Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: TheRestricted Januar 17, 2014, 06:29:35 posle podne

Naslov: Tacka dimljenja ulja
Poruka od: TheRestricted Januar 17, 2014, 06:29:35 posle podne
Jedno pitanje. Postoji smoke point to je ta tacka na kome ulje manej vise pregoreva i pocinnje da oslobadnja kancerogene supstance, e sad razlicita je kod svih ulja negde je visa negde manja. Nije mi jasno, pre par dana sam pekao curku koju sam prelio maslinovim uljem, pekao sam je na 175 stepeni celzijusa (maslinovo moze negde oko 180/190), i izlazio je dim iz rerne jedno vreme. Da li to znaci da je ulje dostiglo tu tacku ili je totalno nepovezano sa tim?
Naslov: Odg: Tacka dimljenja ulja
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Januar 19, 2014, 11:20:00 pre podne
Onog momenta kad pocinje da dimi ulje pocinje i da oslobadja slobodne radikale, a maslinovo ulje generalno ima nisku tacku dimljenja pa ga treba koristiti za spremanje na nizim temperaturama.