Pansport Forum
Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: Dr Gorana Grkovic Oktobar 10, 2012, 10:03:09 posle podne
-
Laktozna intolerancija predstavlja poremećaj koji se karakteriše nemogucnošću varenja laktoze (mlečnog šećera) iz mleka i mlečnih proizvoda usled deficita odgovarajućeg enzima - laktaze. Smanjeno stvaranje laktaze javlja se kod velikog broja ljudi, ali samo onda kada postoje izraženi znaci i simptomi poremećaja govori se o laktoznoj intoleranciji.
Ovo je relativno čest poremećaj (ima ga 8 % stanovništva) i najčešće nije opasan, ali zna biti vrlo neprijatan.
Simptomi laktozne intolerancije
Normalno, nakon unošenja, laktoza biva razgraĂ°ena od strane laktaze (enzima koji sekretuju ćelije tankog creva) do prostih šećera, glukoze i galaktoze, koji se u tankom crevu, apsorbuju i ulaze u krvotok. Kada organizam ne proizvede dovoljno enzima, biva razgraĂ°en samo deo laktoze, nesvareni deo koji sa sobom povlači vodu i odlazi dalje u debelo crevo, gde podleže procesu fermentacije pri čemu dolazi do oslobaĂ°anja gasova. U kliničkoj slici, simptomi počinju da se javljaju 30 min do 2 sata nakon obroka kao:
• Mučnina, ponekad i povraćanje
• Bolovi i grčevi u stomaku
• Nadimanje
• Dijareja (prolivasta stolica)
• Meteorizam (gasovi u crevima)
• Hipoglikemija, najčešće kod dece
O primarnoj laktoznoj intoleranciji najčešce mislimo kada govorimo o ovom poremećaju. Javlja se kao posledica prirodnog starenja i sniženja nivoa enzima laktaze. Normalno se najviše količine enzima proizvode na roĂ°enju kada je mleko primarni izvor hrane, pa se postepeno smanjuju kako hrana postaje raznovrsnija što moze da dovede do ispoljavanja simptoma intolerancije.
Sekundarna laktozna intolerancija nastaje usled oštećenja intestinalne sluzokoze i redukcije njene funkcionalne površine, najcesce kod celijakije, Kronove bolesti ili operacija i uglavnom je tranzitorna (povlaci se nakon resavanja osnovna bolest).
Urodjena (kongenitalna) laktozna intolerancija je vrlo redak oblik, koji se nasleĂ°uje, autozomno recesivno kroz generacije, i najčešĂ°e se javlja kod prevremeno roĂ°ene dece.
Da li je osoba netelorentna na laktozu najjednostavnije se može utvrditi izbegavanjem mlečnih proizvoda kao što su mleko, sir, jogurt i sladoled i praćenjem da li će simptomi nestati.
Ukoliko, nakon nedelju dana neunošenja mlečnih proizvoda, osoba popije čašu mleka i grčevi i dijareja se vrate, sva je verovatnoća da pati od laktozne intolerancije.
Drugi, objektivniji način je da vam doktor odradi test disanja. Naime, tokom bakterijske razgradnje laktoze u debelom crevu, bakterije ispuštaju hidrogen u krvotok, a taj hidrogen se može meriti u izdahnutom vazduhu. Kada su deca i bebe u pitanju, moze se uraditi i test kiselosti stolice.
Preporuke
Simptome intolerancije možete kontrolisati pažljivo birajući dijetu koja ograničava mlečne proizvode, ali nažalost, ne postoji efikasan način da se poveća produkcija laktaze u crevima.
• Smanjiti upotrebu mleka i mlečnih prozivoda, ali povećati unos kalcijuma, vitamina D, riboflavina i proteina. Rezultati brojnih studija pokazali su da 12 do 15 g laktoze dnevno (1 čaša mleka) može podneti većina.
• Umesto kravljeg mleka uzimati kravlje mleko bez laktoze, sojino ili kozije mleko koje ima 10% manje laktoze.
• Piti male količine mleka uz obroke kako bi se usporilo otpuštanje laktoze iz mleka i omogućilo lakše varenje.
• Konzumirati mlečne prozivode koji imaju nizak udeo laktoze, poput svežeg ili švajcarskog sira.
• Iako je jogurt mlečni proizvod, mnogi ljudi sa netolerancijom na laktozu ne doživljavaju simptome nakon konzumacije zbog prisustva bakterija u istom.
• Čitati sastav namrinica sa oprezom. Ako je mleko na popisu, izbegavati je ili jesti u malim količinama.
• Ukoliko je osoba preosetljiva na mleko, a ne želi ga izbaciti iz upotrebe, preporucžčuje se uzimanje enzima laktaze, koji dolazi u kapsulama ili tabletama i konzumira se pre obroka.
• Probiotik, koji je pored jogurta moguće naći i u kapsulama, takoĂ°e može dati olakšanje.
Na kraju, treba znati da intolerancija laktoze nije isto što i, alergija na mleko. Alergija na mleko podstaknuta je reakcijom imunog sistema i često može biti opasna po život. Nasuprot tome, laktozna intolerancija je manje ozbiljna i ogranizena na digestivne simptome.
Literatura korišćena u izradi teksta
1: Wilt TJ, Shaukat A, Shamliyan T, Taylor BC, MacDonald R, Tacklind J,Rutks I, Schwarzenberg SJ, Kane RL, Levitt M. Lactose intolerance, and health. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2010 Feb;(192):1-410.
2: Olivier CE, Lorena SL, Pavan CR, Dos Santos RA, Dos Santos Lima RP, Pinto DG, da Silva MD, de Lima Zollner R. Is it just lactose intolerance? Allergy AsthmaProc. 2012 Sep;33(5):432-6. doi: 10.2500/aap.2012.33.3584.
-
Svaka cast za text :) Mnogima ce pomoci
-
hvala za tekst :)
da li neko uzima Moju Kravicu bez laktoze? ja je ne vidim uopšte po prodavnicama, a baš bih volela da preĂ°em na to mleko...
za sebe ne mogu reći da sam intolerantna na laktozu, ali primećujem jako otežano varenje kada uzimam mleko... mnogo mi je lakše kad ga izbacim ili smanjim
-
I ja imam taj problem, zato uzimam povremeno mleko i jogurt bez laktoze, ima ih u vecim marketima, skoro uvek je pronadjem u Merkatoru. Istina, malo je jaci ukus od obicne kravice ali je odlicna za varenje.
-
Ja osetim neku nadutost tek posle popijene litre, to mi vec smeta. A dok se drzim solje-dve na dan onda je okej.
-
Svaka cast za text :) Mnogima ce pomoci
Primetila sam da ljudi cesto imaju nedoumice sta i kako raditi, pa se nadam da ce im tekst biti od pomoci.
-
Ja osetim neku nadutost tek posle popijene litre, to mi vec smeta. A dok se drzim solje-dve na dan onda je okej.
Isti slučaj.
-
Ja osetim neku nadutost tek posle popijene litre, to mi vec smeta. A dok se drzim solje-dve na dan onda je okej.
Isti slučaj.
Ne znam da li smo mi onda intolerantni ili je to neka normalna pojava posto je veca kolicina u pitanju ? :D Dok npr jogurt mogu da popijem sigurno litru i to bez problema.
-
Onda moze biti da imas manjak enzima, posto zavisi od kolicine a jogurt ti ne smeta.
-
Od mlečnih proizvoda jedino ume ponekad da mi napravi problem punomasno mleko za kafu. Pijem crnu kafu isključivo sa mlekom, ali mi u 50% slučajeva napravi stomačni problem. Zato nekad sipam obrano mleko, a nekada punomasno.
-
Da, i tu postoji razlika, znatno manje ljudima smeta mleko sa manjim procentom mlecne masti u odnosu na punomasno.
-
Ja osetim neku nadutost tek posle popijene litre, to mi vec smeta. A dok se drzim solje-dve na dan onda je okej.
Isti slučaj.
Ne znam da li smo mi onda intolerantni ili je to neka normalna pojava posto je veca kolicina u pitanju ? :D Dok npr jogurt mogu da popijem sigurno litru i to bez problema.
Isti slucaj,jogurt obozavam i prija mi ,a mleko ne,ne volim ni njegov ukus,a ako ga popijem obavezno ce me boleti stomak
-
Da, i tu postoji razlika, znatno manje ljudima smeta mleko sa manjim procentom mlecne masti u odnosu na punomasno.
Ja cepam mleko 0.5 % i nemam problema sa stomakom, ali jednostavno takvo mleko je odvratno i bljuntavo kao vodica je :/ i nemas ni osecaj da pijes mleko..ali sta da se radi,tako je kako je :)
-
Oseti se razlika, mleko sa 0,5% mm je stvarno slabo, ali vec ono sa 1,6% nije mnogo strasno, zadovoljavajuci procenat a i ukus.
-
Oseti se razlika, mleko sa 0,5% mm je stvarno slabo, ali vec ono sa 1,6% nije mnogo strasno, zadovoljavajuci procenat a i ukus.
Mislim da je u to mleko samo dodat veci procenat vode, nista vise. Znaci pijes vise vode i to je to. Ne tvrdim ali kada mi se slucajno na moru mleko pokvarilo od 1.6% mm, ostavio sam ga napolju namerno da vidim sta ce biti i to par dana.. Posle 3-4 dana odvojilo se mleko tj neka surutka u vrh flase a voda dole. Znaci mleko tj ta surutka je bila pri vrhu tek mozda 3-4cm debeljine a sve ostalo voda tj jedno 30% mleko 70% voda :D Ako je taj test merodavan da se zakljuci da je tu i previse vode.