Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: daniela svarc Novembar 22, 2006, 03:38:05 posle podne

Naslov: Varenje proteina
Poruka od: daniela svarc Novembar 22, 2006, 03:38:05 posle podne
MALO FIZIOLOGIJE...

Proteini – koji se nalaze u mesu, jajima, mleku, nekom povrću i koštunjavom voću – su dugi lanci aminokiselina- Vrsta i položaj aminokiselina odreĂ°uju karakteristike proteina. Važan digestivni enzim PEPSIn koji se nalazi u želucu je prvi koji razlaže unete proteine. On je aktivan na samo odreĂ°enoj vrednosti ksielosti želudačne sredine tj. samo na pH od 2 do 4. Prema tome za razgradnju proteina važna je kisela sredina eluca. Hlorovodonična kiselina je ta koja će tome značajno doprineti. Ovu kiselinu luče ćelije sluznice želuca i ima Ph oko 0,8. kada se pomeša sa drugim sokovima želuca dobijamo pH od oko2 koji je savršen za delovanje pepsina.
neki proteini u želucu se brže razlože npr. proteini surutke, belanca i mleka, dok se proteini kazeina i mesa nešto sporije razlažu. Protein mesa se razlaže tek kad pepsin razgradi kolagena vlakna koja okružuju mišićna vlakna u mesu.

Ako je kiselost želuca snižena ili ako nema dovoljno eNzima, proteinska hrana će se slabije svariti. TakoĂ°e na razgradnju proteina u želucu utiče i koncetracija vode /treba piti pre jela a ne za vreme), zatim temperatura hrane (topla hrana se bolje vari) kao i opšte stanje organizma (treba sesti i jesti na miru).

Pepsin utiče samo na raspleitanje proteinskog lanca aminokiselina, dok je kidanje veza izmaeĂ°u pojedinačnih aminokiselina prepušteno enzimima u tankom crevu. tripsin, hemotripsin i karboksipeptidaza su tri enzima koja se nalaze i pankreasnom soku. Ovaj sok je za razliku od želudačnog alkalan (bazan) što odgovara aktivnosti ovih enzima.

Kako se protein polako spušta niz crevo (dugačko oko 5-6m) takose postepeno razlaže. Konačno razlaganje vrše enzimi koji se nalaze u samom zidu creva.

Kada se razlože na pojedinačne aminokiseline (ili u nekim slučajevima na po dve, tri) onda dolazi do selektivnog transporta preko sluzokože creva u krvotok. Aminokiseline imaju svoje nosače na membrani ćelija creva i na taj način iako su veliki molekuli prolaze u, a zatim i izlaze iz ćelija i ulaze u cirkulaciju.
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: P-Rex Novembar 22, 2006, 06:18:39 posle podne
uuuu je stvarno preteran tekst.
Nikad nisam konkretno procitao kako se vari.

5-6 metara  :o
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: daniela svarc Novembar 23, 2006, 05:34:50 posle podne
Htela sam i da naglasim od čega zavisi varenje a time i apsorbcija proteina.. a povodom rasprave na drugom postu :)
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: mikiveliki Januar 17, 2007, 12:10:29 posle podne
u cilju akcije "nauka medju forumase" zamolio bih doktorku da nam objasni sta se desava sa Ak koje su dsopele u krv. Koje je njihovo sledece odrediste?
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: liquid speed Januar 17, 2007, 03:04:36 posle podne
odlaze u jetru  ::)
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: mikiveliki Januar 17, 2007, 03:12:13 posle podne
odlaze u jetru  ::)
Jasno je to meni nego da odradimo tu pricumalo detaljnije sve do momenta sinteze AK u misinom tkivu...
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: liquid speed Januar 17, 2007, 03:20:18 posle podne
biohemija,fiziologija...
neka kucka danijela...  ;D
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: mikiveliki Januar 17, 2007, 03:44:01 posle podne
biohemija,fiziologija...
neka kucka danijela...  ;D

Upravo..ja sam sa tom materijom dobro uvezan ali bi bilo zanimljivo da Daniela da medicinsku stranu te price onako insajd!!!
Naslov: Odg: Varenje proteina
Poruka od: daniela svarc Januar 17, 2007, 06:03:58 posle podne
Miki ne znam kako da ti se zahvalim  >:( .. ali smisliću već nešto  ;D

biće txt.. zato sam tu :)