pansport Forum
Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Fit izgled => Temu započeo: Zoltan Kozma Januar 24, 2008, 12:59:24 posle podne
-
Sta sve jedemo i pijemo?
Jeste li se ikada zpitali koliko je zdravo ili stetno? Evo nekih podataka koji nazalost i nisu bas tako dobri i ohrabrujuci.A napsala je farmaceut Mila Jovanovic.
-Aditivi koji izazivaju teske bolesti,nalaze se u pecivu, slatkisima, konzervama i suhomesnatim proizvodima, sokovima, sirevima, cak i u lekovima!
Svako ko je prilikom kupovine hrane u samousluzi makar preleteo pogledom preko deklaracije mogao je da primeti da gotovo nema nijednog proizvoda bez cudnih oznaka koje pocinju slovom E.
Ipak, vecina gradjana ne zna da je rec o uglavnom otrovnim dodatcima, od kojih neki izazivaju teske bolesti pa cak i rak.
Boje, zasladjivaci, pojacivaci, regulatori kiselosti,konzervansi,stabilizatori,emuzije...
sve su to dodaci koje proizvodjaci dodaju hrani da bi popravili njen ukus, izgled,trajnost i energetsku vrednost.aditiva ima svugde - u suhomesnatim proizvodima,slatkisima,keksu,dzemovima,sirevima,pecivima,sokovima,konzerviranoj hrani,kozmetici pa cak i u lekovima.
Ono sto je frapirajuce je sledece: Oni se u organizmu zadrzavaju dugo, a posle 10godina mutiraju i tada mogu da naprave probleme.
Njihovo cesto unosenje u organizam moze da izazove: Napade astme,ostecenje hromozoma,hiperaktivnost,dermatitis,alergijske reakcije,krvarenje iz nosa,mucninu,visok pritisak,osip,tumore...
Aditiv E407 je posebno opasan za zeludac i citav probavni trakt jer ostecuje sluzokozu i moze da dovede do raka.Ima ga u mlecnim proizvodima ,slagovima,kremovima ,a koristi se i u kozmetici.
Aspartam je veoma opasan a nalazi se u zvakama,bombonama i drugim slatkisima.Izaziva bolove u misicima i zglobovima,depresije, psihoze i druge bolesti.
Ima ih svuda:
BOJE:
E102, E104, E110, E122, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E129, E150.
ima ih u pekarskim proizvodima, proizvodima od mesa, bezalkoholnim picima,sladoledu,siru,vocnim jogurtima,supama,kremovima...
POJACIVACI UKUSA:
E620 do E633
Ima ih u cipsu, kobasicama ,konzervisanoj hrani, zvakama,bezalkoholnom picu,supama,margarinu,umacima,gotovim jelima,zacinskim mesavinama i senfu.
SASLADJIVACI:
Aspartam E950, E951, E952, E954 i E962
Ima ih u bezalkoholnim picima,bombonama,zvakacim gumama,sladoledu,poslasticama,lekovima,kozmetici...
DESET NAJOPASNIJIH!!!!!
E102 Napadi astme i koprivnjaca kod dece, tiroidni tumori, ostecenje hromozoma, hiperaktivnost
E110 Krvarenje iz nosa, alergije, tumor bubrega, bolovi abdomena, povracanje
E123 astma, ekcemi,hiperaktivnost,kancerogen
E127 Osetljivost na svetlost, tumor tiroidne zlezde
E250 Hiperaktivnost,nepovoljne reakcije,kancerogen
E319 Gadjenje, povracanje, doza od 5 grama se smatra fatalnom!
E375 Dnevna doza od 1000 miligrama moze da izazove ostecenja jetre,dijabetes,gastritis,ostecenja ociju, 50-100 miligrama moze izazvati glavobolju i stomacne bolove
E407 ostecenje,cir i tumor digestivnog trakta
E623 Stetni efekti kod astmaticara, opasan za decu
ASPARTAM Sistemska oboljenja, bolovi u misicima i zglobovima,neuroloska oboljenja, depresije i psihoze
-
Ja sam sve ovo konzumirao kao i mnogi drugi,jos dok smo bebe bili i jos dishemo...tako da....
-
Znam ja to ali kako ih izbeći? rekla bih vrlo vrlo teško...
prvo što većina proizvoda nema deklaraciju sadržaja a drgu što jako jako mnogo proizvoda sadrži ove dodatke...
-
Svi smo mi ovo jeli i jos uvek jedemo.kako izbeci? Verovatno nikako.Jedino pokusati malo smanjiti unos ako je to ikako moguce.Citajuci tekst nisam mogao da verujem sta je i koliko stetna vecina stvari koje vecina nas voli.
Ostaje ipak neka nada da mozda to sve i nije bas tako stetno.Bar se nadam.
-
Mislim da je vrlo tesko izbeci ovu E magiju ali bi je trebalo svesti na najmanju mogucu meru. Problem je sto verovaton ima dosta tih aditiva koji su skriveni pa ih ne mozemo izbeci.
Zelim da verujem da nije bas sve tako jako, jako stetno.
-
Stvarno zabrinjavajuci tekst !
-
mislim da ćemo zdravom ishranom tipa povrća i antioksidantima u suplementima malo poboljšati šanse da ostanemo zdravi.. mislim da više treba da se brinu oni koji se ne bave fizičkom aktivnosšću i koji jedu šta stignu...
-
Ziva istina !
-
8) 8) 8)
Mislim da netreba da brinemo toliko,
ali svakako bi trebalo smanjiti hranu koja u velikoj meri
sadrzi sve te e gluposti
-
Sto vise voca i povrca, i zdrave hrane, i nema problema. ;D
-
Uveren sam da vecina ljudi ipak ne moze da bude toliko rigorozna i fanaticna sto se tice rezima ishrane kao neki od nas.Pa cak i mi koji se vecim delom toga drzimo bar u takmicarskom periodu, imamo i takozvanu off sezonu gde jedemo proizvode koji nazalost imaju gore navedene faktore.
Ovim tekstom sam zeleo samo skrenuti paznju na to da bi ipak kolko tolko poveli vise racuna o tome.
-
podjimo od toga samo kakvu vodu pijemo... :-[
-
Sto vise voca i povrca, i zdrave hrane, i nema problema. ;D
Hehe a to je sve genetski nemodifikovano,cisto i neprskano...
-
Bojim se da je jako teško naći ili bar efikasno dezinfikovati voće i povrće ovih dana/godina..
razumem šat aželiš da kažeš ali znaš i sama šta se sve radi sa voćem i povrćem da bude takvo kakvo jeste
-
Bojim se da je jako teško naći ili bar efikasno dezinfikovati voće i povrće ovih dana/godina..
razumem šat aželiš da kažeš ali znaš i sama šta se sve radi sa voćem i povrćem da bude takvo kakvo jeste
i da rodi zimi kad je najskuplje
-
Bojim se da je jako teško naći ili bar efikasno dezinfikovati voće i povrće ovih dana/godina..
razumem šat aželiš da kažeš ali znaš i sama šta se sve radi sa voćem i povrćem da bude takvo kakvo jeste
Ne znam jos nikog ko se otrovao od jabuke.
-
Snezana se otrovala :D :D :D
Sta pricas bre,ja znam bar 6oro ljudi koji su dobili blaze trovanje od povrca,raspitaj se malo po okolini....
-
Snezana se otrovala :D :D :D
Sta pricas bre,ja znam bar 6oro ljudi koji su dobili blaze trovanje od povrca,raspitaj se malo po okolini....
pa kada ne jedete dovoljno mesa ... :P :P
ja jedem celer i nishta mi nije ...
-
Bravo za tebe.
-
Snezana se otrovala :D :D :D
Sta pricas bre,ja znam bar 6oro ljudi koji su dobili blaze trovanje od povrca,raspitaj se malo po okolini....
Nema to u mom selu.
-
Live in lie!timeee :D :D
-
Ja sam danas jabuku prala sunĂ°erom i deterdžentom koliko je na njoj bilo neke lepljive materije..
nemoj me pogrešno shvatiti volim jabuke ali čime ih sve mažu i prskaju... šteta, eto samo to...
-
Ja sam danas jabuku prala sunĂ°erom i deterdžentom koliko je na njoj bilo neke lepljive materije..
nemoj me pogrešno shvatiti volim jabuke ali čime ih sve mažu i prskaju... šteta, eto samo to...
Jadna jabuka kroz sta je sve prosla :)
-
:D :D :D
-
ja bogami ne zalim ni biljke ni zivotnje , moj moto je bolje ja njih nego oni mene :)
-
Ocigledno je da je to rekao kao salu.
-
ja bogami ne zalim ni biljke ni zivotnje , moj moto je bolje ja njih nego oni mene :)
hehe, ovo ti je dobro :D
-
:-*
-
Ma Markoni ti je cudo od coveka.Pravi Terminator :)
-
:)
-
http://www.ekologija.rs/aditivi-u-hrani-1-deo
http://www.ekologija.rs/aditivi-u-hrani-2-deo
"Mnogi su primeri štetnog djelovanja aditiva. Npr. aditiv E-621, poznatiji kao mononatrijum-glutaminat je pojačivač ukusa i dodaje se raznoraznim mesnim i mlečnim proizvodima, gotovim jelima, raznim grickalicama, začinskim mešavinama za gril, za piletinu, za ribu… A jedan je od glavnih uzročnika glavobolje, vrtoglavice, mučnine, aritmije, proliva i zabranjen je u dečijoj hrani…a svi znamo koliko klinci vole grickalice! Nitrati se koriste za sprečavanje botulizma, što u smesi sa kuh.soli naravno pored soljenja i održanja prirodne boje mesa spada u glavnu funkciju, ali njihovim delovanjem u želucu nastaju nitrozamini za koje je dokazano da su kancerogeni! Boje tetrazin E-102(žuta) i karmin E-120(crvena) mogu da izazovu alergijsku reakciju pogotovo kod osjetljivih ljudi u vidu osipa na koži, krvarenja iz nosa i sl. "
I, preporuka > http://www.youtube.com/watch?v=dKuQPEmToCg
-
ovo vec prerasta u problem. . .
-
Mast koja kaplje na usijani ugalj prouzrokuje nastajanje kancerogenih materija kao što je 3,4-benzopiren. Isparavanjem kapljica masti s vodom i dimom, na površini mesa može da se nataloži i do devet miligrama benzopirena po kilogramu, a ta se količina nalazi u 600 popušenih cigareta?!
da li neko zna nesto vise o ovome?