Pansport Forum
Suplementacija => Za početnike => Temu započeo: v1v1an Februar 20, 2016, 11:51:08 pre podne
-
Pozdrav svima,
Naleteh na ovaj forum slucajno, pa posto vidim da ima dosta kvalitetnih tema, za razliku od spinovanih tekstova koji se vrte po kojekakvim blogovima, rekoh ajde da se prijavim.
Zanima me da li neko ovde koristi govedji zelatin i kako i koliko se konzumira - nasla sam dosta clanaka na nasem jeziku o ovom, ali kao sto rekoh, svi vrte jedan te isti tekst, koji mi se i bas ne cini ispravnim.
Unapred zahvalna na eventualnom odgovoru. . .
-
Najefikasniji i prover nacin...stavis 5-10 gr u casu sa sirim dnom (tipa caska za viski)...naspes neku tecnost (voda, caj, sok...sta god zelis) do polovine case i ostavis u frizideru preko noci i kada se probudis popijes na prazan stomak (ili bolje reci pojedes posto nece biti bas u tecnoj formi). Sada ima par trikova, ne znam zbog cega ali savetuje se da je tecnost HLADNA kada se stavlja u casu, ali medjutim ako stavis toplu vodu, kada odstoji ispasce kao zele...te ce bii ukusnije za pojeste.
Ja kak radim...u pola litre caja sa ukusom nekog voca (dok je jos vruc) stavim 20gr zelatina i dodas neki zasladjivac (stevia npr)...promesas lepo i stavis u frizider i imas za naredna 4 dana.
I ono sto je najbitnije zelatin provereno radi.
-
hvala na odgovoru, samo jos jedno pitanje: da li je istina da preporuceno da se 1 mesec konzumira svakodnevno, pa nakon toga obavezna pauzu od 6 meseci?
-
Pa istina ne da je preporuceno 2 meseca da se koristi pa pauza...pa ponovo da se koristi kada osetis potrebu...zbog cega ne bih znao...Tako da istina je da je to PREPORUCENO...a sada da li je istina da to tako mora...ne bih znao...ja pijem mnogo duze od toga pa mi nista ne fali.
A zbog cega zelis da pijes zelatin? Iz kog razloga?
-
Nekakvi problemi sa ledjima, kicmom i slicno. . . pa mi je govedji zelatin preporucen kao nesto super. . .
-
Aha...pa moj savet ti je koristi ga 2 meseca po 5gr dnevno...pa ako osetis poboljsanje, i nastavi da ga koristis. Ja ga pijem vec godinama, doduse ne svaki dan...vec 3-4x nedeljno i meni radi posao (ja ga pijem zbog tetiva, zglobova i hrskavica), i kad napravim pauzu od nedelju-dve...bas se primeti razlika.
-
v1v1an...
GoveĂ°i želatin je u zapravo čist kolagen ( gradivni protein, svih naših vezivnih tkiva, ima ga u raznim "tipovima", ali "polazna tačka" je ista za sve)!
Na tržištu imamo niz preskupih preparata kolegena, a goveĂ°i želatin možete naći u najbližoj prodavnici zdrave hrane za neverovatnih 160-200 dinara za 100 gr. Naravno, uvek naglasite da tražite GOVEĂDI ZELATIN, koji kao što mu samo ime kaže - dobija se preradom vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavice...
Kolagen iz goveĂ°eg želatina ima pozitivan uticaj na zdravlje kože i rast noktiju, kao i za bujnu i jaku kosu u smislu boljeg kvaliteta dlake.
TakoĂ°e, pomaže u oporavku bolnih zglobova, zateže opuštenu kožu, utiče povoljno na probavni i imuni sistem, a veruje se i da smanjuje pojavu celulita.
I ajmo, onako taksativno, kao "kod učiteljice", goveĂ°i želatin je "dobar za naše telo", jer...
- Pozitivno deluje na stanje vezivnih vlakana( pa i koze) i sitnih krvnih sudova
- U sebi poseduje dve aminokiseline: prolin i hidrosiprolin, koji imaju pozitivan uticaj na oporavak vezivnog tkiva, a tu je i glicin, poznat po protivupalnim efektima, pomaže u zarastanju rana, regeneraciji kože i povoljno utiče na kvalitet sna.
- Želatin je u stanju da poveća rast i obim vezivnog tkiva( hrskavica), što je veoma važno kod "bolesnih zglobova"...
Kako se koristi želatin?
Recept je...
- Kupite u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane 150-300 gr goveĂ°eg želatina, sa voćnim ukusom ili bez.
- Uveče( pred spavanje) sipajte 5-10 gr želatina (dve ravne kašikice) u 10-20ml hladne vode( najbolje iz frižidera).
- Promešajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera), na suvom i hladnom mestu, u zatvorenoj posudi( poklopljena čaša, npr.)
- Želatin će nabubriti i pretvoriće se preko noći u žele.
- Ujutru "pokusajte" smesu na prazan stomak. Možete dodati sok, vodu sa medom ili pomešati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom( ukus je malo bljutav)
Već posle nedelju dana efekti su OSETNI!
GARANTUJEM!
Trajanje "lečenja" je mesec dana. Ponoviti tretman želatinom za 6 meseci.
A o mogucoj stetnosti nekoliko zanimljivosti...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11137084
http://www.livestrong.com/article/251986-unflavored-gelatin-nutrition/
http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5480/2
-
Slavisa Stojic, hvala vam puno na detaljnom odgovoru, upravo sam i uzela taj koji ste mi preporucili. . .
-
P.S.
v1v1an...
Da li si u skorije vreme odradila lab. pregled krvi i urina( glikemija, trigliceridi, ukupni holesterol, HDL, LDL, transaminaze - AST, ALT ; urea, kreatinin, kompletna krvna slika, Fe, rutinski pregled urina...)?
Nekada ljudi zamene uzrok i posledicu...pa godinama ne urade lab. pregled krvi( lipidni status)...kad ono, vidi visoki holesterol, trigliceridi...i jos ako je to bilo neposredno posle koriscenja govedejeg zelatina...hm, eto krivca...a krivac su uvek lose navike u ishrani, fizicka neaktivnost...naravno i genetika ima udela, zivotne navike, "poroci"( duvan, neumerena konzumacija alkohola...)...mada ipak, postujmo preporuke... ;)
-
Suprug ima probleme s trigleceridima, pa zajedno s njim 2 x godisnje idemo u labi generalno nalazi su mi u redu po tim stavkama, jedino sto, kao stoo rekoh, kicma i ledja nisu bas najbolje, moracu da pogledam kako se to zove, imam citavu listu bolesti. . . :)
-
Suprug ima probleme s trigleceridima, pa zajedno s njim 2 x godisnje idemo u labi generalno nalazi su mi u redu po tim stavkama, jedino sto, kao stoo rekoh, kicma i ledja nisu bas najbolje, moracu da pogledam kako se to zove, imam citavu listu bolesti. . . :)
Za sve savete i korekcije tu smo...
A što se tiče supruga...čini mi se da će neko morati da koriguje ishranu..."čuvaj muža da ti duže traje"...da, kažu da "put do muškog srca vodi preko stomaka", ali oprez neophodan...
Najprostije rečeno, trigliceridi se unose u organizam ishranom( glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja), ali je organizam sposoban i sam da ih proizvede od viška ugljenih-hidrata (šećera) unetih hranom. Dakle, osnovni izvor triglicerida( koji normalno postoje u našoj krvi) predstavljaju ne samo hranom unete masti, već i "brzi" ugljeni hidrati kojih najviše ima u proizvodima od belog brašna, tj. proizvodi iz pekara - razna testa, slatkiši, grickalice su dobar primer kako se u krvi lako mogu naći trigliceridi u višku, kao i ako u ishrani koristimo "često" tzv. „brzu hranu“. Uzrok povišenih triglicerida predstavlja i alkohol...a tu su i "šećerni" kupovni sokovi, gazirani "osvežavajući" napici i sl.
Rešenje prvenstveno podrazumeva korigovanje ishrane i uvoĂ°enje redovne fizičke aktivnosti uz redukciju telesne težine, posebno redukcija masnog tkiva u predelu struka. Obim struka muškaraca treba da bude do 94 cm, a žena do 80 cm....i naravno prestanak pušenja...
Uglavnom su visoki trigliceridi povezani sa porastom LDL holesterola i smanjenjem HDL holesterola...a tu je i udruženost sa insulinskom rezistencijom...
Preporuke oko odabira namirnica ukratko...
- 4 -6 obroka u toku dana...
- Voće (ovde se ne misli na zašećerene voćne sokove) - Ubaciti po koju voćku izmeĂ°u obroka( veličina porcija voća ne veća od onoga što može da stane u šaku...) - citrusi( kivi, limun, grejp, pomorandže), bobičasto voće( jagode, kupine, maline...ok su i zamrznute varijante)...jabuke...
Povrće (naročito mahunarke),
- Integralne žitarice (od celog zrna), npr. ovsene (zobene) pahuljice, ovsene mekinje, ili proizvode od nekih drugih integralnih žitarica kao što su proso, raž, ječam, heljda
- Beli luk (1-2 čena dnevno)
- Posne vrste mesa - pilće belo, ćuretina...
- Plava i bela morska riba i riblje ulje, suplementacija omega-3 poželjna ( losos, skuša, pastrmka, sardela...bez svakodnevne konzumacija konz. varijanti...akcenta na svežu ribu...kao i ostali morski plodovi: školjke, ostrige, rakovi)
- Mlečni proizvodi sa niskim nivoom masti( jogurt, kefir, posni sir - ella...)
- Dovoljno zdravih masti... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/masti-u-ishrani-istine-i-zablude.html
- Dovoljno "čiste vode"( tu ne računamo sokove, supe, čajeve i sl. napitke) - 2,5 -4 l u toku dana( plus potrebe u toku treninga)
- Bez preterivanja sa dosoljavanjem hrane, ne više od 5 gr( ravna kafena kašičica) dodate soli dnevno...
- Bez prženja na ulju - akcenat na kuvano, pečeno( el. gril, pek papir, kesice za pečenje), gril( "ćumur varujante", umreno...), poširanje, blanširanje...
- Zaboraviti na mesne preraĂ°evine, brzu hranu, slatkiše, grickalice...i naravno, odlučno NE belom brašnu...
-
Sto se triglecerida tice, supruga sam jos pre 2 godine kad mu je to otkriveno bacila na opasnu dijetu: dakle nista meso, nista refinisano brasno, nista slatkisi, nista procesuirana hrana + 30 minuta brzog hodanja svaki dan, ni trigleceridi su mu i dalje preko 5 - bice da je to od piva i cigareta cini mi se, i to cu morati da mu zabranim, zanimljivo je da je uz takvu prehnranu uspeo da skine 20 kg ali eto trigleceridi ostadose, hvala vam za detaljne odgovore. . . :)
-
Pa prvo recite NE - pivu i cigaretama...a mesa ga nemojte lišavati...naravno, akcenat staviti na odabir vrste mesa i način pripreme istog...
Ako želite možemo zajedno da formulišemo neki meni za supruga...
Najkraće rečeno - osnova dijete, ako je nivo triglicerida u krvi povišen, prvenstveno je smanjenje unosa hrane koja sadrži "rafinisane" ugljene hidrate (alkohol, slatkiši, hleb, testo i sl.) i "nezdravih" masti( razni margarini, prženje na dubokom ulju, industrijski rafinisana ulja…uopšteno gledano, veliki broj industrijski preraĂ°enih namirnica-slatkiši, grickalice... "junk food" specijaliteti poput - pomfrita, čipsa, majoneza, slatkiša, krofni npr.prženog mesa na „dubokom“ ulju, kod hrane pripremljene u fritezama u kojima se jedno ulje koristi više puta)
Ne zaboraviti da cilj "dijete" nije gladovanje, već strateški pristup problemu...
Isključivanje nekih namirnica može dovesti i do problema koji se tiču hormonskog balansa...novija istraživanja pokazuju da nizak nivo testosterona i IGF-1 su u direktnoj vezi sa insulinskom rezistencijom( dijabetes tipa 2) i kardiovaskularnim oboljenjima...METABOLIČKI SINDROM X !
Nadam se da je i redovna fizička aktivnost uključena u "tretman"...?