Beli ili smeði pirinač?
(http://www.rxmuscle.com/images/stories/articles/Vic%20Tringali%20article/Good%20Rice%20Bad%20Rice/rice.jpg)
"Dobar" protiv "lošeg"
Fitnes industrija se godinama unazad trudi da što više ospori kvalitet belog pirinča, a na račun smeðeg. Smeði je "kvalitetan i zdraviji", a beli je "loš i nije dobar po zdravlje". Mnogi će istaknuti smeði pirinač kao bolju opciju u slučaju da želite da smršate, povećate mišićnu masu, održavate formu, ili povećate performanse, dok beli treba izbegavati iz mnogih razloga.
Glikemijski indeks
Ugljene hidrate i šećere iz hrane telo mora pretvoriti u glukozu kako bi uspelo da zadovolji svoje energetske potrebe. Glikemijski indeks (GI) je termin koji se najčešće koristi za označavanje pomenutog procesa.
Bodibilderi se trude da izbegavaju hranu visokog GI, a iz straha da će povišene vrednosti šećera u krvi dovesti do pojačane proizvodnje insulina. Ideja je da se konzumiranjem hrane niskog GI omogućava sporije pretvaranje ugljenih hidrata u glukozu, pa je onda nivo insulina stabilan, što dovodi do boljeg iskorišćavanja telesnih masti i stvaranja osećaja sitosti. Bazirano na ovoj teoriji, bodibilderi će radije izabrati smeði pirinač, zbog toga što ima niži GI od belog.
No, treba znati da su GI vrednosti odreðene namirnice izvedene na osnovu konzumiranja isključivo te namirnice, i to ujutro – nakon dužeg perioda bez hrane, tj. nakon noćnog sna. Dakle, GI pokazuje koliko odreðena namirnica utiče na vrednosti šećera u krvi kada se unese u telo kao prva stvar tog dana, bez dodatka drugih namirnica.
Kada se makronutrijenti kombinuju – kao piletina, pirinač i povrće, što je uobičajeni obrok bodibildera, glikemijski indeks, u ovom slučaju, pirinča je promenjen. Proteini, masti i vlakna usporavaju oslobaðanje glukoze u krvotok. Iz toga sledi da će obrok sastavljen iz belog pirinča, sa dodatkom nekih izvora vlakana, masti i/ili proteina imati približno isti uticaj na nivo šećera u krvi kao i obrok koji čine smeði pirinač, vlakna, masti i proteini. Zbog ovoga se može reći da GI postaje neupotrebljiv kao faktor koji odreðuje da li je neka hrana "dobra" ili "loša".
Vlakna i proteini
Mnogi će dati prednost smeðem pirinču, slepo pretpostavljajući da ima veći sadržaj vlakana i proteina, i smatrajući da će ih baš ta vlakna duže držati sitim od belog.
Ukoliko je pirinač jedina namirnica koja čini odreðeni obrok, smeðem pirinču biće potrebno možda nešto više vremena za varenje, pa ćete se osećati više sitim nakon takvog obroka. Ipak, baš kao u slučaju GI, osećaj sitosti zavisi od više komponenti koje čine obrok. Ukoliko uz pirinač jedete i neko povrće, biće svejedno da li je to beli ili smeði pirinač.
Što se tiče proteinskog sadržaja, istina je da beli i smeði pirinač imaju maltene identičan procenat. Ukoliko mi ne verujete, pogledajte i uporedite njihove sastave kada se naredni put naðete u prodavnici. Videćete da je razlika možda u jednom gramu, i čini se da beli pirinač, ustvari, ima istu ili čak bolju nutritivnu vrednost od smeðeg.
Jedna studija je proučavala efekat smeðeg pirinča u kombinaciji sa niskoproteinskom dijetom kod mlaðih ljudi. Utvrðena je brzina varenja nutrijenata, raðene su analaze krvi i merena je količina stolice. Tokom prvih 14 dana studije, svaki učesnik je imao dijetu baziranu na glaziranom pirinču, a zatim 8 dana na smeðem pirinču. Unos proteina je uvek bio isti, 0.5 g/kg. U dijeti sa smeðim pirinčem zabeleženo je 3 puta više vlakana nego kod belog, kao i veća težina izbačene stolice, a usporeno je varenje ugljenih hidrata, proteina i masti. Smanjena je i apsorpcija natrijuma, kalijuma i fosfora. Nitrogenski balans bio je negativan u obe dijete, ali je to bilo izraženije kod dijete sa smeðim pirinčem. Balans fosfora kod ove dijete bio je značajno negativan, ali nije bilo uticaja na ostale minerale. Nivoi holesterola i minerala u plazmi nisu se značajno razlikovali kod ovih dijeta. Uporeðujujući ove rezultate sa podicama o standardnom unosu proteina (Miyoshi, H. et al (1986) J. Nutr. Sci. Vitaminol., 32, 581-589 ), zaključeno je da smeði pirinač umanjuje svarljivost proteina i nitrogen balans.
Mikronutrijenti i varenje
Što se tiče vitamina i minerala, čini se da je smeði pirinač u prednosti. Ono što beli pirinač čini belim jeste to što je spoljašnji omotač, gde se i nalaze mikronutrijenti, uklonjen. Ipak, taj gubitak minerala nema neki uticaj na celokupnu dijetu osim ukoliko se ona ne sastoji isključivo od pirinča.
Iz ugla varenja i gastrointestinalong stresa (gasovi, nadutost i slično), beli pirinač je u prednosti u odnosu na smeði. Smeði će verovatno izazvati neke od ovih smetnji kod mnogih, dok sa belim ovo nije slučaj.
Kao što vidite, nema sunje da postoje razlike izmeðu ove dve vrste pirinča, ali se može reći da su one minimalne i beznačajne, i da nemaju uticaj na telesnu kompoziciju ili zdravlje kada su sve ostale promenljive jednake.
Dakle, koji odabrati? Po mom mišljenju, nije ni bitno. Izaberite onaj koji više volite i zaboravite na ovu podelu na "dobar" i "loš", jer sve je to jedna mala, bela laž.
Pametno trenirajte i srećno!
Izvor: www.rxmuscle.com
Prevod: Robert