Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Pitalica777 Avgust 30, 2014, 08:38:25 posle podne
-
Zanima me zasto je misic najbolji sagorevac masti ? Tj kako rezim rada hipertrofije utice na smanjenje masnih naslaga ?
-
Zanima me zasto je misic najbolji sagorevac masti ? Tj kako rezim rada hipertrofije utice na smanjenje masnih naslaga ?
Baš zanimljivo koncipirana pitanja...ajmo ovako...šta je hipertrofija mišića?
To je porast mišićne ćelije na račun vode i mišićnih proteina..dakle, uslov za ćelijski anabolizam, tj. izgradnju mišića je kalorijski suficit, dakle, telo ima na raspolaganju dovoljno glikogena i ne mora da posegne za rezervama - izmeĂ°u ostalog i na nivou mišićnih proteina...nema mišićnog katabolizma ;)
Rad na hipertrofiji podrazumeva rad sa opterećenjem, koji predstavlja anaerobnu formu treninga, dakle, bez kiseonika...tako da ne treba mešati dva nespojiva termina...aerobni trening sa akcentom na 60% do 70% od MAX HR( maksimlani puls), tj. kardio trening niskog intenziteta i anaerobni trening sa 70-80% od 1 MR( maksimalna težina koju možemo da podignemo jednom)...koji su zajedno sa korekcijom ishrane ključ uspeha za "definisano telo"...tj. mišić je sam po sebi definisan, jedini problem je izlolacija preko njega od vode i masnog tkiva...
Dakle, trening za hipertrofiju ima za cilj da spreči razrgradnju mišića...trening sa tegovima se suprotstavlja ovom problemu tako što podstiče sintezu proteina i nivoa prirodnih anaboličkih hormona, štedeći vaše teško stečeno mišićno tkivo. Ali njega mora da prati dovoljan unos proteina, kompleksnih ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i kalorijski deficit( najviše do 1000 kcal dnevno)...
Mišići spadaju u metabolička najaktivnija tkiva, koja su stožeri "procesa sagorevanja"...dakle, evolucija je mišićima zajedno sa koštanim sistemom, podarila ulogu kretanja...kretanje=potrošnja energije=sagorevanje masti... ;D
-
Da da da ... Slavisa a reci mi zasto trbusnjaci tipa kranc,rimska klupa,leg reiz lose uticu na kicmu i prsljenove ?
-
Prilikom podizanja glave i gornjeg dela tela snažno se opterećuje zakrivljeni, donji deo kičme( lumbalni deo, lordoza).
Problem je dakle, izbegavati pojačanu aktivnost(vučenje) flexora kuka.
Vucenje,ili flexija ,kroz kukove,podiže karlicu prema gore - što trup podiže bez ili uz malu pomoć rectusa abdominisa. U pitanju je dizbalans antagonističkih mišićnih grupa...
Naime,ako flexori postanu prejaki ili napeti (u poredjenju s misicima abdomena i donjeg dela leĂ°a, erektor spine),karlicu će pomaći prema napred i tako pojacati luk kicme...a posledica toga bi mogli biti jaki problemi s kicmom...
Kod podizanja tela bez potpore preterano se opterećuje i vrat, (opet problemi na relaciji mišića antagonista i remećenju normalne krivine kičmenog stuba)– što se dovodi i do višestrukih i jakih bolova i "istegnuća pršljenovima", što na kraju može da rezultira povredama zbog kojih će morati da se poseti lekar specijalista.
Za pravilno izvoĂ°enje vežbi za jačanje stomačnih mišića neophodno je, u toku podizanja i spuštanja tela, podupreti kičmu celom njenom dužinom, kao i pravilno držati vrat.
-
Tj kako rezim rada hipertrofije utice na smanjenje masnih naslaga ?
Direktno, mislim u toku treninga, nikako ne utice.
-
Hvala Slavisa.Jos neko pitanje,u kojim slucajevima se javlja "zablji" stomak ?
-
Ako se ne varam taj termin se odnosi na ascit...nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji...dekompenzovana ciroza jetre( alkoholizam),kao i druga stanja koja vode otkazivanju jetrinih funkcija...manje albumina koje jetra proizvodi...poremećaji onkotskog pritiska...itd., itd.
Grešim? ;)
-
Mislim da gresis ali evo ostavicu link :)
http://4.bp.blogspot.com/_-pLAqWA-CGU/SVMydJdqDTI/AAAAAAAAATs/Fph6zBPxd9s/s320/roncoleman1.jpg
Video sam kod dosta vezbaca prilicno izbacen malo abdomen :)
-
Sasvim moguće...na faxu smo koristili taj termin i za ascit( nalikuje na ronijev stomačić, samo je razlika u konzistenciji ;D)...u bodibilding slengu...hm, "insulinski" stomak? Hipertrofija mišića?
Priznajem grešku, ali nisam upoznat sa tim terminom...ah mi medicinari odmah tražimo neku patologiju ;)
Za ovakav tip gradje bih "okrivio" genetiku...neki će reći da i zloupotreba aas (adnrogeno-anaboličkih steroida) i insulina daje ovakav izgled "trbuha"...
-
Ja glasam za hemudžu, svako od njih u off ima stomačinu kao trudnica :)
-
Hehe :D Hvala Slavisa :) Sad me zanima,istovremeno konzumiranje proteina zivotinjskog i proteina iz mlecnih proizvoda,dal se medjusobno ''kolju'' pri varenju i otezavaju razlaganje ?
-
Kako bi se poboljšalo varenje i apsorpcija proteina, savetuje se sledeće:
- izbegavati kombinovanje proteina različitog porekla, kažu da to može zbuniti enzimski sistem našeg digestivnog trakta i produžava se varenje proteina i njihova aposrpcija se usporava...pre svega se to odnosi na kombinovanje mlečnih proizvoda i mesa...neki kažu da ne treba kombinovati ni kazein i ovoalbumin(proteina mleka i belanca)
- izbegavati kombinaciju proteina sa jelom bogatim ugljenim hidratima(skrobom), smatra se da to narušava ph neophodan za varenje proteina...
- konzumirati u umerenim količinama namirnice bogate kiselinom (sok od limuna, sirće,…), održava se kiseli ph želudačnog sadržaja neophodan za varenje proetina...
- kombinovati proteinski obrok sa povrćem, jer se na taj način poboljšava rad enzima...
E sad tu su i neke dodatne teorije o tome šta se sme, a šta ne sme...
"Prema teoriji o kombinovanju namirnica, pravilnim kombinacijama smatraju se:
-mešanje dve skrobne hrane (jer se skrob ne razlaže teško kao protein);
-mešanja dve različite vrste mesa;
-mešanja dve različite vrste sira;
-mešanja dva različita jezgrasta voća;
Pri kombinovanju skrobnih namirnica treba voditi računa da se veća količina skroba u jednom obedu može izazvati gasove i nadimanje. Nepravilnom proteinskom kombinacijom se smatra mešanje dva ili više različitih izvora belančevina, biljni i životinjski proetini), kao npr.; meso sa jezgrastim voćem, jaja sa jezgrastim voćem ili sir sa orasima ili drugim vrstama jezgrastog voća, jaja sa mesom, sir sa jajima, meso sa sirom.
Dobrim kombinacijama, po Hayovom principu smatraju se:
-namirnice bogate proteinima (sve vrste mesa, riba, cela jaja, sir mleko i proizvodi) sa povrćem (svm vrstama povrća sem sa krompirom, mahunastim povrćem – svežim i suvim);
-namirnice bogate skrobom (krompir, žitarice i proizvodi testenine, pekarski proizvodi) sa povrćem (sem sa krompirom, mahunastim povrćem – svežim i suvim);
-namirnice bogate skrobom (krompir, žitarice i proizvodi, pekarski proizvodi) sa voćem (izuzev brzo fermentirajućeg voća);
Voće bi trebalo jesti na prazan želudac, radi bolje apsorpcije hranljivih sastojaka. Voće koje brzo fermentiše (bobičavo, jagodičasto, dinje, lubenice, breskve, šljive, trešnje i kruške), treba konzumirati bez druge hrane, za neku od užina. Ukoliko se ovo voće jede neposredno posle obroka može da izazove nadutost, grčeve i bolove (dobar primer je konzumiranje lubenice neposredno posle obroka)."
Sve to treba shvatiti relativno...ali uglavnom jedan obrok, jedna vrsta proteina i greške nema ;)