Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: murbi Februar 25, 2014, 01:02:56 posle podne
-
Nisam do sada nasao temu o mastima, a pokusavao sam i u pretrazi, pa da pokrenemo ovako.
Ovde strucniji mogu objasniti zasto su nam neophodne zdrave masti, u kojoj meri i sta se desava pri njihovom deficitu.
Prvo pitanje od mene: Da li se hladno presovano ulje suncokreta moze termicki tretirati (przenje) ili tada postaje rafinisano? Zna li neko tacke rafinisanja ulja, odnosno pri kojoj temperaturi gube prirodna zdrava svojstva i koja su ulja najpogodnija za termicku upotrebu?
-
Vecina ulja termickom obradom postaju rafinisana.Pokusaj sa uljem od koscice grozdja .
-
Omega 3 masti smanjiju sposobnost koagulacije crvenih krvnih zrnaca i smanjuju mogucnost stvaranja tromba,poboljsavaju dotokkiseonika do celija,redukcija upalnih procesa,poboljsanjelucenja gh,..
-
Nisam do sada nasao temu o mastima, a pokusavao sam i u pretrazi, pa da pokrenemo ovako.
Ovde strucniji mogu objasniti zasto su nam neophodne zdrave masti, u kojoj meri i sta se desava pri njihovom deficitu.
Prvo pitanje od mene: Da li se hladno presovano ulje suncokreta moze termicki tretirati (przenje) ili tada postaje rafinisano? Zna li neko tacke rafinisanja ulja, odnosno pri kojoj temperaturi gube prirodna zdrava svojstva i koja su ulja najpogodnija za termicku upotrebu?
Za termicku obradu pogodna su ulja sa visokom tackom dimljenja, kokosovo ulje npr je jedno od tih, zatim palmino.
-
Hvala na odgovorima!
Za ovo hladno presovano suncokretovo se ne zna tacka diljenja? Cuo sam da je palmino najbolje za termicku obradu zbog kombinacije visoke tacke dimljenja i niske cene, tako da sledeci put uzimam njega.
-
predlažem ti i da baciš pogled na odeljak Tekstoteka na našem sajtu, ima interesantnih tekstova koji će te zanimati ;)
http://www.pansport.rs/tekstoteka/dodaci-ishrani-suplementacija/suplementacija-zdravim-mastima.html