Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Steffs559 Avgust 06, 2014, 10:48:43 pre podne
-
Jeo sam bas dobro, dizao tegove i koristio weight gainer. Uspeo sam za nekih 5 meseci da nabacim oko 6 kg (sa 54 na 60kg na 180 cm visine). Medjutim krenuli su neki problemi sa stomakom, povracanje, mucnine pa sam morao u bolnicu ... Svi rezultati su bili dobri, a ja sam i dalje imao problema.
To me je drzalo nekh godinu dana, i sa 60 kg sam opet pao na 54 kg.
Sada se stanje znatno popravilo ali ja sada imam katastrofalno los apetit, jako brzo se zasitim i nikako ne mogu da se oporavim.
Kako da poboljsam apetit? Kakvu hranu da nosim na posao(radim po 12 sati, terenski posao) ? Kako da unesem dovoljno kalorija, uh i proteina , koju hranu da jedem i koliko ? Zelim malo da se razvijem i rasirim (imam 21 god.)
-
Stef prvo nam reci da li znas osnove plavilne i zdrave ishrane ? I da li znas da odredis koliko ti kalorija treba dnevno da bi dobijao na masi ? Da li razmisljas o novom gejneru cim se preko crvste hrane brzo zasitis ?
-
Šta jedeš sada i koliko obroka imaš dnevno?
-
Kako se sada hranis? Sta jedes?
Kakvi su ti uslovi rada?
Bas je sve bio oko dok si bio u bolnici? Ultrazvuk abdomena? Snimanje zeluca? Jos neka dijagnostika?
Sta ti pise u otpistnoj listi?
Imas li gorusice? Nadutost posle obroka? Povracanje sada? Mucnine?
Jesi li radio sada neke nalaze? Lab. analize?
Ides li na neke kontrole?
-
Lose se hranim, pre svege neredovno a i izbor hrane mi je dosta uzak.
Uglavnom je to za dorucak u 4h pre posla dva barena jajeta, parce hleba, kackavalj i jogut.
Na poslu oko 9 (ako uopste i stignem da jedem) neki sendvic sa sunkom, kackavaljem, salamom i neki namaz.
oko 12 na poslu 2 banane i neku kroasanu.
Oko 2 ili 3 (opet ako stignem) jos jedan sendvic.
Kada dodjem kuci oko 7 zavisi sta ima spremljeno, uglavnom nesto kuvano.
Oko 10 il 11 Veceram, nesto suhomesnato uglavnom.
Radim u hemijskoj industriji, po 12 sati mi je smena. Terenski rad, 90% vremena sam napolju, uglavnom imam kontakt sa naftnim busotinama, pre toga proizvodnja benzola i toulena...
Krvna slika ok, mokraca i stolica ok, UZ takodje ok, gutao sam sondu i tu mi je otkriven blagi gastritis, ali je specijalista rekao da to nije nista strasno.
E sad ne mogu da nadjem otpusnu listu, ne znam sta pise, potrazicu.
Nemam gorusicu, vise imam osecaj nadutosti i mucnine i to ne svaki put, dosta redje nego pre. Problem je sto se jako brzo zasitim imam osecaj kao da mi se "zeludac smanjio" i ne moze da primi vise hrane.
Pre 2-3 meseca sam uradio analize krvne slike i mokrace, i sve mi je bilo u granicama normale.
@Pecha Pravo da ti kazem, toliko sam citao po forumima o pravilnoj ishrani da sam sada pomalo zbunjen... Ne znam koliko kalorija unosim ali verovatno je dovoljno samo za odrzavanje ove tezine jer nema pomaka vec 5-6 meseci.
-
Vidi, razumem da je zbog prirode tvog posla tesko uskladiti neke stvari...mogu samo da kazem - pokusaj...
Izbaci suhomesnato...
Od mesa odaberi kvalitetnije varijante, piletina( belo), posna govedina, curetina, konjsko, riba...nacin pripreme, kuvano ili grilovano...
Banane su ok(kao neka mini uzina, mozes ih iskombinovati i sa jogurtom i belancima), a mani se peciva...
Mozes i mleko i mlecne proizvode sa manjim procentom mlecne masti...( mleko ima i detoksikaciona svojstva)
Hleb mozes zameniti i galetama od pirinca ( benlian prozivodjac, preporuka, jer imaju integralni prinac iskljucivo, nisu mesavina)...ovsene pahuljice...ok je i kuvani krompir...
Ubaci vise voca i povrca...ne bi bilo lose i neki vitaminsko-mineralni preparat..tipa http://www.pansport.rs/Vitaminsko-mineralni-kompleksi/Za-rekreativce-i-aktivne-ljude/NI325-My-Favorite-Multiple%C2%AE-Energizer.html
, kao i omega-3...
Uzrok loseg apetita mogu da budu isparenja koja imas u svom radnom okruzenju...ides li na redovne lekarske kontrole? Imas problema sa plucima? Pusac?
-
Nisam pusac. Imao sam sistematski pre 2 nedelje. Analize (krv, urin, ekg i snimak pluca) su mi ok. Imam mali kapacitet pluca, to mi je tako oduvek...
Zaboravih da napomenem da su meni problemi sa stomakom krenuli pre nego sto sam se zaposlio, radim tek 13 meseci.
Trenutno mi velike teskoce pravi to sto ne mogu da pojedem hrane koliko mi treba, vec se brzo zasitim...
Cilj mi je da dodjem do nekih 65 kg i da se malo rasirim jer imam jako uzana ramena i struk...
-
Pokusaj da rasporedis obroke 3 puta dnevno i 2 uzine .
-
Pošto si pisao o gastritisu na početku, da ipak napomenemo neke stvari i damo preporuke...
Simptomi su gorući bol u gornjem delu stomaka i ponekad nadutost, mučnina, povraćanje, gubitak apetita i težine. U nekim slučajevima, gastritis vodi pojavi čira na želucu i povećava rizik za razvoj kancera želuca. Ipak, u većini slučajeva gastritis nije tako ozbiljan i uspešno se leči.
Akutni gastritis se javlja odjednom i izaziva mučninu i osećaj pečenja u gornjem delu stomaka. Nekad se javlja i štucanje, podrigivanje i loš zadah iz usta. Hronični gastritis se razvija postepeno i dovodi do tupog bola i osećaja sitosti posle nekoliko zalogaja ili do gubitka apetita. Mada, kod mnogih ljudi hronični gastritis nema nikakvih simptoma.
Kod pojave gastritisa preporučuje se jesti 5-6 puta dnevno, manje obroke. Najbolje je koristiti barenu ili kuvanu, laganu hranu, bez previše začina, koji bi iritirali sluznicu želuca.
Izbegavati masnu hranu i veoma slanu, proizvode od belog brašna i sveže voće (može kuvano voće).
Preporučuje se upotreba jogurta i probiotika.
Pušenje, alkohol i stres mogu dodatno da pogoršaju stanje gastritisa. Ako doĂ°e do pogoršanja mogu se koristiti supe i čorbe bez masti, pirei od povrća, kašasta hrana. Beli hleb je tada korisno zameniti Hlebom od integralnog brašna, koji apsorbuje višak kiseline.
Svu hranu koja bi mogla nadražiti osetljivu želudačnu sluznicu treba izbegavati.
Preporučuje se NE koristiti: prevruća ili prehladna jela, previše začinjena, nedovoljno usitnjena jela (najbolje pripremati piree i kaše), alkoholna pića, kafu (i bez kofeina).
Preporučuje se upotreba nemasnih namirnica (nemasne supe, nemasno meso - kuvano, nemasne ribe - kuvane ili pečene na žaru, nemasni sirevi). Voće i povrće ne treba konzumirati sirovo, već kuvano ili u vidu sokova i pirea. Izbegavati i žvakanje žvake, jer ona stimuliše lučenje želudačne kiseline koja dodatno iritira sluznicu.