Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: daniela svarc Novembar 22, 2006, 03:38:05 posle podne
-
MALO FIZIOLOGIJE...
Proteini – koji se nalaze u mesu, jajima, mleku, nekom povrću i koštunjavom voću – su dugi lanci aminokiselina- Vrsta i položaj aminokiselina odreĂ°uju karakteristike proteina. Važan digestivni enzim PEPSIn koji se nalazi u želucu je prvi koji razlaže unete proteine. On je aktivan na samo odreĂ°enoj vrednosti ksielosti želudačne sredine tj. samo na pH od 2 do 4. Prema tome za razgradnju proteina važna je kisela sredina eluca. Hlorovodonična kiselina je ta koja će tome značajno doprineti. Ovu kiselinu luče ćelije sluznice želuca i ima Ph oko 0,8. kada se pomeša sa drugim sokovima želuca dobijamo pH od oko2 koji je savršen za delovanje pepsina.
neki proteini u želucu se brže razlože npr. proteini surutke, belanca i mleka, dok se proteini kazeina i mesa nešto sporije razlažu. Protein mesa se razlaže tek kad pepsin razgradi kolagena vlakna koja okružuju mišićna vlakna u mesu.
Ako je kiselost želuca snižena ili ako nema dovoljno eNzima, proteinska hrana će se slabije svariti. TakoĂ°e na razgradnju proteina u želucu utiče i koncetracija vode /treba piti pre jela a ne za vreme), zatim temperatura hrane (topla hrana se bolje vari) kao i opšte stanje organizma (treba sesti i jesti na miru).
Pepsin utiče samo na raspleitanje proteinskog lanca aminokiselina, dok je kidanje veza izmaeĂ°u pojedinačnih aminokiselina prepušteno enzimima u tankom crevu. tripsin, hemotripsin i karboksipeptidaza su tri enzima koja se nalaze i pankreasnom soku. Ovaj sok je za razliku od želudačnog alkalan (bazan) što odgovara aktivnosti ovih enzima.
Kako se protein polako spušta niz crevo (dugačko oko 5-6m) takose postepeno razlaže. Konačno razlaganje vrše enzimi koji se nalaze u samom zidu creva.
Kada se razlože na pojedinačne aminokiseline (ili u nekim slučajevima na po dve, tri) onda dolazi do selektivnog transporta preko sluzokože creva u krvotok. Aminokiseline imaju svoje nosače na membrani ćelija creva i na taj način iako su veliki molekuli prolaze u, a zatim i izlaze iz ćelija i ulaze u cirkulaciju.
-
uuuu je stvarno preteran tekst.
Nikad nisam konkretno procitao kako se vari.
5-6 metara :o
-
Htela sam i da naglasim od čega zavisi varenje a time i apsorbcija proteina.. a povodom rasprave na drugom postu :)
-
u cilju akcije "nauka medju forumase" zamolio bih doktorku da nam objasni sta se desava sa Ak koje su dsopele u krv. Koje je njihovo sledece odrediste?
-
odlaze u jetru ::)
-
odlaze u jetru ::)
Jasno je to meni nego da odradimo tu pricumalo detaljnije sve do momenta sinteze AK u misinom tkivu...
-
biohemija,fiziologija...
neka kucka danijela... ;D
-
biohemija,fiziologija...
neka kucka danijela... ;D
Upravo..ja sam sa tom materijom dobro uvezan ali bi bilo zanimljivo da Daniela da medicinsku stranu te price onako insajd!!!
-
Miki ne znam kako da ti se zahvalim >:( .. ali smisliću već nešto ;D
biće txt.. zato sam tu :)