Jesti cela jaja ili samo belanca?
Autor: Charles Poliquin
(http://www.strengthsensei.com/wp-content/uploads/2014/03/eggs.jpg)
Natural vežbači posebno imaju razlog da jedu cela jaja, a ne samo belanca. Kada bacate žumanca, bacate i nekoliko vrlo važnih nutrijenata: vitamini B2 i B12, holin, vitamin D, gvožĂ°e. Holin je posebno bitan meĂ°u njima, s obzirom da igra ulogu u moždanoj funkciji, pa zbog toga ne samo da postajete manje inteligentni nego i dokazujete da ste manje inteligentni bacajući belanca.
Studije koje su pokazale da cela jaja utiču na povećanje holesterola raĂ°ene su po nalogu industrije prehrambenih žitarica. Osim toga, u to vreme nisu pravljene razlike izmeĂ°u dobrog i lošeg holesterola, što ove studije danas čini nevažećim.
Da, jaja mogu da utiču na povećanje holesterola, ali onog dobrog - HDL, zaslužnog za kardiovaskularno zdravlje.
Preporučujem da jedete jaja kokoški koje se hrane prirodnom hranom izvan kaveza, omega 3 jaja, jer svako sadrži minimum 150 mg DHA* i tako obezbeĂ°uje mozgu vrlo bitan nutrijent.
Osim toga, da li ste znali da celo jaje ima isti antioksidativni potencijal kao jedna jabuka? Ako ih već jedete, jedite cela jaja.
*DHA (Dokozaheksaenoinska kiselina) - omega 3 masna kiselina.
Izvor: strengthsensei.com
Prevod: Robert