Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Funtunjerović Ivan Jun 25, 2014, 09:56:41 posle podne
-
Posto sam ranije cuo da su vestacki zasladjivaci stetni, malo sam trazio po netu i pronasao nesto o vestackim zasladjivacima kojih ima u sastavu Whey proteina, takodje ih ima u zvakama koje "sugarfree", Coca Coli 0 i slicnim picima. Text je sledeci:
"Sukraloza
Umjetno sladilo pod ovim nazivom (trgovačka marka "Splenda") slaĂ°e je od šećera 600 - 1 000 puta, a dobiva se složenim postupkom kloriranja šećera. Za one koji se malo razumiju u kemiju, ne treba objašnjavati da su svi spojevi klora veoma štetni za organizam (npr. klorirana voda). Sukraloza je od strane FDA odobrena za uporabu u SAD i Kanadi 1998. godine, i od tada se koristi i za dijabetičare. Apsorbira se 11 - 27%, što znači da se metabolizira.
U mnogim zemljama EU nije odobrena zbog pitanja sigurnosti. Naime, utvrĂ°en je cijeli niz sporednih pojava: porast glikoziliranog hemoglobina, smanjivanje štitnjače, povećanje jetre i bubrega, atrofija limfnih čvorića, usporen rast, smanjenje crvenih krvnih stanica itd. Te nuspojave su utvrĂ°ene na pokusnim životinjama, ali se pretpostavlja da se slične pojave mogu javiti i kod ljudi. Sukraloza je slabo mutagena u pokusu na miševima.
Najviše se koristi u gumama za žvakanje i u raznim proizvodima za pečenje. Nema naknadni osjet u ustima i ne podiže razinu šećera u krvi.
Acesulfam K
Kalijev acesulfam (K) je odobren od strane Udruge za Hranu i Lijekove (FDA) kao umjetni zaslaĂ°ivač još u srpnju 1988. godine. Acesulfam je derivat acetoacetatne kiseline. Nažalost, uz njegovu upotrebu je povezano sve više potencijalnih opasnosti i problema. Ta se tvrdnja temelji na velikom broju istraživanja na životinjama budući da su ispitivanja na ljudima striktno ograničena. Otkrića su pokazala sljedeće:
* Acesulfam K stimulira sekreciju inzulina ovisnu o nekoliko faktora čime otežava moguću reaktivnu hipoglikemiju.
* Acesulfam K naoko potiče stvaranje tumora na plućima, grudima, rijetke oblike tumora na drugim organim, nekoliko oblika leukemije i kronične respiratorne bolesti u nekoliko studija na glodavcima, čak i onda kada su im davane manje doze od maksimalno propisanih.
U zemljama Europske Unije acesulfam je odobren 1983. godine jer nije bilo dovoljno dokaza koji bi upućivali na štetnost ljudskog zdravlja. Danas znamo da je drugačije.
Sukraloza
Splenda, poznata kao sukraloza, je umjetni zaslaĂ°ivač, derivat klorirane sukroze.
Činjenice o ovom umjetnom kemijskom zaslaĂ°ivaču su sljedeće:
Predsuglasna istraživanja
Predsuglasna istraživanja su pokazala kako sukraloza uzrokuje smanjenje timusnih žlijezda (do 40%) i povećanje jetre i bubrega.
Nedavno istraživanje
Govori o mogućem povećanju slijepog crijeva i bubrežne mineralizacije kod ispitivanja na životinjama.
Sukralozin raspad
Usprkos proizvoĂ°ačevim propustima, sukraloza se stvarno razlaže na male količine 1,6-diklorfruktoze, kemikalije koja još uvijek nije adekvatno ispitana na ljudima. Još važnije, sukraloza se mora razložiti u probavnom sustavu. Kada se ne bi razložila, uopće ne bi reagirala (kao što proizvoĂ°ači tvrde), odnosno ne bi stvorila kemijsku reakciju na jeziku i tako osigurala sladak okus.
Klorirani pesticidi
ProizvoĂ°ači tvrde da je klor dodan sukralozi, sličan atomu klora u molekuli kuhinjske soli (NaCl). To nije istina. Sukraloza više naliči probavi sitnih količina kloriranih pesticida, ali to nikada nećemo moći saznati bez dugoročne studije na ljudima po ovom pitanju.
Zaključak
Kao što ste mogli i zaključiti iz pročitanog teksta, umjetni zaslaĂ°ivači su nužno zlo kada se radi o njihovoj upotrebi. Iako se ne dovode u direktnu povezanost s mnogim poremećajima i bolestima, još uvijek se ne mogu potpuno izostaviti kao jedan od potencijalnih krivaca.
Budite svjesni njihovih opasnosti, i ako ne morate, nemojte ih ni koristiti."
-
Sto jednostavno nema wheya bez slatkog ukusa... ne moze da bude toliko gadan..
-
Naravno da ima... Takodje sam procitao i da ti zasladjivai izazivaju zavisnost.
-
Sto jednostavno nema wheya bez slatkog ukusa... ne moze da bude toliko gadan..
Ima i to da se kupi ali ne na nasem trzistu, jos uvek.
-
Ima i u Rumuniji, Myprotein proizvodjac. Ali ja ipak pijem sa ukusom, mnogo toga ima sto jedemo, a nezdravo je, tako da necu da umrem od zasladjivaca! :D
-
Kako volim da se pozivam na razna istrazivanja...ali malo, malo...pa vidim da se situacija drasticno menja iz godine u godinu...
Za vestacke zasladjivace mi stalno "zapadaju za oko" istrazivanja kod kojih je prvo dokazana kancerogenost, mutagenost i teratogenost nekog zasladjivaca na pacovima...npr. ASPARTAM, upotreba aspartama se dovodi u vezu sa karcinomom mozga, limfomom, leukemijama, e sad...kaze se da su u istrazivanjima na pacovima koriscene enormno velike doze, a da su manje doze bezbedne za upotrebu kod ljudi?!
Isto tako 70-ih godina 20. veka je utvrdjena korelacija izmedju nastanka karcinoma besike i saharina...a potom 2000. je utvrdjeno da se saharin ne metabolise isto kod ljudi i kod pacova...tj. metaboliti saharina kod pacova izazivaju ovaj karcinom, a kod ljudi ne?!
Cemu onda istrazivanja na zivotinjama, kada su tako nepouzdana?! Ipak je bolje da sami probamo...i osetimo tacnost istrazivanja ;D
-
Da ali ako steti pacovu ili nekoj drugoj zivotinji sigurno nece nesto dobro da donese coveku.
-
Uopsteno gledano, vestacki zasladjivaci su uvedeni u ishranu iz tri razloga - imaju manju kalorijsku vrednost, ne izazivaju ili izazivaju minimalne promene u sekreciji insulina(pogodno za dijabeticare) i naravno, JEFTINIJI su od secera, a i "sladji"...da li su razlozi za njihovu upotrebu "humani"?
"Zli" secer dovodi do gojaznosti, dijabetesa, povecava rizik za nastanak kardio-vaskularnih bolesti, a tu je i karijes...a ako je nesto"zdravije" i jeftinije, i jos uz to marketinski isplativo...to je i najbolje?
Ili je samo zdravije jer je marketinski isplativo? ;D
Paradoks ;D
Moj savet, izbegavati ih na svaki moguci nacin...sada u ponudi "pansporta" imamo i aspartam free proteine...
-
Sve je više suplemenata bez aspartama, koji je uglavnom zamenjen sukralozom.
-
I tu sukralozu ce zameniti vremenom posto ni ona nije najbolja opcija.
-
Za sada gledajuci razne forume ili listajuci neke clanke, prateci rezultate nekih istrazivanja na ovu temu, nisam zapazio da se digla "karcinomska euforija" oko sukraloze...
-
Tačno. Mada, mislim da je delimično uzrok toga i što ljudi, generalno, nisu baš upoznati sa nekim novijim zaslaĂ°ivačima. Svi su čuli za "legendarni" saharin i aspartam, i oni budu srećni čim ih ne vide meĂ°u zaslaĂ°ivačima. :D Sukraloza, acesulfam, stevia... mislim da samo još nisu dovoljno dugo kod nas, inače će i oni doći na red. ;D
-
Ma da, samo da se nadamo da je sve to u minimalnim kolicinama i da nece biti nekih posledica :)