Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: jovo18 Februar 11, 2008, 11:54:50 pre podne
-
Paillard(izgovara se pie-yard) je francuski izraz koji znaci: izudaram piletinu ili neko drugo meso, ravnomerno ga stanjim, s specijalnim cekicem za meso. Na ovaj nacin postizemo tri svari:
1. Omogucava mesu da bude jednako kuvano, ispeceno, posto smo ga stanjili ravnomerno i na debljinu od 1/4 inca(1 inca: 2,54cm).
2. Dobijamo vise mesta ako spremamo meso s povrcem i ostalim dodacima kako bi ga ucinili ukusnijim.
3. Smeksavamo meso. Kada spremamo meso njegova vlakna se skupljaju i meso postaje tvrdje za zvakanje. Kada ga dobro izudaramo cekicem pre kuvanja razdvajamo i sirimo vlakna. Prilkom kuvanja ona nece biti toliko zategnuta. Kao rezultat dobijamo onaj efekat: topi se u ustima.
Piletina Paillard
Uzmemo sveze pilece grudi stavimo ih izmedju dva najlonska prekrivaca(npr. stavimo jenu kesu za zamrzivac ispod i jednu preko mesa). Sve to stavimo na tvrdu, ravnu povrsinu i sve to izlupamo ravnom stranom cekica za meso. Treba da ga stanjimo na ranije pomenutu debljinu(1/4 inca). BItno je da debljina bude ista na svim mestima. Zacinimo meso s zacinima po zelji i ispecemo ga na rostilju. Na ovaj nacin ce u meso biti brze gotovo s obzirom da je tanje i mekse.
Vise o ovome na: http://www.t-nation.com/article/diet_and_nutrition/recipe_of_the_week_the_paillard_method&cr=dietAndNutrition
-
slazem se i uvek to radim sa belim mesom, i na to malo karija :)
-
Bas sam rucao belo meso pre pola sata i, naravno, tako sam ga spremao. :)
Bilo koju vrstu mesa da spremam, uvek ga prvo stanjim pa onda izlupam i spremam(osim junetine, koju samo stanjim i kuvam). Naravno, bude jako brzo gotovo.
-
Dok god mu se ne dodaju rezle i jaja i pečenje na ulju (tj pohovanje) super je :)
-
Tacno tako! Jedino sto se gore pomenutom metodom dobija na brzini spremanja. Cesto je to kljucni faktor.
Recimo, ja jako volim junetinu ali se naaaaaceeeekaaam dok se ona skuva jer je ne mogu odmah baciti na teflon. No, ipak su to slatke muke. :)
Kako se ostali "bore" sa junetinom?
-
Ja je kuvam u sosu od luka... i sa malo senfa.. uživancija :)
-
Hmm... I ja je volim sa crnim lukom(ako si mislila na crni) ali ja ga dodam nakon kuvanja, kad vec trebam malo da je proprzim.
Doduse, nisam ni probao da je kuvam sa lukom. Sutra je na redu junetina pa eto prilike. :)