Pansport Forum
Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: lonewolf Decembar 22, 2015, 02:29:53 posle podne
-
Tesko dobijam na tezini iako se pravilno i (cesto vise nego) dovoljno hranim pa me zanima da li uzrok toga moze da bude mozda nedostatak zeludacne kisline ili nedovoljno lucenje....?? Pre par godina sam imao problema sa anemijom pa nesto kasnije i sa helikobaterijom pa i sa kandidom....a pre tih tegoba sam lakse dolazio do kilograma, a posle toga mi je to postalo mnogo teze pa me zanima d ali je to moglo da poremeti zeludacnu kiselinu (ponekad primetim nesvarenu hranu u stolici...)...
I da li limun doprinosi pojacanom lucenju zeludacne kisline ili suprotno od toga ? Obicno iscedim 1 limun dnevno, 2 x po pola....
-
Da, moguce je...
Kao uzroke mozemo pomenuti...
Infekcija Helikobakterom, stres...lekovi za "smanjenje želudačne kiseline"( antacidi, blokatori protonske pumpe / omeprol, contrloc...blokatori H2 receptora - ranitidin, famotidin...), kao uzrok se nekada navodi i nizak unos animalnih proteina, sto se se dešava, pre svega kod osoba koje se dugo vremena hrane vegeterijanski ili veganski...jedan od bitnih faktora su i godine, naime, brojne studije su pokazale da nivo želudačne kiseline, vremenom opada. Narocito posle 50 godine zivota...
A tu je i atroficini gastritis...
Da li pijes neke od pomenutih lekova - ranitidin, famotidin, controloc...?
Kada govorimo o simptomima...
Smanjeno lučenje želudačne kiseline često se ispoljava kao osećaj punoće i težine u želucu posle jela, nadimanje i kao pojava simptoma koji su slični onima koji se javljaju kod povećanog lučenja kiseline. Upravo zbog toga, pacijenti ne treba sami da donose zaključke o prirodi svojih tegoba. Želudačna kiselina ima značajnu ulogu i u uništavanju hranom unesenih bakterija, pa kod njenog nedostatka može doći do poremećaja sastava bakterija u crevima, kada se povećava broj "loših", a smanjuje broj korisnih bakterija, i javljaju se, u prvom redu prolivi...dakle, poremecaj crevne mikroflore...nesvarena hrana u stolici, pojava gljivice kandide...
Dijagnoza smanjenog lučenja želudačne kiseline utvrĂ°uje se otkrivanjem uzroka koji su do toga doveli, biopsijom sluzokože želuca, odreĂ°ivanjem iz krvi antitela na sopstvenu želudačnu sluznicu, odreĂ°ivanjem prisustva helikobakter pilori. Nekada i gastricna analiza...Lečenje zavisi od uzroka koji je doveo do smanjenog lučenja kiseline, a odluku o načinu lečenja treba da donese gastroenterolog...tako da bez konsultacije lekara specijaliste gastroentereloga se ne bih upustao u "samolecenje"...
Da li si gubio drasticno u tezini u skorije vreme? Umor?
Kako se hranis? Koliko obroka imas dnevno? Mozes li sa nama podeliti neki svoj dnevni meni, onako po obrocima, sa okvirnom kolicinom namirnica u njima? Treninzi?
Koliko si visok, tezak? Koliko imas godina?
-
Ne pijem nikakve lekove....nisam gubio na tezini vec jednostavno stagniram, a ne osecam se umorno.
Da li moze "nervozno zvakanje" da odmogne dobijanju na tezini? Dosta brzo zvacem nekako nemam strpljenja to mi je navika pa sam pomislio da i to moze da bude jedan od razloga...
-
Hm, pravo pitanje je i kako se hranis? Ciljani unos, proteina, hidrata, masti?
Kakvi su ti treninzi? Kardio? Hormoni su ok? Stitna zlezda?
Skorije odradjen lab. pregled krvi i urina? S obzirom na navedene probleme...redovne kontrole gastroenterologa? Koristio terapiju za eradikaciju H.pylori?
I samo zvakanje je jako bitno sa aspekta varenja, podjimo od skorba, cije varenje zapocinje jos u usnoj duplji( pljuvacna amilaza, ptijalin)...
Podsetimo da je za dobro i svrsishodno varenje nepohodno hranu „prožvakati“ oko 30 puta. Koliko nas to pravilo poštuje?
http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/tabu-teme-podrigivanje-nadimanje-i-gasovi.html
-
Pravilno se hranim na ishranu maksimalno obracam paznju ka i na odmor inace treniram fudbal, trenizni nisu prezahtevni nisma upao u pretreniranost.....Pre 4-5 meseci su svi rezultati bili ok. Inace sam pod stresom, nervozan cesto pa mozda i to utice negativno na dobijanje tezine....
-
Zato sam izbegavao da uzimam limun odmah pre ili posle jela vec sam to radio 2 sata posle jela ili najranije 1 sat pre jela....a mozda to opet nije dovoljna vremenska distanca....inace znam da limun pomaze mrsavjenju ali mi je suvise bilo dragoceno da se odreknem vitamina iz njega pogotovo nakon iskustva sa kandidom pa sam probao da ga "ubacim" u neki termin...
-
A šta ako postoji problem i na nivou sekrecije samih enzima? Ajmo da kao primer uzmemo varenje proteina...
Dakle, ako je kiselost želuca snižena ili ako nema dovoljno enzima, proteinska hrana će se slabije svariti. TakoĂ°e na razgradnju proteina u želucu utiče i koncentracija vode( treba piti pre jela, 15-20 min, a ne za vreme), zatim temperatura hrane (topla hrana se bolje vari) kao i opšte stanje organizma (treba sesti i jesti na miru).
Pepsin utiče samo na "razmotavanje" proteinskog lanca amino kiselina, dok je kidanje veza izmeĂ°u pojedinačnih amino kiselina prepušteno enzimima u tankom crevu. Tripsin, hemotripsin i karboksipeptidaza su tri enzima koja se nalaze i pankreasnom soku. Ovaj sok je za razliku od želudačnog alkalan (bazan) što odgovara aktivnosti ovih enzima. Dakle...dosta zanimljivih interakcija...negde nam ta alkalnost i nije nepoželjna...
Kako se protein polako spušta niz crevo (dugačko oko 5-6m) tako se postepeno razlaže. Konačno razlaganje vrše enzimi koji se nalaze u samom zidu creva....
A vratimo se i na uticaj skroba na pH želuca...eto još interakcija i one čuvene preporuke za odvajanjem proteina i hidrata...
Da, mi zapravo deficit i suficit posmatramo u idealnim uslovima, da sve što pojedemo se iskoristi maximalno, ali to je nemoguće...
Opet na primeru proteina se zapitajmo koliko se unetog "proteina iz hrane" iskoristi...
Kolega, kao i uvek daje realno viĂ°enje nekih stvari...
Koliko smo uspešni u zacrtanom deficitu ili suficitu...onoliko koliko je naše varenje efikasno...