Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: Dr Gorana Grkovic Septembar 25, 2013, 11:22:19 posle podne

Naslov: Voće u prevenciji dijabetesa
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Septembar 25, 2013, 11:22:19 posle podne
Opšte je poznata činjenica da su voćni plodovi bogati vlaknima , antioksidansima i fitohemikalijama  koji mogu da imaju korisne efekte po zdravlje . Zbog toga se povećanje potrošnje  voća preporučuje za primarnu prevenciju mnogih hroničnih bolesti , uključujući  dijabetes tipa 2 , iako epidemiološke studije generišu mešovite rezultate u pogledu  rizika. Nedoslednost izmeðu ovih studija može se objasniti razlikama u vrstama voća koje se konzumira u različitim studijskim grupama , kao i razlikama u karakteristikama učesnika i metodu procene,  dok  analize nisu pokazale razliku  prema polu i dizajnu studija.
Kako bi izvršili adekvatnu procenu rizika, autori su pratili individualnu potrošnju voća u odnosu na rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, koristeći podatke iz tri velike, prospektivne, često citirane studije koje su obuhvatile navike zdravstvenih radnika u Americi.  Osim toga , praćene su  supstitucija pojedinih vrsta  voća  voćnim sokovima kao  i  grupe voća prema glikemijskom indeksu u odnosu na rizik za nastanak  dijabetesa.
Istraživanje je  objavio  BMJ,  a obuhvatilo  je podatke sledećih studija:  Nurses' Health Study (  66 105 ispitanika ), Nurses' Health Study II ( 85 104 ispitanika  ) i Health Professionals Follow-up Study ( 36 173 ispitanika ).  Kriterijumi za isključivanje iz studije bili su osnovna dijagnoza dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma, a u razmatranje nisu uzeti ni ispitanici sa nepotpunim podacima o konzumiranju voća i  voćnih sokova i oni sa izuzetno niskim ili visokim kalorijskim unosom. Učesnici sve tri studije popunjavali su upitnik za procenu zdravlja kroz način života ( uključujući ishranu ), na svake dve godine. Pojedinačno su posmatrane sledeće grupe voća:

GrožĂ°e i suvo grožĂ°e,
Breskve, šljive ili kajsije,
Suve šljive,
Banane,
Lubenice,
Jabuke i kruške
Grejpfrut,
Pomorandze,
Jagode,
Borovnice.

Primarni rezultati istraživanja pokiazali su da konzumiranje jabuka, borovnica i  grožĂ°a može smanjiti rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, što je suprotno uvreženom mišljenju kod ljudi da će grožĂ°e, zbog mnogo šećera, izazvati dijabetes.  Konzumiranje tri  porcije nedeljno borovnice , grožĂ°e , suvog grožĂ°a , jabuka i krušaka, banan i grejpa  smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 7% . Prirodni  voćni  sokovi  – sok od jabuke, narandze ili grejpa pokazuju isti potencijal, meðutim, rezultati su  pokazali da je veća količina voćnog soka koji su pojedini ispitanici pili dovela do povišenog  rizika za nastanak dijabetesa koji se tokom studije,  na  kraju i manifestovao u  odreðenom broju  ispitanika ( 6,5 %, odn  12 198 učesnika razvili su  dijabetes tipa 2 ). Zamenom voćnog  soka celim plodovima smanjuje se  rizik za nastanak dijabetesa , ali jagode i dinja su izuzetak od ovog pravila .
U sekundarnoj analizi , istraživači  su otkrili da je konzumiranje voća visokog glikemijskog opterećenja  povezano sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 , dok je potrošnja voća umerenog glikemijskog indeksa   obrnuto proporcionalna  riziku.  Osim toga , u nedavnoj studiji ,  raznovrsnost  voća u ishrani , a ne kvantitet,  biva povezana  sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 .  Ovaj nalaz sugeriše da različite grupe voća ne moraju  biti podjednako povezane  sa rizikom od dijabetesa tipa 2,  ali trebaju biti zastupljene u što većem broju.
Ograničenja studije uključuju neizbežne greške u proceni potrošnje voća ,  pristrasnosti  i niske etničke raznolikosti meðu učesnicima studija . Sve u svemu , ovi rezultati podržavaju aktuelne  preporuke o povećanju potrošnje različitih celih voća a naročito borovnica , grožĂ°a,  jabuka , kao mera za prevenciju dijabetesa .

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, Sun Q. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013 Aug 28;347:f5001.
2: Carter P, Gray LJ, Troughton J, Khunti K, Davies MJ. Fruit and vegetable intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2010 Aug 18;341:c4229.
3: Wedick NM, Pan A, Cassidy A, Rimm EB, Sampson L, Rosner B, Willett W, Hu FB, Sun Q, van Dam RM. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):925-33.