Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: miniLO Februar 20, 2015, 12:35:15 pre podne
-
Pozdrav svima.
Moze li neko da mi ovde postavi neki ukusan recept za belo meso,krompir,pirinac itd.
i postoje li neke testenine koje su pozeljne za nas bbildere ?
-
Testenina od integralnog brašna, tj. integralna testenina. Probaj i heljdinu testeninu. Što se tiče recepata, nisam siguran na koliko (ukusnih) načina možeš da spremiš piletinu, a da ne bude masnija onda ili slično. Ja kupim nekoliko Kotanji začina, i menjam ih. Ukus bude skroz drugačiji.
Krompir je najbolje da jedeš kuvan ili pečen. Iseci ga na tanke kriške i pospi crvenom paprikom, pa u rernu. Skoro sam pročitao članak kako da se napravi pomfrit, a da bude ukusa približnog kao kod kupovnog. Oljušti se krompir i iseče na štapiće, prokuva se malo, i stavi u friz. Posle uzimaš koliko ti treba i pečeš ga.
Biće ovde još predloga, samo da se ostali razbude malo... ;)
-
ja sam nasao neki zacin, nema dodanog secera, nema pojacivaca okusa, nema konzervansa i onih silnih E.... :) samo suseno povrce, kurkuma, morska so :) ..........., pileci file ocistim od eventualnih masnoca, zerezem nozem na debljim dijelovima, pospem tim zacinom i u pecnicu na 200 C, nekih 20ak min i jos 5 min na maximum da uhvati onu boju :),..., mnogo bolje i ukusnije od kuvanih :)
-
Ako budes redovno pravio bb, a ukusne obroke, smoricete posle nedelju dana jer zahtevao previse vremena. Ja skuvam loncinu pirinca i ispecem belo na teflonu ujutru i imam ceo dan. Ili krompir u rernu i eto ga za ceo dan. Jaja pecem na teflonu namenski.
-
Slažem se sa Pechom. Svi smo mi u početku težili spremanju što ukusnijeg a zdravog obroka, izmišljali toplu vodu, jelte, a sad posle 4 godine konstantnog spremanja hrane gledam da što više hrane spremim za što manje vremena provdenog kraj šporeta. Meni je problem to što obožavam palačinke od ovsenog brašna i uživam u ukusu ali ubija me to što mi mnogo vremena ode dok spremim to. Treba težiti raznovrsnosti da ti se ne bi sve to zgadilo ali zahteva mnogo vremena i volje :)
-
ja sam pronasao neki recept sa karijem i paradajz sosom.Mislim da nije lose ,samo sto bih izbacio neke stvarcice.Pogledajte,mozda se i vama dopadne :)
https://www.youtube.com/watch?v=YbcTZBvID8I
-
Za taj JEDAN obrok ode bar 45 min, ne zaboravi da je on i kuvao pirinac - sto nije prikaznao na klipu. Za 45 min spremim za ceo dan. Ja i Boki ti kazemo iz iskustva da su to gluposti, ja sam se prvi lozio kao ovakva neka jela pa onda kao jos i poslastice bla bla... To me drzalo 5-6 dana i gotovo. Mada naravno ti mozes da probas pa ces sam videti na cemu si, mada znam vec sta ce se dogoditi. :) Bajo moj, stick to the basics.
-
Ma da brate :) Nismo ti mi ko oni Scitec-ovi i My Protein-ovi puleni pa da dobijamo protein, proteinske smesu sa ovsenim, proteinske mafine, proteinske kafe, proteinske palačinke i ko zna kakve još proteinske p.... materine pa da nam je drastično brže i lakše spremanje hrane i zamenskih obroka + kad imaš para sve to lepo možeš da kupiš i uživaš u obilju zdrave hrane koja ti je pritom raznovrsna, ne moraš da se mučiš svaki božiji dan.
Ovo je Srbija bajo, da bi olakšao sebi moraćeš malo da budeš ravnodušan prema ukusima ::)
Inače šta znam, belo meso jedem jako retko i meso generalno jer nemam baš toliko para ali uvek mogu pojesti kuvano pileće meso bez ikakvih začina. Krompir jedem kad me baš smara da pečem palačinke od ovsenog brašna a i onda ga mogu pojesti samo dok je vruć, pravim pire krompir bez začina. Pirinač sa malo mleka ti neće škoditi a mnogo je dobro, ja ga svaki dan tako jedem to mi je glavni izvor UH u prvom delu dana. Nisam pristalica začina generalno, samo harcore bajo ;D Ovo što ti je katler predložio za pile i krompir u kesi ti je odlično, s vremena na vreme tako jedem
-
Ako budes redovno pravio bb, a ukusne obroke, smoricete posle nedelju dana jer zahtevao previse vremena. Ja skuvam loncinu pirinca i ispecem belo na teflonu ujutru i imam ceo dan. Ili krompir u rernu i eto ga za ceo dan. Jaja pecem na teflonu namenski.
Bas tako...zivot treba uciniti jednostvanim...isto vazi i za pripremu jela...
Nacin pripreme mesa nesto i ne menjam, uglavom el. pekac...
Kuvan pirinac, krompir, grasak...
Malo ljutog kecapa...
Salate od presnog povrca - zelena salata, paprika, paradajz, rotkivce, kupus, malo belog luka, persuna, uz dodatak jabukovog sirca, i malo maslinovog ulja...
-
kako spremas palacinke sa ovsenim brasnom ?da li ima posebno da se kupi ovseno brasno ili umeljes nekako ovsene pahuljice ?i sta stavljas od "priloga"
-
kako spremas palacinke sa ovsenim brasnom ?da li ima posebno da se kupi ovseno brasno ili umeljes nekako ovsene pahuljice ?i sta stavljas od "priloga"
Izmeljes ovsene, dodas jaja, whey, cimet, kakao, mleko, vodu sta god hoces ali jaja i ovsene osnova
-
to je dobra ideja
-
My favorite - Isečeš krompri, poreĂ°aš na pek papir i premažeš belancima. Neverovatno ukusnoooo
-
kako spremas palacinke sa ovsenim brasnom ?da li ima posebno da se kupi ovseno brasno ili umeljes nekako ovsene pahuljice ?i sta stavljas od "priloga"
Uvek kupim džak od 5kg ovsenih i onda spremam kako kad.
Turim ovsene u blender i meljem da ne budu baš prah a da ne budu ni komadine, uspem pola litre vode i kašičicu cimeta,jedno jaje na 200g ovsenih idem, dok sam imao dodavao sam 5 kašika oraha, lešnika ili kikirikija to zrnevlje da fantastičan ukus celoj priči ali kad nema, jebi ga. Pustim da ovsene povuku vodu da smesa ne bude ni gusta a ni retka nego da se može lepo razliti po tiganju a zatim pečem na kap maslinovog ulja celu količinu.U proseku treba oko 20 minuta po komadu boga mi ali zato je ukus odličan. Nadam se da si razumeo.
Jedem ih sa jogurtom , posnim sirom ili sirom sa niskim % m.m , tunjevinom , uglavnom sve zavisi ali ide sa svačim :D
-
Ja ih pravim najprostije i to vec dugo. 100g ovsenih, 5 jaja i so pomesas i ostavis preko noci da ovsene upiju jaja. Ujutru peces na teflonu, 2 vece palacinske se dobiju. Sa jogurtom lepse nego burek da jedem !
-
Burek evo sad već ima 3 i po godine kako nisam jeo. Ne šalim se :D
Isto. Nekako mi je taj burek oličenje junk-a. :)
-
znate li mozda da li imaju da se kupe mlevene ovsene pahuljice?
i koja je inegralna testenina dobra(koja firma)
jer verovatno na dosta njih pise integralno,a ustvari vise od pola sastojaka cini belo brasno
-
a za teseninu ?
-
A sto ne bi probao da izblenduješ ovsene pahuljice umesto potrage za mlevenim ovesnih pahuljicama?
Ovesne plus mleko "blendovanje"...probaj odlično je...kao "kaša"...
A za testenine...hm...nemam neku blistavu preporuku...Ne znam da li još na tržištu ima lazarina testenina, zlatiborski rezanac...heljda...
-
nemam blender,a za njega treba da izdvojim bar 3000
-
znate li mozda da li imaju da se kupe mlevene ovsene pahuljice?
i koja je inegralna testenina dobra(koja firma)
jer verovatno na dosta njih pise integralno,a ustvari vise od pola sastojaka cini belo brasno
Brate i da su one najtvrĂ°e ovsene za 30 sekundi u blenderu su prah ;D Iako ima mlevenih kontam da su duplo skuplje, ništa te ne košta da ih samelješ lepo, tako ja uvek radim ;)
Edit
Videh to za blender tek kad sam napisao post. Jebi ga, uštekaj nekako pa kupi, blender će ti uvek trebati za spremanje. Meni je crkao jedan blender jer sam ga dugo držao a sreća pa sam odmah imao drugi u šteku ;D
-
pitam se hocu li ikada u zivotu moci da priustim da kupim bar ono sto mi je neophodno,bez luksuza :D
-
znate li mozda da li imaju da se kupe mlevene ovsene pahuljice?
i koja je inegralna testenina dobra(koja firma)
jer verovatno na dosta njih pise integralno,a ustvari vise od pola sastojaka cini belo brasno
Ja sam video u prodavnici zdrave hrane, samo što se nikako ne isplati, skoro 4 puta je skuplja ta ''ovsena kaša'' nego ovsene pahuljice.
-
uzeo sam danas barilla integralne testenine.Sta mislite o njima,jesu li kvalitetne?
-
Oducio si za italijane sa tradicijom ;D
Sta je bilo na meniju - spageti, pennette rigate ili fusilli ? ;D
Trebalo bi da su ok...
Ipak mislim da su "sigurno" integralne zitarice bolje resenje -ovesne pahuljice, tonus hleb, integralno/ crno brasno tip 1100 i tip 1600, Heljda(heljdino brašno), jecam(ječmeno brašno), raz (razeno brasno), braon pirinac...ali ok...to je samo moje skromno misljenje... :)
-
spageti koji iskacu iz tanjira :D
pa ja se nadam da nisu prevaranti, ipak su dosta skupi i msm da ne bi smeli bas da ubacuju svasta
znaci tonus hleb je takodje ok ???
-
Da...topla preporuka za tonus hleb...
-
zna li neko mozda ima li neki kackavalj bez masti ili sa malim procentom masti ?
-
zna li neko mozda ima li neki kackavalj bez masti ili sa malim procentom masti ?
Hm, kačkavalj bez masti ili sa "malim procentom mlečne masti"( prihvatljivo niskim procentom) ne postoji...visok procenat masti imaš i kod biljnih kačkavalja( soja)...
Podsetiću da kačkavalj spada u kategoriju "punomasnih tvrdih sireva"( teško ispod 25% mlečne masti)...tako da se odluči za ella sir ili meggle sir sa 0% mlečne masti...ali slobodno (ponekad) uzmi i posni( mladi) sir sa pijace, kao i druge sireve sa do 10% mlečne masti koji se mogu naći u samouslugama, marketima...
-
meni treba kackavalj za spagete,ali nigde ne mogu da nadjem bez masti..
-
meni treba kackavalj za spagete,ali nigde ne mogu da nadjem bez masti..
Ako baš moraš da dodaješ kačkavalj, "manje količine" su najbolje rešenjem kao što je Cutler predložio...a kačkavalj bez masti( bilo "mlečni" ili "biljni") ne postoji...