Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: daniela svarc Decembar 24, 2006, 02:21:04 posle podne
-
Dovoljno smo pričali o tome kako treba izbegavati praznične gozbe. Vreme je da se opustimo i vidimo zašto je DOBRO jesti nešto slatko. Naravno mislimo na kraljucu slatkog – čokoladu.
Istraživanja sve češće okazuju da ovaj slatki greh možda i nije toliki greh. Možda, ali samo možda je dobro ponekad pojesti po koju Milku ili Nestle sa lešnicima. U svakom slučaju ima opravdanja da se opustimo i uživamo u čokoladi.
Istraživanja pokazuju da čokolada može doprineti zdravlju i produžiti život.
Čokoladu su nam dug krivi za najveća zla na svetu od bubuljica do astme.
Iako prejedenje čokoladm zaista može da dovede do pogoršanja ovih bolesti od onih koji ih već imaju, sama čokolada ne može da ih izazove.
Čokolada može biti sasvim kompatibilna sa dijetom ukoliko se uklapa u broj kalorija koje ste uneli preko dana. Zasićena masna kiselina , stearinska kisleina, koje se pretežno nalazi u čokoladi ne dovodi do povećanja nivoa holestrola niti triglicerida u krvi. Ona je naneki način neutrolna masna kisleina, niti kvari niti popravlja količinu masti u krvi.
Katehini koji se nalae u tamnoj čokoladi i to u koncentracijama i do 4 puta večim nego što ih ima u na primer čaju, su odlični zaštitnici od bolesti srca i od raka. Eksperimentalno je dokazano da dovode do smanjenja krvnog pritiska i smanjuju stvaranje karcinogenih materija u organizmu.
Pilifenoli koji se takoĂ°e nalaze u čokoladi (ali i u vinu) su izuzetni antioksidanti koji takoĂ°e štite od kardiovaskularnih bolesti. TakoĂ°e sprečavaju stvaranje LDL (lošeg) holesterola te i na taj način štite krvne sudove od stvarnja naslaga – ateroma.
Što se tiče bubuljica, nemorae više da brinete zbog roditeljske opaske o vašem licu ako nastavite tako sa čokoladom. Nedavna studija je pokazala da ne smao da nema korelacije izmeĂ°u pojave bubuljica i jedenja čokolade, već kalcijum, B vitamin i gvožĂ°e koji se nalaze u čokoladu smanjuje anse da će se bubuljice ikada i pojaviti.
I naravno ne smemo zaboraviti na predivan psihološki efekat koji čokolada ima na većinu nas. Kada smo tužni i neraspoloženi čokolada će dovesti po porasta hormona sreće što je svakko najbitniji momenat u održanju dobrog imuniteta i očuvanju zdravlja.
-
postoji cokolada koja ne goji
100g kosta 40 e,pa lepo skupite pare i jednom godisnje kupite 200 g ove cokolade.kada to pojedete skupljate pare za sledecu godinu...a kako su te kolicine na godisnjem nivo jako male ne postoji sansa da se od njih ugojite
zato navalite na skupe cokolade... ;) ;D
-
Ionako cokoladu izbegavam da jedem ne zato sto mi se ne svidja vec zato sto vise volim da pojedem nesto zdravije,jednostavno ne volim junk food.
-
ima neki text sto je doktorka pisala i tu lepo pise...ljudi sto redovno treniraju i sto paze na ishranu...da im nista nece biti ako daju koji dan oduska i tu pojedu dosta slatkog
-
A ovaj tekst je i tome kako je čokolada ZDRAVA.. nije junk food...
Naravno sve sa merom :)
-
ne znam sto ali kad pojedem vise od 50g bilo koje cokolade bude mi muka... tako da retko kad uzmem cokoladu...
-
moja slatka navika :)
-
Zar chokolada za kuvanje nije ok,mislim zdravija je od milke i drugih
-
Ma milka je milka
-
Ne shto se tice ukusa, nego zdravlja
-
Kakao je ono što čokoladu čini zdravom.. on je pun antioksidanata i dobrih amsnih kisleina.. e sad viidte koja čokolada ima najveći procenat kakaa ta je najzdravija
-
Ili jos bolje da uzmemo cist kakao i jedemo, nada pitanje je kakav je kakao u prodavnicama
-
cokoladu definitivno ne treba u potpunosti izbegavati, ali naravno pravu cokoladu a pod tim mislim da sadrzi bar 80% kaka-a,
istina je da je mnoogo skuplja od ostalih ali sve sto je dobro mora i da kosta ... :-\
-
U poptunosti se slažem.. kakao je ono što je zdravo u čokoladi... ali toga nema u Milkama npr..
Dakle pijte pravi kakao ili kupujte prave čokolade :)))
Takvi napici ili čokoladice imaju mnogo manji GI (glikemijski indeks) i značajno manje goje a da su pri tom puna minerala
-
Kvalitetna crna čokolada sadrži min 50% kakao delova. Ostali sastojci su šećer, vanila i soja lecitin. U svetu se smatra najkvalitetnijom vrstom čokolade, upravo zbog visokog sadržaja kakao delova.
-
Tamna čokolada
Čokolada pomaže oslobaĂ°anje serotonina u mozgu, koji se još naziva i hormonom sreće. Serotonin utiče na raspoloženje - on donosi osećaj opuštenosti, optimizma i druga lepa osećanja.
Osim lepog raspoloženja čokolada zaista može da se koristi u terapeutske svrhe.
- Čokolada je izvor minerala: fosfora, magnezijuma, gvožĂ°a i kalijuma. Magnezijum smiruje nervnu napetost, dok gvožĂ°e pomaže kod blage anemije - objašnjava Aleksandar Marić, direktor prve radionice za ručno pravljenje čokolade u Srbiji - AdorĂ© Chocolat.
Postoje tri vrste čokolade - mlečna, bela i crna.
Crna čokolada se smatra najkvalitetnijom i najzdravijom jer sadrži najveći procenat kakao zrna, minimum 50 odsto kakao delova. Kakao je sastojak koji se od davnina ističe po svojim dobrim svojstvima - ima veliku energetsku vrednost, a sadrži teobroim koji stimuliše rad bubrega i kofein koji stimuliše rad mozga.
Ljudi koji konzumiraju crnu čokoladu, imaju znatno bolju protočnost, tj. elastičnost krvnih sudova. Ne može se reći da je crna čokolada univerzalni lek za bolesti srca i krvnih sudova, ali kvalitetna, crna čokolada bez konzervansa, aditiva i emulgatora svakako pozitivno utiče na zdravlje. U Irskoj i Italiji su napravljena istraživanja koja pokazuju i snažno antioksidaciono svojstvo - crna čokolada pospešuje čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su izazivači raznih bolesti. Pomenuta istraživanja pokazuju da svakodnevno unošenje crne čokolade u organizam, povećava antioksidante u krvi za čak 20 odsto.
Nutricionisti navode da crna čokolada pomaže čak i borbi protiv gripa, i preporučuju svakodnevno uzimanje nekoliko kockica dnevno. Naravno - u svemu treba biti umeren, pa tako i u konzumiranju crne čokolade, kako ne biste bili žrtva suvišnih kilograma. Svakodnevno uživanje u malim količinama crne ili tamne čokolade kako je još zovu, poboljšaće vaše zdravlje.
Autor: E.B.
izvor blic
-
A za sve koji bi hteli da probaju neke od najkvalitetnijih tamnih cokolada,evo i prilike
U beogradskom Sava Centru će se po prvi put u našoj zemlji od 27. do 29. novembra 2009. godine održati Beogradski Salon Slatkiša pod nazivom SLATKE PRIČE. Manifestacija će okupiti konditorske brendove, hand made čokolaterije, poslastičarske proizvoĂ°ače i stare zanatske radionice.
Cilj organizatora je da izlagači svojim nastupima i proizvodima posetiocima ispričaju svoje slatke priče, a posetioci će putem konkursa dobiti priliku da svojim učešćem daju nov sadržaj SLATKIM PRIČAMA i osvoje vredne nagrade i medijsku pažnju. Organizator je kompanija OPTIMIZAM d. o. o. iz Beograda.
Ne propustite priliku da iskažete svoje pisane ili likovne sposobnosti , bez obzira na uzrast, a za učešće u foto konkursu dovoljno je da ste slatki. U svim raspisanim konkursima izbor će izvršiti žiri sastavljen od poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života. Najbolje priče će se publikovati u posebnom izdanju knjige - SLATKE PRIČE, a najbolji crteži će naći svoje mesto na izložbi u vreme trajanja manifestacije. NajslaĂ°a lica će dobiti šansu da postanu zaštitna lica nekih od slatkih proizvoda.
Više informacija o tome saznajte na zvaničnom sajtu manifestacije: www.slatkeprice.com
-
PeĂ°a ne izazivaj sa ovim slikama :D
ne znam da li ste probali Bambijevu crnu čokoladu sa dodacima voća... tipa narandža, malina
mmm predivno!!
takoĂ°e i "najlepše želje" crna čokolada...
Ako idete u inostranstvo sigurno ćete naći veći izbor prave čokolade koja je jako gorka, i skupa :)
p.s. čula sam da je Milka čokolada kotirana u svetu kao jedna od lošijih mlečnih čokolada...
-
Bambijeva 70 % kakao od 30 gr je najbolji proizvod na srpskom trzistu :)
Prava dnevna doza, em uzivate em korisno
-
jel se mogu kod nas naći te "prave" čokolade sa visokim procentom kakaa, naravno gorke, nezaslaĂ°ene, pretpostavljam i skupe?
nisam ih viĂ°ala... sem takvih crnih čokolada sa malo većim procentom kakaa
-
Ja ih nisam vidjao.
Verovatno ima da se nadje
u specijalizovanim prodavnicama,
kao sto je Adore Chocolat .
Imate njihove radnje u TC Milleniumu i Delta Cytu-ju u Beogradu
-
A da li ste znali sve o tobleronama?
Čuvena švajcarska čokolada "toblerone", čiji su sastav oblik i pakovanje patentirani još 1909. godine, prodaje se u obliku trouglaste štangle s oštrim poprečnim presecima.
Ljubitelji ove poslastice obično misle da ti preseci dele čokoladu na zalogaje.
MeĂ°utim, proizvoĂ°ači su želeli da oblik čokolade simbolizuje padine, useke i vrh švajcarskih Alpa, piše "Politikin zabavnik".
Inače, čokolada u čijem su osnovnom sastavu mleko, med i badem, dobila je ime po poslastičaru Tobleru koji je, navodno, došao na zamisao o novoj vrsti čokolade probajući italijanski specijalitet torone.