Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: Dr Gorana Grkovic Novembar 22, 2012, 08:39:48 posle podne
-
Jetra predstavlja centralnu laboratoriju organizma koja svoju funkciju obavlja u tišini pa je često nepravedno zanemarena. Zadužena za veliki broj funkcija, ujedno prestavlja najopterećeniji organ našeg organizma. Jetra učestvuje u metabolizmu svih materija, sintezi gotovo svih proteina ( izuzev VIII faktora koagulacije ), skladištenju supstanci (depo glikogena, masti, vitamina-A, D, E, K, B12), biotransformaciji endogenih supstanci, lekova i toksina ( prevoĂ°enjem u oblik koji se izbacuje iz organizma stolicom ili mokracom ), katabolizmu hormona, sintezi žučnih kiselina ( značaj u varenju i apsorpciji lipida i liposolubilnih vitamina i uklanjanju viška holesterola) i drugih.
Na zdravlje jetre u velikoj meri utiče životni stil ( pušenje, alkohol, ishrana bogata trans mastima, stres, konzervansi, aditivi pa čak i lekovi ) pa onda ne čudi da njena funkcija može oslabiti usled nakupljanja toksina. To se manifestuje povišenim vrednostima enzima jetre i često je praćeno osećajem umora i nedostatkom energije, glavoboljama, lošim varenjem, lošim dahom, padom imuniteta, promenama na koži, hipoglikemijama i promenom lipidnog statusa, ali ponekad i težim poremećajima ( gojaznost, visoki pritisak, alergije, kožne bolesti, hormonalni poremećaji, depresija, artritis, astma ).
MeĂ°utim, impresivna stvar kod jetre je njena sposobnost da se regeneriše ali sve ima svoju granicu. Na neke stvari ne možemo da utičemo ( ne možemo da izbegnemo sredinu u kojoj je vazduh zagaĂ°en ) ali možemo da više razmišljamo o hrani koju unosimo u organizam. Osnovno je izbegavati brzu hranu, alkohol, grickalice, šećer, aditive i konzervanse, i unositi dosta vode, min 2-3 litra dnevno. Ne treba se prejedati jer usled obimnih obroka deo hrane ostaje nesvaren sto dodatno opterećuje jetru. Poželjno je unos soli svesti na minimum, koristiti maslinovo ulje i izbegavati obroke najmanje dva sata pre spavanja kako bi jetra tokom noći nesmetano radila i ne bi dodatno bila opterećena procesom varenja.
Neke od namirnica iz prirode nam mogu dosta pomoći u prevenciji poremećaja uzrokovanih nepravilnim radom jetre.
Limun
Glavna karakteristika limuna je stimulacija oslobaĂ°anja enzima koji će modifikovati toksine u svrhu lakšeg izbacivanja iz organizma. Najbolje ga je koristiti ujutro, kao laganu limunadu bez šećera, što će izbalansirati kiselost hrane koju unosimo tokom dana u organizam.
Jabuke
Jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, bioflavonoida i terpenoida, koji svi redom pomažu jetri u detoksikaciji organizma. Naravno, jabuke koje nisu prskane. Ovo voće bogato je pektinom, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje nivoa holesterola u krvi u nekoliko kontrolisanih eksperimenata, vezujuci se za žucne kiseline.
Beli luk
Svojstva belog luka poznata su od davnina. Izmedju ostalog, on redukuje količinu toksina u organizmu zahvaljujući sumpornim jedinjenjima koja vezuju teške metale ( živa ), i upravo je taj efekat zaslužan za indirektno povoljno dejstvo na jetru.
Beli luk, limun, jabuka, grejpfrut, praziluk, peršun, celer, jagode, trešnje, artičoke i zeleni čaj takodje ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorevanje masnoća.
Mahunarke
Namirnice poput graška i soje bogate su aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka u jetri, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina.
Maslačak
Maslačak bi trebao biti osnovni element svake zdrave ishrane zahvaljujuci bogatstvu hranljivih sastojaka. Kao superantioksidant, on uspešno čisti digestivni sistem i utiče na obnavljanje ćelija jetre. Najčešće se koristi kao dodatak salatama, ali i kao čaj, koji ujedno deluje i diuretički pa pomaže bubrezima u eliminaciji produkata metabolizma.
Ananas
Ananas je jedna od najkorisnijih namirnica u mršavljenju, spada u red odličnih antioksidanata, pa ucestvuje u detoksikaciji organizma uopšte. Poboljšava varenje, odnosno podstiče rad creva, a idealan je i kao meĂ°uobrok.
Artičoka
Redovno konzumiranje artičoke stimulise funkciju jetre, utiče na proizvodnju žuči, štiti jetru od propadanja. Pored toga, artičoke su prirodni diuretik koji pomaže eliminaciju toksina putem bubrega. Glavni sastojci su inulin i silimarin, koji imaju hepatoprotektivni uticaj. Inulin, polisaharid, ima blago laksativno dejstvo pa pomaže kod opstipacije. Ujedno je i hrana za “dobre” bakterije u debelom crevu pa pokazuje probiotski efekat. Na taj način smanjuje nivo toksina koji dospevaju u jetru, i održava zdravlje čitavog organizma.
Pored ovih namirnica, tu su još brokoli, Ă°umbir, semenke lana, zeleni čaj, kopriva, cvekla, šargarepa, trešnje koji pomažu radu jetre i dobro ih je uvrstiti redovnu ishranu.
Danas postoje i razni detoksikacijski programi, ali suština je da dosta toga možemo odraditi sami, jednostavnom i prirodnom ishranom. Način ishrane koji odgovara jetri zapravo je način ishrane koji bi trebali koristiti svi koji žele iz hrane uzeti ono najbolje. Tako ćemo poštedeti jetru “ prekovremenog rada “ i dopustiti da se oporavi na prirodan način, kako bi nam što duže bila od koristi.
Napomena: sve što se pojede i popije imaće bolji efekat ako se uz to budemo i kretali, pa ne treba zanemariti fizičku aktivnost.
Literatura koriscena u izradi teksta:
1: Ding RB, Tian K, He CW, Jiang Y, Wang YT, Wan JB. Herbal medicines for the prevention of alcoholic liver diseases: A review. J Ethnopharmacol. 2012 Oct 9. pii: S0378-8741(12)00652-6. doi: 10.1016/j.jep.2012.09.044.
2: Shi L, Liu ZW, Li Y, Gong C, Zhang H, Song LJ, Huang CY, Li M. The prevalence of nonalcoholic fatty liver disease and its association with lifestyle/dietary habits among university faculty and staff in Chengdu. Biomed Environ Sci. 2012 Aug;25(4):383-91. doi: 10.3967/0895-3988.2012.04.002.
3: Kim CH, Kallman JB, Bai C, Pawloski L, Gewa C, Arsalla A, Sabatella ME,Younossi ZM. Nutritional assessments of patients with non-alcoholic fatty liver disease. Obes Surg. 2010 Feb;20(2):154-60. Epub 2008 Jun 17.
4: Sagar SM. Future directions for research on Silybum marianum for cancer patients. Integr Cancer Ther. 2007 Jun;6(2):166-73.
-
Prva recenica jako bitna jer je 100% tacna.Ali kada ljudi postanu svesni jetre i njene bitne funkcije onda znaju koliko ovo sve sto se navodi u tekstu jeste bitno,a na zalost do tada to zanemare.
Ja sam na zalost osetila sta znaci da ti jetra nije OK kada sam imala zuticu.
I zaista u fazi regeneracije sam vecinu ovih stvari morala da koristim,a najvise citrusno voce uopste.Sto kazes ujutru sam ih koristila...I ishrana koja je preporucljiva tako mesecima...
I naravno pored vitaminske terapije tu je i gujina trava.U bolnici su mi preporucili Reliv ali ja sam koristila tada iz nase radnje Scitec-ov Liver aid...
-
Hvala na tekstu.
Još jedan plus za voće i citruse..
-
Prva recenica jako bitna jer je 100% tacna.Ali kada ljudi postanu svesni jetre i njene bitne funkcije onda znaju koliko ovo sve sto se navodi u tekstu jeste bitno,a na zalost do tada to zanemare.
Ja sam na zalost osetila sta znaci da ti jetra nije OK kada sam imala zuticu.
I zaista u fazi regeneracije sam vecinu ovih stvari morala da koristim,a najvise citrusno voce uopste.Sto kazes ujutru sam ih koristila...I ishrana koja je preporucljiva tako mesecima...
I naravno pored vitaminske terapije tu je i gujina trava.U bolnici su mi preporucili Reliv ali ja sam koristila tada iz nase radnje Scitec-ov Liver aid...
Ti si, nazalost, morala da naucis na tezi nacin. Nadam se da je sada sve u redu.
Inace, bolesti jetre su deseti uzrok smrti u svetu ( i kod nas ), i nezgodne su zato sto jetra ne boli pa najcesce ne znamo da se sa njom nesto desava. I prodje dosta vremena do momenta kada pocne da daje simptome a tada je vec bolest odmakla...zato je bolje da se radi na prevenciji. Uvek, ali narocito sada u periodu slava! :-)
-
a ukoliko su ALT i AST blago povišeni? ima li "razloga za brigu"? što mi se dešavalo ranije na hormonskoj terapiji, pa sam pravila pauze i bilo je sve ok posle
-
U tom slucaju su ti AST i ALT bili poviseni zbog terapije koju si uzimala. Transaminaze tako reaguju kod cestog konzumiranja gaziranih pica, kod uzimanja lekova ( antibiotika najcesce ), zatim kod virusa i to su neke blaze varijante. Posto ti je nalaz bio tranzitoran, nema razloga za brigu.
Druga je stvar kada su vrednosti 2, 3, vise puta uvecane, to je onda znak da se radi o nekom tezem ostecenju jetrinih celija.
-
U tom slucaju su ti AST i ALT bili poviseni zbog terapije koju si uzimala. Transaminaze tako reaguju kod cestog konzumiranja gaziranih pica, kod uzimanja lekova ( antibiotika najcesce ), zatim kod virusa i to su neke blaze varijante. Posto ti je nalaz bio tranzitoran, nema razloga za brigu.
Druga je stvar kada su vrednosti 2, 3, vise puta uvecane, to je onda znak da se radi o nekom tezem ostecenju jetrinih celija.
Jasno. Hvala na odgovoru.
-
Ti si, nazalost, morala da naucis na tezi nacin. Nadam se da je sada sve u redu.
Inace, bolesti jetre su deseti uzrok smrti u svetu ( i kod nas ), i nezgodne su zato sto jetra ne boli pa najcesce ne znamo da se sa njom nesto desava. I prodje dosta vremena do momenta kada pocne da daje simptome a tada je vec bolest odmakla...zato je bolje da se radi na prevenciji. Uvek, ali narocito sada u periodu slava! :-)
Hvala Bogu Ok je sve sada proslo je nesto vise od 3 god.,ali sam morala strogo da budm disciplinovana u toj fazi regeneracije jetre,drugacije nije moglo.
A mogu ti reci da sam od tad ostala prilicno osetljiva na neke stvari u ishrani,nije da mi prave bas uzasan problem ali mi ne prijaju nikako
-
Pretpostavljam da te namirnice nisu iz domena zdrave hrane, uslovno receno?
-
Da,uglavnom je tako ::)
Mada eto od tada teze varim npr luk bilo koji ako je svez mislim neuprzen,npr u salati,a o spremljenom kupusu ili tako necemu i ne razmisljam,mislim nije da ne smem ali bukvalno u malim kolicinama ih jedem da mi ne bi smetali
-
To su stvari koje se inace teze vare, luk posebno, pa u tom slucaju vise opterecijes zeludac. Luk je, naprotiv, dobar za ciscenje jetre.
-
Znam,ali jednostavno ne vredi.Ja npr ako u paradajz salati ima luka,a ja pojdem paradajz bez luka na njemu,posle toga imam muku a kamo li da sam pojela i luk iz te salate.
Kazem nakon toga sam pocela da imam tih problema,e sad ne znam da li je to konkretno uzrok ili mozda cinjenica da sam neki duzi period nakon hepatitisa jela striktno bareno i bez icega od svega toga,pa mi se mozda tada zeludac na to prilagodio.
-
Pre ce biti da si se prilagodila tom nacinu ishrane, ipak je bio duzi vremenski period u pitanju. Verovatno treba malo vremena da ti se zeludac ponovo navikne na "tezu" hranu. Imam dosta primera u okolini, koji su u pocetku jako tesko varili bas luk i kupus a posle nekog vremena ni ne osete razliku.
-
I ja mislim da je tako...Ali nema veze nije strasno,i mogu da zivim sa tim samo da sam sada jetru sredila ;)
-
To je svakako najbitnije, dzaba sve bez toga. Ima dosta hrane u prirodi koja moze posluziti kao alternativa pa se uvek moze izabrati nesto zdravo.
-
Surutka je dosta dobra za jetru. Bitno je da ne bude SLANA, imam iskustva sa njom dosta jer sam je pio par meseci i sada kada povremeno, inace sam imao zuticu (hepatitis A).