5 koraka ka boljem varenju
(http://health.usnews.com/pubdbimages/image/36278/FE_PR_120330indigestion425x281.jpg)
Znate li koje me reklame na TV-u najviše nerviraju? One u kojima se pojavljuje osoba koja ima probleme sa varenjem zbog odreĂ°ene vrste hrane, a onda problem nestaje korišćenjem nekog antacida. A, zašto jednostavno ne izbace tu namirnicu sa svog jelovnika?
Američki fakultet gastroenterologije procenjuje da preko 95 miliona Amerikanaca ima odreĂ°ene probleme sa varenjem. 2004. godine Nacionalni zdravsteni institut prijavio je da je zbog problema sa varenjem hospitalizovano 13,5 miliona Amerikanaca i umrlo 236.164 osoba, a sve to je koštalo zdravstveni sistem 141.8 milijardi dolara. Ta statistika sada je već stara, pa se procenjuje da su danas ove brojke dosta veće.
Držeći se krilatice "bolje sprečiti nego lečiti", predstaviću vam 5 jednostavnih predloga koji će vam pomoći da poboljšate varenje i smanjite rizik od ozbiljnijih digestivnih problema.
1) Pijte više vode. Jedan od glavnih uzroka zatvora jeste nedovoljan unost tečnosti. To dovodi do narušavanja bakteriološke ravnoteže, izazivajući upalne procese na unutrašnjim zidovima creva.
2) Unosite više vlakana. Vlakna su jako bitna za čvrstu stolicu i lakši transport hrane kroz digestivni trakt, pa su zato vrlo bitan faktor u sprečavanju mnogih digestivnih problema. OdreĂ°eni tipovi vlakana, poput psilijuma, često se koriste za lečenje sindroma iritabilnog creva(IBS) – koji se manifestuje grčevima, nadutošću, dijarejom i/ili bolovima u stomaku. Procenjuje se da od ovog sindroma pati svaki peti Amerikanac.
3) Vodite dnevnik ishrane. Veoma je pametno pisati šta sve jedemo i kako ta hrana utiče na naš digestivni sistem. Primera radi, neki ljudi bez problema mogu piti jogurt, ali im mleko stvara probleme. Drugi su pak otkrili da im salata na samom kraju obroka pomaže u sprečavanju zatvora. Nekima smeta unos celih komada hrane, pa ih onda, naravno, ne treba ni jesti tako.
4) Uradite test osetljivosti na gluten. Gluten je protein koji se uglavnom nalazi u zrnima poput pšenice, ječama i raža. Ljudi osetljivi na gluten mogu osetiti inflamatorne procese koji vode ka promenama u varenju. Procenjuje se da čak 60% ljudi sa simptomima IBS-a ima problem sa osetljivošću na gluten(glutenska intolerancija). Najjeftiniji test jeste da na 6 nedelja prestanete sa unosom svih namirnica koje u sebi sadrže gluten, a onda ih opet vratiti na vaš jelovnik i pratiti promene.
5) Uzimajte probiotike. Probiotici su sićušne, dobre bakterije koje se prirodno javljaju u gastrointestinalnom traktu, gde uništavaju opasne bakterije, unapreĂ°uju rad creva i proces varenja. Neki od bogatih izvora probiotika jesu mlečni proizvodi poput jogurta. Oni koji su intolerantni na mlečne proizvode mogu da koriste probiotike u vidu suplemenata.
Iako reklame obično na duhovit način predstavljaju digestivne probleme, ove stvari nikako nisu za šalu. Primenite proaktivni pristup prateći ove jednostavne korake.
Izvor: www.poliquingroup.com
Prevod: Robert