Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: Gorana Grkovic April 15, 2013, 12:09:21 pre podne
-
Sa dolaskom proleća neminovno dolaze i prvi simptomi alergija koji se svake godine javljaju kod sve većeg broja lljudi. Statistika nije nimalo ohrabrujuća - u svetu svaka treća osoba pati od alergija, a pojedinačne alergijske simptome ispoljava gotovo 80 odsto ljudi dok u Srbiji, prema podacima iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume, od nekog tipa alergije pati čak 40 odsto stanovništva i postoji tendencija daljeg porasta.
Neka od novijih ispitivanja pokazala su da neke od namirnica u ishrani mogu olakšati simptome alergija. Uz ishranu bogatu ovim namirnicama pojedinci koji pate od alergija mogu naći utehu i olakšanje svojih simptoma.
Riba
Smatra se da DHA i EPA – omega 3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu i tako štite od alergija. Omega tri masne kiseline takoĂ°e mogu pomoći u poboljšanju imunog sistema čija je pojačana reakcija u osnovi alergijskih procesa. Tokom studije sprovede u Švedskoj, koja je obuhvatila preko 8000 porodica sa novoroĂ°enčadima došlo se do zaključka da je riba jedna od namirnica koja u najvećem procentu smanjuje rizik od alergijskih reakcija i disajnih problema kod dece predškolskog uzrasta, za gotovo 50%, tako da je to još jedan plus zašto je treba uvrstiti u ishranu.
Brokoli i zeleno povrće
U brokoliju i zelenom povrću (karfiol, spanać, kelj) glavnu ulogu u suzbijanju alergijskih reakcija i ublažavanju simptoma astme igra folna kiselina (vitamin B9). Jedna od nedavnih studija koja je sprovedena na klinici Dzon Hopkins posmatrala je novo folne kiseline u odnosu na respiratorne i simptome alergije, tj na pojedina antitela i imunitet. Osobe sa višim nivoom folne kiseline imale su manje antitela, manje prijavljenih alergijskih reakcija i napada astme.
Karotenoidi
Karotenoidi su velika grupa biljnih pigmenata u boji, od kojih su mnogi i prekursori vitamina A. Karotenoidi daju crvenu boju paradajzu, narandžastu šargarepi a žutu tikvi. Ima ih i u zelenim biljkama poput spanaća, gde su maskirani ili zatamnjeni zelenom bojom hlorofila. Veoma su jaki antioksidansi, a pored toga imaju I efekat u borbi organizma protiv infekcija ispoljavajući protivupalni efekat.
Crni i beli luk
Namirnice bogate kvercetinom (flavonoid široko rasprostranjen u biljnom svetu) izmeĂ°u ostalog, imaju značajnu ulogu u sprečavanju alergijskih procesa jer kvercetin zaustavllja izlučivanje histamina koji je u velikoj meri odgovoran za simptome koji nastaju usled alergija. Može se reći da ispoljavaju antihistaminski efekat pa su neohodni u ishrani kod alergija.
Jabuke
U studiji objavljenoj u časopisu Thorax, istraživači su ustanovili da stanovnici Krita koji se hrane na mediteranski način imaju manje alergija. Prema studiji koja objašnjava ishranu stanovnika Krita, pojedinci koji jedu jabuke imaju velike šanse da se zaštite od alergija i astme. Ovo voće pored kvercetina, ima i polifenola koji štite ćelije od oštećenja. Stanovnici ovog grčkog ostrva retko imaju alergije gornjih respiratornih puteva, zato što im se od detinjstva ishrana bazira na svežem voću i povrću, ribi, maslinovom ulju i orasima. Nerafinisana mediteranska hrana je bogata antioksidansima, koji štite organizam od oštećenja.
GrožĂ°e
Bogato je rezveratrolom, jednim od najmoćnijih antioksidanasa. Prethodno opisana Kritska studija je ustanovila da grožĂ°e štiti od alergija i šištanja pluća kod astme.
Orasi
Koštunjavo voće uopše, a naročito orasi, sadrže dosta magnezijuma i vitamina E. Studije pokazuju da magnezijum ima povoljno dejstvo na plućne funkcije, posebno kod astme. Vitamin E ima značajnu ulogu u imunitetu, i na taj način smanjuje rizik infekcije gornjih disajnih puteva, a posebno prehlade.
Agrumi
Postoji veliki broj studija koje pokazuju moć vitamina C u olakšavanju simptoma alergija a najbolji izvor vitamina C je citrusno voće. Pomorandze, limun i grejp su najbolji izvori vitamina C pa ih treba što više upotrebljavati. TakoĂ°e, u citrusnom voću postoji značajna količina kvercetina, o kome je prethodno bilo reči.
Ren, iako jako ljut, odličan je za olakšavanje simptoma alergija. Preporucuje se uzimanje svakog meseca nekoliko kašičica rena u prevenciji alergijskih reakcija. Zanimljiv je podatak da veliki broj ljudi koji pate od alergija iz ishrane izbacuje mleko, a kao objašnjenje navode d aim mleko doprinosi pojačanom stvaranju nosnog sekreta koji je gušći i teže ga je izbaciti. MeĂ°utim, još uvek nema naučnih dokaza koji bi potkrepili ovakve tvrdnje.
I pored brojnih terapijskih mogućnosti, nažalost, zvanična medicina još uvek leči posledicu a ne uzrok, kada su alergije u pitanju. Zato su nam prirodna rešenja nešto od čega možemo krenuti. Zdrave navike u ishrani mogu pomoći na različite načine, u ovom slučaju formiranjem jakog imuniteta koji će dalje sprečiti nastanak alergija i promovisati dobro opšte stanje.
Literatura korišćena u izradi teksta:
1. Rosenlund H, Magnusson J, Kull I, Håkansson N, Wolk A, Pershagen G, Wickman M, Bergström A. Antioxidant intake and allergic disease in children. Clin Exp Allergy. 2012 Oct;42(10):1491-500.
2. Joskova M, Sadlonova V, Nosalova G, Novakova E, Franova S. Polyphenols and their components in experimental allergic asthma. Adv Exp Med Biol. 2013;756:91-8.