Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: Dr Gorana Grkovic Novembar 11, 2012, 10:08:22 posle podne

Naslov: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Novembar 11, 2012, 10:08:22 posle podne

 Izgleda neverovatno da su namirnice koje se od davnina smatraju lekovitim i o kojima su saveti prenošeni s kolena na koleno izdržale i današnja naučna ispitivanja. Jedna od takvih namirnica je beli luk (allium sativum) čiji se preparati zvanično preporučuju kao dodatna terapija kod povišenog pritiska, ali joj se pripisuju i drugi terapijski efekti, od lečenja prehlade i gripa pa sve do antikancerogenog delovanja.

Neka od prvih istraživanja o belom luku sprovedena su u Japanu jos pre 2 veka i dokazala su pozitivan učinak belog luka na beri-beri (deficit vitamina B1). Od tada pa do danas, postepeno su ispitivane sve njegove aktivne komponente koje su od vitalnog značaja za ljudski organizam, a mogu se koristiti i u borbi protiv širokog spektra oboljenja. Aktivni principi belog luka su sumporna jedinjenja – derivati cisteina (alin i alicin, ali i jedinjenja koja nastaju iz njih: ajoeni, alil-sulfidi i vinilditiini). Upravo su ove aktivne supstance odgovorne za karakterističan, intezivan miris belog luka koji je najčešći uzrok izbegavanja njegove upotrebe u ishrani.

Sastojak alin u organizmu postaje sličan leku karboksimetilcisteinu (poznatom kao Mukodin (Mycodine)), koji se koristi za razmekšavanje sluzi i njeno lakše izbacivanje iz disajnih puteva. Alicin, takoĂ°e sumporno jedinjenje, delimično se izlučuje preko disajnih organa, pa je izrazito efikasan u eliminaciji bakterija, parazita, gljivica i virusa u gornjim disajnim partijama, što je potvrĂ°eno u in vitro uslovima (u laboratoriji). Čak i u razblaženju 1 : 85000 do 1 : 250000 alicin pokazuje aktivnost protiv nekih gram pozitivnih i gram negativnih bakterija. Pritom, značajno je reći da beli luk ne uništava korisne bakterije, a pošto deluje i fungicidno, onemogućava da nakon bakterijske infekcije dobijemo gljivičnu.

Dalje, brojnim istraživanjima potvrĂ°ena je uloga luka u regulaciji lipidnog statusa, snižavanju krvnog pritiska, prevenciji zapaljenja, pospešivanju imunog odgovora. Dokazano je da biljni proizvodi na bazi belog luka poboljšavaju reološke osobine krvi, stimulišu fibrinolizu, snažnim antioksidativnim efektom uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju oksidaciju lipoproteina, čime poboljšavaju lipidni status (snižavaju nivo ukupnog holesterola i triglicerida, smanjuju oksidaciju LDL-a, a povišavaju nivo HDL-a) i smanjuju predispozicije za nastanak arterioskleroze.
Prethodno opisana svojstva belog luka, pored kardiovaskularnog, povoljno utiču i na cerebrovaskularni sistem smanjujući rizik od nastanka demencije i Alchajmerove bolesti.

Terapijska uloga belog luka u antioksidaciji i promociji imuniteta danas se pokušava uvrstiti u prevenciju i borbu protiv malignih procesa. Nedavna studija objavljena u Journal of Nutrition, na osnovu podataka dobijenih tokom velikih populacionih studija, pokazuje da osobe sa visokom potrošnjom sirovog ili spremljenog luka pokazuju smanjeni rizik za oboljevanje od karcinoma želuca i debelog creva. Šta više, studija objavljena u Journal of the National Cancer Institute je potvrdila da visoke doze (preko 10g dnevno) povrća iz allium porodice (beli, crni luk, praziluk) smanjuje rizik od karcinoma prostate za 50%. Ekstrakt luka zaustavlja mitozu kancerogenih ćelija u svi fazama, bez neželjenih efekata. Ispitivanja aojene pokazala su da ima značajne rezultate kod pacijenata sa akutnom mijeloidnom leukemijom, i upravo na tim pretpostavkama stalno se izvode istraživanja koja će precizirati rezultate u ovoj oblasti. IzmeĂ°u ostalog, beli luk otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje zahvaljujući selenu, ostvaruje ulogu u prevenciji osteoartritisa, opadanja kose i peruti, povećava apsorpciju gvozĂ°a i cinka... Beli luk može biti efikasan i u drugim sferama kliničke prakse ali su dokazni kriterijumi bili niski tako da dalja istraživanja treba da budu dobro osmišljena, da koriste rigoroznije metode kako bi se izbegle potencijalne pristrasnosti.

Kontraindikacija za upotrebu je alergija na beli luk, a potreban je oprez kod pacijenata koji koriste antikoagulanse. Pojedinci koji pate od bolesti želuca ili imaju pojačano lučenje hlorovodonične kiseline teško će tolerisati luk. Zbog toga danas postoji širok spektar preparata belog luka koji se lakše podnose, pa ga ne treba izbegavati, već naprotiv, što više uključiti u ishranu, kao začin ili kroz suplemente, jer utemeljuje ljudsko zdravlje.

Literatura korišćena u izradi teksta:
1.   Tedeschi P, Maietti A, Boggian M, Vecchiati G, Brandolini V. Fungitoxicity of lyophilized and spray-dried garlic extracts. J Environ Sci Health B. 2007Sep-Oct;42(7):795-9.
2.   Petrovska BB, Cekovska S. Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacogn Rev. 2010 Jan;4(7):106-10.
3.   Watson CJ, Pirotta M, Myers SP. Use of complementary and alternative medicine in recurrent vulvovaginal candidiasis--results of a practitioner survey.Complement Ther Med. 2012 Aug;20(4):218-21. Epub 2012 Feb 22. Erratum in: Complement Ther Med. 2012 Oct;20(5):375. Myers, P [corrected to Myers, Stephen P].
4.   Meriga B, Mopuri R, MuraliKrishna T. Insecticidal, antimicrobial and antioxidant activities of bulb extracts of Allium sativum. Asian Pac J Trop Med. 2012 May;5(5):391-5.
5.   Sovová M, Sova P. In vivo Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 5. Hypolipemic effects in vitro and. Ceska Slov Farm. 2004;53:117–23.
6.   Hassan HT. Ajoene (natural garlic compound): a new anti-leukaemia agent for AML therapy. Leuk Res. 2004;28:667–71.
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 11, 2012, 10:13:32 posle podne


Odlican text,procitao,primio ka znanju..Jel crni i praziluk imaju slicna ili neka druga lekovita svojstva ? Hvala doktorice
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: P. Heath Novembar 12, 2012, 12:38:03 pre podne
Vazna napomena:nikako ga ne treba konzumirati 30-60 minuta pre susreta sa devojkom. :D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 12, 2012, 12:39:43 pre podne
Vazna napomena:nikako ga ne treba konzumirati 30-60 minuta pre susreta sa devojkom. :D

Ja i cura ga zajedno jedemo tako da efekat je duplo bolji i jace dejstvo naravno :D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: P. Heath Novembar 12, 2012, 12:51:58 pre podne
Ako je cilj naterati partnera da baci peglu ,onda je efekat jeste bolji :P

salim se naravno.

Ljudi luk je zdrav, nemojte ga nikada izbegavati ,cak ni ako tog dana imate sudar sa Oljom Crnogorac  :)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Miraa Novembar 12, 2012, 12:57:09 pre podne
Vazna napomena:nikako ga ne treba konzumirati 30-60 minuta pre susreta sa devojkom. :D

I ujutru da ga jedes a uvece da izlazis sa devojkom isto ti se hvata...
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: P. Heath Novembar 12, 2012, 01:08:11 pre podne
Ne bih rekao.
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 12, 2012, 01:14:50 pre podne
Ne bih rekao.

Mozda je draga Mira rekla da ti se isto
Ne bih rekao.

Mozda je draga Mira mislila da je svejedno kada ga u toku dana jedes..da to mozes obaviti i ujutru i miran si za DATE uvece :) ili sam mozda pogresio,ko zna :D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Miraa Novembar 12, 2012, 09:19:43 pre podne
Rekla sam da ce opet imati problem sa zadahom..ne vetri beli luk tako lako ;)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: TwinSix Novembar 12, 2012, 09:54:39 pre podne
Moja ekipa (drustvo),smo solidarni,imamo usmeni pakt,ili svi jedemo luk,ili niko,pa ako ga svi jedemo,nemamo problem zadaha...zvuci otrcano,ali neka hrana bez luka nema smisla...  ;D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 12, 2012, 01:28:15 posle podne
Moja ekipa (drustvo),smo solidarni,imamo usmeni pakt,ili svi jedemo luk,ili niko,pa ako ga svi jedemo,nemamo problem zadaha...zvuci otrcano,ali neka hrana bez luka nema smisla...  ;D

Lepo receno :)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Novembar 12, 2012, 01:30:07 posle podne


Odlican text,procitao,primio ka znanju..Jel crni i praziluk imaju slicna ili neka druga lekovita svojstva ? Hvala doktorice

Svi oni pripadaju istoj porodici biljaka pa su im, manje vise, svojstva slicna. Crni luk je malo slabiji od belog, mada je i on odlican izvor vitamina i minerala, a praziluk je, izmedju ostalog i odlican diuretik.
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 12, 2012, 01:33:07 posle podne


Odlican text,procitao,primio ka znanju..Jel crni i praziluk imaju slicna ili neka druga lekovita svojstva ? Hvala doktorice

Svi oni pripadaju istoj porodici biljaka pa su im, manje vise, svojstva slicna. Crni luk je malo slabiji od belog, mada je i on odlican izvor vitamina i minerala, a praziluk je, izmedju ostalog i odlican diuretik.

Hvala na odgovorima, pretpostavljao sam da je tako,samo umanjeno dejstvo.. a jednostavno neke salate su lepse sa belim lukom,neke crnim a neke prazilukom :) svejedno skoro svakodnevno ih imam prisutne u ishrani, naravno u odredjenoj meri,a kada bas ne idem nigde, i ne brinem za dah, opustim se u konzumiranju :)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Novembar 12, 2012, 01:51:19 posle podne
Pa jasno je svima sta je glavni problem kada je luk u pitanju, koji god i ocekivala sam da ce prvi komentari biti na tu temu! :-)

Dobra stvar je sto se u toku pripreme ( naravno ukoliko to nije neka duga termicka obrada ) kljucni sastojci sacuvaju, a izgubi se miris pa ga je lakse tako unositi jer se ne oseti. Izgubi se malo C vitamina npr ali se on moze nadoknaditi nekom drugom namirnicom.
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 12, 2012, 01:57:59 posle podne
Pa jasno je svima sta je glavni problem kada je luk u pitanju, koji god i ocekivala sam da ce prvi komentari biti na tu temu! :-)

Dobra stvar je sto se u toku pripreme ( naravno ukoliko to nije neka duga termicka obrada ) kljucni sastojci sacuvaju, a izgubi se miris pa ga je lakse tako unositi jer se ne oseti. Izgubi se malo C vitamina npr ali se on moze nadoknaditi nekom drugom namirnicom.

Ja uglavnom luk dinstam samo kada ga spremam uz meso ili sta vec, pa tako se i ne oseti previse..ali kad je sirov luk u salati,e onda je bomba za dah :D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: P. Heath Novembar 12, 2012, 02:27:04 posle podne
Rekla sam da ce opet imati problem sa zadahom..ne vetri beli luk tako lako ;)

Zato su pametni ljudi napravili orbit. ;)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: pedjoni986 Novembar 12, 2012, 02:33:02 posle podne
Rekla sam da ce opet imati problem sa zadahom..ne vetri beli luk tako lako ;)

Zato su pametni ljudi napravili orbit. ;)

Jos kad bi orbit bio onaj isti orbit kao pre 10 godina,gde bi nam kraj bio, obicno pocne da se raspada nakon 10-15 minuta :D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: P. Heath Novembar 12, 2012, 02:35:34 posle podne
Rekla sam da ce opet imati problem sa zadahom..ne vetri beli luk tako lako ;)

Zato su pametni ljudi napravili orbit. ;)

Jos kad bi orbit bio onaj isti orbit kao pre 10 godina,gde bi nam kraj bio, obicno pocne da se raspada nakon 10-15 minuta :D

Zato imamo zvake Five po izuzetno pristupacnoj ceni od 200 din.  ;D
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Robert Novembar 12, 2012, 04:45:46 posle podne
Volim sve vrste luka. Praziluk mi je blagi favorit.
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Miraa Novembar 12, 2012, 10:58:27 posle podne
Ja se ne opterecujem previse ...jedem ga kad mi se jede pa sad kome smeta sta da mu radim..
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Novembar 12, 2012, 11:01:37 posle podne
Kako god, jelo nije jelo bez luka! :-)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: Miraa Novembar 12, 2012, 11:03:57 posle podne
Kako god, jelo nije jelo bez luka! :-)

Cinjenica :)
Naslov: Odg: Treba li koristiti beli luk u ishrani?
Poruka od: daniel.t Novembar 14, 2012, 09:37:09 posle podne
Naravno, sve ovo vazi za neki domaci beli luk, a ne za ovo kinesko cudo od belog luka koji uvozimo i kojeg je sad vec 90%, bez ukusa, mirisa i svaka glavica klonirano identicna ;D